Crotale vs SAMP/T “Mamba”

 

crotale samp/t frantaFrancezii par sa nu invete mai nimic din razboiul ucrainean si spuneam asta referindu-ne la recenta declaratie a ministrului apararii de la Paris, Sébastien Lecornu, care intr-un recent interviu discuta despre ajutorul oferit de Franta Ucrainei.

Se aminteste de obuzierele auto-propulsate CAESAR, despre antrenamentul a doua mii de militari ucraineni si despre apropiata livrare a sistemelor anti-aeriene SHORAD Crotale, poate chiar Crotale NG, ministrul apararii francez explicand ca Franta ar putea renunta la toate sistemele sale Crotale, acestea urmand sa ajunga la Kiev (o parte poate prin Croatia), impreuna cu un numar “important” de rachete VT1.

Pana aici nimic de remarcat, Parisul face si el toate eforturile pentru a sustine Ucraina in lupta sa impotriva ciumei rosii rusesti.

Neintelegerea mea vine abia cand domnul Sébastien Lecornu explica cum ca Crotale va fi inlocuit in sistemul integrat de aparare anti-aeriana si anti-racheta francez cu sistemul SAMP/T “Mamba”.

In acest moment, francezii dispun de opt sisteme SAMP/T. Acesta foloseste racheta Aster 30, in curand racheta anti-balistica Aster 30 Block 1NT si un radar la 360* Thales GM400. Raza maxima de angajare a sistemului este de 120km.

Nimic de comentat, SAMP/T pare un sistem antiaerian redutabil, nedumerirea vine insa de la declaratia ministrului francez: cum sa inlocuiesti un sistem precum Crotale cu SAMP/T?!? Ca si cum in loc de NASAMS am folosi Patriot.

Sunt complet diferite din punctul de vedere al capacitatii operationale. Crotale NG este un sistem SHORAD destinat sa angajeze tinte care zboara la altitudini joase si foarte joase: elicoptere de atac, avioane in misiuni SEAD si mai ales rachete de croaziera, genul de tinte pe care radarul SAMP/T nici n-are cum sa le vada daramite sa le si angajeze. Cum sa angajezi un elicopter care zboara la 20 de metri altitudine cu o racheta in doua trepte precum Aster 30? Dar o racheta de croaziera care are cam acelasi tipar de zbor?

Pe de alta parte, cat costa o racheta VT1 a sistemului Crotale si cat o racheta Aster 30? Eu nu stiu cat costa o Aster 30, dar stiu ca omoloaga sa americana, PAC-2 GEM-T se vinde destul de scump, cateva milioane per racheta si cum francezii nu sunt vestiti pentru tehnica de lupta ieftina, Voila!…

Una dintre cele mai importante lectii de invatat din razboiul din estul nostru este importanta covarsitoare a apararii antieriene stratificate. In Ucraina rusii nu au venit cu bombardiere strategice deasupra Kievului de frica S-300 local si nici nu au reusit sa dobandeasca superioritatea aeriana mult dorita si mult asteptata de noi toti din varii motive.

Dar ucrainenii nu fac fata decat partial atacului la joasa si foarte joasa altitudine cu drone, rachete de croaziera si rachete balistice Iskander sau modele mai vechi de ROT-uri.

Aici este punctul slab al ucrainenilor si de aici ar trebui francezii sa-si puna intrebari cu privire la retragerea Crotale fara sa puna absolut nimic in locul lor desi MBDA produce sisteme SHORAD pe baza rachetei antiaeriene MICA.

Cu toate acestea MICA nu este luat in considerare (iar aceasta racheta este una de foarte inalta calitate) si merg pe achizitia unui numar mai mare de sisteme SAMP/T “Mamba”. De ce? Costurile sunt clar in defavoarea SAMP/T si in favoarea MICA, in plus este nevoie sa detii un numar relativ ridicat de sisteme antiaeriene si anti-racheta.

In acest moment Franta detine opt sisteme SAMP/T terestre plus cele aflate la bordul fregatelor si distrugatoarelor sale, dar la sol, doar opt sisteme? Si pe acestea la randul lor cine le apara impotriva atacurilor cu rachete de croaziera (rachete care nu pot fi interceptate cu Aster 30) si a dronelor?

Cine apara infrastructura franceza si cu ce, cu Rafale? Ok, rachetele de croaziera pot fi distruse de aviatie, dar avioanele nu pot fi peste tot, 24/7, asta pe langa costurile enorme. Pe cand un sistem AA SHORAD sta linistit langa obiectivul unde il pui pana cand apare o tinta.

In fata rachetelor de croaziera, dronelor sinucigase, chiar a elicopterelor de atac SAMP/T-ul n-are nicio sansa si atunci ce faci? Te folosesti doar de Mistral 3?

Razboiul din Ucraina ne arata pe viu cum fiecare za din lantul apararii antiaeriene este foarte importanta si daca una cedeaza pierderile sunt foarte mari.

Astfel incat de neinteles decizia Parisului de a se baza doar pe sisteme antiaeriene cu raza lunga, lasand spatiul aerian la altitudini mici si foarte mici cu totul neaparat, bazandu-se poate pe arsenalul lor nuclear?

GeorgeGMT

39 de comentarii:

  1. Contează pe geografie, distanta mare fata de Rusia. Pe țările dintre ei și Rusia care fac apărare AA.
    Naval se bizuie pe flota lor dar și a englezilor.
    Basca au arme nucleare cu sutele.
    ” cine sa ne atace in afara unui sinucigaș ? ”
    Părerea mea.

    11
  2. Si domnu ministru franc este pus politic acolo . ca si al nostu sociolog de altfel si nu stie cu se mananca apararea AA si chestiile militare in general…Probabil domnii genarali ii vor explica cum este cu apararea AA stratificata etc…

    17
  3. Inlocuitorul Crotale va fi Mica VL numai ca fortele terestre franceze n-o au inca in dotare..au doar Mistral si un jammer pentru drone. Nu stiu sa mai aiba tunuri…

    Dar daca Mistralul e CIWS pe nave nu vad de ce n-ar fi si pe uscat 🙂

    4
    • Mistral e la fel de ciws ca ca94. E lansator pt altitudini reduse și poate da jos cu noroc un avion care zboară jos.Cam 40 la sută sanse.Ciwsurile sunt in principal tunuri și/sau combinații tun/rachete

      • Mistral in Mk3 are un senzor mult mai sensibil decat A-94, vede semnaturi termice extrem de reduse si nu prea poate fi pacalit „flares”.
        RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) are si versiuni ghidate doar PASIV, IR (Block1), restul versiunilor combinand IR cu radar pasiv.
        Dar pentru CIWS eficace e de preferat ceva ce poate fi ghidat si radar, mai ales daca se vrea capacitate C-RAM. Pana la sistemele de genul Iron-Dome, singura capacitate CRAM eficace era cea artileristica.

        1
      • era sarcastic, nu cred ca Mistralul e CIWS, am spus-o de nenumarate ori pe aici ba chiar am si starnit polemici pe tema lipsei CIWS-ului pentru corvetele noastre.

        dar cum probabil nu cunosti aceasta disputa mai veche, observatia ta e foarte buna; evident e o racheta mult mai buna ca CA-94 cum spune si Marius insa evident nu face treaba CIWS-ului; si nici Mica, oricat de sofisticata ar fi.

        1
  4. „Astfel incat de neinteles decizia Parisului de a se baza doar pe sisteme antiaeriene cu raza lunga”

    Armata franceza trebuie sa tina pe perfuzii o groaza de firme de aparare cu lobby puternic. Deja au dat banii pentru sisteme AA cu samp/t acum trebuie sa arunce cu banii in alte firme care produc alte categorii de arme.
    Cate contracte sa ii dea lui mbda ?

    Din populism ei au cazut in extrema cealalta in care scopul armatei este si de „asistenta sociala”. De asta si politicienii lor sunt foarte agresivi cand e vorba de contracte de aparare.
    Problema este ca produsele lor sunt din ce in ce mai putin competitive tocmai din lipsa unei competitii. Cand castigi contracte doar pentru ca esti firma franceza de ce sa te mai agiti?

    Si nemtii erau sa cada in plasa asta mai ales cu industria navala dar uite ca le-au dat un sut in cur lui Thyssen Krupp dupa chifla aia de fregata. Francezii cu alta mentalitate ar fi bagat sub covor problemele si ar fi spus ca e the best.

    7
    • n-ar fi bagat sub covor.
      lucrez cu ei de ani de zile, te pot asigura ca ar fi criticat problema in gura mare, foarte acid, pana chiar la mistouri ieftine la masa de seara.
      iar a doua zi o vor achizitiona IN CONTINUARE ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat ! si nu e nimic patriotic aici, e o inertie uneori tembela asezonata cu acea „asistenta sociala” de care bine zici, complet de neinteles pentru o minte rationala pe care se lauda ca o au (si confirm ca o au).

      9
    • „Armata franceza trebuie sa tina pe perfuzii o groaza de firme de aparare cu lobby puternic.”

      Pai si, nu asta e rolul armatelor? 🙂 Ti se pare ca in SUA se face altfel? Adu-ti aminte cum vine Congresul si mai pune de la el, 10-15 F-18, 2-3 LCS etc samd

      „Cate contracte sa ii dea lui mbda?” Toate, e singurul producator de rachete de la ei… 🙂

      „Problema este ca produsele lor sunt din ce in ce mai putin competitive tocmai din lipsa unei competitii.” Si fuck-up-ul LCS cum il putem denumi? 🙂 Sau Zumwalt? Sau cisterna zburatoare de la Boeing. Si daca vrem sa fim exigenti, uita-te catre trilioane s-au bagat in F-35 si nici macar acum nu au trecut la Block 4. Uita-te si la britanici cu mega fuck-up-ul masinii de lupta a infanteriei…

      N-au inventat francezii apa calda nici aici.

      19
      • „Ti se pare ca in SUA se face altfel?”

        E o diferenta mare !
        Atunci cand exista competitii in genul: yf23 vs yf22, x32 vs x35 intre niste colosi ai inovatiei si tehnologiei de varf ai produse pe masura. Cand doar dai contract dupa contract tip de cateva decenii aceluiasi contractor atunci ai stagnare.
        Cand a fost ultimul motor de avioane de vanatoare facut de francezi ? Nu numai ca a fost acum vreo 35-40 de ani dar chiar si atunci era in urma lui Rolls Royce numai zic de americani.
        Oare de ce ca bani au tot bagat…

        Americanii nu sunt perfecti si o mai dau in bara dar faptul ca ei nu sunt legati de glie cu cate o singura companie ci au 3,4,5 care pot sa produca articolul x face toata diferenta. Franta vrea sa imite pe americani dar cu monopoluri.
        Daca maine franta vrea un avion de lupta de la ce companie il cumpara ? Stim amandoi ca raspunsul e Dassault.
        Poti spune din start cine castiga la americani o astfel de competitie ? Ca daca poti sa imi zici si mie cine a castigat NGAD ca sa cumpar actiuni…

        13
        • robi, toti au cazut in „pacatul” crearii de monopoluri prin fuziuni succesive. Adu-ti aminte cate companii faceau avioane cand a fost conceput F-16 si vezi cate din ele mai sunt astazi de sine statatoare.
          Diferenta dintre francezi si americani este ca ultimii au avut intotdeauna bugete enorme la aparare si, pe cale de consecinta, piata lor este cea mai mare din lume.
          Vorbeai de NGAD: sunt doar doua companii cu traditie capabile sa faca asa ceva de la zero – Lockheed Martin si Northrop Grumman.
          Boeing, desi a preluat McDonnell Douglas n-are experienta cu asa ceva, au avut nevoie de Saab ca sa adjudece licitatia pentru avionul de antrenament si oricum, au dat rateu dupa rateu in ultima vreme. Practic ei ar fi bine sa-si vada mai degraba de avioanele lor comerciale unde 737MAX a tinut prima pagina multa vreme.
          Nu-ti pune banii pe ce zic eu, dar in umila mea opinie, NGAD o sa vina de la unul din astia 2 de mai sus.
          Btw, Boeing – McDonnell – Douglas au fost candva 3 companii separate. Si astia ar fi mers si mai departe, in 1998 LM si NG au vrut sa fuzioneze dar li s-a spus, „Niet, Tatiana”, dupa cum spune Alex.
          Uite aici cum decurgeau competitiile de avioane de vanatoare in SUA anilor ’50 – ’60: https://en.wikipedia.org/wiki/Century_Series

          5
        • @robi. Ai perfectă dreptate. Franța nu-i poate imita pe americani din punctul ăsta de vedere. Dar ar putea face altceva. Să aleagă nu singura firmă din Franța ci să acorde o șansă și altor firme din Europa. Mai face cineva de astea în UE? Și câștigată ar fi Uniunea Europeană în general. Din păcate nu merge așa, cel puțin deocamdată. La americani o grămadă de oameni de diverse naționalităti au format și formează o țară. La noi (în UE) o grămadă de țări vor să formeze o țară și asta nu merge…

          6
  5. Asta pt ca domnii nu au mai avut un dușman lângă ei de la ww2 și se gândesc ca pericolul poate veni doar de sus, si de aici o cantitate farmaceutica de SAMPT

  6. Pai galicii nu cred ca isi inchipuie cum ar putea arata o drona inamica, sau o racheta de croaziera inamica pe teritoriul lor. Iar prin Djibouti, pare ca nu trebuie vreun fel de SHORAD, inca. In misiunile comune cu aliatii, lasa ca au aia jucarii destule. La interpelarile comisiei de armament asupra capacitatilor de transport aerian greu, recte elicoptere militare grele de transport, cam asta a fost raspunsul oficial – in caz de ceva, au americanii…ii respect pe francezi, i-am vazut acasa la ei, au ce e al lor, dar cateodata ma mira cum o bat in gard…cum iti proiectezi forta daca nu ai un AA stratificat, stai numai pe aliati? Si daca la un moment dat esti singur, pe ce te bazezi? Mamba sa te protejeze de drone sinucigase iraniene, ca tot se poarta? Da, programul e inlocuirea Crotalului, dar…nu bate cu Mamba, iar aici dau dreptate unor antevorbitori, posibil nenea ministrul sa fie intr-o eroare de vreun oarecare fel…nu sunt francezii chiar stupizi, chiar daca politicienii lor mai sunt, militaurii in schimb va garantez ca sunt extra profesionisti…

    5
  7. O fi pățit musiu Cornichon ca Simona Halep, caz de contaminare. A fost de vreo două sau trei ori la noi în vizită anul ăsta, o fi băut apă după nea Vasile.

    14
  8. Prioritatea nr 1 ar trebui acuma sa fie achizitia unui sistem shorad poate avem noroc si ai nostrii bravi conducatori sau ministru nou al apararii vede, sesizeaza nevoia asta de dotare urgenta,da doamne ????.Spider , mica , diel orce numa sa fie ca pana se semneaza pana vine primu sistem mai trec 3 4 ani????

    5
  9. Pai si Rusia se baza pe sistemul ei nuclear, dar asta nu i-a ajutat la nimic! Tot ia bataie sora cu moartea pe campul de lupta, pe motiv de lipsuri clasice. Nucleara te poate ajuta doar daca vrei sa inchei socotelile cu lumea celor vii si liberi intr-un vazduh de munti, vai si toate cele. Arme&munitie, nene! Din alea clasice, multe si eficiente. Plus soldati bine pregatiti, antrenati si in numar suficient. Toate astea impreuna cu logistica si un moral bun te ajuta sa castigi pe front. Nu propaganda sau basmele.

    Asta dovedeste ca pana la Dumneazeu te mananca sfintii. Aviz astora mioriticii de se roaga sa ne ‘Apere Dumnezeu!’ Sau NATO. Ca noi dormim nederanjati somnul de frumusete!

    8
  10. @George
    Daca te uiti nitel la performantele SAMPT & Aster 30 o sa vezi ca e capabil sa loveasca la altitudini cuprinse intre 50 m si 20 km. Raza minima de angajare la versiunea navala este de 3 km. Iaca ce ni se zice aici: https://www.armyrecognition.com/france_french_army_vehicle_missile_systems_uk/samp/t_mamba_aster_30_surface-to-air_defense_missile_system_technical_data_sheet_pictures_video.html

    „The maximum speed of Aster 30 missiles is 1.4km/sec. Aster 30 has the capability to intercept targets at altitudes from 50 m to 20 km. against aircraft targets flying at altitudes above 3 km, the maximum range of the Aster 30 is 100 km. At aircraft targets with altitudes below 3 km, the range of Aster 30 is 50 km.”

    Cred ca ce va ramane in afara acestor caracteristici va fi luat in vizor de Mistral 3 care va inlocui Crotale, cum de altfel pare sa se intample si pe parte navala.

    As mai zice si ca francezii au vrut sa profite de moment ca sa-si intareasca fortele antiaeriene inlocuind Crotale cu SAMPT. Cetateanul francez obisnuit habar n-are ce-i cu una, ce-i cu cealalta… Ca Aster 30 e mai scumpa decat VT1, evident. Dar pentru misiunile VT1 ai Mistral 3.

    Nu i-as subestima dpdv intelectual pe politicienii si oamenii din administratia franceza. Multi au studii facute pe bune la universitati de renume. De pilda, Lecornu a absolvit Paris-Panthéon-Assas University, cea mai buna scoala de drept din Franta, infiintata undeva prin secolul XII.

    11
    • Nu-i vorba de ce poate Aster 30 ci de configuratia terenului, de „fiabilitatea” sistemului. Nu tragi cu Aster 30 dupa drone si nici dupa rachete de croaziera macar pt ca radarul SAMP/T nu vede chiar peste tot.
      Ai dealuri, linia orizontului etc si ai nevoie de sisteme multe si dese care sa tina sub supraveghere culoarele de atac, obiectivele militare/economice strategice. Ce fac ucrainenii cu S 300 in fata atacului rusesc?! Sufera in tacere…
      „Fiabilitate” in sensul ca un numar mic de baterii va fi supra-saturat rapid, iar costul unei rachete Aster 30 este prohibitiv.

      Din acest motiv sistemele AA cu raza medie au rolul lor, Romania va avea candva sapte baterii Patriot si are in vedere 27 de baterii SHORAD.

      Mistral 3 nu este SHORAD, este mai mult spre MANPAD greu cu raza lunga.

      In privinta clasei politice franceze, mai ales pe zona de aparare, cred ca este printre cele mai bune din lume, oameni scoliti si care stiu despre ce vorbesc doar ca cateodata se fac greseli.

      5
      • Pai hai ca s-ar putea sa-l vedem la treaba in Ucraina, se pare ca Italia va trimite un sistem SAMPT armatei ucrainene.
        Daca anvelopa rachetei iti permite, atunci poti sa mergi pe mai multe radare integrate in sistem pentru a compensa slabiciunile radarului cu raza lunga de actiune.
        Racheta Mistral a tot fost imbunatatita, testata si ras-testata. Au marit raza de actiune, au umblat la ghidare ca sa „vada” si ceea ce francezii denumeau „tinte atipice” – UAV-uri, chiar si USV-uri.
        Ma rog, ramane de vazut. Nu zic ca-i bine ce fac, ma rezum doar la a evidentia unele aspecte la care adaug si faptul ca francezii par sa procedeze putin altfel fata de ceilalti. Ma gandesc ca-si cunosc armamentul din dotare ceva mai bine decat o putem noi face… 🙂 Ideea ar fi ca eu nu m-as grabi sa trag concluzii pe baza a ceea ce vedem.
        In rest, numai cine nu munceste nu greseste! 🙂

        7
        • Din ce stim noi, francii au vreo solutie SHORAD cu tun?

        • @Nicolae
          parerea mea este ca George are dreptate
          ai doar 8 sisteme MAMBA. si acum vei dorii sa inlocuiesti Crotale cu un sistem mult mai complex conceput pt cu totul alt scop
          afirmatia ministrului francez este fie pur politica (sa dea bine la alegatori si sa justifice transferul de armament catre ucrainieni), fie nu a fost pregatiti de catre subordonati inainte de a face astfel de declaratii (si sa-i explice ca nu va dorii sa fabrice tancuri Leclerc doara ca sa traga dupa Toyota 4×4)
          francezii au avut un gol pe zona de AA C-RAM inclusiv la marina, cu toate ca RAPIDFire a fost prezentat montat pe camion acu vre-o 10 ani la Eurosatory!

          6
          • Nu-i vorba de cine are dreptate aici. Eu doar incerc sa gasesc niste explicatii rationale pentru decizia cu pricina, care intr-adevar pare destul de… contraintuitiva. 🙂 Eu cred ca la francezi Mistral va prelua rolul Crotale. Mno, vom vedea.
            Pe de alta parte, nici americanii nu au mai nimic sub Patriot cu exceptia Avenger. D-abia acum au inceput sa miste, IM-SHORAD mai cu spor, restul… mai vedem.

            2
            • cred ca tin minte corect cand spun ca Lecornu a mai facut o afirmatie ciudata (nu ca as avea ceva cun el) vizavi de initiativa nemtilor (Sky Shield): a spus ca Franta nu e inteeresata deoarece ei au the f..ing A bomb si ca e deja suficient ca element descurajant (deterent) pt orice inamic.
              e super f..ing ok, insa sa nu se mai planga francezii de unitatea europeana, cand unitatea ii va durea si pe ei

              pentru mine este tot mai evident ca selectarea ministrilor de aparare pe criterii politice lasa nu de dorit, ca este un model depasit de realitate (pt ei deciziile politice si pe termene scurte de genul ciclurilor electorale, au preemtiune fata de cele militare pe termen lung) ci este deja periculoasa, si periculoasa tocmai pt natiile ale caror ministrii sunt (si nu doar pentru natiile lor ca in cazul unor puteri militare ca franta sau germania)

              da, Mistral e candidatul principal insa si cu el, au fost un pas inainte, unul inapoi.

              au SADRAL din ’90, care era cel mai apropiat sistem al marinei lor de RAM, insa in loc sa-l utilizeze pe scara larga si sa-l dezvolte, au cam balacarit-o, si de abia anul trecut au instalat primul SADRAL mk.3 pin loc de Crotale CN2 pe o fregata, si asta in conditiile in care oricum la nivel de CIWS sunt deficitari, insa na..fiecare marina cu doctrina proprie. ce cred ca au invata si unii si altii este ca ai nevoie de guri de foc ca sa combati dronele (rachete sunt ok, insa cum spuneam mai sus nu dai dupa muste cu bata de basseball, preferabil sa folosesti ceva mai ieftin ca pliciul)

              3
        • Zic sa mai studiezi in ultimele conflicte începând din 82 ce sisteme aa au fost performante. Și apoi ce sisteme au interceptat rachete balistice, vezi Irak, Ucraina. Nu găsești niciun ciws.

          1
  11. Din cate am inteles in a doua parte a anului 2022 trebuia sa mai primim 3 sisteme patriot. Vad ca nu se mai pomeneste pe nicaieri de ele.
    Legat de SHORAD mie mi se par interesante NASAMS pentru ca poti pune lansatoarele la distanta mai mare si astfel poti acoperii o zona mult mai mare cu un sistem.
    „The radar and launcher elements can be deployed over a large area separated by more than 20 kilometres from the FDC, providing extended coverage with few elements. Dispersed elements increase their survivability against enemy air and ground attacks.” [1]
    Am putea sa facem un zid SHORAD care sa preia rapid orice atac care nu vine la altitudini prea mari, iar ce vine peste sa interceptam cu patriotul care are rachete mai scumpe. Ce vreau sa zic e ca mi se pare evident ca vrei un sistem cu consumabile mia ieftine undeva in fata patriotului dar cumva sub acoperirea lui. Undeva spre marginea domului pe care l-ar face patriotu.
    Din specificatiile rachetelor vad ca cu amram-er (50km range, 35 altitude [2]) deja se apropie de specificatiile pac-3 mse, sistem antiaerian cu raza medie. Bine, pac-3 sunt facute sa intercepteze si rachete balistice [3].
    Poate voi v-ati documentat ceva mai bine sau aveti alte surse.

    [1] https://www.kongsberg.com/kda/what-we-do/defence-and-security/integrated-air-and-missile-defence/nasams-air-defence-system/
    [2] https://en.wikipedia.org/wiki/NASAMS
    [3] https://www.lockheedmartin.com/en-us/news/features/2022/pac-3-intercepts-target-in-key-ibcs-flight-test.html

    2
  12. Allied missile defenses: – https://observatorial.com/news/economy/218800/kahn-the-united-states-allowed-to-supply-germany-with-israeli-missile-defense-systems-hetz-3/ The US administration has approved an agreement to supply Germany with the Hetz-3 anti-missile defense system, developed by Israel with American participation, the Kan News Office reports (Israel) (google) (Potrivit presei, o parte a comenzii va fi efectuată în SUA și Germania, dar având în vedere termenele limită strânse (Germania dorește să implementeze sisteme încă din 2025), cea mai mare parte a producției primului lot va fi realizată în Israel) . Regards…

    2
  13. Multa vreme nici americanii nu au avut nimic de la PATRIOT pana la Stinger. Iar PATRIOT a fost impins tot mai mult catre Antibalistic, PAC3 exact asta e. De ce? PAi in conceptia clasica (adica fara drone) nimeni nu ar fi avut succes in contestarea dominatiei aeriene, mai ales deasupra trupelor proprii.
    Razboiul din Uraina a intors multe dintre aceste premise insa armatele au inertie mare, isi schimba greu doctrinele, mai ales daca nu curge sange.

    Sau privit altfel care e inamicul Frantei care ar putea derula o campanie aeriana impotriva Frantei? Rusia – e terminata. China – e departe. Iran – nu cred ca Franta isi doreste un razboi cu aceasta tara. Deci, cinic si realist, Franta nu are nevoi stringente in domeniul anti-aerian, mai ales ca are probabil a doua aviatie din Europa, dupa cea a Regatului Unit

    5
    • Sau e o „redistribuire” a competentelor.
      Intre aliati.
      Razboiul din Ucraina ..si din alte parti , au aratat nevoia de antibalistice. In numar mare.
      Cine isi va permite sa le tina in numar mare?
      Ptr ca aliantele impart responsabilitati. Nu si bugete.

      1
      • Nu neapărat în număr mare. Un număr suficient sa apere zonele strategice, de ex comandamente, rafinării. Că astea sunt ținte principale. Nu dai cu balistica într-un pluton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *