Romania Military

David’s Sling

A doua zi de la aderarea oficiala la NATO Finlanda a anuntat intentia de a achizitiona sistemul sol-aer cu raza lunga israelian David’s Sling. Suma oferita – 316 milioane de euro – este foarte redusa pentru un astfel de sistem si indica, cel mai probabil, achizitia unei singure baterii. Dar chiar si asa, suma este foarte mica in raport cu Patriot, SAMP/T sau S 400.

In linii mari, atuul David’s Sling sta in racheta Stunner, considerata cea mai ieftina racheta sol-aer cu raza lunga disponibila la aceasta data. Pretul unei rachete Stunner se invarte in jurul a un milion de dolari, fata de o Patriot PAC 3 MSE (+6 milioane de dolari) iar performatele acesteia par sa fie foarte decente.

David’s Sling este un sistem anti-aerian si anti-racheta cu raza medie spre lunga (un maximum de 250km), capabil sa intercepteze cam tot ce zboara, de la avioane si pana la rachete de croaziera super-sonice si rachete balistice cu raza scurta.

Conform Rafael sistemul este capabil sa intercepteze inclusiv rachete tactice (sol-sol).

O trasatura mai speciala a rachetei Stunner o face foarte eficienta. Racheta dispune de doi senzori diferiti la bord, unul de tip radar activ, celalalt fiind unul de tip IIR, astfel incat daca radarul de la bordul rachetei ghideaza spre tinta, inainte de impact sistemul IIR poate prelua comanda.

Evident la racheta este ghidata la lansare de radarul bateriei, un Elta ELM-2084 3D (AESA). Ori in aceste conditii, Stunner poate intercepta tinte inalt manevriere, poate fi folosita intr-un mediu bruiat masiv de inamic, pentrru ca odata lansata dispune de un ghidaj in trepte extrem de greu, daca nu imposibil, de bruiat, iar finandezii nu au ales David’s Sling intamplator, pentru ca sistemul IIR este foarte greu spre  imposibil de bruiat, mai ales daca tinem cont de viteza cu care racheta isi angajeaza tinta.

Iar finlandezilor le plac sistemele anti-aeriene care nu prea pot bruiate.

Sistemul de aparare anti-aerian si anti-racheta finlandez este unul in trepte si pe langa David’s Sling, se afla deja in dotare NASAMS (AMRAAM si mult mai greu de bruiat AIM-9 Sidewinder) si Crotale pe zona sistemelor cu raza scurta spre medie, iar la capitolul “raza scurta”, s-a achizitionat ASRAD-R (Advanced Short Range Air Defence System – RBS) care nu este altceva decat un sistem bazat pe racheta sol-aer cu raza scurta RBS 70, ghidata laser.

Saab este singurul producator care inca mai are in portofoliu unu astfel de sistem aproape imposibil de bruiat (tot repet acest lucru pentru a intelege filosofia pe baza careia finlandezii isi dezvolta apararea anti-aeriana) . In principiu, tinta vizata este iluminata laser de la sol, iar rachete pleaca si n-are cum sa greseasca, n-are cum sa fie bruiata, ca doar avioanele nu pot folosi grenade de mascare la iluminarea laser.

ASRAD-R are in compunere un radar AESA HARD cu o raza de 20 km, un sistem IR de detectie si urmarire automata a tntei. Patru rachete RBS 70 (Bolide) sunt gata de lansare. Totul este incarcat pe camioane.

Observam astfel ca militarii finlandezi prefera, atunci cand au de ales, sisteme anti-aeriene care sa fie cat mai greu de bruiat si sa ofere in acelasi timp o cat mai mare autonomie per baterie. Practic fiecare unitate isi poate indeplinii misiunile in mod autonom, daca este nevoie, iar sansa ca inamicul sa foloseasca bruiajul radio impotriva radarelor de detectie si iluminare sau impotriva radarelor de la bordul rachetelor este micsorata atat de mult cat se poate.

Finlanda are insa o anumita relatie deosebita cu Israelul, fiind prima tara care a cumparat rachetele anti-nava “Gabriel”, o mare supriza in piata si acum va fi tot in postura de prim-client pentru sistemul David’s Sling.

Nu stiu ce criterii au stat in spatele alegerii “Gabriel” ca racheta anti-nava a marinei finlandeze, dar in cazul David’s Sling lucrurile sunt mai putin curioase: pretul per racheta mult mai mic decat in cazul Patriot sau SAMP/T ca si sistemul de gidare in faza terminala de tip dual – radar si IIR.

Cum finlandezii au dat absolut intotdeauna dovada de intelepciune si seriozitate cred ca vor fi destui cei care isi vor reconsidera optiunile pentru sistemele lor anti-aeriene.

Exista insa si o bila negara: Israelul nu face parte din NATO, are o politica externa si de aparare cu totul deosebita si cum vedem in razboiul din Ucraina, fara aliati greu sa faci fata intr-un conflict si desi David’s Sling este o coproductie israelo-americana (Rafael si Raytheon), pare cu totul improbabil ca Raytheon singura sa poata face fata unei eventuiale cereri daca Israelul nu ar fi de acord.

 

Un camion incarcat cu opt rachete sol-sol Extra 306mm, raza 150km

Cu toate aceste exista o intelegere intre guvernele finlandez si israelian prin care cel din urma se obliga sa asigure anumite componente-cheie indiferent de situatia in care Finlanda s-ar afla, din punct de vedere al sigurantei sale nationale.

Iar tara scandinava nu este singura tara membra NATO care va cumpara tehnica de lupta israeliana. Dupa ce Danemarca si-a anuntat intentia pentru achizitionarea a 19 obuziere autopropulsate Atmos si opt lansatoare de rachete tactice “PULS” de la Elbit si Olanda va cumpara rachete tactice (sol-sol) tot de la compania israeliana.

Sistemul PULS ofera posibilitatea lansarii a patru tipuri de rachete sol-sol: Accular 122mm – raza 35km, Accular 160mm – raza 40km, EXTRA – raza 150km si Predator Hawk – raza maxima 300km.

GeorgeGMT

Exit mobile version