Romania Military

De 2$ magneti…

images

Asa cum am mai scris pe aici, mitul chinezilor mici si zglobii care cat e ziua de lunga fura informatii secrete din calculatoarele americanilor este ca atatea alte mituri urbane o prostie. Un fel de Ciupacapra al erei infomatice moderne si are la baza, ca orice alt mit urban, opiniile si parerile unor ziaristi can-canisti, la fel de prosti ziua precum si noaptea. Adica toata lumea a auzit de el, toata lumea se teme, dar in realitate nimeni nu prea l-a vazut.

Astfel situatia reala nu-i chiar asa de neagra si cu par pe ea, dupa cum orice om cu darul cititului o poate observa. Chinezii, departe de a fi spaima internetului, se chinuie ca vai de ei cu copiatul: ba o racheta, ba un Suhoi, ba un portavion, fiind la ani-lumina de performantele tehnologice ale rusilor sau europenilor, ce sa mai vorbim de americani. Iar acest fapt este cu atat mai evident cu cat orice inginer stie ca degeaba furi planurile complete ale F-35 daca tehnologia de care dispui nu te ajuta sa le si realizezi in practica, daca nu ai acces la knowhow-ul dezvoltatorilor, daca nu ai o industrie pe orizontala care sa te si ajute sa fabrici avionul.

Si cum tehnica de astazi este din ce in ce mai complexa te poti cel mult inspira sau daca ai cu adevarat noroc poti gasi anumite brese in securitatea sistemelor, reusind astfel sa le mai reduce din eficienta, exemplul Iranului cu RQ-170 fiind aici foarte elocvent.

Revenind acum la chinezi si furaciunile lor, de curand in presa din SUA  a izbucnit un nou scandal! Astfel ziarele americane titrau ca F-35 are piese chinezesti! Ne-am ars fratilor, ceainizii ne vor putea controla avioanele, tipau in cor cativa ziaristi mai slabi intelectual!

Acum nu trebuie sa acordati presei americane mult mai mult credit decat celei dambovitene. Este adevarat ca presa de “calitatea” celei romanesti nu intalnesti chiar asa de usor, dar au si americanii ciumpalacii lor cu scoala putina.

Realitatea era insa departe de isteria unor ziaristi, care din punctul meu de vedere ar fi trebuit sa fie someri a doua zi, astfel ca in realitate Pentagonul a informat opinia publica asupra componentei…componentelor ultra-mega-sensibile chinezesti inglobate in programul JSF, iar aceste componente s-au dovedit a fi niste amarati de magneti in valoare de…2$ si alte asemenea nimicuri.

Aceste piese au intrat in structura F-35 pe filiera japoneza, industria nipona avand contracte cu Lockheed Martin pentru tot felul de subansamble nu foarte importante. Producatorii avionului au indicat ca inlocuirea acestor componente cu totul neimportante ar face ca intreg programul sa fie intarziat si sa genererze astfel costuri suplimentare de aproximativ 10 milioane de dolari.

Este adeavrat ca in Statele Unite exista o lege inca din anii “70 care interzice cu desavarsire ca sistemele de armament americane sa inglobeze subansamble straine, doar ca dupa 1990, odata cu globalizarea economiei mondiale acest lucru a devenit aproape imposibil de realizat, exemplul magnetilor de 2$ fiind foarte bun. Astfel China este singurul producator a magnetilor de acest tip, datorita faptului ca acestia au in componenta  “pamanturi rare” loc unde chinezii detin suprematia in materie de rezerve naturala, avand de astfel si o interdictie de export pentru acest tip de minerale.

Insa sistemele de armament americane incorporeza doar piese foarte simple, nici pe departe echipamente complexe, astfel ca securitatea este asigurata. Iar cum China a devenit “fabrica lumii” este normal ca astfel de lucruri sa se mai intample.

Revenind la isteria atacurilor chineze pe internet, este cred foarte sugestiv sa va inchipuiti ce ar putea face o tara ca Somalia cu planurile complete ale unui avion de vanatoare, chiar daca prin absurd, ar avea o echipa de ingineri care sa le si priceapa?! Un avion, un tanc, un radar, etc, necesita nu doar cunostinte ci o industrie intreaga, pe orizontala si pe verticala, care sa fie capabila sa fabrice diversele subansamble necesare construirii produsului final, lucru pe care nici sovieticii nu l-au reusit in anii lor de glorie, iar daca nici KGB/GRU nu au avut succese pe aceasta linie, atunci chiar nu stiu cine ar fi avut!

Informatiile despre sistemele de armament ale inamicului sunt utile nu pentru a le copia, ci eventual pentru a afla cum pot contracarate, dar inamicul are si el servicii de informatii, specialisti in domeniu si el te studiaza pe tine si el iti afla slabiciunile, pentru ca acesta este motivul cursei inarmarilor.

Revenind acum la presa americana, stirea este ceva mai veche – cam o luna – si pana acum nu mi s-a parut prea relevanta pentru a fi publicata pe blog, dar pana la urma am considerat necesar sa mai lamurim un pic cum e cu furtul de tehnologie si cu mitul urban care ne spune ca Marele Popor Chinez fura tot si nimeni nu-l poate opri! Aiurea, informatic vorbind nu cred ca Beijingul, cat este el de stat dictatorial si comunist ne-nemocratic, are o capacitate de spionaj macar apropiata de americani.

Sa nu uitam forta si resursele enorme ale guvernului federal american, ale diverselor sale agentii, totul dublat de forta imensa a companiilor americane implicate in programe care au legatura cu siguranta nationala. Cred ca doar Lockheed Martin ar putea lejer sa se ia singura de par cu departamentul de spionaj cibernetic  al MoD-ului de la Beijing, mai ales daca tinem cont ca cifra de afaceri a LM este de cateva zeci de miliarde de dolari, cam cat bugetul Romaniei, ori la astfel de sume lumea se vede altfel…

Poate cel mai bun exemplu este relatia Chinei cu Rusia. Toata lumea stie, au avut grija rusii 🙂 , cum ca chinezii mici cu ochii-n dunga copiaza la greu tehnologia militara rusa si nu de ieri de azi ci din timpuri „stravechi” de cand chinezii au facut si ei ochi in industria militara mondiala. Ei bine cu toate ca au acces practic nelimitat la destule sisteme de armament rusesc, ca doar le-au cumparat si le exploateza, diferentele de calitate intre produsele originale rusesti si cele chinezesti sunt foarte mari.

Pana una alta chinezii inca se zbat sa obtina un motor de avion similar ca performante si fiabilitate cu cele rusesti si nu prea le iese, desi au motoare rusesti sa-si puna in cap, in original la, ei in batatura…

China saraca face si ea ce poate, nimic din ce competitorii sai nu au facut pana acum, nimic blamabil, incearca sa se apropie macar de “greii” tehnologiei mondiale, mai trage cu ochiu’ si timpanu’ ca orice tara normala, dar de aici si pana la tsunamiul informatic pe care presa il descrie e, ca intotdeauna intre minciuna si adevar, distanta mare, spre foarte, foarte mare…

 GeorgeGMT

 

Exit mobile version