De 2$ magneti…

images

Asa cum am mai scris pe aici, mitul chinezilor mici si zglobii care cat e ziua de lunga fura informatii secrete din calculatoarele americanilor este ca atatea alte mituri urbane o prostie. Un fel de Ciupacapra al erei infomatice moderne si are la baza, ca orice alt mit urban, opiniile si parerile unor ziaristi can-canisti, la fel de prosti ziua precum si noaptea. Adica toata lumea a auzit de el, toata lumea se teme, dar in realitate nimeni nu prea l-a vazut.

Astfel situatia reala nu-i chiar asa de neagra si cu par pe ea, dupa cum orice om cu darul cititului o poate observa. Chinezii, departe de a fi spaima internetului, se chinuie ca vai de ei cu copiatul: ba o racheta, ba un Suhoi, ba un portavion, fiind la ani-lumina de performantele tehnologice ale rusilor sau europenilor, ce sa mai vorbim de americani. Iar acest fapt este cu atat mai evident cu cat orice inginer stie ca degeaba furi planurile complete ale F-35 daca tehnologia de care dispui nu te ajuta sa le si realizezi in practica, daca nu ai acces la knowhow-ul dezvoltatorilor, daca nu ai o industrie pe orizontala care sa te si ajute sa fabrici avionul.

Si cum tehnica de astazi este din ce in ce mai complexa te poti cel mult inspira sau daca ai cu adevarat noroc poti gasi anumite brese in securitatea sistemelor, reusind astfel sa le mai reduce din eficienta, exemplul Iranului cu RQ-170 fiind aici foarte elocvent.

Revenind acum la chinezi si furaciunile lor, de curand in presa din SUA  a izbucnit un nou scandal! Astfel ziarele americane titrau ca F-35 are piese chinezesti! Ne-am ars fratilor, ceainizii ne vor putea controla avioanele, tipau in cor cativa ziaristi mai slabi intelectual!

Acum nu trebuie sa acordati presei americane mult mai mult credit decat celei dambovitene. Este adevarat ca presa de “calitatea” celei romanesti nu intalnesti chiar asa de usor, dar au si americanii ciumpalacii lor cu scoala putina.

Realitatea era insa departe de isteria unor ziaristi, care din punctul meu de vedere ar fi trebuit sa fie someri a doua zi, astfel ca in realitate Pentagonul a informat opinia publica asupra componentei…componentelor ultra-mega-sensibile chinezesti inglobate in programul JSF, iar aceste componente s-au dovedit a fi niste amarati de magneti in valoare de…2$ si alte asemenea nimicuri.

Aceste piese au intrat in structura F-35 pe filiera japoneza, industria nipona avand contracte cu Lockheed Martin pentru tot felul de subansamble nu foarte importante. Producatorii avionului au indicat ca inlocuirea acestor componente cu totul neimportante ar face ca intreg programul sa fie intarziat si sa genererze astfel costuri suplimentare de aproximativ 10 milioane de dolari.

Este adeavrat ca in Statele Unite exista o lege inca din anii “70 care interzice cu desavarsire ca sistemele de armament americane sa inglobeze subansamble straine, doar ca dupa 1990, odata cu globalizarea economiei mondiale acest lucru a devenit aproape imposibil de realizat, exemplul magnetilor de 2$ fiind foarte bun. Astfel China este singurul producator a magnetilor de acest tip, datorita faptului ca acestia au in componenta  “pamanturi rare” loc unde chinezii detin suprematia in materie de rezerve naturala, avand de astfel si o interdictie de export pentru acest tip de minerale.

Insa sistemele de armament americane incorporeza doar piese foarte simple, nici pe departe echipamente complexe, astfel ca securitatea este asigurata. Iar cum China a devenit “fabrica lumii” este normal ca astfel de lucruri sa se mai intample.

Revenind la isteria atacurilor chineze pe internet, este cred foarte sugestiv sa va inchipuiti ce ar putea face o tara ca Somalia cu planurile complete ale unui avion de vanatoare, chiar daca prin absurd, ar avea o echipa de ingineri care sa le si priceapa?! Un avion, un tanc, un radar, etc, necesita nu doar cunostinte ci o industrie intreaga, pe orizontala si pe verticala, care sa fie capabila sa fabrice diversele subansamble necesare construirii produsului final, lucru pe care nici sovieticii nu l-au reusit in anii lor de glorie, iar daca nici KGB/GRU nu au avut succese pe aceasta linie, atunci chiar nu stiu cine ar fi avut!

Informatiile despre sistemele de armament ale inamicului sunt utile nu pentru a le copia, ci eventual pentru a afla cum pot contracarate, dar inamicul are si el servicii de informatii, specialisti in domeniu si el te studiaza pe tine si el iti afla slabiciunile, pentru ca acesta este motivul cursei inarmarilor.

Revenind acum la presa americana, stirea este ceva mai veche – cam o luna – si pana acum nu mi s-a parut prea relevanta pentru a fi publicata pe blog, dar pana la urma am considerat necesar sa mai lamurim un pic cum e cu furtul de tehnologie si cu mitul urban care ne spune ca Marele Popor Chinez fura tot si nimeni nu-l poate opri! Aiurea, informatic vorbind nu cred ca Beijingul, cat este el de stat dictatorial si comunist ne-nemocratic, are o capacitate de spionaj macar apropiata de americani.

Sa nu uitam forta si resursele enorme ale guvernului federal american, ale diverselor sale agentii, totul dublat de forta imensa a companiilor americane implicate in programe care au legatura cu siguranta nationala. Cred ca doar Lockheed Martin ar putea lejer sa se ia singura de par cu departamentul de spionaj cibernetic  al MoD-ului de la Beijing, mai ales daca tinem cont ca cifra de afaceri a LM este de cateva zeci de miliarde de dolari, cam cat bugetul Romaniei, ori la astfel de sume lumea se vede altfel…

Poate cel mai bun exemplu este relatia Chinei cu Rusia. Toata lumea stie, au avut grija rusii 🙂 , cum ca chinezii mici cu ochii-n dunga copiaza la greu tehnologia militara rusa si nu de ieri de azi ci din timpuri „stravechi” de cand chinezii au facut si ei ochi in industria militara mondiala. Ei bine cu toate ca au acces practic nelimitat la destule sisteme de armament rusesc, ca doar le-au cumparat si le exploateza, diferentele de calitate intre produsele originale rusesti si cele chinezesti sunt foarte mari.

Pana una alta chinezii inca se zbat sa obtina un motor de avion similar ca performante si fiabilitate cu cele rusesti si nu prea le iese, desi au motoare rusesti sa-si puna in cap, in original la, ei in batatura…

China saraca face si ea ce poate, nimic din ce competitorii sai nu au facut pana acum, nimic blamabil, incearca sa se apropie macar de “greii” tehnologiei mondiale, mai trage cu ochiu’ si timpanu’ ca orice tara normala, dar de aici si pana la tsunamiul informatic pe care presa il descrie e, ca intotdeauna intre minciuna si adevar, distanta mare, spre foarte, foarte mare…

 GeorgeGMT

 

49 de comentarii:

  1. Poti sa zici, la fel de bine, „De 2$ jurnalisti.” Stii cum se spune: mama prostilor este tot timpul gravida.

  2. Foarte pertinent si corect articolul.

  3. Din pacate SUA nu vin cu parteneriate economice si nici nu recunosc dreptul romanilor de a vizita SUA fara vize..

  4. „China saraca face si ea ce poate”

    Bre taica, ne-am obisnuit sa radem de aia mici cu fetze de peshte si cu femei cu picioare scurte si strambe…

    Da e o vorba popolara, la jenu „cine se ‘radea’ la urma se ‘radea’ mai bine”…

    Motoru’ ala da-l dreacu, ca o sa le iasa si motorul pana la urma, nu sta China intr-un motor de avion.

    Fu az dimineata la Sky News un docomentar scurt, cu ingleju uratu cu reportaju prin Ciaina. Era vorba despre high speed rail network.
    Si ingleju zishea ashe:
    „in timp ce noi de 5 ani dezbatem daca sa bagam high speed trains pe la noi, China in 5 ani si-a construit o retea de 6000 de mile cu trenuri d’astea high speed”

    Si arata filmat din trenuri si discuta cu pasagerii, si arata poduri suspendate si arata garile de aratau mai bine ca aeroporturile noastre, mari, frumoase, cu LCDuri imense. Infrastructura tata.

    Ca au avut ceva probleme, au avut, acum ceva timp s-au ciocnit ‘doo trene’ din cauza de signaling, intre timp s-a rezolvat, dar s-au ciocanit trene si la case mai mari de curand prin Europa sau au intrat cu viteza in curbeuri si s-au dat peste capete…

    Acu hai sa ne ‘radeam’ noi de ei, cu CFRul nostru…hai baeti….mai radeti 🙂

    „mai trage cu ochiu’ si timpanu’ ca orice tara normala”
    Proectu lui za trenu l-au cumparat cu tot cu designeru englezu si mere, fonctioneaza, ruleaza. Cica acum se gandesc sa-l exporte eventual inapoi la handicapatii aia din Anglia 🙂 , ca produc prea multe si le ies mai ieftine decat in UK.

    Deci chinezu a bagat nu stiu cate zeci de miliarde a spus ala si in 5 ani a facut 6000 mile high speed rail network cu tot dichisu.

    In timp ce englezu in 5 ani s-a discutat problema, in timp ce englezii sunt pe benefits ca muncesc imigrantii.

    In timp ce irlandezu cat a fost tigeru celtic al Plii a umflat salariile la stat si i-a tinut pe toti pe welfare si le dadea pana mai acu ceva timp si Christmas bonus la welferisti…adeca dupa un an greu de stat acasa primeau si bonus ma-ntelegi?

    De Romania nu e cazul sa mai discutam nici noi, ca nici altii nu prea mai au ce discuta…

    In timp ce voi va amuzati de armamentul chinezilor, chinezii baga fregate, portavioane, avioane fara numar, rachete, tancuri, sateliti si giapanizii n-au avut tupeul sa-i infrunte singuri si se amesteca printre picioarele americanilor ca sa-i apere.

    Chinezul e cu Roverul pe Luna…

    Asa ca amuzati-va fratilor 🙂 🙂

    Da’ cand peste 10-20 de ani fica-ta sau fietu vor lucra la vreo firma la vreun patron chinez, chinezu stand la birou si romanii dashtepti cu mastere si doctorate tragand la lopata…vedem care s-o amuza mai tare…

  5. O companie o adresa undeva,vreau sa iau si eu 2 magneti, platesc si livrarea, in felul asta voi detine cea mai avansata tehnologie aviatica din Romania.
    Sa vezi ziarele noastre ce ma cauta, Base ma va face consilier, iar ponta/nastase, ma va pune pe lista neagra a SRI!

  6. Problema suprematiei tehnologice si militare americane e doar o chestiune de timp.

    Acu ceva timp radeam de iei ca fac doar produse ieftine si proaste…
    Intre timp au ajuns in spatiu, au statia lor spatiala au trimis si primul robot pe Luna, au proiecte mari in zona cercetarii fundamentale legate de fuziune.

    Deja companiile lor cumpara tehnologie de fabricatie in orice domenii iar europenii in special vand la greu.

    Singura sansa pasnica a occidentului ar fi evolutia imprimantelor 3D dar deja cred ca e mult prea tarziu.

  7. Sunt tare curios care-i capacitatea informatica ofensiva si defensiva a Romaniei. Am citit mai demult un articol intr-un ziar, care spunea ca tara noastra, probabil, e printre putinele din lume, care poate efectua atacuri informatice de anvergura si are oameni pregatiti sa faca multe….multe lucruri impresionante in acest domeniu. Stim ca factorul uman in Romania e mult peste dotarile tarii noastre. Despre noi strainii spun ca ne pricepem la spionaj, informatica si suntem buni ca militari, desi slab dotati. Voi unde credeti ca suntem astazi ca tara si la ce nivel putem rezista/care ne este limita? 🙂

    • Se pare ca este substantiala…

    • Bre nu poti sa iti zic mai mult ca cine mi-a zis a zis sa nu dau mai departe dar…

      Candva, undeva, cumva s-a primit un fisier binar cu date si algoritmul dupa care trebuia interpretat acel fisier. Specialisti au rezolvat problema folosind creionul si nu calculatorul…. si oricum prea tarziu.

      Cat de relevanta e povestea sau daca iti spune ceva greu de spus…

    • @Cezar. In lumea spionajului si a contraspionajului daca undeva, cineva, scrie despre tine una si alta, atunci nu-i prea bine. Inseamna ca pe undeva operatiunile desfasurate de Serviciile tale au rasuflat in presa sau aiurea, ceea ce nu-ti face deloc bine. Acum, la nivel NATO, aprecierile pentru Serviciile romanesti este pozitiva si, din cate stiu, ai nostri sunt foarte apreciati in ceea ce priveste Rusia si lupta antiterorista. Bineanteles, nu-ti pot confirma daca este sau nu ceva adevar in aceste afirmatii, dar stiu ca SRI si-a infiintat de ceva ani structuri specializate in razboi informatic, facand achizitii importante pentru acestea, cine si ce lucreaza acolo nu stiu, insa acestea exista. Ultimul atac informatic de amploare la care a fost supusa Romania a avut loc in preajma Revelionului, asa se-aude prin „targ”, la care ai nostri au ripostat corespunzator -acest atac ar fi venit de la Rasarit, asta daca acesta a avut loc intr-adevar! Greu de spus unde se situeaza Serviciile romanesti in raport cu „vecinii”, dar daca-r fi sa ne luam dupa „inactivitatea” vizibila din Har-Cov, as zice ca-s prea „linistite”. Poate este doar aparenta si, ca intotdeauna, aparentele inseala. Un Serviciu Secret este cu atat mai performant cu cat actiunile sale sunt si raman necunoscute. Dar-ar D-zeu ca ale noastre sa fie profesioniste si nu total aservite clasei politice conducatoare!

    • @Cezar, hai sa-ti raspund altfel, serviciile de securitate sunt singurul picior pe care Romania ca stat si tara mai rezista inca…Am un respect vecin cu veneratia pentru cei care isi pierd sanatatea in umbra si trebuie sa se fereasca si de inamicul declarat dar si de inamicul care oficial ne condude tara.
      Pt ca cel mai periculos dusman este cel din inlauntru si nu din afara! Daca-i ingropau in „89-„90 asa cum era planul, Romania era astazi dezmembrata, asadar insasi faptul mai existam intregi este un imens succes.
      Dumnezeu sa-i aduca mereu acasa si sa le apere sanatatea.

      • @George GMT

        Eu cred ca Romania mai rezista in virtutea inertiei, nu ca ar fi facut astia ceva…. Domeniul asta nu e unul deschis publicului ca cel militar, deci nu putem sa ne bagam noi nasul, sa analizam si sa comparam. Daca am putea cred ca am avea acelasi tip de opinii ca in cazul armatei. Merg pe ideea ca serviciile, fiind institutii populate si conduse tot de romani, nu au cum sa fie radical diferite fata de celelalte.

      • Cred ca aici are si armata un mare rol, in principal prin serviciul sau secret, care a mirosit tentativa de epurare de la rasarit. A constientizat ca daca ele cad, in planul II va intra armata in joc, pe modelul Ygoslav, si asta insemna tristete mare pentru toti. Cred ca pana si tradatorii postdecembristi, in frunte ci Ilici si echipa lui de soc, au inteles ca e mai bine sa ai puterea informatiei in mainile tale, decat ca ea sa fie la Moscova si in alte locuri…precum Badapesta si ceilalti vecini. S-a vazut in martie 1990 la Targu Mures, ce inseamna sa nu ai servicii secrete active, de aia s-a si infiintat SRI-ul. Vorba lui Maior….’O tara care nu vede si nu aude….e o tara moarta!’ De aici trageti singuri concluziile…. 🙂 Sper numai sa fim mai buni si mai dotati decat la nivel de armata, altfel e jale mare….

  8. sa nu-i subestimam si nici sa-i supraestimam pe chinezi – inca sunt in lumea a treia spre a doua si nu sunt un challenger adevarat pentru americani pe plan militar, iar potentialul unui conflict China vs. Vest este extrem de redus.

    In primul rand, China exporta in SUA si in UE cam tot ce produce, consumul intern fiind mic. Putin probabil ca un vanzator rational sa dea in cap la clientul banos care ii asigura desfacerea. Iar chinezii sunt rationali, la ei nu prea e cu sentimentul…

    In schimb, China este o putere in crestere care poate surprinde. Au inceput sa fie mai agresivi in regiunea lor, mai ales cu tarile mici.

    Potentialul de conflict direct sau prin intermediari (gen Pakistan) cu Rusia este mult mai mare. Comertul e relativ redus, rusii au multe lucruri pe care le vor chinezii. Norocul lor e ca acele lucruri (materii prime, resurse) se pot obtine fara mari dureri de cap din noile colonii chinezesti din Africa dar si din Romania…

    Cat despre Lockheed Martin – chinezii au spart serverele LM si se crede ca au luat informatii despre F-35 – nu inseamna ca isi vor face unul insa pot gasi unele idei in unele zone in care s-au impotmolit cu proiectul lor de fighter.

    Au reusit sa sparga la LM pentru ca au spart mai intai la companiile de securitate cu care lucreaza LM – luand parolele pentru token-uri de genul pe care le avem noi la banci, cu care s-a intrat in sistem. Putin probabil sa fi luat insa ceva masiv – sistemele de securitate secundare alerteaza in mod normal cand se face un transfer masiv de date si incep sa se aprinda beculetele.

    „People familiar with the Lockheed hacking attempt said that hackers managed to get into the defense contractor’s networks using data stolen in March by hackers which could be used to reduce the effectiveness of SecureID tokens produced by EMC Corp . The tokens are widely used by companies to give their employees secure remote access to computer networks.”

    • @alex

      In legatura cu consumul intern mic. Piata auto a Chinei de exemplu a depasit-o ca numar de vanzari pe cea a SUA in 2010. Iar in 10 ani jumatate din masinile vandute pe glob vor fi vandute in China.

      • ai dreptate, s-a schimbat mult China de cand eram eu in scoala, nu mai sunt chiar lumea a treia – sunt clasificati la „upper middle income” ca si Romania.

        au exporturi de 2 trilioane dolari – principalele piete fiind SUA si UE, cum am zis.

        Exports in China increased to 2077.42 USD Hundred Million in December of 2013 from 2022.05 USD Hundred Million in November of 2013.

        Export growth has been a major component supporting China’s rapid economic expansion. Exports of goods and services constitute 30% of GDP.

        China’s main export partners are the United States (17 percent), European Union (16 percent), ASEAN (10 percent), Japan (7 percent) and South Korea.

  9. E .. si sovieticii au pus mana in 1945 pe niste uzine nemtesti .. super extra samd. Si pe urma au descoperit ca degeaba … Ca nu prea aveau oameni cu care sa le instaleze. Ca dupa ce le instalau .. unele masini nu erau reglate cum trebuie. Ca nu puteau respecta specificatiile tehnice (sa zicem ca specificatia era acid acetic de 80,5 nu mergea nici cu acid acetic de 70, nici cu ala de 83 .. iar in unele cazuri se putea lasa cu BUUM!!!) . Au descoperit ca nu este destul sa le ieie daca le depozitezi sub cerul liber vreo 2 ierni … si ca cam toti de la Stalin si vladica pana la paznicu’ de gulag si mujicu’ de rand avaeau o mica problema de mentalitate …care nu putea fi rezolvata nici cu invatamant politic, nici cu patriotism, nici cu rugaciuni …

    Asa si cu chinezii. Unele lucruri le copiaza bine. Altele nu le ies prea bine ..

    Dar sa zicem ca mai este si o isterie amerloca si englezeasca. Simt ca poate vremea lor a trecut. Si ce simt ca pe o insulta obscena , un atentat la sigurnata lor este faptul ca…chinezoii astia e al dracului de egoisti. Nu vor sa imparta profiturile cu anglo-amerlocii!!! Ca si „globhalizarea” parca joaca in favoarea chinezilor. Ca se inmultesc milardarii in SUA si Anglia da. Ce mai este azi meleardu’?!
    Asa ca se mai sperie si de unii singuri. Vedeam un asa-zis „documnetar” despre „expanditionismul” chinez care ar egala pa’ ala engelzesc din sex XIX. Ca in adica, ehe .. la fel ca englezii lu’ regina Victoria. Curios insa este ca regina trimitea canoniere si soldati da’ galbejitii trimit cargouri cu marfa … Regina construia pasucari si cazarmi, chinezii scoli, spitale samd. Ma rog, de acord ca chinezii ii cumpara pe africani. In detrimentul anglo-saxonilor .. care in anii 90 au „abdandonat” Africa ca sa se extinda in Estu’ Europei

    • Problema este ca Rusi au luat, in majoritatea cazurilor, si ingineri si muncitori care lucrau in respectivele fabrici asa incat o mare parte din tehnologie a functionat pana la urma.
      In privinta furtului de tehnologie si de inteligenta de la nemti sa nu ii plangen nici pe altii, ca nu au fost rusii singurii…

      • Pana la urma …. si cam ruseste adica un mag rusesc dragut .. asta pana cand trebuia sa il cari :hernie de disc!!!
        Da.. in unele chestii sunt preferabile lucurile rusesti : cam taranesti, insa simple, necesita putina intretinere , rezistente. Insa asta nu merge in unele domenii…Adica rusii o sa faca un tanc excelent, o arma militara care nu trebe bibilita ca un prunc dar nu electronica samd .. Eu despre asta ziceam, nu despre tehnologia „captura de razboi” sau pur si simplu furata.
        Cu tot respectu’ (adica fara rasisme) o societate ramane tributara nivelului sau „de baza”. Daca baza este cam inapoiata va avea mari probleme in „asimilarea” de tehnologie – fie ca tehnologia este cumparata cinstit, fie ca este furata … De ex chinezii si „micile” lor probleme cu motoarele de avion . Indienii cu „micile” lor necazuri descrise pe aici. Sau avatarurile asimilarii Oltcitului .. (3 ani intarziere)
        Invers … cand o societate mai „elabotarata” copiaza de la unu mai (scuze) „inapoiat”. RSC a produs sub licenta avioane MIG si tancuri sovietice. Alea cehoslovace erau nitel mai fiabile si mult mult mai bine finisate!!!

        Sau influenta culturala. Masinile germane au (sau aveau) o calitate tehnica buna. Insa tablouri de bord „plictistoare” , o finisare „solida” (adica in general materiale de calitate) insa … cum e gluma aia de la RR ? Pielea pe care o arunca RR este folosita ptr. interiorul Mercedesului SEL!!! ) si un aspect cam cazon (acu’ vreo 12 ani ranjeam ca automobilele germane din anii 90 aratau precum Pzkw 1 la 5, taiate cu toporu’ de parca nu stiau cum arata un Leopard !!! ) Bineinteles ca nemtii vor complica totul si vor da un aspect „serios” (adica ceva sa te faca sa casti!!) atunci cand nu vor demonstra ca totusi Kitsch este o aportul german la estetica europeana!!! (insa la automobile la „modele de baza” francezi se vor stradui sa demonstreze ca meschinaria este o virtute galica!!! A se vedea si inmormantarea lui Chloe din Spuma Zilelor!!)

        A si sa ma intorc nitel la rusi. Prefer votca poloneza!!!

        • Razvan Mihaeanu

          Uite bre, noul Porsche 911 Targa, e urat(a)? 🙂
          http://www.romanialibera.ro/tehnologie/auto/foto-noul-porsche-911-targa-la-dolce-vita-in-stilul-anilor-60-322896.html
          …atentie la mecanismul de pliere…

          • Uratica .. Prima Targa era insa urata cu spume … Finisaju in 1970 arata cam ca ala de Trabant … Asta daca ai vazut cumva un 911 prin 70-73.
            Cand 911 avea o reputatie gen „numa pentru canibali” ca se lua ca era „rea”, „virila”, „spartana” (adica urata cu spume, finisaju vai de el hai sa fiu amabil : cazon) .. Primu 911 cu aspect mai cizelat pe care l-am vazut a fost un 911 Turbo prin 80 (tot urat cu spume, brutal in sensu „ba te halesc cu fulgi cu tot!!”) Sa nu
            mai zic ca pana prin 73-75 ori erai „pilot” ori iti rupea gatu ori te faceai de ras conducand defensiv (ii fugea spatele ceva monstru… ). O sa zici ca de ce se cumparau – pai tocmai d’aia! Daca luai asa ceva era si o declaritie ” Eu sunt Gogu cel Viril si cu bani va bag pe toti in mormant!!!! Faceti loc fatalailor!!!” asa cum un Q7 este si un avertisment „da-te la o parte sau te sparg!!!”

        • ghita du-te la showroom la lada ( avtovaz) si o sa vezi ca intre timp si design-ul masinilor rusesti s-a mai schimbat , idem la volga , la finisaje si dotari sa nu mai vorbim , norocul loganului facut la noi e ca rusia nu e membru UE

    • nu e adevarat – chinezii impart profitul cu americanii si englezii. multe din exporturile Chinei sunt realizate de firme americane (de ex. Apple fabrica iphone in China).

      telefonul se vinde cu 400 de dolari, din care nu mai mult de un sfert raman in China iar restul profitului ramane in SUA. Din banii astia chinezii trebuie sa achite materialele, salariile si le ramane ceva profit pentru Foxconn.

      mai era prin ziare un exemplu cu un ciocan facut in China, care se vindea in Tesco cu 3.99 lire. Tesco il cumpara de la un importator englez cu 2 lire. Ala il cumpara din China cu mai putin de 1 lira, 80 de centi sau asa ceva. In concluzie, cine se imbogateste – nu cumva compania americana sau firmele englezesti?

      sigur, beneficiaza si chinezii, insa majoritatea banilor raman in vest.

      • Majoritatea banilor raman in vest .. INSA tot in vest dispar slujbele. Calificatii sunt inlocuiti de paznic, guarzi samd . Dispar uzinele , otelariile samd Si se poa ca in ziua Znegativ sa se treasca unii cau au nevoie de niste otel cu care sa sisi faca tunurile .. da nu il vor avea!! M rog exagerez .. INSA :
        Care bani raman in vest ?! Adica daca nu produci din ce traiesti?! Pe scirt banii nu raman in Vest ci sunt redistribuiti : o parte la chinezi si o alta la angrosisti si bancheri. Clasa medie dispare .. Si pana la urma ce dracu faci cu mormanu de bani hartie (sau mai rau inregistrari electronice) daca nu ai capacitatea de a produce ceva cerut si deja ai cam vandut totu ?!

        Apropos cand s-a imbogatit Anglia? Nu cumva pe timpul cand ea vindea ciocane si stamba tuturor?!

      • A o comapratie poate fortata insa suntem pe un site militar..
        Suucesele astea anglo-americane cu castigat banu de la chi8nezi care se multumesc cu firtimituri imi aduce amimnte de germania cea plina de succesuri intrer 38 si 42: din victorie in victorie spre distrugera finala!!
        Sau de succesele lui Hanibal care stim cum s-au terminat

        • @ Ghita Bizonu`

          „Sau de succesele lui Hanibal care stim cum s-au terminat”

          Bre Ghita man, aici te cam inseli 😉 Nea Hanibalu` si ai sai aveau o ura istorica impotriva romanilor, pentru ca ai dreacu` italienii aia antici le cam luasera niste insule (Sicilia, Sardinia, Corsica) cartaginezilor.
          Pe nea Hanibalu` l-au „facut” ai lui si nu l-au „facut” din taste, ci i-au cam taiat din banutzi si suplimente, taman cand nea Hanibalu` socializa binii di tat cu romanii 😉 Ce-i drept, omu` pierduse si el la Zama insa daca politrucii cartaginezi ar fi fost mai abili (si nu debili) poate ca Dacia n-ar mai fi fost cucerita de romani, iar noi am fi vb alta limba 😀

      • Bre spre Asia de sud est curg rauri de bani in ultimii 20 de ani. Este cel mai mare transfer de bogatie efectuat vreodata in istoria umanitatii. Vorbim de miii de miliarde de euro si dolari….

        „sigur, beneficiaza si chinezii, insa majoritatea banilor raman in vest.”

        Nu e vorba de impartirea profitului… capitalul initial care a cumparat ciocanul sau telefonul vine din Vest si doar o fractie din el vine inapoi. Fractia ramasa in Asia poate nu e mare dar cand te uiti ca toate produsele vin de acolo atunci incepe sa conteze foarte mult.

        De multe ori capitalul care cuimpara produsul vine de la clasa mijlocie si se reintoarce in buzunarele alora de la vanzari management si patroni. Asta creeaza o alta problema legata de capacitatile de productie occidentale care nu vor rezista in ritmul asta prea mult.

  10. pai daca chinezu vinde un ciocan cu 10 dolari sa zicem si construirea lui costa 1 dolar cine iese in avantaj? sau spunem ca lucrurile chinezesti sunt ieftine ok asa o fi dar 1000 de tricouri la 3 $ bucata fac mai mult decat 100 de tricouri la 2$ bucata produse de vest …. si ala care revinde produsul nu poate sa il vanda cu adaos comercial cat tot pretul de productie deci tot chinezu ia mai multi bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *