Romania Military

Debarcare romano-americana la Chisinau

RomaniaMilitary

Dupa clarificarea cat de cat a situatiei cu Ucraina, importanta Basarabiei a crescut enorm in ochii occidentalilor, ca fiind cam singura bucatica ex-sovietica care ar mai putea sa fie scoasa din ghearele Rusiei. Pe de alta parte nici o negociere intre Rusia si UE in privinta reimpartirii sferelor de influenta pe frontiera de Est nu este cu totul improbabila. Astfel demersul Romaniei, caruia nu multi ii dadeau sanse reale de a fii luat in seama, nemivorbind aici si de o reusita, in privinta integrarii Basarabiei in UE, via Romania, s-ar putea sa fie viabil pana la urma.

Nu am avut timp sa scriu un articol dedicat despre evenimentele de la Kiev si despre noua Cortina de Fier care se preconizeaza, Cortina de Fier pastrand bineinteles proportile, insa ca de obicei, la barza chioara ii face Dumnezeu cuib, si cu toata nevolnicia clasei noastre politice, problema Basarabiei s-ar putea sa fie vazuta rezolvabila doar printr-o unirea cu Romania.

Asta nu inseamna ca Romania a facut ceva deosebit, sau poate a facut dar nu stim noi, ci poate reprezenta inca o bonanza a istoriei pentru romanii, iar o eventuala unire a celor doua tari sa vina, culmea, nu la dorinta si „masinatiunile” Bucurestiului, ci in urma unor presiuni externe si a unei negocieri UE/SUA-Rusia, in urma careia Moscova primeste Kievul, dar renunta la Moldova. Prezenta presedintelui moldovean si a primarului Chisinaului pe 1 Decembrie la Bucuresti, declaratile recente ale celor doua parti si tacerea suspecta a Moscovei, pot fi un indiciu ca soarta Basarabiei ar putea sa fi fost negociata, iar viitorul ei ar putea sa fie in UE prin unirea cu Romania.

Bineinteles acestea sunt doar speculatii in fata unei cani cu ceai, dar nu putem sa nu remarcam seria de evenimente cu totul deosebite ai caror martori suntem si in acelasi timp aducerea in dicursul public si oficial, pentru prima oara dupa „90, a posibilitatii unirii celor doua tari, eveniment evocat de Traian Basescu de fata cu presedintele moldovean… Ma asteptam ca Moscova sa ne faca iarasi fascisti, revizionisti, etc, etc, numai ca de aceasta data Moscova tace, ba mai mult si slugile Kremlinului de la Chisinau tac, in timp ce spre Chisinau se indreapta zilele acestea Crin Antonescu si John Kerry, intr-o vizita care poate fi considerata chiar una comuna.

Scopul acestor vizite si ecoul evenimentelor din ultimul timp ar putea reprezenta inceputul unor evenimente cu adevarat epocale pentru soarta Romaniei. Iar pe 1 Decembrie la Chisinau au fost peste 30 de mii de basarabeni in Piata Marii Adunari Nationale cu ocazia relansarii in Molodova a Televiziunii Nationale…

GeorgeGMT

 

Încurajarea reformelor: John Kerry merge în Republica Moldova

Secretarul de Stat american John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah. Kerry este a doua persoană ca importanţă din Statele Unite care vizitează Republica Moldova de la proclamarea independenţei. În martie 2011, Republica Moldova a fost vizitată de vicepreşedintele american, Joe Biden. Ministrul Afacerilor externe, Natalia Gherman, a efectuat o vizită în Statele Unite la mijlocul lunii septembrie.

La Chişinău, John Kerry se va întâlni cu lideri ai Republicii Moldova, pentru discuţii pe teme bilaterale. Secretarul american de Stat, John Kerry, va ajunge la Chişinău miercuri după-amiază, unde va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali, printre care preşedintele republicii, premierul şi preşedintele Parlamentului, relatează cotidianul Timpul, în ediţia electronică.

Avionul oficialului american va ateriza pe aeroportul din Chişinău miercuri după-amiază. El va avea întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte privind relaţiile bilaterale, dar şi cele care ţin de parcursul european al Republicii Moldova.

Ulterior, John Kerry va merge la Cricova, unde va avea o întâlnire cu vinficatorii din Republica Moldova.

Vizita secretarului de Stat american, John Kerry, în Republica Moldova urmăreşte să încurajeze continuarea procesului de reforme, în contextul în care Chişinăul a parafat, la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki.

“Republica Moldova a întreprins numeroşi paşi către reforme în ultimii ani”, a declarat purtătoarea de cuvânt, amintind eforturile de a stimula economia şi faptul că vinul este un produs de export semnificativ, transmite Mediafax. “Având în vedere paşii pe care i-au făcut, secretarul de Stat, John Kerry, a simţit că ar fi o oportunitate importantă să meargă în vizită”, a explicat ea, adăugând că John Kerry este printre primii, dacă nu chiar primul secretar care face o vizită bilaterală în Republica Moldova.

 Si Presedintele Senatului Romaniei merge la Chisinau

Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, va efectua o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 4-5 decembrie, la invitaţia Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman. Potrivit programului vizitei, Crin Antonescu va avea întrevederi cu Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, cu Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu prim-ministrul Iurie Leancă. Preşedintele Senatului României va mai avea întrevederi cu deputaţii din R Moldova, membri ai Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României, precum şi cu ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

Sursa: Ziuaveche

 

 

Exit mobile version