Debarcare romano-americana la Chisinau

RomaniaMilitary

Dupa clarificarea cat de cat a situatiei cu Ucraina, importanta Basarabiei a crescut enorm in ochii occidentalilor, ca fiind cam singura bucatica ex-sovietica care ar mai putea sa fie scoasa din ghearele Rusiei. Pe de alta parte nici o negociere intre Rusia si UE in privinta reimpartirii sferelor de influenta pe frontiera de Est nu este cu totul improbabila. Astfel demersul Romaniei, caruia nu multi ii dadeau sanse reale de a fii luat in seama, nemivorbind aici si de o reusita, in privinta integrarii Basarabiei in UE, via Romania, s-ar putea sa fie viabil pana la urma.

195106maxim

Nu am avut timp sa scriu un articol dedicat despre evenimentele de la Kiev si despre noua Cortina de Fier care se preconizeaza, Cortina de Fier pastrand bineinteles proportile, insa ca de obicei, la barza chioara ii face Dumnezeu cuib, si cu toata nevolnicia clasei noastre politice, problema Basarabiei s-ar putea sa fie vazuta rezolvabila doar printr-o unirea cu Romania.

Asta nu inseamna ca Romania a facut ceva deosebit, sau poate a facut dar nu stim noi, ci poate reprezenta inca o bonanza a istoriei pentru romanii, iar o eventuala unire a celor doua tari sa vina, culmea, nu la dorinta si „masinatiunile” Bucurestiului, ci in urma unor presiuni externe si a unei negocieri UE/SUA-Rusia, in urma careia Moscova primeste Kievul, dar renunta la Moldova. Prezenta presedintelui moldovean si a primarului Chisinaului pe 1 Decembrie la Bucuresti, declaratile recente ale celor doua parti si tacerea suspecta a Moscovei, pot fi un indiciu ca soarta Basarabiei ar putea sa fi fost negociata, iar viitorul ei ar putea sa fie in UE prin unirea cu Romania.

Bineinteles acestea sunt doar speculatii in fata unei cani cu ceai, dar nu putem sa nu remarcam seria de evenimente cu totul deosebite ai caror martori suntem si in acelasi timp aducerea in dicursul public si oficial, pentru prima oara dupa „90, a posibilitatii unirii celor doua tari, eveniment evocat de Traian Basescu de fata cu presedintele moldovean… Ma asteptam ca Moscova sa ne faca iarasi fascisti, revizionisti, etc, etc, numai ca de aceasta data Moscova tace, ba mai mult si slugile Kremlinului de la Chisinau tac, in timp ce spre Chisinau se indreapta zilele acestea Crin Antonescu si John Kerry, intr-o vizita care poate fi considerata chiar una comuna.

Scopul acestor vizite si ecoul evenimentelor din ultimul timp ar putea reprezenta inceputul unor evenimente cu adevarat epocale pentru soarta Romaniei. Iar pe 1 Decembrie la Chisinau au fost peste 30 de mii de basarabeni in Piata Marii Adunari Nationale cu ocazia relansarii in Molodova a Televiziunii Nationale…

GeorgeGMT

 

Încurajarea reformelor: John Kerry merge în Republica Moldova

Secretarul de Stat american John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah. Kerry este a doua persoană ca importanţă din Statele Unite care vizitează Republica Moldova de la proclamarea independenţei. În martie 2011, Republica Moldova a fost vizitată de vicepreşedintele american, Joe Biden. Ministrul Afacerilor externe, Natalia Gherman, a efectuat o vizită în Statele Unite la mijlocul lunii septembrie.

La Chişinău, John Kerry se va întâlni cu lideri ai Republicii Moldova, pentru discuţii pe teme bilaterale. Secretarul american de Stat, John Kerry, va ajunge la Chişinău miercuri după-amiază, unde va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali, printre care preşedintele republicii, premierul şi preşedintele Parlamentului, relatează cotidianul Timpul, în ediţia electronică.

Avionul oficialului american va ateriza pe aeroportul din Chişinău miercuri după-amiază. El va avea întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte privind relaţiile bilaterale, dar şi cele care ţin de parcursul european al Republicii Moldova.

Ulterior, John Kerry va merge la Cricova, unde va avea o întâlnire cu vinficatorii din Republica Moldova.

Vizita secretarului de Stat american, John Kerry, în Republica Moldova urmăreşte să încurajeze continuarea procesului de reforme, în contextul în care Chişinăul a parafat, la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki.

“Republica Moldova a întreprins numeroşi paşi către reforme în ultimii ani”, a declarat purtătoarea de cuvânt, amintind eforturile de a stimula economia şi faptul că vinul este un produs de export semnificativ, transmite Mediafax. “Având în vedere paşii pe care i-au făcut, secretarul de Stat, John Kerry, a simţit că ar fi o oportunitate importantă să meargă în vizită”, a explicat ea, adăugând că John Kerry este printre primii, dacă nu chiar primul secretar care face o vizită bilaterală în Republica Moldova.

 Si Presedintele Senatului Romaniei merge la Chisinau

Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, va efectua o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 4-5 decembrie, la invitaţia Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman. Potrivit programului vizitei, Crin Antonescu va avea întrevederi cu Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, cu Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu prim-ministrul Iurie Leancă. Preşedintele Senatului României va mai avea întrevederi cu deputaţii din R Moldova, membri ai Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României, precum şi cu ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

Sursa: Ziuaveche

 

 

184 de comentarii:

  1. Sa nu uitam ca la defilarea de 1 Decembrie a fost si Vitalie Marinuta, ministrul apararii R.Moldova, care a si semnat ulterior niste acorduri cu privire la invatamantul militar si protectia informatiei.

  2. Si totusi,tind sa cred ca Marinarul nu a facut de capul lui declaratiile unioniste.Cu certitudine a avut OK atat de la Sam cat si de la matusa UE.Ca Rusia tace suspect,inseamna ca primeste ceva la schimb.Tare mi-e teama sa nu fie Transnistria.Acum un an,Marinarul sustinea ca Transnistria este teritoriu al RM.Acuma,subit,nu mai pomeneste nimic despre acest teritoriu.Oare sa fi negociat Romania pana in ultima clipa pentru Transnistria si sa nu fi reusit?M-as mira.Desi…

    • Daca o unificare inseamna pierderea Transnistriei si a Gagautiei ar fi mai mai bine sa fie preluat modelul grec cu doua state grecesti: Grecia si Cipru. Pana la urma nu conteaza unificarea si conteaza cu cate teritorii ramane .

      • @SH, daca sunt suspiciuni cu privire la Transnistria (si sunt de acord cu Mandrean cand zice ca Basescu nu a facut declaratiile de capul lui – desi mai ieri-alaltaieri a cam domolit tonul spunad ca Unirea cu Rep. Moldova nu este chiar un ideal pe termen scurt…ma rog, unii ar intelege cine stie ce „intelepciune”…pe termen lung)…nu cred ca la fel e si cazul cu Gagauzia, in ciuda „modificarii” prevederilor…”legislative” din Constitutia Rep. Moldova cu privire la situatia Gagauziei in caz de Unire.

    • Si eu tot la Trasnistria ma gandesc si imi aduc aminte de Rogozin
      http://www.rumaniamilitary.ro/un-nou-kaliningrad-pe-nistru

    • nu cred sa mearga transnistra catre rusi…rusii au castigat foarte mult in ultima vreme, si aici ma refer la orientul mijlociu…trebuie sa se restabileasca echilibrul…protestele din ucraian sunt un fel de avertisment dat rusilor ca nu pot sa faca totul dupa capul lor…deci asa o sa ramana, ucraina la rusi, moldova la noi cu tot cu transnistri…acum sa vedem ce face tiraspolul…Doamne fereste sa se lase cu razboi, desi transnistria singura ar fi pa cam intr-o saptamana

      • @vioniribu Tocmai de protestele din Ukraina se tem cei de la conducerea Transnistriei.Ce se intampla daca raman fara spatiu de survolare dinspre Rusia peste Ukraina?Razboi o sa fie,dar nu o sa stim!

      • Ar fi foarte inteligent sa lasam Transnistria rusilor in acest moment. O populatie mare de rusi intr-o Romanie Mai Mare ar insemna multe necazuri. Transnistrenii nu sunt doar rusi ci rusi comunisti (adica aia care l-au invatat politica pe Iliescu. Ala care nu a vrut sa ne unim cu Moldova dupa revolutie)! Ar insemna ca UDMR-ul ar avea cu cine sa se alieze si ar putea sa conteze politic mult mai mult decat acum, cu sprijin rusesc.

        Basarabia unita cu Romania ar putea folosi Transnistria ca o moneda pentru recuperarea Bucovinei (un teritoriu mai mare si mai plin de romani) intr-un viitor mai indepartat.

        Nu suntem superputere si nu putem sa avem totul acum! Trebuie sa ne uitam cum functioneaza statul chinez si sa invatam si de acolo. Planuri pe temen lung!

        Am stat ceva vreme prin RM si am vazut ca rusii nu prea vorbesc si romana, nu prea o accepta. Unii ar vrea si isi dau silinta, dar nu toti. Transnistria unita cu Romania, acum, tare imi e frica sa nu ne explodeze in fata printr-o mica miscare armata de secesiune. E plin de arme pe acolo si cred ca armata rusa ar pleca acasa cu toate! Acest lucru ar insemna un dezastru pentru ca daca ar reinterveni rusii…am ramane si fara Moldova din Romania.

        Rusia are o strategie prin care lasa cateva rani deschise pentru a avea motiv de negociere pe viitor.

          • Din exprimarea ta nu imi dau seama daca mi-ai zis de bine sau m-ai injurat 🙂
            Parerea mea despre Transnistria se regaseste si in articol si in bunul simt.

            • Si eu zic la fel, referitor la Trasnistria.

              • George nu poti ceda un teritoriu fara sa primesti ceva in schimb
                Sa nu spui ca primim acceptul Rusiei sa ne unim ca nu tine,cheia problemei este in vest
                Daca NATO si UE sant de acord unirea se face.Transnistria este parte integrant a Moldovei potrivit dreptului international si Rusia nu poate schimba asta
                Singura varianta de schimb este teritoriu contra teritoriu
                Numai ca ce ne intereseaza pe noi se afla in Ucraina

            • Stai calm, nu e nici o injuratura, dar daca tie (ca si doamnei Mungiu) si se pare inteligent „sa lasi” Transnistria, mie nu. Dar daca rusilor, li se parea „inteligent” sa lase Stalingradul dupa ce au luat morti pe paine in prima faza acolo?

              Sa plece romanii din Transnistria? Sa plece rusii nene, (cu ucrainienii nu prea am treaba). Vezi Gagauzia, atat timp cand nu e picior mai rasarit de rus pe acolo ci de turcici ortodocsi, Gagauzia e doar o gargara.

              • Pur si simplu nu inteleg tactica „plecarii”.

                • Pai cum spuneam in primul comentariu, suntem o tara prea mica. Faptul ca acum discutam de o ipotetica alipire a RM cu Romania e o urmare a actiunilor altora, nu a noastra.

                  Cum sa plece rusii? In baza a ce? Unii s-au nascut acolo si acum sunt batrani! Stalin a putut sa mute moldoveni in Siberia si sa aduca fortat rusi si ucrainieni in locul lor…dar vorbim de alte vremuri. Daca am fi putut sa facem asta poate ar fi trebuit sa trimitem fortat in Baragan pe Tokes si extremistii lui dar traim intr-un stat de drept (vine vorba). Tu iti dai seama ce puternic ar deveni un partid al minoritatii ruse si maghiare? Ca partidele noastre sunt sunt doar piele fara oase. Ar insemna federalizarea tarii, pe termen mediu. Ia uite ce se intampla cu Catalunia si Scotia!

                  Romanizarea rusilor din Transnistria ar dura si durea prea mult! Si in caz ca nu stiai, romanii de acolo au cam plecat la munca in tari straine sau la Chisinau, Balti sau unde au gasit liniste si munca!

                  Dupa o ipotetica alipire a RM la .ro ar trebui ca urmatorul plan sa fie facut pentru Bucovina.

                  Un alt aspect ce nu merita sa fie bagat sub pres este integrarea maghiarilor in Romania. Nu stiu sa vorbeasca macar romaneste! Pana sa integram noi rusi si ucrainieni ar trebui sa incepem sa integram HR si CV.

                  Stalin si Stalingrad sunt din alt film! din cu totul alt film! Sa nu mai spun ca e vorba de un oras din inima Rusiei, plin in mare majoritate de rusi care nu aveau unde sa mai fuga! Moarte sau lupta…si au ales cu bun simt.

                  Asta e cu tactica „plecarii”. Adica mai bine am folosi Transnistria ca moneda de schimb pentru restul Basarabiei, in cazul in care am si avea oamenii care sa vrea, sa poata si sa faca asta. Restul, in timp.

                • Gresit. Inamicul domestic (a se intelege o Transnistrie ca parte a teritoriului Romaniei) e mult mai usor de controlat decat unul devenit din lene…oficial ( a se intelege parte a teritoriului Rusiei, precum Kaliningradul).

                  Vreti Transnistria la Rusia? Adica sa dati apa la moara tuturor actiunilor OFICIALE ale Rusiei de acum inainte la granite cu Romania? Oare cat timp le ia rusilor sa includa si Odesa la fasia respectiva?…si atunci, sa te tii! Sau Sevastopolul nu va ajunge?

              • Rusia nu va cedea de buna voie Transnistria si s-ar putea sa ne bagam singuri un cal troian in casa. Cred ca Moscova ar fi foarte dispusa sa negocieze cu Tiraspolul pe masa si nici nu vad ce am face cu Trasnistria. De fapt ne-au si propus aceasta afacere.
                Nu zic ca nu as dori-o, dar este o problema cu adevarat colosala. Si nu am nici macar un semnal extrem de ezoteric, sa nu spun simbolic, ca rusii se gandesc macar sa discute problema Trasnistriei…
                Eu as pune-o pe masa sa vedem ce dau rusii la schimb. oricum avem granita cu ei, pentru ca vorba Radio Erevan URSS se invecineza cu cine vrea ea, iar Marea Neagra este granita noastra comuna.
                Sa nu facem ca in anii „20 cand ne-au propus recunoastrea unirii cu Basarabia in schimbul renuntarii la tezaur si a recunoasterii diplomatice a URSS. Noi am refuzat, iar dupa cateva lunii bolsevicii au fost recunoscutii de altii si nici tezaurul nu-l vom mai vedea…

        • mai bine mai multe minoritati cu putere mai mica de decizie..sincer la 4 milioane de romani in plus care s-ar alatura, numarul rusilor nu ar fi cine stie ce…asa s-ar mai diminua si puterea UDMR…sa lasi transnistria nu prea e bine, pentru ca de acolo vine energia electrica…sincer eu as scoate in afara legii partidele etnice cu caracter separatist

          • matematica e simpla.. mai multi romani– deci procentajul minoritatilor scade ..

            • @Igor @vioniribu

              O Romanie unita cu o Moldova care ar contine si Gagauzia si Transnistria ar insemna o Romanie cu autonomii regionale daca nu chiar federalizata.

              • @vector ba nu, daca avem sange in noi nu le dam autonomie si punct

                • @vioniribu

                  Da bine, deci ne unim cu Moldova, nu le dam autonomie ungurilor, nu ”cedam” nici Transnistria, pastram si Gagauzia si recuperam si teritoriile de la Ucraina. Sigur nu castigam si campionatul mondial la anu? 🙂 Trebuie sa fim realisti. Transnistria nu revine la Moldova decat cu influenta politica sporita (federalizarea Moldovei). Si odata obtinuta influenta respectiva in interiorul Rep. Moldova se va opune unirii cu Romania. Daca printr-un miracol nu s-ar opune ar dori sa-si pastreze pozitia de regiune federala si in interiorul Romaniei. E simplu. Iar ungurii vor fi mai mult decat bucurosi pentru ca ei cam asta vor in secuime.

                • Da ma Vector, ca o sa facem asa cum vreti voi rusii, in loc sa federalizati Moldova, sa ajungeti sa federalizati Romania. Mai aveti glume d-astea in program? Ca noi zicem ca-s cam rasuflate.

                • @Orion

                  Daca tu ai impresia ca vorbestii cu rusii cand mi te adresezi ai probleme mari la mansarda.

    • Nu stiu cate benefici ar avea Romania daca ar fi inclusa si Trasnistria. Deja avem o gramada de probleme cu Unguri. Si nu uita ca Rusi de acolo sunt COMUNISTI.
      Pt mine sincer m-asi bucura si daca se uneste RpMoldova cu Romania si fara Trasnistria.

  3. curios este poate miroase a alt pact de tip ribbentrop – molotov si unchiul sam
    si noi iar la mijloc ca un fel de cal troian

  4. Conform proverbului „Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se intample!” Romania ar putea primi Basarabia, nu pt ca ar vrea cu adevarat, ci pentru ca asa au hotarat altii, dintr-un anumit calcul economic si militar.
    Asa ca ne-am putea trezi „uniti”…sa vedeti atunci hai! 🙂 🙂

    • „ar putea primii Basarabia…”?Bre,ai grija la I-urile astea din gramatica.Nu de alta,dar risti sa fii copiat la BAC.Deh,esti formator de opinie!

  5. Cei mai vechi pe aici-
    Vă amintiți ce scriam acu multă vreme, pe la începuturi?
    Sunt mândru că suntem pe cale să reușim ceea ce ne-am propus în urmă cu mulți ani. Din 2004 am muncit la proiect și au fost multe momente dificile.

    радовать!

    Pentru cei mai noi, România a dorit foarte mult ceea ce se întâmplă. Au fost multe resurse cheltuite și mari eforturi pentru ceva ce poate vi se pare fără mare semnificație. În realitate, este foarte însemnat și pe termen lung va conta în joc.

    • Razvan Mihaeanu

      Domnu’ Flogger, daca ai trecere pe la Mihai Razvan Ungureanu, poti sa-l rogi sa vina cu un articol autolaudaros pe aici ca sa stim si noi, in linii mari, ce si cum? 🙂

      • Unele afirmatii chiar necesita compatimire!”In nomini…”

        • Atata timp cat a fost seful SIE, rezultatele cu privire la Rep. Moldova au fost slabe. Nu ma asteptam ca sa cunoastem dedesubturi ale activitatii sale si nici ca MRU sa fie cine stie ce „strateg” in cadrul SIE, dar omul mi s-a parut mereu slab in tot ceea ce face, in ciuda eruditiei sale. Lucru confirmat de altfel in perioada scurta cat a fost Prim-ministru, felul cum nu a reusit sa-si cultive relatiile cu partidele, mai ales cu PDL-ul… Asa ca nu am fost surprins de caderea sa din functia respectiva, iar daca priviti astazi la felul cum se zbate „dreapta” romaneasca (cel putin acea parte de sub conducerea sa, nu putem da vina numai pe Basescu ca a ramas fara partid pentru ca Udrea n-a stiut sa fure la alegerile interne precum a facut-o Blaga), nu e greu de observat ca MRU n-a fost si nici nu va fi vreodata un „atacant” (cum cerea fisa postului SIE) ci un „aparator” (SRI).

          Pur si simplu, MRU mi se pare un molau (asta e cuvantul), unul ce mai degraba asteapta „sa fie servit” pentru ca…”merita”, in loc sa-si miste fizicu’ de pe fotoliu si sa faca mai mult decat doar niste conferinte de presa din joi in pasti. Din punct de vedere al initiativelor, MRU este un ZERO.

          Asa ca mai usor cu ” noi am facut, noi am dres, noi aducem Rep. Moldova in Romania”…etc…mai degraba mizez pe Bogdan Aurescu, cu el stiu ca am un rezultat palpabil mult mai mare decat „Acordul Rep. Moldova cu UE”: Haga-platoul Marii Negre

          • Am si eu o intrebare @Razvan putin cam off 🙂
            Cati din comunistii „desantati” de Moscova in august ”44 au fost de fapt oamenii SSI si ai altor servicii secrete romanesti? Poate reuseste cineva sa ne spuna de ce pana la urma Romania nu s-a numit Republica Socialista Sovietica Romania ci putin mai simplu…. Republica Populara Romania…. Oare de ce nu am fost inglobati direct in URSS? Chestia asta a inceput sa fie pregatita cu cel putin 15 ani inainte…. Trebuia sa ai picioare in loc de cap in 1920 sa nu iti dai seama ca Imperiul Tarist vopsit in URSS a renuntat la cuceriri de noi teritorii…. mai ales ca noua doctrina comunista spunea clar: instaurarea comunismului pe tot globul!
            Fiecare stat din lume are la baza o temelie si niste piloni de rezistenta …. cand acestea sunt distruse automat si statul respectiv este distrus. Ca publicul larg vede doar institutiile oficiale este alta mancare de peshte…. In alta ordine de idei, un serviciu secret care devine oficial seamana cu o pisica cu clopotei la gat… 🙂
            Cauta sa treci peste propaganda oficiala si mai putin oficiala, inclusiv peste cele doua concepte comunism / capitalism….
            Unirea celor doua state romanesti este programata de mult timp….daca tu crezi ca acest proces a inceput in anii 2000 tin sa te anunt ca te inseli…. 🙂 initiative si masuri au fost luate inca de pe vremea lui Dej, odata cu slabirea lantului stalinist….Nu trebuia sa parasutezi agenti in teritoriul fostei republici basarabene….era de ajuns sa publici peste ocean o carte in care sunt detaliate atrocitatile rusesti in Basarabia….semnata sa zicem de unul din fruntasii exilului romanesc… Chiar daca asta era (la prima vedere!) ostil noilor autoritati romanesti…. Chestia asta se numeste sensibilizarea opiniei publice…
            Si ca sa fiu cinstit pana la capat…. 🙂 Lui Aurescu poti sa-i dai lovitura de gratie doar daca il numesti sa zicem premier …
            Pentru mine este singurul roman care a readus ceva Romaniei in ultimii 50 de ani… si pentru asta il apreciez….
            In momentul cand vom fi trecuti in tabara invingatorilor din Razboiul Rece (continuare a WW2) atunci RO se va relansa…. pana atunci poti sa pui tu premier /presedinte pe oricine si tot in categoria invinsilor ramanem…
            MRU are si el + si – lui…Multi din sefii serviciilor secrete oficiale au rol de decor… multi fac doar ceea ce sunt lasati sa faca, chiar daca unii din ei sunt foarte competenti…

            • „Unirea celor doua state romanesti este programata de mult timp….daca tu crezi ca acest proces a inceput in anii 2000 tin sa te anunt ca te inseli….”

              Pai esti cam „off”, n-ai spus nimic si imi cam pui cuvinte in gura, in loc sa observi ca situatia din Republica Moldova nu are de a face neaparat numai cu „planuri ale Romaniei pe termen lung” (m-am abtinut sa spun vreo prostie aici) cat mai degraba si cu…inertia. Gata, ne batem pe „succesuri”, uitand esecurile de peste Prut.

              „We did this”..nope, we didn’t! They did! Poti sa te lauzi de exemplu ca il ai pe Ministru Apararii din Rep. Moldova scolit „unde trebuie”, nu zic nu, dar mai usor cu „master planurile” Romaniei, am dat prin gropi de nu ne-am vazut! Fu de ajuns un articol si gata, incepurati! Usurel cu entuziasmul de 1 Decembrie – ca l-ati vazut pe Presedintele Timofti sau mai stiu eu ce, mai multa atentie la declaratiile dubioase de dupa ale clasei politice de la Chisinau.

              Ca sa nu fiti iar „off”: sa fie clar, n-am nici o indoiala cu privire la Unirea Romaniei cu Moldova in timpul vietii mele (sunt tanar, mai putin de 40 ani), dar terminati cu linguselile astea! „Gata, le-am tras-o”…

              • @Razvan….
                Daca Iliescu a fost pionul ajuns la capat transformat in cal, Constantinescu pionul blocat, Basescu pionul ajuns la capat transformat in nebun, urmatorul pion ar trebui transformat in regina…. (fara nici-o legatura cu ideea de monarhie! 🙂 ca tot bat unii moneda pe chestia asta) Poate asa avem castig de cauza….
                Pentru mine a fost clar ca fosta republica basarabeana va scapa de sub dominatia ruseasca inca de la inceputul acestui mileniu….ca se va uni cu RO ? Sa dea Domnu’….
                Cat despre linguseli….am fost demult in acest sistem de grade, functii …. mariri…. nu vad ce nevoie as mai avea acum…. 🙂
                Nu am nici-o indoiala ca in timpul vietii mele (am trecut de mult timp de 40 de ani!) Rusia va incerca din nou sa-si refaca vechiul imperiu, aici includ si coloniile pierdute….
                Este o chestiune de timp pana Rusia isi revine la vechile naravuri….Este de ajuns o slabire a blocului euroatlantic (previzibila de altfel!) si Rusia face legea in Estul Europei….Iar chestia asta este previzibila inca de la investirea lui Putin pe post de tzar…. Ghici cine poate tine Rusia in sah pe o perioada mare de timp…
                Cat despre politicieni cu declaratii ciudate la Chisinau cred ca te referi la Filat in primul rand… 🙂 Problema cea mai mare nu este Filat…. Problema cea mai mare este anihilarea politicienilor-troieni lasati de Moscova in hibernare… In acest moment astia sunt pe diverse trepte ale societatii moldovenesti… cam greu de identificat si anihilat…
                Cat despre „cuvinte in gura” …. imi pare rau daca asta ai inteles…. Crezi cumva ca germanii pana la reunire nu au dat in gropi destul?

                • @dany

                  🙂 Pai cam imi dai dreptate Domnu’. Germania nu prea a dat prin gropi cu unificarea, mai degraba a venit din inertie unificarea/istoria peste ea (gropile au cam fost dupa).

                  La fel si cu privire la cozile de topor de peste Prut, despre asta spuneam si eu in legatura cu „meritele” lui MRU. La ora actuala Rep. Moldova colcaie bine-merci de mancurti…cat despre identificarea lor, nu-i scofala, stii cum se spune: da-i unuia putere sa vezi ce face cu ea. Si pe vremea lui Ceausescu se cunosteau in mare masura aia din esalonul 2 care i-o coc in caz de ceva, cel mai graitor exemplu a fost Gen. Militaru…sau Iliescu. Intrebarea retorica e…cine nu i-a dat de stire?

          • sa stii ca MRU a fost f corect si de aceea a fost indeparat ca in posturile cheie punea profesionisti. de exemplu a decapitat toata conducerea de la TransElectrica ca apoi ponta sa o schimbe dupa 2 saptamani.Toti aia care au fost ousi de directori erau ingineri de meserie neimplicati politic.. Repet in a doua saptamana dupa ce s-a vazut premier plagiatorul a readus baietii destepti la conducere peste tot

            • Problema mea cu MRU tine de „inactivitatea” din Rep. Moldova. A stat ca sef a SIE vreo 5 ani daca nu ma insel. In timpul asta ati vazut voi politicieni de peste Prut antiromani/pro-comunisti/pro-Moscova sa fie trasi pe linie moarta? Ma refer (nu la asasinate, Doamne-fereste!) ci la scandaluri. O fufa intr-un hotel filmata cu camera ascunsa, o afacere in care sa fie implicat respectivul si apoi bagat la parnaie de un judecator mai „amicabil”, chestii de genul asta, normale pentru un serviciu de informatii externe (ca doar baietii nu sunt Alba Ca Zapada).

              Nu.

              Ai nostri, inalti ca brazii, au asteptat…naiba stie ce…in loc sa subtieze filonul de cadre antiromanesti. Singurul incident e doar tampenia aia veche de 1 an din Padurea Domneasca, unde s-au impuscat aia ca chiorii. Iar schimbarea expiratului Smirnov cu Sevciuk, asta e in contul Rusiei. Cat despre ce a patit bascanul Gagauziei, Formuzal, e asa cum am zis, o gargara, numai cei slabi de inger se tem de „raionul” ala (ca-i juma’ de judet); si in nici un caz nu e terminata povestea: http://www.noi.md/md/news_id/31382

              Deci, ce „victime” are la activ SIE in Rep. Moldova?

              • @Razvan….
                Te inseli cand gandesti la activitatea unui serviciu de informatii externe astfel…
                Se ajunge si la chestii de genul asta dar doar in cazul cand subiectul respectiv nu poate fi „rasucit”… Si atunci se considera infrangere… Dar cand subiectul respectiv a trecut cu arme, bagaje si… informatii in tabara ta….atunci se considera victorie. Iar „rasuciti” sunt destui pe teritoriul moldovean…. din ambele tabere si cunoscuti de ambele tabere! Dupa ce un agent a fost compromis dureaza foarte putin pana cand unul mai bine pregatit si mai bine ascuns preia sarcinile celui compromis …Si atunci nu ai castigat nimic… ba chiar alergi disperat sa-l gasesti pe cel nou, iarasi resurse consumate
                Ce castig ar avea un serviciu de informatii daca ar face doar gainarii de genul celor descrise de tine? Respectivul detectat nu ar fi o buna sursa care sa intoxice serviciul advers?
                Mai tii minte cazul unuia de la ambasada romaneasca (daca nu ma insel!) din Chisinau care a fost filmat cu fufa? Rusii aveau nevoie in regim de urgenta de un exemplu… nici macar nu au incercat sa-l racoleze… la fel cazul acelui roman pe la Moscova mi se pare care de vezi doamne transporta documente secrete…. parca lucra tot la ambasada…. Cate pagube ar fi produs doar acestia daca ar fi fost racolati de catre FSB/ SVR/ GRU?

                • Pai vezi ca nu prea are sens ce spui cu privire la Transnistria. De ce „bine” sa castigi un „asset” precum x, y, z…dar cand vine vorba de Transnistria..las-o, ca nu avem nevoie de ea.

                  Cine „se rasuceste” aici?

                • Ok, erata.
                  Mi sa parut ciudat la inceput insa aici am confundat pe „dany” cu „Dannu”…
                  Mea culpa.

                • Sunt multi de Dan prin tara asta 🙂

                  Nu e vorba ca nu avem nevoie de Transnistria. Doar ca suntem o tara prea slaba ca sa si tinem de ea si nu cred ca o sa se schimbe prea multe in viitorul mediu.

                  Daca ne-am compara cu Polonia sau cu Turcia am discuta altcumva.

              • @Razvan….
                Sunt total de acord cu tine in privinta Transnistriei… Dar trebuie jucata bine cartea asta… altfel ne pomenim cu pantalonii in vine

  6. @ George GMT

    1. Un articol fain; mi-ai inseninat si mai mult dimineata 🙂

    2. „….a unei negocieri UE/SUA-Rusia, in urma careia Moscova primeste Kievul, dar renunta la Moldova.”

    Bre Coane bre, nu crez ca Moscova primeste Kievu` pt ca ea il avea de mult timp si cred ca nici prin cap nu-i trecea sa-l piarza; io crez ca Vestu` renunta (incet dar sigur) la ideea de a mai avea Ucraina. Amu` daca toarasu` Vladimir s-a zbarlit pt indepartata Sirie, cam ce am putea noi crede ca ar face el pt a tine in continuare la peptu-i de otel, sora Ucraina??? 😀 Io unu` chiar nu vreau sa ma gandesc ce fantezii ar avea Vova cu petitorii ucrainiencei 😉

    3. „….acestea sunt doar speculatii in fata unei cani cu ceai….”

    Bre Coane bre, adica matale bei ceai pe frigalau` asta? 😀 Bre, io nu te crez 😉 Io zic sa bagi vreo douaji de matanii ca ai comis-o rau 😀
    Daca ziceai si matale ceva de-o iescursie la Cricova, asemeni lui Mr. Kerry, mai ca te-as fi crezut da` asta cu ceaiu` e la fel de credibila precum aderarea Mongoliei la UE 😀

  7. Inteleg ca parerile unioniste sunt partinice SI PE AICI,dar sa privim realitatea in fata:In Ro,ca politician,daca spui ca esti antiunionist,ti-ai semnat condamnarea!In RM,INCA se mai poate spune,dar nu ptr mult timp.Jocurile geostrategice nu sunt NICIODATA facute pe termen scurt!Intr-o lume multipolara,Romania a ales sa devina lider in regiune.E un bai?


  8. Iar pe 1 Decembrie la Chisinau au fost peste 30 de mii de basarabeni in Piata Sfatului cu ocazia relansarii in Molodova a Televiziunii Nationale…

    In Chisinau nu exista o asemenea piata.

    • Piata Marii Adunari Nationale, scuze.

      • Pe 1 decembrie in Piata Marii Adunari Nationale au inaugurat pomul de craciun. http://www.chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=6637

        • @ Lokislh

          доброе утро, товарищ Lokislh !

          Poti sa juri tu in pura limba „moldoveneasca” si pe tablou` lu` Stalin – tatucu` popoarelor si mult prea iubitoru` de moldoveni / basarabeni – ca la o inaugurare de pom de Craciun s-ar strange atata populatiunii.?? 😀

          до свидания, товарищ! 🙂

          • Hai nu fi (*editat). Nu am nimic nici cu tatucu nici cu muldoveneasca. Dar adevarul e ca pe 1 decembrie a fost inaugurarea pomului de craciun si nu celebrarea cu ocazia relansarii postului de televiziune.

            • @ Lokislh

              1. „Hai nu fi (*editat)” Esti un mare om, ai un mare caracter 😉

              2. „Dar adevarul e ca pe 1 decembrie a fost inaugurarea pomului de craciun…”

              Aha, deci treij` da` mii da` oameni s-or strans acolo sa vaza multe beculetze rosii, asa-i? 😀 Pffff, bre te rog sa nu o percepi ca pe-o chestie personala da` io bag da` sama ca matalii ai imaginatie buna di Tom si Jerry; ii stii matalii, aia 2 de se joaca de-a soarecele si pisica 😉 🙂

              • Ciudat si cum moldovenii s-au dus sa vaza luminitele cu tot cu steaguri tricolore… 🙂 😉 Era ca la manifestatie acolo, ba astia de la TVR, nestiind probabil ca se aprind luminitele de Craciun au mai facut si un concert cu nus cate trupe aduse din Romania…Bineinteles tot in onoarea luminitelor de Craciun!

  9. Romania a ales sa devina lider in regiune.E un bai? Lider facut de alti ptr interesele lor Lider cu picioare de lut economie la pamint samdp se cunoaste situatia dar sa trecem la zvoner si raspindac iata ceva scenari care daca se adeveresc numai bunul D-zeu ne mai poate scapa de ce iata :
    Da si inca unul mare cu mai multe subpuncte s-au subcapitole.

    ce-am fost si ce-am ajuns, fara foc nu iese fum,
    fara foc nu iese fum,
    se cedeaza la orice santaj
    si asta-i doar inceputul
    de aceea ne-au distrus sistematic
    pas cu pas economia sa privim ca prosti
    cum isi bat joc de noi pamint Romanesc,
    Romania va devenii in scurt timp desert
    stapini straini sclavii romanii sa le multumim
    Iliescu, Roman, Constantinescu lista lunga….RUSINE!

    Ce i-a spus Merkel lui Ponta
    De ce s-a dus Ponta la Berlin? Ce a avut să-i comunice Angela Merkel politicianului român? Surse din zona serviciilor secrete ne sugerează lucruri care ne fac pielea de găină. E foarte adevărat că majoritatea premierilor români din ultimii ani au fost chemaţi la Berlin, însă atunci pentru diverse afaceri „mărunte”. Atât Boc, cât şi Tăriceanu de două ori, au fost chemaţi de către Merkel pentru a primi diverse instrucţiuni.
    De astă dată, Ponta a stat la o întâlnire formală, în biroul cancelarului German în spatele uşilor închise doar 7 minute. 7 minute în care i s-a comunicat ceva. Conform relatărilor oficiale, discuţia lui Ponta cu Merkel a durat doar 4 minute, însă martorii oculari spun că 7 minute. Mai trebuie amintit că Ponta a fost primit neobişnuit de protocolar, cu gardă de onoare şi tot dichisul specific vizitelor la nivel înalt.
    După întâlnirea formală, a urmat un dineu oferit de Angela Merkel în contextul vizitei premierului român. Dineul a început aşa cum era programat la orele 19:30, urmând ca acesta să dureze până la 20:45, însă s-a prelungit cu aproape o oră. Premierul român şi cel german au discutat tête-à-tête pe terasă, între 4 ochi aproximativ 30 min. Apoi, cei doi s-au întors în sala dineului şi au luat loc alături de consilieri.
    Mai trebuie spus că dineul a fost de fapt un work diner, întrucât la el au participat şi consilierii ambelor părţi, iar în urma discuţiei de pe terasă, s-au semnat anumite acte.
    „După discuţia de pe terasă (la care nu a avut nimeni acces), Ponta a fost terminat”, spun martorii oculari. Din ceea ce a răzbătut din sala dineului, se pare că pe terasă Merkel ar fi spus ceva despre Roşia Montană. Discuţia pe această temă a continuat şi înăuntru, însă foarte voalat, cu referiri dese la Transilvania. De asemenea s-au făcut dese referi la autonomie.
    Acum începe partea extrem de interesantă a poveştii. Şi îi spun poveste pe bună dreptate. Dacă până acum m-am menţinut în a relata fapte care pot fi verificate, de aici intrăm pe un teren pur speculativ, în care se încurcă informaţii contradictorii.
    Vă rog aşadar – ca îndemn general – să nu credeţi nimic din ceea ce auziţi şi doar jumătate din ceea ce vedeţi cu proprii ochi.
    Sursele noastre pretind că adevărata miză a întâlnirii din iunie de la Berlin ar fi Roşia Montană, cu implicaţii geopolitice ameţitoare.
    Pe scurt, Merkel l-a anunţat pe tânărul politician român că personaje supra-statale şi supra-politice sunt interesate de resursele de la Roşia Montană şi că ele vor fi luate oricum. Dacă devine necesar – deşi cancelarul ar fi specificat că momentan nu se pune problema – Transilvania capătă în întregime calitatea de stat suveran, cu un guvern propriu instalat la Cluj. O altă variantă doar de pedepsire, ar fi declararea unei Regiuni Autonome Maghiare (RAM) cu un guvern propriu la Tg. Mureş, recunoscut rapid de ţările NATO şi în special de Statele Unite, dacă oficialii României nu găsesc căile potrivite pentru exploatarea zăcămintelor.
    Partea bună e că nu interesează pe nimeni cine anume operează acele resurse, important e ca ele să ajungă acolo unde trebuie indiferent de costuri. Astfel s-a dat undă verde României să opereze zăcământul aurifer, dar mai ales pe cel de metale rare, inclusiv wolfram.
    Ponta şi-ar fi exprimat îngrijorarea pentru cariera sa politică, dat fiind faptul că în rândul cetăţenilor români, Roşia Montană a devenit un subiect extrem de delicat. Fără menajamente i s-a spus că dacă nu face ceea ce trebuie, chiar pe timpul mandatului său, România se va destrăma, iar cei interesaţi vor discuta problema direct cu noile oficialităţi ale Transilvaniei.
    De asemenea s-a discutat problema politică a împingerii graniţei NATO (UE) pe Nistru, iar Ponta a primit asigurări că acest lucru e aprobat deja de către Kremlin. În mod firesc există o opoziţie puternică din partea Ucrainei, însă această opoziţie e neglijabilă din punctul de vedere al Berlinului şi Washingtonului.
    S-a abordat în acest context şi noul proiect Nabuco – Nabuco West. Acesta ar urma să fie semnificativ mai mic şi să traverseze doar Bulgaria, România şi Ungaria, ajungând în Austria, Turcia şi Georgia fiind lăsate pe dinafară. În acest context Turcia s-a îndreptat spre alt proiect – TANAP (Conducta Trans Anatoliană), care în viziunea Turciei ar putea fuziona mai târziu cu Nabuco Vest.
    Germania are astfel un interes absolut pentru Nabuco, în orice context, astfel că l-a îndemnat pe premierul român să facă lobby pentru trecerea la realizarea proiectului.
    Mai multe detalii despre acest proiect aici
    Mai multe detalii despre acest proiect aici
    http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-12275689-oficial-proiectul-nabucco-fost-modificat.htm

    În acest context Ponta a luat act de realităţile politice la nivel înalt şi de lupta fără scrupule pentru resurse. A promis că va susţine toate proiectele Germaniei în regiune şi a lăsat să se înţeleagă că Merkel poate transmite superiorilor domniei sale acordul său pentru ORICE PROIECT ÎN ORICE FORMULĂ, câtă vreme România e lăsată în graniţele sale.
    Drept recompensă Merkel l-a mângâiat uşor pe cap cu posibilitatea ca Daimler Benz să construiască o fabrică în România, unde să se producă cutii de viteze pentru Mercedes. Deja constructorul german are o filială la Cugir, unde a promis să investească 300 mil. euro. Ponta a discutat şi cu Deutsche Bank care doreşte să deschidă un serviciu financiar la Bucureşti, oferind astfel 700 de locuri de muncă.
    Întrebat fiind la întoarcere, unde a afişat o mină macabră dacă o poate considera prietenă pe Angela Merkel, Ponta a spus „Sunt premieri în Europa pe care nu m-aş feri deloc să-i numesc prieteni: e prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, cancelarul Austriei sau premierul Slovaciei, a răspuns Ponta. Nu pot să spun acelaşi lucru despre Angela Merkel, însă ea este un om foarte pragmatic şi foarte raţional în ceea ce face şi nu ştiu dacă are prieteni sau neprieteni în România, dar în mod sigur vede relaţiile româno-germane într-un mod extrem de raţional. Faptul că am discutat în viitor, care va fi poziţia României sau care e poziţia Germaniei, înseamnă că m-a considerat un partener de discuţie” – sursa .
    Rezumat: Ponta a fost anunţat că harta Europei de Est se poate modifica în orice moment dacă România nu face ceea ce trebuie. Alipirea Moldovei la România, dar şi pierderea Transilvaniei întregi sau crearea unei enclave maghiare în interiorul Statului Român sunt raţiuni care depăşesc o Românie în metastază. O Românie fără armată, fără economie în general, fără agricultură sau elite intelectuale.
    Se pare că din raţiuni care nu au nici o legătură cu România sau Moldova, această unire formală se va face, întrucât UE şi SUA sunt interesate de împingerea spre Est a graniţei NATO. Ceea ce l-a „terminat” însă pe premier a fost exact posibilitatea ca odată cu unirea Moldovei cu România, să aibă loc desprinderea Transilvaniei.
    În contextul în care cererile UE pentru crearea unui stat ţigănesc în Sudul României devin tot mai vocale, misiunea lui Ponta e extrem de complicată. El are de ţinut în frâu o Românie gata să se destrame prin ea însăşi.
    Indiferenţa poporului român la valorile reale ale vieţii şi îmbuibarea sa cu cârnaţi timp de peste două decenii ne-au adus aici. Ca România să nu mai însemne absolut nimic în relaţiile internaţionale. Ea poate face acum doar politică şi răspunde cu „Da, să trăiţi, aşa vom face” celor interesaţi de resursele sale excepţionale.

    Dumnezeu să ne ajute.

    • @ Batrinu

      Bre, nu stiu ce fumezi matale da` vaz ca are efect tare fain 😀 Io zic ca pe viitor sa nu-ti schimbi furnizoru` pt ca ar fi pacat 😉

      • Hahaha,pt „proiectul Nabucco modificat” a dat o sursa din mai 2012,de atunci Nabucco e mort si ingropat.
        Romania nu poate fi amenintata cu ruperea Transilvaniei(nu exista suport popular din partea majoritatii romanesti pt asa ceva) ci,in cel mai rau caz cu autonomie/independenta Har/Cov insa noul stat va fi pur si simplu izolat si sufocat economic de o Romanie revansarda (nu trebuie sa luptam cu ei).
        Cat despre stat tiganesc in Sud…prafff…no comment

        • Pe la noi prin Craiova…nu tine vrajeala 🙂 Poate pe la Timisoara, mai stii? :)))
          Oricum, de vreme ce acum Bania a inceput sa aiba curse aeriene regulate in afara (modernizarea aeroportului) si a preluat o mica parte din cele timisorene, e de asteptat o…hmmm…”transhumanta” inapoi pe Jiu de pe Bega.
          🙂

        • @Costin
          Relativ la Stat Tiganesc…”nu te radea”!
          S-a incercat destabilizarea pe la inceputul anilor ’90.

          A iesit seful Statului Major al Armatei la o conferinta de presa de au ramas aia cu gurile cascate cand Generalul a declarat ceva la genul: sunt incercari de destabilizare si rupere, dar noi STIM de ele si luam masurile de rigoare.
          Ca a doua zi a fost „demisionat”, asta e alta poveste…probabil nu trebuia s-o dea pe goarna, dar omul si-o fi asumat riscul asta…

          Ceva deci s-a incercat, ca nu le-a reusit e alta poveste, ca tiganilor nu le trebuie tara, ca-s tari destule de vizitat prin Occident cu treaba…

          Lasa, tiganii mai bine sa-si faca cartier in Paris sau la Londra.
          Nu-s mai rai decat musulmanii, care sunt la mare moda acum pe acolo.
          Tiganii or sa fure si or sa trimita in tara tot ce ne-au furat astia atata timp 🙂

          De aici probabil prietenii gen Basescu cu Regele Cioaba si alte „cumetrii”, ca sa fie liniste. Daca nu vrei sa ai probleme cu ei nu poti sa-i ignori, trebuie sa te amesteci cu ei ca sa poti controla situatia.

          Incercarile prin Harcov sunt probabil la ordinea zilei, stai matale linistit, insa deocamdata situatia pare sub control.

          Daca insa la modul ipotetic situatia degenereaza, cu interventia in forta a masinariilor Moskovei si/sau ale Germaniei, cu batai in strada, cu „pogromul romanilor sovini asupra bietilor civili maghiari” live pe Euronews, cu vreo rezolutie de „zona cu fauna protejata” si „culoar aerian”, eventual cu niste lovituri aeriene…nu e de ras…

          Stiu ca pare absurd, dar probabil nici sarbii n-au crezut ca se poate intampla…
          Si la ce Armata nu mai avem si la ce planuri de inarmare nu ne mai facem…

          • Generalul Mircea Chelaru despre Enclavizarea Olteniei

            „Exista voci si atitudini atit in mediul public, dar mai ales in mediul confidential, rauvoitoare la adresa statului roman, suficiente semnale prin care se devalizeaza autoritatea si legitimitatea statului roman in diferitele sale reprezentari, ca autoritate in zona unor teritorii, de incalcare a legilor. Uitati-va ce se intimpla cu modul de interpretare a transferului proprietatii padurilor, cum se pune problema invatamintului, a autonomizarilor sau a guvernarilor locale, indiferent ca este vorba de Dobrogea sau de sudul Craiovei, al Olteniei, unde am auzit ca trebuie neaparat facuta o enclava. Aceste elemente intretin o stare de animozitate, de neincredere. Si acestor stari, care pot fi provocate atit din interior, cit si din exterior, Armata Romana, prin modul de organizare si de conducere, este in masura sa le asigure o replica corespunzatoare. Doriti nume, titluri, dar sa raminem in sfera conceptului. Cel mai bine ar fi sa vorbeasca colegii nostri de la SRI sau MI. Pentru ca gruparile de tip mafiot, care genereaza crima organizata, sint interesate sa aiba un stat slab, pentru a putea opera, sa difuzeze zvonuri sau sa decapaciteze legitimitatea actiunilor unui stat, sa genereze turbulente. Este evident ca aceste lucruri apartin SRI si MI dar, in conditiile de escaladare, prin lege, armata este obligata ca, in caz de necesitate sau de asediu, sa-si asume unele raspunderi majore (…). In caz de escaladare a situatiei, armata trebuie sa fie capabila sa raspunda. Informatia in ceea ce priveste aceste actiuni periculoase a circulat la toate nivelele, dar exista structuri abilitate si insistam sa se ia masuri eficiente (….). Uitati-va la unele declaratii anterioare, potrivit carora unii s-au saturat de Romania (…). Ele s-au adunat in timp si au aceeasi tonalitate si registru”.

    • @Batranu. Cometariul este o sinteza pe scurt a acestui articol: http://www.facebook.com/l/WAQGcvvARAQHdPTsVkq-TyD-tYsn0zTYcghnhHpsd-oRmgA/www.bzi.ro/un-avion-mig-21-a-luat-foc-la-aterizare-in-bacau-385663, care la randul sau este un ghiveci format din elemente reale, mituri, teorii ale conspiratiei, pareri personale ciudate, totul servit cu o aura de secrete cu totul deosebite.
      Adica, mai pe romaneste, o mizerie de articol scris cu singurul scop de a fi…Exploziv! 🙂 😉
      Opinia lu’ Mama Omida mai lipsea si Vadim Tutor-presedinte pe post de singur aparator al neamului romanesc…In rest le are de toate. 🙂 ))))))))))))))) Bre macar daca ar fi ceva original in comediile alea…

      • @George GMT
        Si mie imi pare tot un fel de varza in care s-au bagat si ceva elemente reale si s-a mizat pe interesul pentru conspiratii si senzational.
        Nu zic ca nu s-ar fi vrut poate in 1989-1990 o rupere a Ardealului sau macar a Har-Cov, dar nu prea ai cum din moment ce majoritatea populatiei nu vrea asa ceva iar Har-Cov autonom/independent pur si simplu nu e fiabil, nu poate functiona.

        Posibil sa se fi incercat ceva si cu tiganii in sud, cum zicea generalul Chelaru, dar azi sunt slabe sperante, odata ce s-a deschis frontiera spre vest. Daca nemtii sau stiu eu ce alti conspirationisti se duc la Gioni Corsicanu si ii spun ca tre sa moara cu arma in mana, el si cu puradeii lui, pentru autonomia judetului tiganesc, si ca tre sa o lase balta cu traiu dulce si furtisagurile din Germanica o sa creada ala ca au innebunit si o sa-i timita cu injuraturi si blesteme acasa hehe

        La fel de bine pot sa spun ca ideile din postarea aia vin de la RMGC, un fel de „bai romanilor daca nu ne lasati sa luam auru va luam Ardealu cu totu”,
        sau de la KGB
        „bai romanilor, mai usor cu Unirea, ca oricum o fac altii peste capu vostru si o sa pierdeti in schimb Ardealu”
        sau chiar de la politicieni de-ai nostri (ca a dat RMGC spagi la toata lumea din toate partidele)
        „-bai romani, terminati cu protestele ca daca nu le dam resursele pierdem Ardealu, asa macar poate ne unim cu Basarabia”

        Un fel de prosteala adica, cine isi inchipuie ca NATO (de fapt americanii, ca astia sunt miezu, sincer nu-i vad azi pe nemti pornind la razboi sa moara pentru Har-Cov si Rosia Montana) se apuca sa atace Romania, membru NATO, sa destabilizeze tot flancul asta al NATO (si chiar NATO ca organizatie serioasa) si sa intre in razboaie de gherila prin Carpati sau sa trimita trupe de ocupatie aici ca-n WW 2

        Din fericire pentru noi si din pacate pentru unii, Romania nu e fosta Iugoslavie ca si model de mozaic etnic si religios, iar Har-Cov e chiar in mijlocul Romaniei si nu la granita cu Ungaria.

        Nu spun ca nu ar exista idei, doar ca nu le vad foarte realizabile.
        Idei de faramitari teritoriale exista insa pentru aproape toate tarile, de la China sau Rusia (sau chiar SUA), UK, Franta chiar, Turcia, SPania, Italia, Belgia, Ucraina evident, tarile arabe sunt mai toate impartite pe triburi, clanuri, secte (siiti, suniti s.a.), ce a fost de faramitat si micsorat in Europa de est s-a cam facut, ar mai fi Ucraina probabil, in rest nu vad nimic fezabil.
        Nu inseamna ca tre sa ne culcam pe o ureche insa si ca nu trebuie sa fim pregatiti pentru orice, cu atat mai mult daca ne vom uni si vom avea o granita cu probleme in est.

    • Bai frate! De unde naiba a aparut „În contextul în care cererile UE pentru crearea unui stat ţigănesc în Sudul României devin tot mai vocale”.

      Au si forumurile astea un rol dar nu trebuie sa credeti sau sa bagati in seama toate aberatiile.

      Nu de alta dar va iau altii de slabi la minte (ca sa nu folosesc un cuvant mai urat).

    • batranule, iarta-ma da treaba nu sta chiar asa….ruperea transilvaniei este o prostie…pe langa faptul ca un astfel de eveniment ar destabiliza toata europa, nici macar nu ar putea fi dus pana la capat pentru ca nu ar fi lasati de china si america…acum o sa spuneti ca se baga americanii pentru noi…s-ar baga doar ca sa arate Berlinului ca nu poate sa faca ce vrea fara sa ii consulte…unchiu Sam nu isi mai ia ochii de pe nemti…faza cu statul tiganesc e o prostie….chiar nu stiu ce fumezi, ce ti-a venit, dar ce zici tu e SF

  10. Sa dea Dumnezeu sa fie asa….sa ne unim cu totii sun un singur stindard. Unirea face puterea….
    – Vom fi iarasi ce am fost si mai mult decat atat !
    Asta trebuie sa fie doar primul pas….urmeaza in mod natural Cernautiul, Buceagul si tot asa….
    Pentru cei ce sunt pasionati de prezicerile lui Nostradamus despre Romania si ziua cand se unesc fratii intre ei, asta nu mai e de bine…. Cine vrea poate sa afle mai multe de aici:
    http://secretele-sistemului.blogspot.ro/2010/12/catrenele-lui-nostradamus-rusia-va.html

  11. Hai ca fac eu pe avocatul diavolului: toate bune si frumoase, ne unim cu Basarabia!
    Care sunt costurile aferente reunificarii si cum le poate suporta RO? A facut cineva un astfel de „studiu” avand in vedere experienta DE?
    Si nu faceti comparatie cu 1918 pentru atunci erau cu totul alte conditii.
    Zic si io, nu dau cu paru’ 🙂

  12. Caut cuvantul „Siria” in acest articol si in comentarii si nu-l gasesc. Caut „Iran” si nimic. Se pare ca nu vedeti mai departe de balcani. Pai fratilor, haideti sa punctam:
    – SUA renunta la „obiectivul Iran”
    – SUA si Europa renunta la „primavara din Siria” dupa ce au democratizat (a se citi „nenorocit”) nordul Africii
    – Siria si Iran raman sub influenta Moscovei
    – Moscova isi intareste prezenta in Mediterana, inclusiv Egipt
    – Rusia renunta la Georgia si Moldova
    – Romania vorbeste despre unirea cu Moldova, americanii debarca la Chisinau: se pregateste unirea
    – Ucraina face pasi de dans dar ramane tot in sfera Moscovei

    Idei de speculat:
    – Cum este implicata CHINA in aceste miscari de sfere de influenta? Posibil sa fie catalizatorul tuturor acestor miscari. Americanii nu pot sa faca fata la China+Iran+Rusia, asa ca au negociat iar rusii au cedat consistent legat de China
    – ce se intampla cu Turcia? Acelasi topic: va exista un Kurdistan independent?
    – care sunt concesiile facute de Romania? Pimeste un cadou mare, va plati pe masura

    • @ Grecia Antica

      „ce se intampla cu Turcia? Acelasi topic: va exista un Kurdistan independent?”

      Ideea asta a mai bantuit p-acilea si de fiecare data am intrebat si intreb: exista vreun motiv (argument) VIABIL pentru ca SUA sa renunte la un aliat puternic si influent (Turcia) in favoarea unui viitor stat construit pe banii narco-traficantilor si al petrolului?

    • „- Cum este implicata CHINA in aceste miscari de sfere de influenta? Posibil sa fie catalizatorul tuturor acestor miscari. Americanii nu pot sa faca fata la China+Iran+Rusia, asa ca au negociat iar rusii au cedat consistent legat de China”

      Tu de ce crezi ca au venit Chinezi la Bucuresti fix inainte de Vilnius si au vorbit obsesiv de cat de bun este vinul Romanesc si prin extensie Moldovenesc?
      In traducere din chinezeste: Ivane jos laba de pe vinul nostru ca altfel incep iar joc de glezne pe Amur ca in anii 60.

  13. Nu va faceti iluzii .. America libit/love Rusia nu Romania.
    Moscova nu renunta la Moldova … daca renunta o facea deja si stil grande : scuzati, a fost o greseala. Si scuzati ca va lasam niste depozite pline de gunoaie prin Trasnistria. Poate reusiti sa va descurcati cu ele (adica tancuri, gindini, munitie samd) … Dupa care ar fi putut sa zica linistita: dragi amici, dupa cum vedeti noi nu avem nici o pretentie de la voi. Voi nu mai aveti nici un motiv sa va temeti de noi. Nu am putea sa ne facem amici buni?!
    Insa nu .. ei au alte calcule …o Romanie sanatoasa si dodoloata ii incurca…

    Si Kievul.. Kievul a fost „lasat” Rusiei din anii 90 ! Ca Ucraina ar cam incurca prea mult „Europa” prin capacitatile agricole si industriale .. Mai bine fara …

    Si in gnl dupa parerea mea Occidentul a dat dovada de o stupiditate si un egoism de-a dreptul …stupide in anii 90. Au dat „ajutoare?” Rusiei ca sa o ajute sa fie mai bine jefuita de „elita” lu Boris cel Betiv.. Insa problema cu Rusia a ramas .. Eu zic ca Rusia este prea „Alunecata” spre vest. „Preseaza” prea mult in vest. Aici sunt concentrate atat populatia cat si banii si „afacerile” … Daca in anii 90 s-ar fi recentrat Rusia spre Ural – adica sa se dezvolte aici Rusia , chiar cu ajutor strain .. ee.. Daca rusii ar fi zis – cine vrea sa traisca bine se duce la Ufa sau daca tinerii ambitiosi ar fi zai ca viitorul este la Orenburg sau Izhevsk, ca Moscova e cam trecutul si Skt Petersburg e pentru artisti … ei ei. Presiunea rusa spre vest ar fi scazut. Si interesul ei .. Ca slava domnului loc au .. resurse au … e chiar cam „vid” in centru … Si d’aia cred ca daca „Centrul” de greutate umana si materiala ar fi in zona Ural alta ar fi politica rusa …

  14. am mai scris un comentariu azi dimineata
    referinduma la articolul publicat

    miroase a pact de tip ribbentrop-molotov plus unchilu sam
    cu referire la unirii cu rep. moldova
    sar putea sa pierdem altceva si nu este imposibil de a se realiza poate o sa avem o surpriza in vara anului 2014 referitor la problema cu autonomia teritoriala
    si sarbii au pierdut kosovo cred ca si acolo au manifestatii impotriva secesiuni dar rezultatul se vede

  15. va iluzionati.rusia tace acum doar pentru ca are problema mai importanta a ucrainei.
    rusia asteapta momentul oportun sa se linisteasca apele in ucraina si sa integreze moldova .
    in fond nu se tem rusii de o tara(romania) pe care o cuceresc in juma de zi daca doresc.
    rusii vor granita pe carpati si nu aveti ce face acum.

    • 🙂 🙂 Am mai auzit balada cu 12 ore si rusii sunt la Bucuresti! Am ras si atunci rad si acum. Daca vrea…mai bine spus daca poate! Teoretic poate, practica insa ar putea sa-i omoare prematur pe multi, iar rusii nu sunt deloc oameni prosti, ci dimpotriva, asa ca nu vor nici o granita pe Carpati, n-au vrut-o niciodata. Kremlinul a dorit intotdeaubna ca Romania sa-i fie apropiata…
      Faza este ca nu cumva sa ne atace printr-o debarcare fulger in Dobrogea 🙂 😉 si sa forteze cele doua brate ale Dunarii. Atunci am fi intradevar in postura de a muri… de ras de prostia rusilor, dar repet, nepotii lui Petru cel Mare sunt muuult mai destepti decat unii analisti militari de pe la noi…
      Sa ataci prin Dobrogea si sa fortezi Dunarea pe directia Bucuresti…tre sa fi cu adevarat intr-o faza terminalo-finalo-ultima-si-fara-de-intoarcere a unei scleroze in placi, combinata cu un autism agresiv, totul asezonat cu multipla personalitate… 🙂 😉

      • adresat domnului george gmt

        am citit comentariul tau de mai sus faza cu rusii ca ne termina in 12 ore
        bun poate te inseli, faptul este cu totul altu
        rusii si-au dorit isi doresc si isi vor dori granita pana la carpati
        daca stii prima incercare a fost in 68 si a doua in 89
        planul era asa: moldova mare pana la carpati, dobrogea la bulgari tranilvania la unguri iar ce mai ramanea din romina era cum se chema pe vremuri
        tara romaneasca bun acest plan a fost intocmit de
        generalul GRU PIOTR LUSIEV

        • Stiu despre ce vorbesti, dar istoric vorbind Rusia nu a dorit neaaparat inglobarea totala a Moldovei. Sa nu uitam ca Stalin a fost in favoarea noastra pe problema Ardealului, iar la un moment dat ne-au oferit chiar Basarabia, doar ca am fost prea „mai catolici decat Papa” ca sa vedem adevarul in fata.
          Rusia nu este satana, problemele vin dintre noi. Nu de Rusia mi-e frica mie…

          • george stiam de faptul ca stalin a sprijint ferm ca ardealul
            sa revina romaniei
            dar in privinta cu basarabia si moldova nu
            am avut de suferit enorm de mult din partea rusiilor

          • George GTM, care-i faza cu Stalin si oferta lui vis a vis de Basarabia?
            Cand a oferit el Basarabia inapoi Romaniei si care erau costurile/conditiile? Am citit ieri un articol in Adevarul, unde se spunea ca datorita faptului ca Take Ionescu a dorit din tot nadinsul sa fie prim ministru, in 1918 am pierdut o parte din banat si nordul maramuresului. Daca stii mai multe…impartaseste si cu noi….. 🙂

      • pentru a forta dunarea ar trebui sa mai fie intregi dupa salvele de LAROM…sistemul asta a fost plasat cu cap si controleaza cam toata dobrogea…sincer rusii nu ar fi capaili nici sa faca un cap de pod ca lumea…acum am avea probleme doar daca s-ar intelege bine cu ucraina si ar pune cateva divizii la granita cu Romania…dar din nou, debarcarea nu este o optiune pentru rusi

        • Nu rusii sunt problema numarul 1 a Romaniei! Nici cea cu numarul 2 sau 3…dar fumigena Moscova merge bine, intotdeauna a functionat.

        • cert este ca sistemele larom au fost plasate in zona dobrogei
          dar ar mai trebui inatrite cu inca cateva divizii
          de tancuri noi a fi posibil
          si iti trebuie si sprijin aerian pentru a frana avansul inamic

          • divizii?…poate batalioane…oricum peste jumatate din batalioanele de tancuri se afla in zona de est a tarii+ca poate sa ajunga si batalionul de la targoviste destul de repede…cea ce trebuie sa facem este sa le intarim pe astea cu tancuri noi, nu sa facem alte batalioane

  16. cateva evenimente legate de discutia de mai sus:

    Ministrul Afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut la data de 3 decembrie, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, John Kerry.
    http://www.ziuaveche.ro/international/externe/ce-au-discutat-titus-corlatean-si-john-kerry-despre-republica-moldova-199804.html
    Cu referire la Republica Moldova, cei doi demnitari au salutat parafarea de către aceasta a Acordului de Asociere şi a Acordului Comprehensiv de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. În contextul sprijinului constant şi ferm al României pentru aspiraţiile pro-europene ale Republicii Moldova, ministrul Titus Corlăţean a salutat apropiata vizită la Chişinău a secretarului de stat al SUA, care reprezintă o recunoaştere din partea Washington-ului a progreselor Republicii Moldova pe linia reformelor democratice şi statului de drept şi a eforturilor pentru o dezvoltare economică susținută.

    Cu referire la evoluţiile actuale din Ucraina, a fost subliniată, de ambele părţi, necesitatea transmiterii unui mesaj coordonat, de susţinere a proceselor democratice din Ucraina, de respectare a drepturilor si libertăţilor cetăţenilor şi încurajare a dialogului dintre autorităţi, opoziţie şi societatea civilă, pentru asigurarea stabilităţii interne. Ucraina, inclusiv în calitate de Preşedinţie în Exerciţiu a OSCE, trebuie să respecte pe deplin angajamentele sale internaţionale, statul de drept şi normele democratice.

    Discuţiile au reconfirmat cooperarea excelentă dintre România şi SUA în cadrul NATO, caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale, progresul constant înregistrat în interacţiunea româno-americană în ultima perioadă, precum şi interesele şi preocupările comune în contextul evoluţiilor pe arena regională şi internaţională.

    Ministrul Titus Corlăţean a adresat secretarului de stat al SUA invitaţia de a vizita România în 2014

    http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/scutul-antiracheta-din-romania-rusia-nato-declaratii-contondente-199850.html

    Declaraţii contondente între Rusia şi NATO, în privinţa scutului antirachetă din Europa, mai ales componentele din România, Polonia şi Turcia.
    Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu vede niciun progres în negocierile cu Rusia cu privire la sistemul de apărare antirachetă, a declarat miercuri la Bruxelles secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, citat de agenţia de presă Ria Novosti, transmite Agerpres. El şi-a exprimat speranţa că dialogul cu Moscova pe subiectul apărării antibalistice va continua.

    http://www.ziuaveche.ro/international/externe/ce-scrisori-i-a-prezentat-un-oficial-roman-lui-barack-obama-199820.html
    Noul ambasador al României în SUA, Iulian Buga, şi-a prezentat scrisorile de acreditare Preşedintelui Barack Obama, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Albă.
    În cadrul schimburilor de mesaje care marchează o asemenea ocazie, noul ambasador român a subliniat privilegiul special şi provocările pozitive care vor marca mandatul său, pornind de la stadiul excepţional atins de relaţiile bilaterale româno-americane, substanţiate şi consolidate definitiv de Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii.

    http://www.ziuaveche.ro/international/basarabia/ce-a-promis-crin-antonescu-la-chisinau-si-ce-nu-vrea-sa-vanda-republicii-moldova-video-199843.html
    Crin Antonescu a promis, la Chişinău, că România va fi prima ţară care va ridica regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. În, schimb, spune că nu vrea să vândă iluzii.

    – Prin aceste acțiuni ne apropiem mai mult de Unire? A devenit Unirea cu R. Moldova proiectul naţional al României?

    – Pentru toţi românii drama celui de al Doilea Război Mondial este vie – nimic nu ne poate face să uităm cine suntem – şi nici cum s-a ajuns ca acum să locuim în două state. Ca şi pentru înaintaşii noştri unirea ne rămâne şi nouă un ideal – cel mai “scump ideal” cum spune un cântec. Însă este una să trâmbiţezi vorbe mari care nu au corp şi greutate şi care sună frumos – dar înşelător şi mincinos. Unirea românilor – şi vă spun acest lucru, înainte de toate ca istoric – a fost o luptă mută, dusă cu abnegaţie vreme de secole, în tăcere de mii de oameni, a fost dorinţa tuturor românilor din toate pământurile locuite de români. Nimeni nu a impus de la Bucureşti ideea Unirii tuturor românilor – dimpotrivă, ideea Unirii a fost impusă Bucureşiului de românii de peste tot care îşi doreau ca naţiunea lor să aibă un singur stat. Unirea nu s-a făcut şi nu s-a decis la Bucureşti în cabinetul vreunui preşedinte, ea a fost decisă de românii din Transilvania şi Banat, care au urmat exemplul dat înaintea lor de cei din Muntenia şi Moldova. Şi aşa se va întâmpla şi acum, nu se poate întâmpla altfel. Unirea va deveni un proiect naţional când românii de pe ambele maluri ale Prutului vor decide asta – este o decizie care are nevoie de doi – nu de unul. Pentru mine, Crin Antonescu, Preşedintele Senatului României, proiectul naţional al României este altul, și anume, R. Moldova în Uniunea Europeană. Eu nu pot vinde iluzii. Mi-aş dori însă, şi nu o voi ascunde niciodată, ca toţi românii de pe ambele maluri ale Prutului să îşi dorească Unirea.

    – Cât de reală este o unire în cadrul Europei Unite? Este o Unire surogat?

    – Este adevărat că în cadrul Uniunii Europene graniţele contează mai puţin atunci când este vorba despre societate, cultură şi economie – acesta a fost visul european. În cadrul spaţiului european toţi europenii suntem uniţi. Aşa va fi şi când Republica Moldova va deveni o parte a Uniunii Europene. Dar nu este vorba despre acel fel de unire pe care îl aşteaptă românii de pe ambele maluri ale Prutului. Aceea este o altfel de unire – despre care v-am spus că are nevoie de decizia românilor din R. Moldova, în primul rând. Dar trebuie să fim cu toţi conştienţi de un singur lucru – un lucru pe care trebuie să ni-l asumăm ca realitate primă şi ultimă – Unirea aşa cum ne-o dorim toţi nu poate fi posibilă decât dacă R. Moldova devine şi ea o parte a Uniunii Europene, aşa cum este România în acest moment. Ambele ţări în care locuieşte naţiunea română trebuie să fie parte a aceluiaşi spaţiu înainte de a se realiza unirea. Altfel nu este posibil. Acesta este lucrul care trebuie înţeles de către toţi oamenii responsabili, de către toţi unioniştii autentici.

    Si o nota optimista 🙂
    http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/investigatii/10-tone-de-materii-explozive-confiscate-la-granita-romano-bulgara-199859.html

    10 tone de materii explozive confiscate la graniţa româno-bulgară. 10.820 de kg. de materiale pirotehnice au fost ridicate, în vederea confiscării, de către poliţiştii din Giurgiu.

  17. Moldova este calul troian al Rusiei, cu acordul americanilor si germanilor.
    Cum altfel credeti ca ar lasa Rusia asa de usor din brate o tara pentru care si-a sacrificat iesirea la stramtori? Romania a fost mereu o mare problema ptr rusi, fara Romania Bulgaria era al doilea Belarus.
    Eu cred ca:
    – Moldova se va uni cu Romania
    – in acest fel, in Romania va exista un puternic current filo-rus si influenta mai directa in politica romaneasca
    – sentimentele anti-UE vor creste in intensitate in Romania (asta e oricum inevitabil)
    – Merkel/Germania ne va lasa din bratele virtuale in 3 secunde, dupa modelul practicat in Ucraina (putin santaj cu democratia/dreptatea la adresa conducatorilor din varful piramidei daca nu fac ceea ce trebuie)

    Ca sa fie totul posibil (nu uitati ca sociologii sunt in linia intai) mai intai trebuie cantat pe acordurile populare – unire, UE, apoi vin consecintele – nivel de trai mai scazut, cetateni de rangul 2 fara acces in Shengen, probleme duble cu minoritatile (maghari+rusi). La acestea se adauga santajul asupra clasei politice. Si gata povestea.

    • daca Romania si R.Moldova se uneau in 90 acum eram departe pe toate planurile…cel putin la nivel militar ganditi-va cate MiG-29 am fi luat din moldova si le-am fi putut aduce la standardul Sniper…asa 20 nu prea rentau, dar 50…alta poveste

      • din cate stiu RpMoldova nu avea nici 10 bucati de Mig29….
        Eu sunt UNIONIST 100% dar ma indoiesc ca „Romania si R.Moldova se uneau in 90 acum eram departe pe toate planurile…”

        • Ba aveau, inca 33 de bucati si in mare parte erau mai bune fata de ce aveam noi. Acum au ramas doar 6 pe care vor sa le vanda dar n-au cui.

        • cum spune si sorin, aveau 33 de bucati…Romania a inceput sa creasca economic dupa 2000, daca ne-am fi unit cu Moldova ar fi fost mai greu in primii 2-3 ani, dar dupa 2000 am fi fost destul de puternici, probabil am fi fost primiti si mai repede in NATO…hai sa ne gandim cum ar fi aratat in 2004 o Romanie cu 110 MiG-21 LanceR si 50 MiG-29 Sniper…o Romanie cu un PIB mai mare cu 20 de miliarde sa zicem…am fi fost o adevarata forta in regiunea de sud-est

    • GRECIA ANTICA

      total de acord cu tine

  18. ADREASAT DOMNULUI MARIUS Z.

    da in mod normal asa ar trebui sa fie o adevarata reunire intre frati
    dar atata timp cat va cantinua rusificarea in republica moldova prin indoctrinare ca ei nu sant romani ci ca sant moldoveni si nu vorbesc limba romana ci vorbesc limba moldoveneasca.

    • Multumit acum? Nu mai exista limba moldoveneasca 🙂

      • Si acum Ucraina va avea o dilema – nu mai poate avea scoli de limba moldoveneasca in raionul Odessa si aiurea, despartite artificial de cele de limba romana… iar cu minoritatea, va fi la fel, doar romana 🙂

  19. Si reactia Transnistriei:
    http://24h.md/ro/news/ultima-ora-armata-transnistreana-in-stare-de-alerta-maxima-la-ordinul-liderului-separatist-evgheni-sevcuk-126672/

    Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni :evciuk, a cerut pretinsului ministru al Apărării, Aleksandr Lukianenko, să pună trupele armate în stare de alertă maximă. Declaraţia a fost făcută astăzi, la şedinţa lărgită a “colegiului ministerului”.

    “Este important pentru fecare ţară, mai ales una nerecunoscută pe plan internaţional, ca forţele armate să fie în stare să o apere”, a declarat Şevciuk, citat de ABCnews.

    Declaraţia liderului de la Traspol se produce la doar câteva zile după ce premierul Iurie Leancă a parafat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, la summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic.

    Imediat după parafarea respectivului document, adjunctul pretinsului ministru de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a declarat, în cadrul unei mese rotunde la Tiraspol, că parafarea Acordului de asociere Moldova-UE, la summit-ul de la Vilnius, „afectează direct drepturile şi libertăţile cetăţenilor republicii”. „Acest eveniment pun o presiune psihologică mare pe locuitorii Transnistriei”, a mai spus Ignatiev.

    • S-ar putea ca Transnistria sa se transforme intr-o problema chiar pentru Rusia la un moment dat, din care nu va sti cum sa iasa cu fata cat mai curata

      • Separatistii si stapanii lor de la Kremlin isi dau seama ca pierd teren si incearca sa tina situatia cat mai tensionata si cat mai incurcata pentru cat mai mult timp, poate poate nu castiga NATO sau UE teren atat de repede si atat de mult.

        Vad ca lucrurile se misca tot mai repede, Vilnius, vizita lui Kerry, problemele din Ucraina, China care devine tot mai agresiva si isi intinde bratele chiar in Europa de est pe langa tintele deja cunoscute din Asia.
        Sefii de la Kremlin sunt cam disperati se vede treaba iar „papusile” lor din Transnistria si mai mult, nu stiu ce se va alege de ei

  20. Bai oameni buni, treziti-va la realitate. Rusia nu prea e aia nemaipomenita din „reclamele” made in KGB si nici nu mai e ca forta precum URSS din anii 70′.
    Iar Germania nu face nimic strategic peste dorinta SUA, reveniti-va. Iar SUA si UE vor sa se intareasca, sa se extinda si sa domine Rusia, daca nu sa o exploateze si sa o rupa (eventual mana in mana cu China care are propriile interese in Asia si mai nou chiar si in Europa), cum sa accepte ca Rusia sa avanseze in estul Europei?
    Mai degraba te-ar invada decat sa permita sa iesi din NATO si din UE.

    Rusia e un imperiu care a inceput sa o ia in jos, ca orice imperiu din istorie. Inca nu a ajuns la fund, dar nici nu mai e ce a fost la apogeu.

  21. Uitam esentialul. Orice unire care va avea ca rezultat un vecin ca Rusia la rasarit e sortita esecului mai tarziu. Daca ne vom invecina direct cu Rusia presiunea asupra statului unit Romania va fi enorma. Iata de ce Ucraina trebuie sa ramana independenta. Un buffer daca vreti. Ea este marele joc geopolitic al continentului nu Moldova. Daca Ucraina este anexata de Rusia s-a terminat cu Romania unita sau nu. Rusii vor fi pe granita noastra. Si unui urs fie el si batran nu-i recomandabil sa-i bagi degetul in gura. Trebuie sa stam cat mai departe de astia. Si noi nu putem influenta cursul evenimentelor nici in Moldova unde altii fac jocurile, darami-te in Ucraina. Inteleg ca vizita lui Kerry i-a inflacarat pe admirabilii nostrii unionisti. Ma intreb daca la fel se manifesta si in legatura cu vizita lui Rogozin la Azarov. Rabdare si tutun. Ne unim. Dar in cazul asta ar fi bine sa-i avem pe rusi cat mai departe.

    • Basarabia pamant Romanesc!!!!

    • Stu-
      Nu era domnia voastră mare rusofil, parcă?
      Nu trebuie să înfigem degetul musai în gură, când există atâtea opțiuni (de băgat, dacă e cazul) mai utile…
      Orișicum, complet de acord că rușii sunt buni cât de departe de granițe și pe cât posibil nu tare dușmănoși. Sunt o forță și nu trebuie să procedăm ca polonezii în trecutul recent, căci nu va fi izbândă așa. Există alte căi mai oportune, însă, economice – spre exemplu.

      • Eu sunt filo-orice! Imi plac toti oamenii. Dar geopolitica este ceva ce opereaza cu „puterea geografica”…adica capacitatea de influenta geografica. Si intotdeauna un stat mic va fi influentat de unul mare nu invers. Asta la nivelul nostru concret.. Romania (unita sau nu) si Rusia. Caci la nivelul planetar daca se creeaza un pol de putere euroasiatic, de pilda Europa de vest si Rusia sau Rusia si China, acest pol va domina intreaga lume. Sansa este mare intr-ucat probabilistic din cele doua posibilitati existente in ambele exista …Rusia. Impiedicarea crearii acestui pol de putere de catre „ceilalti”, este piatra de temelie a oricarei discutii geopolitice serioase la nivel global. Si Ucraina e primul pas. O Ucraina independenta face imposibil polul ruso-european. Daca se formeaza insa un tripol (impreuna cu China) totul s-a terminat. Si rusii zic mereu ca ei sunt…”o punte intre civilizatii” pe acest supercontinent. Crezi ca-s prosti?
        Pe termen scurt trebuie tinuti cat mai departe de noi pana se va lamuri in fine ce e de fapt UE, o adunatura pestrita de nauci voiosi sau o entitate consecventa. Pe termen lung trebuie asteptat daca evenimentul se va produce sau nu.
        Alte optiuni care le amintesti ca cele „economice” sunt tot geopolitica. Tot forta geografica! Geografia economica de pilda asta semnifica. Puterea de a influenta economic, de a proiecta aceasta forta in exterior, dincolo de hotarul tau. Si nu trebuie sa-ti spun cum arata harta resurselor rusesti de pilda intr-un manual de geografie economica romanesc de la ASE.
        Cred ca noua ne trebuie de fapt o altfel de politica externa cu vecinatatea, o alta geopolitica romaneasca care sa nu mai raspunda tot timpul la comenzile unora de „peste mari si tari” dar sa tina cont si de asta. Adica o doctrina care sa defineasca pericolele pentru Romania gandita si scrisa la Bucuresti nu la Washington, Londra sau Bruxelles. Si noi nu avem asa ceva. Noi aparam interesele altora si nu facem parte din joc. Poate ar fi timpul sa ne scuturam nitel si sa ne inscriem si noi in „campionatul” asta chiar daca nu am iesi pe primul loc la sfarsit. Barem am dovedi ca suntem consecventi.

        • Iar daca asta s-ar intampla prin absurd, dupa unirea cu R.Moldova, tot ce putem face este sa ducem lupte de intarziere, astfel incat sa salvam de ocupatie macar o bucata de tara pana intra in joc sprijinul NATO. Dar scenariul asta nu e deloc probabil. Daca se va incerca ceva, asta va fi inaintea unirii efective, astfel ca spatiul de peste Prut sa nu fie NATO si UE.

  22. Iar acum, avem o tara , ce facem cu ea ? cam asa stau treburile ! Este atat de sensibila relatia cu Moldova in acest moment incat o gafa politica ar putea distruge tot !

  23. Au prezentat la jurnalul de noapte, pe TVR2, o stire privind vizita lui Kerry la Chisinau. L-au aratat pe Timofti cum spunea ca se asteapta la presiuni si provocari, in special in Transnistria si Gagauzia si ca este nevoie de un sprijin putenric al Statelor Unite in regiune iar pe Kerry felicitand Moldova pentru optiuen si spunand ca fiecare tara trebuie sa fie libera sa aleaga cu cine se asociaza.
    Asta a fost toata stirea pentru ca trebuia sa intre o informatie foarte importanta: intr-un meci din NHL spectatorii, dupa marcarea primului gol, au aruncat pe gheata foarte multi ursuleti de plus………… stire veche de 3 zile.
    Daca aia de la antene si realitati sunt tembeli pe banii lor, astia de la TVR sunt tembeli pe banii nostri.

  24. Seful SRI va fi in direct de la 11.00, pe B1. Sunt curios daca va spune ceva despre Moldova.

  25. Transnistria = Kaliningrad
    Obisnuiti-va cu asta. Istoria, lacrimile, nedreptatile, poeziile etc nu conteaza, conteaza DEMOGRAFIA. Asta asa, ca sa expun doar argumentul rational, fara sa ma leg de pozitia strategica pentru Rusia.
    Revenind la calul Troian, el isi va produce efectele dupa ce va debarca calul Traian in 2014 si la cca. 2 ani dupa unirea care se va realiza in 2015 sau 2016. Daca unirea nu se va realiza in 2015 sau 2016, sigur se va face in 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Iar schimbarea de directie prin 2020. Nu uitati ca rusii INTOTDEAUNA privesc pe termen lung si au constanta in conducere, un lucru ff bun, comparativ cu tinichelele de la noi, fripturisti de ieri, de azi si de maine.
    Si va mai spun ceva: daca nu o sa schimbam macazul, asa cum s-a parafat intre americani si rusi cu „spre informare” dat Germaniei, o sa intre in actiune planul B: Transilvania. S-ar putea ca „problema Translvania” sa inceapa chiar inainte de schimbarea de strategie, ca si catalizator puternic al bagatului mintilor in cap.
    Asa ca va intreb: ce preferati? O Romanie intreaga, unita cu Basarabia dar iesita din OTAN/NATO sau o Romanie unita cu Basarabia dar cu o Transilvanie orgolioasa, autonoma, condusa de baroni locali (deja se cunosc) si plina de investitii straine (ca sa asigure supravietuirea independentei si sa asigure poporul ca ce bine e in afara Romaniei), in curs spre independenta totala?
    Nu poti sa fii si intreg ca tara si sa faci ce vrei tu.
    Niciodata nu s-a putut, nu stiu daca realizati asta.

    • Rogozin, tu esti ma hehe?

    • G.A., spre deosebire de Kaliningrad, Transnistria nu are iesire la mare (litoral), iar de aici pornesc toate scenariile viitoare. Cum vor evolua relatiile dintre Romania/Moldova si Ucraina cu privre la accesul Rusiei in Transnistria? Odesa si/sau Cetatea Alba intra in discutie, indirect Bugeacul/gurile Dunarii.

      Ca Rusia nu joaca poker ci sah si ruleta „ruseasca”, deci se bazeaza pe optiuni matematice clare, pe termen lung..de acord. Dar intrebarea ramane: cum va avea acces la Transnistria? Terestru si aerian, pana la urma e riscant, e la cheremul celorlati -tot pe termen lung. Deci Rusia trebuie sa riste pe termen scurt cu privire la teritoriul actual al Ucrainei. Ii trebuie, literalmente- un cap de pod la M.Neagra si deci e nevoita sa intre in conflict, cu tot ce deriva…

      Nu stiu voi, dar mie imi plac sansele reduse ale Rusiei in legatura cu…”enclava”.

    • @Grecia Antica…
      Ce va place voua rusofonilor sa amenintati cu pierderea Transilvaniei…
      Dar voi nu aveti de pierdut nimic? Deocamdata Rusia voastra cu acei 60 milioane de vorbitori de limba rusa intinsa pe doua continente cat pomana tiganeasca (nu degeaba va spun ca sunteti nomazi!) are mai multe sanse sa piarda Siberia… Pierdem noi Transilvania, pierdeti si voi Siberia…. sa vedem va convine?
      Sapati voi groapa Romaniei dar este foarte posibil sa cadeti in ea….

      • Sa nu supere cineva pe mine, dar eu zic ca patalamale de tipul „rusofon” si „rusofil” sa fie folosite mai cu masura pe blog…e usor a folosi adjective/epitete care poate n-au rost, din cauza lor ies scantei pe aici…

        • Nu observi ca tot comentariul lui Grecia Antica este o prescurtare la cel al lui @Batranu’?
          Cred ca am fost chiar bland….@ Razvane 🙂
          Mai acum cateva luni unul de pe aici (prezent cu comentarii si la acest articol!) ma facea cum ai venea la gura fara ca eu sa utilizez cuvinte jignitoare… Dar cat de curand va arunca tabla de sah si sticla de votca pe geam… Stie el cine este si sigur va citi si acest comentariu…

          • Nu stiu dany cine te jignea in trecut, dar cu siguranta nu eu. N-am nici o legatura cu „Batranul” (intreaba-l pe GMT daca nu ma crezi). Filo-mania mea este motivata de orientara pro-nationala sau contra-nationala a suprastatelor. Daca in Europa pierim incet si sigur (sau chiar repede si sigur), nu acelasi lucru pot sa-l spun despre Rusia. Pe termen scurt UE aduce avantaje, pe termen lung ne lasa fara nimic – capital propriu, resurse, armata, Da, sunt ISD ca urmare a intrarii in UE dar astea azi sunt, maine nu (vezi cazul Nokia), plus ca peste 3.000.000 de romani au parasit tara. Daca acesta e viitorul care-ti place… dar pe mine te rog sa ma lasi in pace. A jigni e foarte usor, crede-ma

            • @Grecia Antica…
              Intimplator sau nu prezinti exact planul Kremlinului in situatia Unirii cu R Moldova…
              Ce pot eu sa-i spun unuia care pretinde ca este roman dar gandeste exact ca unul din inamicii nostri?
              Rusia (URSS) a avut in mana Romania…. putea sa reuneasca cele doua state romanesti, putea sa creeze pe teritoriul romanesc o economie infloritoare… putea sa retrocedeze foarte usor tezaurul romanesc… Cu alte cuvinte puteau avea intreaga Romanie la picioare doar prin cele enumerate mai sus… Si puteau avea un aliat de nadejde in noi … Oare il durea mana pe Stalin sa semneze actul de retrocedare a teritoriilor romanesti ? In fond si la urma urmei era o bucatica de pamant…Dar au preferat aroganta invingatorului (asta ca sa fiu bland!)….
              Cat despre UE /NATO…. am fost in blocul sovietic…. am trait „imparateste” aici… Poate uita cineva momentul ’68 sau cel din ’89? Ma indoiesc….
              Crezi cumva ca Rusia sta mai bine la capitolele demografie / emigranti/ resurse? Te invit sa vezi orasele din vest in care se vorbeste ruseste la greu….Crezi cumva ca resursele din Siberia vor ramane pe vecie Rusiei? Te inseli…
              ROMANIA ESTE EXPERTA IN ARTA SUPRAVIETUIRII!

              • dany, „gandesti ca inamicul” este relativ. Pentru mine inamicul este UE, pentru tine este Rusia. Pentru mine toti cei care sustin UE sustin deznationalizarea si nu natiunea romana. Faptul ca tie ti se pare normal sa muncesti in propria tara pentru altii si cand nu gasesti de lucru sa mergi in strainatate, faptul ca sistemul bancar este covarsitor majoritar strain, ca resursele sunt la straini, ca mai mult de jumatate din ce inseamna industrie strategica a disparut iar restul este in mainile strainilor, ca armata noastra este o gluma cu 20 de ani in urma tehnicii prezentului (poate chiar 30) este realitatea care pe tine te multumeste (se pare). Altfel nu vad cum este Rusia inamicul iar UE, cu „beneficiile” de mai sus, este prietenul. UE = iti iau tot si lucrezi pentru mine. In 2014 urmeza terenul agricol.Romania este vanduta, la propriu si la figurat, dar trebuie sa astept inca 20 de ani pana ajung la concluzia asta si actualii filo-europeni.

    • O Romanie independenta si nealiniata cu „bomba A” in silozuri. Dar astea-s vise care or sa se materializeze taman cand vom fi….Romania Antica deja! 🙂

  26. @ Razvan Mihaeanu
    Federatia Rusa nu are nevoie sa ajunga in Transnistria pentru a lansa de acolo vreun atac impotriva cuiva. Federatia Rusa are nevoie de Transnistria pentru a creea un „casus belli” atunci cand va avea nevoie. Directia presiunii nu este exclusiv la adresa Romaniei, cu toate ca ei i se adreseaza in special, ci si la adresa Ucraine..
    Cum sa inarmezi Transnistria?
    Cu tirul, cu avionul, cu valiza diplomatica..

    • @Tedy, vorbim aici de un status quo ce poate fi inrautatit numai de (in)activitatea noastra. Nu armamentul in sine este problema (Timofti face bine ca pune presiune pe Kerry) ci cozile de topor. Astia reprezinta singurul avantaj la Rusiei in Transnistria, cel geografic in nici un caz. In momentul in care noi renuntam la Transnistria, atunci Rusia primeste un „cadou” oficial. Din acel moment totul s-a terminat. O sa fim nevoiti pe termen lung sa ne intrebam cum naiba am fost atat de slabi incat am permis oficializarea administrativa langa gurile Dunarii a Rusiei!

      Ce spui tu despre inarmarea Transnistriei, metodele, etc, astea sunt mizilicuri, intotdeauna au fost. Pericolul este doar unul: Transnistria devenita Oblastie a Rusiei, unitate administrativ teritoriala recunoscuta, cum este Kaliningradul.
      De ce n-a devenit pana acum? De ce Rusia n-a reusit sau mai bine zis n-a fortat pe acest lucru? Pentru ca pur si simplu nu poate trece oficial peste granitele unui stat recunoscut international decat daca acel stat renunta de buna…vo…prostie la propriul teritoriu (vedeti situatia din Georgia, unde Rusia chiar are avantajul terestru dar tot degeaba). Maimutoii din Tiraspol cu Sevciuc in frunte pot sa faca provocari cu gramada, pot sa zbiere cat vor, nu puterea armata a Rusiei acolo este factorul determinant. Doar imbecilitatea noastra , a moldovenilor din stanga Prutului si a Ucrainei, care „renuntam”, doar in acel moment Rusia va detine toate parghiile diplomatice (nicidecum militare pe care marsati majoritatea dintre voi) pentru a inchide gura celorlate state din ONU…

      E simplu: Rusia a pierdut Transnistria, numai noi nu vedem lucrul asta.

      • @Razvan Mihaeanu
        De acord ca nu trebuie renuntat la Transnistria. Eu spuneam doar cum poate fi flosita Transnistria de catre Federatia Rusa in eventualitatea in care aceasta este recunoascuta ca si entitate statala. Probabil ca va fi mai usor de gestionat o minoritate rusofona in cadrul unui stat decat o enclava rusa/rusificata ca vecin.

      • @Razvan Mihaeanu

        Pfff… Rusia nu a incercat sa transforme Transnistria in oblast pentru ca nu asta e scopul ei acum. Ea vrea sa utilizeze Transnistria pentru a avea parghii de influentare a Chisinaului si pentru a mentine Moldova in „zona gri”. Transformarea in oblast ar lasa-o fara jucarie pentru ca in momentul ala nu ar mai fi nici o negociere intre Chisinau si Tiraspol pentru reunificare.

        • „Pfff”…nu e nici o contradictie. Intrebarea e ce se intampla cu Transnistria daca Romania se uneste cu Rep.Moldova fara ea? Rusia „o da” Ucrainei? 🙂
          „Pfff”…

          • @Razvan Mihaeanu

            Asta ramane de vazut. Parerea mea e ca pui carul inaintea boilor. Primul pas e unirea Romaniei cu Moldova, nu chestiunea Transnistriei. Cat timp Chisinaul da prioritate chestiunii Transnistriei unirea va astepta mult si bine. Ba mai mult, daca Transnistria revine la Republic Moldova cu anumite conditii – federalizare, veto in anumite chestiuni de politica externa etc – atunci pune cruce oricarei uniri. Ramane „unirea” sub forma intrarii Moldovei in UE, cam atat.

      • Zau? Da Kaliningradul de ce poate fi „remote” si Transnistria nu? Armenia de ce e „remote” dar a cerut intrarea in EVRAZES? Mai degraba pentru ca Putin vrea toata Moldova nu doar Transnistria.

    • Nu-i nevoie sa inarmezi Transnistria. Transnistria e deja inarmata. Acolo zac depozitele exarmatei XIV sovietica.

  27. Se nasholeste:

    ALERTĂ la Tiraspol: Milițienii au pătruns în forță în liceul românesc ,,Lucian Blaga”
    http://www.infoprut.ro/2013/alerta-la-tiraspol-mili%C8%9Bienii-au-patruns-in-for%C8%9Ba-in-liceul-romanesc-lucian-blaga%E2%80%9D.html

    Separatiștii de la Tiraspol acționează din nou împotriva românilor din Tiraspol. Chiar în aceste momente, milițieni și civili care au pătruns în forță în liceul românesc ,,Lucian Blaga” îi interoghează pe cei doi directori ai acestei instituții, Ion Iovcev și Raisa Pădurean, pe care îi amenință cu închisoarea.

    Vom reveni cu detalii.

    InfoPrut amintește că în urmă cu o săptămână terenul Liceului ,,Lucian Blaga” din Tiraspol a fost înconjurat cu sârmă ghimpată, instalată de către administrația școlii sportive cu care liceul ,,Lucian Blaga” împarte aceeași curte.

    • S-ar putea ca jocurile sa fie facute: Basarabia va fi cedata UE dar fara Trasnistria, iar pentru realizarea acestui lucru situatia din stanga Nistrului trebuie sa fie un pic fazenata…
      Practic Rusia inceraca sa-si asigure Trasnistria, eventual printr-o migratie fortata a romanilor de acolo. Totul depinde doar de UE si SUA daca vor permite Moscovei sa-si faca jocul, pentru ca Bucurestiul este cu totul handicapat, nu putem oferi nici un fel de ajutor romanilor din Basarabia…
      Sa multumim prostavanilor pentru „forta” noastra militara.

      • George, intrebarea ramane: cum mama lu’ proces verbal isi va administra Rusia oblastia Transnistria daca aceasta nu se intinde pana la M.Neagra?

        Mie mi se pare o ironie..granita sovietica a RSS.Moldoveneasca (ce nu are ultimii 20-30 km ai Nistrului – gandita astfel pentru a nu taia Bugeacul de Ucraina) impiedica acum Rusia sa controleze…
        🙂

        Hai s-o luam prin absurd cu scenariul ca pe la spatele nostru „s-ar fi dat” Rusiei Transnistria pentru Unirea Rep. Moldova cu noi/sau UE: nu inseamna automat ca vesticii UE (Germania?) si/sau SUA ar fi trebuit sa gandeasca impreuna cu Rusia cum se va face efectiv controlul Rusiei? Adica ei nu si-au pus intrebarea ce se poate intampla cu Odesa sau Cetatea Alba (si deci conflict in Ucraina) pentru ca Rusia nu se va multumi cu o enclava cu adevarat…enclavizata?

        Dupa cum se desfasoara ultimele evenimente din Ucraina -sustinute de vestici- ti se pare cu adevarat ca exista „planul” de a da Transnistria Rusiei?

        Mie nu mi se pare deloc. „There is no effin’ plan”…

        • Nu cred ca cineva a dat Trasnistria inca, cred ca Rusia va trage cu dintii de acest avanpost extrem de important atat dpdv militar, cat mai ales politic in fata Ucrainei si in apropierea Constantei care este efectiv un punct de o importanta covarsitoare pentru intreaga UE, lucru pe care foarte putini il stiu.
          Nici eu nu as vrea sa cedeam stanga Nistrului, cel putin nu pe degeaba, dar daca asta ar fi o conditie obligatorie, as renunta la Trasnistria pentru Basarabia…
          Rusia isi va administra enclava la fel ca in cazul Kalingradului, chiar mai mult decat atat, cu o Ucraina intrat bine pe orbita Moscovei, Kremlinul nu ar mai absolut deloc probleme.
          Mie nu imi este frica de apropierea fizica de Rusia, ci de noi insine…

  28. Preşedintele R Moldova cere SUA ajutor militar împotriva Rusiei VIDEO

    http://www.ziuaveche.ro/international/externe/presedintele-r-moldova-cere-sua-ajutor-militar-impotriva-rusiei-video-199950.html

    Preşedintele Republicii Moldova a lăsat să se înţeleagă că solicită SUA ajutor militar împotriva Rusiei, pe care o acuză că va declanşa un război pe Nistru.

    Preşedintele R Moldova cere SUA ajutor militar împotriva Rusiei VIDEO externe

    Preşedintele R Moldova cere SUA ajutor militar împotriva Rusiei

    Nicolae Timofti afirmă că, după Olimpiada de la Soci, se vor intensifica încercările de a destabiliza situaţia politică de la Chişinău. „Vă spunem deschis că avem nevoie de o participare puternică a Statelor Unite în asigurarea securităţii în regiune. Rusia îşi consolidează prezenţa militară în regiunea separatistă transnistreană, sfidând angajamentele sale internaţionale”, a declarat preşedintele Nicolae Timofti, în cadrul unei întrevederi cu Secretarul de Stat al SUA, John Kerry.

    Nicolae Timofti l-a informat pe oficialul american că Republica Moldova a cerut retragerea din regiune a trupelor, a arsenalului rusesc şi transformarea actualului contingent de pacificatori într-o misiune civilă, transmite Jurnal.md.

    „Federaţia Rusă sprijină în mod progresiv nu doar administraţia de la Tiraspol, dar şi alte forţe anti-occidentale şi pro-ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Ne putem aştepta în timpul apropiat la provocări în regiunea transnistreană şi în cea găgăuză. Toate aceste acţiuni vor urmări anumite scopuri – zădărnicirea semnării Acordului de Asociere cu UE şi influenţarea rezultatelor alegerilor parlamentare din ţara noastră care vor avea loc peste un an. Rugăm SUA să acorde o atenţie specială acestor tendinţe care se pot intensifica după Olimpiada de la Soci”, a mai spus Timofti.

    Secretarul de stat al SUA, John Kerry, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, a fost primit miercuri, la Reşedinţa de stat, de către conducerea ţării, în frunte cu şeful statului, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi prim-ministrul, Iurie Leancă. La întrevedere au participat, de asemenea, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, precum şi liderii Coaliţiei Pro-europene: Vlad Filat, Marian Lupu şi Ion Hadârcă.

    Oficialii Republicii Moldova i-au spus şefului diplomaţiei americane că vizita sa la Chişinău, care se produce la cîteva zile după ce Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, are o solidă încărcătură simbolică şi încurajează autorităţile şi cetăţenii să persevereze pe calea transformărilor democratice. Preşedintele Nicolae Timofti i-a mulţumit lui John Kerry pentru sprijinul politic şi asistenţa financiară pe care Statele Unite le acordă Republicii Moldova. „Vă spunem deschis că avem nevoie de o participare puternică a Statelor Unite în asigurarea securităţii în regiune”, a subliniat şeful statului.

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ralj0oBLBIk

  29. Rusia cred ca isi joaca ultimele carti, iar Transnistria are trei taisuri, si pentru R Moldova (si prin extensie pentru noi) si pentru Ucraina si in cele din urma chiar pentru Rusia daca treburile scapa de sub control. Iar atunci astia de fac pe zmeii acum in Transnistria o vor taia in Rusia cu prima ocazie sau vor plati.

    E evident ca Romania va ajuta Moldova chiar daca nu neaparat oficial si e evident ca Rusia nu poate aduce prea multe prin Ucraina, fara acordul ei. Oricum au lasat arme destule acolo, ar avea nevoie doar de oameni. La fel de evident e ca statutul international al Transnistriei nu ii favorizeaza pe rusi si la fel de clar e ca SUA si EU nu isi mai permit pierderi geopolitice si de imagine, mai ales la „frontierele” lor.
    O rezolutie ONU ar putea condamna Rusia si ar izola-o pe plan international, permitand o interventie mai hotarata a Moldovei acolo

    Au dat inapoi cu Siria (desi mai mult datorita presiunii interne dar Rusia a pozat in castigator oricum), intr-un fel si in problema Iranului, au pierdut in problema traseelor energetice, au probleme cu Ucraina si e clar ca nu mai suporta esecuri. De asta cred ca se si sprijina acum la greu miscarile pro-UE din Ucraina de ex. desi la inceput totul parea rezolvat conform dorintelor Moscovei.
    Ucraina oricum nu va ramane intreaga sub controlul Rusiei, sau nu va mai intra 100% sub controlul Rusiei in caz in care nu va semna acordul cu UE. Lumea acolo pare prea impartita si incrancenata

    Poate in sfarsit le va veni mintea la cap unora si ne vom dota armata mai serios.

    • Cum se numeste ca faptul ca Rusia intentioneaza sa produca armament intr-o zona despre care declara oficial ca vrea sa o pacifice?

      http://www.ziuaveche.ro/international/basarabia/rusia-a-inceput-provocarile-pe-nistru-romani-retinuti-de-kgb-video-199974.html

      Şeful administraţiei de la Tiraspol cere adoptarea legii din Federaţia Rusă

      Legislaţia din Federaţia Rusă ar putea să fie aplicată în regiunea transnistreană separatistă. Şeful administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a propus spre examinare, aşa-numitului parlament local, o iniţiativă legislativă care prevede acest lucru, transmite Publika TV.

      Pentru ca iniţiativa lui Evgheni Şevciuk să devină normă, deputaţii Sovietului Suprem de la Tiraspol trebuie să modifice aşa-numita constituţie regională.

      Şefului administraţiei de la Tiraspol spune că a făcut această propunere pentru că locuitorii de pe malul stâng al Nistrului doresc să se unească cu Federaţia Rusă.

      Rusia pregăteşte consolidarea prezenţei militare pe teritoriul Republicii Moldova

      Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin, a declarat, la Tiraspol că Moscova activează şi “lărgeşte” “protocolul Şevciuk-Rogozin”, după ultimele evenimente, transmite 24h.md.

      Şi pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, a declarat că, dacă Republica Moldova va parafa acordul de asociere cu Uniunea Europeană, la summit-ul de la Vilnius, Transnistria va începe să implementeze respectivul doscument. De asemenea, liderul regiunii separatiste transnistrene, Evgheni Şevciuk, a cerut, oficial, recent, intervenţia Federaţiei Ruse pentru a „apăra drepturile cetăţenilor ruşi din Transnistria”. Declaraţia a fost făcută la Moscova, în cadrul unei întrevederi cu viceprmierul Dmitri Rogozin, în cadrul căreia a fost semnat şi un protocol special în acest sens.

      Potrivit protocolului citat, Federaţia Rusă va produce armament în Transnistria şi va consolida militar regiunea din stânga Nistrului. „Părţile vor elabora un mecanism de participare a întreprinderilor transnistrene la comenzile de stat ale Federaţiei Ruse în domeniul producţiei militare”, se precizează în protocolul semnat de Şevciuk şi Rogozin.

      FSB îşi mută un agent de influenţă de la Chişinău, la Tiraspol

      Jurnalista de limbă rusă Elena Pahomova a părăsit postul de Director de programe Publika TV pentru televiziunea oficială de la Tiraspol, unde va ocupa funcția de redactor șef, scrie Deschide.md.

      • Observ ca au inceput evacuarea… 🙂
        Adevarul este ca nici eu nu as lasa o asa bunatate pe mana altora…. 🙂
        http://media.publika.md/md/image/201301/w298/pahomova_61218800.jpg

      • „Se nasholeste”
        Astea-s doar sicane…nu nasoleala…

        Nasoleala e daca se apuca sa dea cu AKMul sau sa arunce obuze si gherila peste garla…
        No amu, sincer, la ce te asteptai? Or sa faca toate mizeriile posibile…

        „Presedintele R Moldova cere SUA ajutor militar împotriva Rusiei”
        Bine ca nu ne-a cerut noua saracu’…ca si noi asteptam tot de la aia escadrila aia care sa ne ajute cu Politia Aeriana…

        Multumim conducerii de partid si de stat pt viziunea de care a dat dovada in toti acesti ani relativ la efectivele si dotarea Armatei. Nu zic ca daca mai aveam inca 20 de avioane si 50 de tancuri ocupam Tiraspolul si bombardam Moscova, dar totusi starea dpdv al dotarii e oarecum jalnica si asta nu prea ajuta.
        O fi fost intentionata, de genul ala „nu avem cu ce si asa ca stam linistiti”…”sa vina americanii”…sa vina mam-mare…

        Dupa cum bine spunea @Razvan Mihaeanu nu trebuie renuntat OFICIAL la teritoriul ala.
        Problema e ca nu ai controlul de facto.
        Rusii or sa inarmeze regiunea (ce va tot impiedicati de Ukraina) si or sa „produca” armament si oameni.

        Bon, acu ce faci mai departe?

        In UE nu intra Moldova cu problemele astea la granita, cu teritorii „ostile” ocupate de rusi. Instabilitate in UE nu crez’ca vor fecioarele neprihanite din Vest, cu Germania cu teava Rusiei in guritza.

        D’aia crez’ca mai dureaza…asteapta astia din Vest sa se limpezeasca apele?

        Rusii n-au interes sa se limpezeasca ci sa le tina tulburi.
        Cu rusii in spate, inarmati si descreierati, daca incepe pacaneala?
        Ca rusii nu prea au greturi si finetea nu e punctul lor forte…

        Dupa aia, Unirea cu Romania DACA se produce, cum se produce, primim Moldova plus bonus un teritoriu ostil rusofil si cu trupe straine pe el? Ai luam pe rusii aia cu forta in NATO 🙂 ?

        „Observ ca au inceput evacuarea… :)”
        „GSG9 ar putea eczplica foarte “caustic” si “cazuistic”

        S-o trimita-ncoa, ca o procesez eu 🙂 trece sigur in tabara noastra 🙂 …

        • GSG9… 🙂
          Pai „….daca incepe pacaneala?” ne intilnim la comisariat…. tocmai ai ocazia sa mai dai din kg alea jos … vorba aia …. juna aia din poza nu „proceseaza” decat din aia cu -82kg….:)

  30. CCR la Chisinau: Româna din Declaraţia de Independenţă este limba oficială a Republicii Moldova

    Curtea Constituţională a decis că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova din preambul face corp comun cu Legea Supremă a ţării. În cazul unor neconcordanţe între preambul şi textul Constituţiei, Declaraţia de Independenţă prevalează. Decizia este irevocabilă. „Consider că s-a făcut dreptate limbii române“,

    • Cum bre, adicatelea moldovenii vorbesc Româna si nu moldovineste 🙂 ?

      Mult le-a mai luat Doamne sa se lamureasca…cu spicoasele si grauntoasele lor cu tot…si cu miscatul guzganului pe ecran…

      Oricum, asta mi se pare o chestie IMENSA…e bine si mai tarziu…

      • Intr-adevar, e o zi ISTORICA!

        De joia trecuta, de cand a inceput circul cu Ucraina, lucrurile s-au precipitat, de nu s-au intamplat atatea evenimente si declaratii pe directia asta in ultimii 2 ani 🙂

        UE ameninta cu anularea South-Stream:
        http://www.ziuaveche.ro/international/geopolitica/ue-pune-tunurile-pe-rusia-stop-pentru-south-stream-199967.html

        • asa se precipita toti, zici ca-i fugareste din urma al’ mare si negru, cu biciul 🙂

        • Acum este momentul pentru Unire…. Atita timp cat Rusia este in corzi poti face cam tot ce doresti…. Chiar daca nu se va face Unirea acum, Rusia tot va presiona dupa…
          Tot acelasi drac este si daca te presioneaza cu R Moldova + Transnistria unite cu Romania …. acelasi lucru il face si daca R Moldova este doar intrata in UE…
          Cine se gandeste ca ne vom mai intilni cu un astfel de moment in urmatorii 20 de ani se insala…

        • E praf in ochi. Ipocrizie neputincioasa. Pana acum cum de n-au descoperit asta? In loc sa faca presiuni incolore si sa denunte acorduri intertari, mai bine ar interzice Germaniei sa pofteasca la gazul de sub Baltica care trece prin North -Stream. Daca Miller hotaraste sa inchida robinetul pe la nord vre-o doua luni sa-i vezi ca nu mai fac pe nebunii. Pe de alta parte daca „nebunia” se face asta o sa-l arunce pe Miller in bratele chinezilor. Si astia-i asteapta gazul disperati.

          • Gazul rusesc pt Europa este doar un mit aruncat pe piata de la Moscova. O ingheta Europa o saptamana doua, dar mai apoi s-ar putea sa inghete Rusia cu tot cu gaz, in lipsa banilor si a pietei UE. Basca ca sunt destule tari care au surplus de energie electrica, cum am fi noi de exemplu.
            Rusia nu este atat de puternica in fata UE, ba as zice ca Moscova depinde mult mai mult de UE decat UE de Moscova…
            Hai sa fim seriosi chiar crede cineva ca UE in asamblul sau tremura de frica Gazpromului?! 🙂 😉 Americanii saracii abia asteapta sa aiba un client pentru gazul lor de sist…Sti cat gaz poate procesa intr-un an uzina de gazificare de la Baja, peninsula California?!
            Nemaivorbind aici ca daca Rusia ar fi atat de proasta sa faca asa ceva, sau macar sa aduca vorba despre o astfel de posibilitate…Ei bine in cat timp crezi ca Nabucco ar fi gata?! 8 ani 🙂 ?! Iar un Iran amabil si prietenos cu Vestul este de fapt cosmarul cel mare al rusilor, in conditiile in care Teheranul are cea de-a doua rezerva mondiala de gaze si nu are ce face cu ea.
            Cat ar dura ca un gazoduct din Iran sa treaca prin Turcia si sa ajunga in UE?!
            Ce vor face apoi rusii cu gazul lor?!
            Realitate este ca Rusia este un client captiv pentru UE si nu invers. Asa ca sunt convins ca numai doarme noapte coana Europa de frica ivanilor cu mana pe robinet 🙂 😉 !

            • Gazul se duce in China! Dupa semnarea acordului ruso-chinez pe cinci ani pentru livrarea unei cantitati uriase de petrol cu rosneft, in urmatorii 3 ani se va semna un contract pentru gaz cu gazprom, gazoductul dorindu-se a fi construit prin Kazahstan. Totodata rusii au construit o uzina de lichefiat gaze in Sahalin si au propus Japoniei chiar construirea unei conducte submarine de tipul North Stream! In felul acesta gazul va continua sa fie vandut (in Asia) si poate fi oprit in Europa. In afara de asta daca intre timp Ucraina va intra in Evrazes nu mai e nevoie sa se exporte gaz in aceeasi masura ca pana acum. Vor consuma impreuna energie si vor schimba structura exporturilor cu consumul intern care-i creator de PIB! Pur si simplu „piata comuna” va fi autosuficienta. Daca si Vietnamul vrea o piata comuna cu Rusia asa cum a declarat, exporturile de energie ( se pare cele pe seama Arcticii) vor creste si mai mult. In cazul asta Rusia nu mai era nevoie de nimeni. Deja Moscova si Pekinul au cazut de acord la plata unor marfuri in moneda nationala. Dolarul va fi exclus in viitorul indepartat de la plata importurilor de pe pietele chineza si rusa si se vor face cu ruble si yuani. Medvedev a obtinut asta cand s-a intalnit cu omologul lui chinez si a propus o modalitate de clearing in monede nationale. Cotatia marfii ( gazul si petrolul) se face in dolari la bursa internationala dar plata efectiva s-ar face cu ruble de pilda. Si invers, importurile de marfuri de consum din China s-ar faca cu yuani. Dolarul ar sari din schema! Sarind nu se mai poate influenta politica energetica si exportatoare a Rusiei si nici cea de importuri energetice a Chinei.
              Morala e ca avand pe termen mediu acest debuseu in orient pentru energia sa, Rusia poate sa se dezacordeze de la traseele europene. Sau sa dubleze rezervele valutare exportand si in orient si in occident. Morala moralei. este ca..astia sunt pe val pe termen mediu si lung si numai acum poti sa-i mai strangi cu usa. Cu fiecare an care trece este mult mai improbabil sa mai poti face asta.
              ….Cat despre gazul de sist…Cine crezi ca detine cele mai mari rezerve mondiale din marfa asta? Si cine are marfa mai multa poate cere un pret mai mic si cine cere un pret mai mic e COMPETITIV. Si cine e asa domina piata si in cazul asta.

              • Dolarul va fi exclus doar daca economia rusa poate sa exporte produse industriale competitive, ca altfel nu vad Banca Centrala a Rusiai facand rezerve in yuani.
                In privinta „consumul intern care-i creator de PIB!” hai sa fim seriosi, de unde cerere interna la veniturile din Ucraina si Rusia?! De unde economie performanta industriala sau a servicilor care sa asigure slujbe bine platite?!
                Rusia deocamdata traieste conform functiei de unda, sus-jos, precum cu pretul la hidrocarburi…

    • O zi mai mult decat istorica, o ZI ROMANEASCA! Si intradevar si eu simt ca se intampla ceva cu totul deosebit in zona noastra si in Orientul Apropiat. Rusia, UE si SUA au negociat ceva, inca nu s-au inteles cu totul dar inca mai negocieaza.
      Faptul ca Moscova tace chitic cu atatea declaratii si evenimente la Bucuresti si Chisinau imi da de gandit…
      Insa am senzatia ca lucrurile se misca peste noi, fara ca Romania sa influenteze prea mult cursul evenimentelor sau sa le fi provocat.

  31. Haideti ,mai, fratilor, sa va intreb ceva realist acum, ca tot ne dam cu parearea de unirea cu Basarabia. Hai sa zicem ca ea sa face pana la urma. Dar daca Ivan cel groaznic sa infurie asa de tare si trece la fapte….noi cum putem sa-i facem fata in mod direct, sa zicem singuri sau macar pana vine Uncle SAM sa ne scoata din c…? Putem apara macar actualul teritoriu al Romaniei sau putem spera sa tinem frontul pe Nistru? Si mai ales cu ce putem face fata, cu 25 de IAR 99 Soim (ca pana facem noi altele pe timp de razboi, ne cuceresc rusii si fac ei MIG-uri la Craiova sau SOIM 2 decat noi altele), 56 de TR85 M1, ceva LAROM dar insuficient e.t.c Va provoc la un joc al mintii legat de pozitionari militare strategice ale armatei romane pe harta si la ce putem pune la bataie pe termen scurt, mediu si lung( sa zicem ca treaba tine mai mult). PS Pentru cine are habar cat de cat…in caz de bumbaceala nasoala si forta majora, se mai poate relua productia de IAR 93? Bafta multa la gandit si sa va stoarceti creerii bine….. 🙂

    • Nu cred ca se mai poate relua nimic in caz de bumbaceala…
      Pregatirea unui astfel de conflict ar dura maxim cateva saptamani si el ar putea dura cateva zile, max. o saptamana. Deci intri cu ce ai si asta e…

      Avand in vedere ca noi nu prea mai avem decat fier vechi, cred ca n-o sa intram, decat fortati de altii. Poate ceva FOS ar putea pune umarul, insa fara angajare pe fata… mai mult ca voluntari.

    • De acord cu @Marius Zgureanu….cu mentiunea ca au fost voluntari si in ’92, cu un joc viclean al lui ILICI ….voia sa vada cam cine i se opune din cadrul MAPN….
      Incerc sa iti raspund @Cezar facand o paralela cu unificarea Germaniei… Germania a pregatit acest moment si a profitat de conjunctura internationala din acel moment…
      Crezi cumva ca Germania se putea reunifica fara acceptul celor 5 invingatori?
      La fel si Romania in aceasta perioada…. Fii sigur ca aliatii nostri au luat toate masurile dpdv militar… Vezi ajutorul militar acordat R Moldova de catre SUA… si nu doar!
      Rusia in acest moment nu poate sustine un razboi de durata impotriva NATO (cred ca este evidenta pozitionarea UE!) , ci doar actiuni de genul Georgia din 2008…
      Atit le permite economia…. Un razboi contra NATO / UE ar culmina cu dezintegrarea imperiului rusesc… ceva de neconceput pentru ei , dar pe viitor realizabil

    • In caz de bumbaceala mergem cu ce avem, adica cu sufletul pe granita, ca arme nu avem, ca cine dracu’ ne atac pe noi, se intreaba retoric altii mult mai prosti ca noi?! Realist vorbind nu cred ca o eventula Unirea se va realiza fara acordul, tacit macar, al Rusiei, astfel ca singurul joc de glezne al Moscovei va fi pe problema Trasnistriei…
      Si poate singura carte de negociat.

  32. @Cezar

    Daca se face Unirea si granita NATO/UE include Moldova, nu cred ca te mai ataca Rusia.

    Problema e daca incepe pacaneala inainte de asta…

    Se mai pot carpi urgent niste zone, nu cu tancuri sau alt armament greu, mai dificil de operationalizat.

    Dar Romania are un buget si niste zeci de miliarde in rezerva valutara.

    Se pot obtine rapid din stocurile altora chestii gen rachete AT portabile, MANPADS performante, Spike NLOS (my favourite-25km, camera-video, cablu optic, unjammable), jeepuri, munitie decenta pt LAROaMe (Extra, Delilah GL), drone, jammere.

    Vorba lui Flogger „se aude?”…

    Dar, dupa cum spunea dany, probabil baza nu sta in noi, noi suntem pestisori mici.
    Aia mari trebuie sa ne asigure spatele…

  33. Rugaciunea care a emotionat o tara: Monica Pirlici la „Moldova are Talent”

    Curăță-ne Doamne casa și masa, și duhul, și trupul, de toate rătăcirile, de toate păcătuirile, de toate nelegiuirile, așa încât să nu ne rămână decât o singură grijă, un singur drum, o singură dragoste și o bucată de pâine pe masă.

    Izbăvește-ne Doamne de străvechiul nostru blestem de a porni peste tot și nu a ajunge nicăieri, de a încărca mai mult decât putem duce, de a le începe pe toate și a nu duce nimic până la capăt.

    Scoală-ne Doamne în zori și trimite-ne la muncă, la munca cea care nu atât pentru tine, cât pentru aproapele tău, nu atât pentru trup, cât pentru suflet. Dăruiește-ne o zi bună cu spor și hărnicie, așa încât spre seară întorși acasă, împăcați cu sine și cu lumea din jur să cinăm cu ceea ce ni s-a dat – pâine și apă. Atât.

    http://youtu.be/GmvUvCmN9L8

  34. Miza este in mod exclusiv Transnistria, altfel Rep. Moldova este un stat independent, granita cu UE si NATO, iar orice agresiune militara este exclusa..
    Mai degraba pui de un referendum la Tiraspol si raspunzi cu aceeasi moneda a „autodeterminarii”.. Elegant si fara sa te expui, precedentul Kosovo.. Sah..

  35. dany
    Post Time 5 decembrie 2013 la 17:44 – Răspunde

    De acord cu @Marius Zgureanu….cu mentiunea ca au fost voluntari si in ’92

    Care-i faza cu voluntarii din ’92? Poate dezvolți puțin…

    • @floryyn…
      Undeva in aprilie ’92 (daca nu ma inseala memoria! ) la raportul si inspectia de dimineata in cadrul fostelor batalioane de operatiuni speciale din vremea aceea, s-au cerut voluntari pentru zona Transnistria. Nu mica a fost mirarea comandantului cand intreg batalionul a facut un pas inainte. In fine , au fost pregatiri si… atit. Comandantul raportase pe linie ierarhica situatia cu efectivele care vor sa lupte voluntar in Transnistria. Am asteptat cred ca vreo luna… nu s-a primit nimic , nici de alba nici de neagra….
      Posibil aceeasi situatie si in alte unitati / subunitati din cadrul MAPN… Ilici tocmai vazuse cine-i va sta impotriva…
      Transporturile cu armament din Romania catre zona de conflict au incetat brusc….ILICI tocmai demonstrase ca este un fricos si jumatate… scaunul de care tinea cu dintii era mult mai important, la fel noua nomenclatura care trebuia sa jefuiasca Romania prin privatizarile pe 1$….
      Asa cum facusera altii in perioada destramarii URSS asa putea sa faca si el…. Snegur chiar a avut o intrevedere cu Ilici pe tema reunificarii… Dar degeaba voia Snegur, fotoliul prezidential era cu mult mai confortabil decat sa zicem in cazul unui esec , temnita ruseasca…
      PS- observi ca ILICI tace ca mortul in papusoi? 🙂

  36. Pentru prima oara in viata mea aplaud birocratii din UE in picioare:

    http://www.euractiv.com/energy/commission-south-stream-agreemen-news-532120

    Lol,trebuia sa o ia de la 0 cu negocierilesi sa respecte 3 mari conditii :

    „First, the EU’s so-called network ownership ‘unbundling’ rules need to be observed, he said. This means that Gazprom, which is both a producer and a supplier of gas, cannot simultaneously own production capacity and its transmission network;
    Secondly, non-discriminatory access of third parties to the pipeline needs to be ensured. There cannot be an exclusive right for Gazprom to be the only shipper; and
    Thirdly, the tariff structure needed to be addressed.”

    HA HA HA, =))))) se apucasera deja sa instaleze conductele =))))

  37. O mare victorie pentru toti ROMANII, de dincoace si de dincolo de Prut! BRAVO, LIMBA ROMANA! Astazi este unul dintre putinele momente in care ar trebui sa ne simtim mandrii ca suntem ROMANI. Asa cum spunea mai deunazi cineva pe blog, ca este dispus sa traiasca mai rau dar sa se faca UNIREA, asta simt si eu. Fratii nu trebuiesc despartiti, usor nu ne va fi dar impreuna, cu siguranta, vom reusi. Putin imi pasa de fitele Rusiei, si daca vor dori granita in Carpati (asa cum spunea unul pe-aici) sa vina, eu unul sunt gata. M-am saturat sa fim umili, m-am saturat sa ne temem de toti cei MARI, este timpul sa fim altfel. Precis multi or sa ma categoriseasca drept nationalist sau vreun exaltat, nu ma deranjeaza, DA SUNT! Sa speram ca vom merge inainte, spre UNIRE. Nu stiu daca Romania a avut vreun rol in Moldova de dincolo de Prut, insa mi-ar place sa cred ca da. Ca marile puteri ne fac sau nu cadou Moldova, sincer nu-mi pasa, si-asta fiindca Moldova este a noastra dintotdeauna, indiferent de ceea ce zic toti neispravitii.
    @flloryn. SUPERBE acele versuri spuse de Monica. Poate unii si invata ceva din acestea…MULTUMESC!

  38. Si acum una buna di tat, tineti-va bine! Asta cred ca nici regimul transnistrean n-a simtit-o venind 🙂

    (ȘEVCIUK TREMURĂ) SONDAJ: Majoritatea locuitorilor din regiunea transnistrena PREFERĂ integrarea în UE

    Locuitorii regiunii transnistrene preferă să se integreze în Uniunea Europeană decât în cea Euroasiatică. Cel puţin asta denotă rezultatele unui sondaj online, realizat timp de jumătate de an de Agenţia de ştiri „Tiras”, relatează Mesager.

    Potrivit cercetării sociologice, 62,16 la sută din respondenţi s-au pronunţat pentru eurointegrare şi blocul NATO în frunte cu SUA, în timp ce 37,84% din cei chestionaţi susţin integrarea în Uniunea Euroasiatică în frunte cu Rusia.

    Experţii Agenţiei de știri „Tiras” explică rezultatele neaşteptate ale sondajului prin faptul că în regiunea transnistreană a crescut o nouă generaţie. Tinerii au acum acces nelimitat la internet, sunt bine informaţi, îşi doresc salarii mari şi să călătorească liber în ţările UE, susțin comentatorii.

    http://www.timpul.md/articol/%28evciuk-tremura%29-sondaj-majoritatea-locuitorilor-din-regiunea-transnistrena-prefera-integrarea-in-ue-52251.html?

  39. E mail ciudat primit aseara, cine mai stie ce sa mai crezi…

    > Ce i-a spus Merkel lui Ponta?
    > De ce s-a dus Ponta la Berlin?
    > Ce a avut să-i comunice Angela Merkel politicianului
    > român? Surse din zona
    > serviciilor secrete ne sugerează lucruri care ne fac pielea
    > de găină. E foarte
    > adevărat că majoritatea premierilor români din ultimii
    > ani au fost chemaţi la
    > Berlin, însă atunci pentru diverse afaceri
    > „mărunte”. Atât Boc, cât şi Tăriceanu
    > de două ori, au fost chemaţi de către Merkel pentru a
    > primi diverse
    > instrucţiuni.
    > De astă dată, Ponta a
    > stat la o întâlnire formală, în biroul cancelarului
    > German în spatele uşilor
    > închise doar 7 minute. 7 minute în care i s-a comunicat
    > ceva. Conform
    > relatărilor oficiale, discuţia lui Ponta cu Merkel a durat
    > doar 4 minute, însă
    > martorii oculari spun că 7 minute. Mai trebuie amintit că
    > Ponta a fost primit
    > neobişnuit de protocolar, cu gardă de onoare şi tot
    > dichisul specific vizitelor
    > la nivel înalt.
    > După întâlnirea
    > formală, a urmat un dineu oferit de Angela Merkel în
    > contextul vizitei
    > premierului român. Dineul a început aşa cum era programat
    > la orele 19:30, urmând
    > ca acesta să dureze până la 20:45, însă s-a prelungit
    > cu aproape o oră.
    > Premierul român şi cel german au discutat tête-à-tête
    > pe terasă, între 4
    > ochi aproximativ 30 min.
    > Apoi, cei doi s-au întors în sala dineului şi au luat loc
    > alături de
    > consilieri.
    > Mai trebuie spus că
    > dineul a fost de fapt un work diner, întrucât la el au
    > participat şi consilierii
    > ambelor părţi, iar în urma discuţiei de pe terasă, s-au
    > semnat anumite
    > acte.
    > „După discuţia de pe
    > terasă (la care nu a avut nimeni acces), Ponta a fost
    > terminat”, spun martorii
    > oculari. Din ceea ce a răzbătut din sala dineului, se pare
    > că pe terasă Merkel
    > ar fi spus ceva despre Roşia Montană. Discuţia pe
    > această temă a continuat şi
    > înăuntru, însă foarte voalat, cu referiri dese la
    > Transilvania. De asemenea s-au
    > făcut dese referi la autonomie.
    > Acum începe partea
    > extrem de interesantă a poveştii. Şi îi spun poveste pe
    > bună dreptate. Dacă până
    > acum m-am menţinut în a relata fapte care pot fi
    > verificate, de aici intrăm pe
    > un teren pur speculativ, în care se încurcă informaţii
    > contradictorii.
    > Vă rog aşadar – ca
    > îndemn general – să nu credeţi nimic din ceea ce auziţi
    > şi doar jumătate din
    > ceea ce vedeţi cu proprii ochi.
    > Sursele noastre pretind că
    > adevărata miză a întâlnirii din iunie de la Berlin ar fi
    > Roşia Montană, cu
    > implicaţii geopolitice ameţitoare.
    > Pe scurt, Merkel l-a
    > anunţat pe tânărul politician român că personaje
    > supra-statale şi supra-politice
    > sunt interesate de resursele de la Roşia Montană şi că
    > ele vor fi luate oricum.
    > Dacă devine necesar – deşi cancelarul ar fi specificat că
    > momentan nu se pune
    > problema – Transilvania capătă în întregime calitatea de
    > stat suveran, cu un
    > guvern propriu instalat la Cluj. O altă variantă doar de
    > pedepsire, ar fi
    > declararea unei Regiuni Autonome Maghiare (RAM) cu un guvern
    > propriu la Tg.
    > Mureş, recunoscut rapid de ţările NATO şi în special de
    > Statele Unite, dacă
    > oficialii României nu găsesc căile potrivite pentru
    > exploatarea
    > zăcămintelor.
    > Partea bună e că
    > nu interesează pe nimeni cine anume operează acele
    > resurse, important e ca ele
    > să ajungă acolo unde trebuie indiferent de costuri. Astfel
    > s-a dat undă verde
    > României să opereze zăcământul aurifer, dar mai ales pe
    > cel de metale rare,
    > inclusiv wolfram.
    > Ponta şi-ar fi
    > exprimat îngrijorarea pentru cariera sa politică, dat
    > fiind faptul că în rândul
    > cetăţenilor români, Roşia Montană a devenit un subiect
    > extrem de delicat. Fără
    > menajamente i s-a spus că dacă nu face ceea ce trebuie,
    > chiar pe timpul
    > mandatului său, România se va destrăma, iar cei
    > interesaţi vor discuta problema
    > direct cu noile oficialităţi ale
    > Transilvaniei.
    > De asemenea s-a
    > discutat problema politică a împingerii graniţei NATO
    > (UE) pe Nistru, iar Ponta
    > a primit asigurări că acest lucru e aprobat deja de către
    > Kremlin. În mod firesc
    > există o opoziţie puternică din partea Ucrainei, însă
    > această opoziţie e
    > neglijabilă din punctul de vedere al Berlinului şi
    > Washingtonului.
    > S-a abordat în acest
    > context şi noul proiect Nabuco – Nabuco West. Acesta ar
    > urma să fie semnificativ
    > mai mic şi să traverseze doar Bulgaria, România şi
    > Ungaria, ajungând în Austria,
    > Turcia şi Georgia fiind lăsate pe dinafară. În acest
    > context Turcia s-a
    > îndreptat spre alt proiect – TANAP (Conducta Trans
    > Anatoliană), care în viziunea
    > Turciei ar putea fuziona mai târziu cu Nabuco
    > Vest.
    > Germania are astfel
    > un interes absolut pentru Nabuco, în orice context, astfel
    > că l-a îndemnat pe
    > premierul român să facă lobby pentru trecerea la
    > realizarea proiectului.
    >
    > Mai multe
    > detalii despre acest
    > proiect aici
    > Mai
    > multe detalii despre acest proiect
    > aici
    > http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-12275689-oficial-proiectul-nabucco-fost-modificat.htm
    >
    > În acest context
    > Ponta a luat act de realităţile politice la nivel înalt
    > şi de lupta fără
    > scrupule pentru resurse. A promis că va susţine toate
    > proiectele Germaniei în
    > regiune şi a lăsat să se înţeleagă că Merkel poate
    > transmite superiorilor
    > domniei sale acordul său pentru ORICE PROIECT ÎN ORICE
    > FORMULĂ, câtă vreme
    > România e lăsată în graniţele sale.
    > Drept recompensă
    > Merkel l-a mângâiat uşor pe cap cu posibilitatea ca
    > Dimler Benz să construiască
    > o fabrică în România, unde să se producă cutii de
    > viteze pentru Mercedes. Deja
    > constructorul german are o filială la Cugir, unde a promis
    > să investească 300
    > mil. euro. Ponta a discutat şi cu Deutsche Bank care
    > doreşte să deschidă un
    > serviciu financiar la Bucureşti, oferind astfel 700 de
    > locuri de
    > muncă.
    > Întrebat fiind la
    > întoarcere, unde a afişat o mină macabră dacă o poate
    > considera prietenă pe
    > Angela Merkel, Ponta a spus „Sunt premieri în Europa
    > pe care nu m-aş feri deloc
    > să-i numesc prieteni: e prim-ministrul Poloniei, Donald
    > Tusk, cancelarul
    > Austriei sau premierul Slovaciei, a răspuns Ponta. Nu pot
    > să spun acelaşi lucru
    > despre Angela Merkel, însă ea este un om foarte pragmatic
    > şi foarte raţional în
    > ceea ce face şi nu ştiu dacă are prieteni sau neprieteni
    > în România, dar în mod
    > sigur vede relaţiile româno-germane într-un mod extrem de
    > raţional. Faptul că am
    > discutat în viitor, care va fi poziţia României sau care
    > e poziţia Germaniei,
    > înseamnă că m-a considerat un partener de discuţie”
    > – sursa
    > .
    > Rezumat: Ponta a
    > fost anunţat că harta Europei de Est se poate modifica în
    > orice moment dacă
    > România nu face ceea ce trebuie. Alipirea Moldovei la
    > România, dar şi pierderea
    > Transilvaniei întregi sau crearea unei enclave maghiare în
    > interiorul Statului
    > Român sunt raţiuni care depăşesc o Românie în
    > metastază. O Românie fără armată,
    > fără economie în general, fără agricultură sau elite
    > intelectuale.
    > Se pare că din
    > raţiuni care nu au nici o legătură cu România sau
    > Moldova, această unire formală
    > se va face, întrucât UE şi SUA sunt interesate de
    > împingerea spre Est a graniţei
    > NATO. Ceea ce l-a „terminat” însă pe premier a
    > fost exact posibilitatea ca odată
    > cu unirea Moldovei cu România, să aibă loc desprinderea
    > Transilvaniei.
    > În contextul în care
    > cererile UE pentru crearea unui stat ţigănesc în Sudul
    > României devin tot mai
    > vocale, misiunea lui Ponta e extrem de complicată. El are
    > de ţinut în frâu o
    > Românie gata să se destrame prin ea însăşi.
    > Indiferenţa poporului
    > român la valorile reale ale vieţii şi îmbuibarea sa cu
    > cârnaţi timp de peste
    > două decenii ne-au adus aici. Ca România să nu mai
    > însemne absolut nimic în
    > relaţiile internaţionale. Ea poate face acum doar
    > politică şi răspunde cu „Da,
    > să trăiţi, aşa vom face” celor interesaţi de
    > resursele sale
    > excepţionale.

  40. Americanii se inteleg cu rusii, americanii se inteleg cu iranienii….atunci de ce oare mai avem nevoie de rachete „patrioate” la baza militara de la Deveselu??
    Nu mai reactionez la basme decand eram copil

    • Ca sa te oftici tu si toti rusofilii !

      • Eu ma bazez pe realitati…Ce Rusia a retrocedat Poloniei teritoriile ocupate sau Japoniei (care este o putere ce nu se poate compara cu Romania) insulele Curile pierdute in ultimul razboi mondial. Eu vorbesc pe realitati. Pe timpul lu’ tata ceasca circula un banc cu marele stat al Olteniei care declara razboi Chinei…NB. Putin a declarat ca accepta ca Basarabia sa se uneasca cu Romania in cadrul CSI. Deci poate asa daca dam UE pe CSI (sau vrabia din mana pe cioara din par)….Deci sa ne unim…adio NATO, adio UE, adio „fuga” de medici romani catre lumea occident pentru un trai mai decent. PS. tot raul e spre bine (nu ne mai pleaca medicii bine pregatiti)

  41. Cu toate aste pericolul secesiunii Ucrainei rămâne. Partea de vest care a fost sub stăpânirea Poloniei este catolică şi prooccidentală, iar cea centrală şi estică este ortodoxă şi prorusă. Graniţa este undeva la nord de ţara noastră. De unire cu Basarabia nici nu poate fi vorba situaţia politică actuală este mult prea tulbure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *