Romania Military

Ce-ar fi de înțeles?

razboi Nagorno Karabah

Conflictul din Nagorno Karabackh este o tragedie, unul din multele fructe otrăvite făcute cadou de URSS, pe model Transnistria, Abhazia etc

În epoca internetului, accesul la informație este pe cât de facil pe atât de ușor de manipulat. Accesul surselor independente în zona conflictului este drastic limitat, prin urmare lucrăm cu materialele promovate de cele două părți aflate în conflict. Evident, având în vedere care este sursa, orice informație provenită de acolo trebuie trecută prin filtrul logicii și bunului simț.

Să luam de pildă, clipul de mai jos, postat de Stelian la Permiteți să raportez! zilele trecute, pe care vă propun să-l vizionăm împreună. Vă avertizez că urmează imagini care vă pot afecta emoțional:

Practic, ceea ce vedem în acest clip poate fi lesne comparat cu o exterminare consecventă a mai multor poziții armene, statice, permanente sau temporare. Uneori atacul presupune doar lovirea câtorva soldați, eventual și a unor camioane.

Azerii folosesc muniții de precizie trase din aer (putem presupune în mod rezonabil că au folosit drone în acest scop) iar loviturile prezentate în video par să fie separate în timp și spațiu, fiind vorba mai degrabă de un colaj de acțiuni separate.

După cum remarca și sharky, azerii nu par să facă economie la munițiile ghidate, concluzia fiind că: fie au stocuri impresionante (ceea ce presupune premeditarea conflictului), fie că altcineva are stocuri consistente și-i aprovizionează pe azeri cu regularitate și în număr mare.

Vedeta acestor operațiuni este cel mai probabil drona turcească Bayraktar TB2, capabilă să zboare pentru maxim 27 de ore cu o viteză de 70 – 120 Nd (130 – 220 km/h) la o altitudine cuprinsă între 18 și 27.000 de picioare (5.486 m – 8.230 m). Aparatul poate transporta patru bombe ghidate laser. Mai multe informații despre performanțele Bayraktar TB2 puteți găsi aici.

De altfel, se pare că azerii au și drone israeliene, precum cele din celălalt articol de astăzi.

Dar ce-ar fi de înțeles din video-ul prezentat azi? Ei bine, cei care mă cunosc știu că n-am fost și nici nu sunt militar profesionist, sunt doar preocupat de astfel de subiecte. Așa că vă voi spune doar ce am înțeles eu din acest video, coroborat și cu ce am mai citit pe subiect. Deci ceea ce veți citi mai jos este strict opinia mea de ne-specialist. Adică, ce-am înțeles eu.

  1. Primul și cel mai evident lucru este că armenii au pierdut controlul propriului spațiu aerian. Indiferent de motiv, aviația armenilor nu a reușit să controleze propriul spațiu aerian ceea ce a permis dronelor azere să zboare fără niciun fel de restricții. Nici unitățile antiaeriene nu au reușit mare lucru împotriva dronelor, mai multe baterii fiind distruse de azeri într-un mod care mi s-a părut chiar creativ (vedeți articolul scris de George relativ recent: https://www.rumaniamilitary.ro/antonov-an-2-scos-la-sacrificiu).
  2. Se vorbește despre drone de parcă ar fi panaceul universal și înțeleg de ce. Se vede și în clipul din acest articol. Dar dacă armenii ar fi avut o aviație mai de Doamne-ajută, sunt convins că rezultatele ar fi fost de-a dreptul dezamăgitoare. Mai mult decât atât, după ce turcii le-au dat jos un SU-25, aviația armeană a rămas la sol. În fapt, eroinele războiului de acolo (adică dronele) pot fi date jos și de un IAR-99, cu tunul de bord. Dar asta presupune controlul propriului spațiu aerian.
  3. Și despre A2/AD am auzit atâtea… te uiți la cercurile alea desenate pe hărți de zici că sunt ca scuturile din Star Trek. Ei bine, nu par să fie. Am mai spus: să te bazezi exclusiv pe apărarea antiaeriană cu baza la sol de parcă ar fi (mă repet) un panaceu universal este iarăși greșit. E ca și cum la fotbal te bagi cu fundul în poartă sperând să nu primești gol. Doar că, la fel ca la fotbal, și am văzut și în acest conflict, inamicul găsește întotdeauna breșe. Apărarea antiaeriană cu baza la sol și aviația de vânătoare nu se exclud reciproc, din contră. Personal, prefer o apărare mobilă, flexibilă. Iar asta doar aviația ți-o oferă.
  4. Clipul din articolul de azi mi s-a părut și unul specific acțiunilor de război psihologic. Mie mi-a transmis următorul mesaj: “Nu vă puteți ascunde nicăieri, vă găsim și vă lovim oriunde veți fi, oricâți ați fi. Pentru că noi deținem controlul. Așa că mai bine vă predați.” Ceva de genul. Din spatele ecranului și al tastaturii nu pare mare lucru. Dar când ești într-un tranșeu și vezi imaginile astea cred că începi să ai îndoieli…

Ca de obicei, cei care chiar se pricep la chestii de genul asta sunt invitați să-și spună părerea.

Nicolae

 

P.S. Poza principală a acestui articol este în mod deliberat un IAR-99. Dar ar putea la fel de bine să fie și un Super Tucano… Poate chiar mai indicat.

P.P.S. Nagorno – Karabackh este parte a Azerbaidjanului, deci teoretic, și spațiul său aerian este tot al Azerbaidjanului.

Exit mobile version