Romania Military

Despre corvete

Incepem cu sfarsitul

La inceputul lunii octombrie (pe 2 parca) este limita depunerii ofertelor finale ale celor patru companii. Ofertele tehnice finale si pretul propus. Pe 23 octombrie ar trebui anuntat castigatorul. Nu este foarte clar (adica nu sunt inca sigur) daca cerintele pentru corvete sunt similare cu cele pentru fregate, dar cel mai probabil ca vor fi.

Speram ca toate cele patru companii sa depuna oferte, desi timpul este foarte, foarte scurt, atat timp cat DpA a remis configuratia tehnica finala (dorita de partea romana) vineri, pe 24 august. Cum scriam si cu alte ocazii, termene foarte scurte.

RAM

De mentionat ca aceasta configuratie tehnica finala este de fapt un minim de arme si senzori fara de care oferta ar fi respinsa ca neconforma, dar bineinteles ca fiecare ofertant poate sa propuna tot ce crede de cuvinta peste acest minim, desi este greu de crezut ca va fi asa, atat timp cat criteriul principal de adjudecare este pretul cel mai mic (cel mai prost criteriu din toata istoria criteriilor), garantia ca ne vom alege cu minim-minimorumul cerut de DpA.

In fine, trecand peste prostia pretului celui mai mic (despre care am mai scris odata si am numit-o chiar tradare), unde daca uiti sa ceri clante la usi te trezesti ca-ti livreaza nava fara clante (vorba unui amic de-al meu) haideti sa aruncam o privire peste cerintele minime ale DpA, acestea fiind, in linii mari, urmatoarele:

– raza 4000Mm;

– posibilitatea de a ambarca sonar tractat;

– hangar care poate opera Puma Naval (elicopterul fiind ceva mai inalt);

-posibilitatea de a folosi UAV;

-rachete anti-nava – minim opt bucati, cu o raza de minim 180km;

-rachete antiaeriene/anti-racheta – minim 16 bucati;

-tun de bord, etc.

Cam acestea ar fi cerintele tehnice minime, fiecare oferta fiind obligata sa le egaleze. In acelasi timp fiecare companie are totala libertate sa aleaga singura ce furnizor de armament, senzori si alte sisteme propune.

MICA

Dupa cum stim deja Fincantieri si Naval Group ofera rachete MBDA – Exocet Mk III si VL Mica, Damen – Harpon Block II ER + RAM + ESSM (greu de crezut ca ESSM-ul mai are loc in oferta), TKMS – RBS 15 Mk III + RAM.

Nimic de comentat deocamdata, doar ca numarul destul de mic de rachete anti-aeriene/anti-nava va crea o anumita vulnerabilitate navelor, bineinteles si in functie de varianta aleasa.

Scriam ca ESSM-ul cam iese din schema (asta daca nu cumva Damen reuseste sa vina cu o oferta de pret – pe schema de dotare prezentata la BSDA 2018 – de o sa ramanem cu totii cu gura cascata) pentru ca aceasta racheta nu face foarte bine apararea anti-racheta pe raza foarte scurta, fiind depasita aici de Mica (activa in mai putin de 1 km) si RAM (care lanseaza direct pe tinta). Asadar doar cu MICA sau doar cu RAM mai merge, ESSM-ul are nevoie de RAM sau MICA langa el pentru distante scurte si foarte scurte si timp de raspuns foarte scurt, racheta in sine fiind gandita sa actioneze ca prima linie de aparare, pe distante medii.

Concluzionand, navele noastre vor avea cate opt rachete anti-nava la bord si un sistem anti-aerian dotat cu rachete MICA sau RAM, alta optiune nefiind in acest moment probabila.

Si daca schema de dotare va lasa un gust usor neplacut, sa vedem partea plina a paharului, vom avea in sfarsit patru nave noi si moderne, doua fregate functionale cu adevarat, o baterie de coasta dotata cu rachete adevarate si, mai tarziu, poate chiar si submarine.

Stiu ca doreati poate mai mult, dar sa fim realisti, „viziunea” noastra aducea mai mult a mini-fregate decat a corvete. Dotarea cu armament este una foarte decenta pentru o corveta adevarata, rachetele implicate sunt de cea mai buna calitate, companiile producatoare, printre cele mai mari din lume.

Asadar corvete am comandat (pe cel mai mic pret, care niciodata nu-ti ofera cel mai bun raport calitate bani cheltuiti), nu va mirati ca asta primim. Oricum nu sunt deloc rele ci dimpotriva, sunt foarte binevenite.

GeorgeGMT

Exit mobile version