Romania Military

Din nou despre HAWK

HAWK_MIM-23_launcher_unit_LCHR_M-192_low_medium_altitude_ground-to-air_missile_system_battery_640

                                                 Una din configuratiile HAWK PIP3

In contextul retragerii HAWK din serviciul francez si inlocuirii acestuia cu SAMP/T, se pune problema destinatiei echipamentului disponibilizat: dezmembrarea sau exportul.

Si cum ultimii utilizatori europeni ai HAWK au ramas romanii si grecii – italienii vor renunta la HAWK cat de curand iar turcii nu ar cumpara echipament uzat tocmai din Franta – francezii il pozitioneaza discret, cu dedicatie:

Le matériel Hawk qui ne sera pas revendu sera démantelé sur place avant l’été 2013. Les missiles encore stockés, environ 200, seront revendus ou démantelés.

La Roumanie pourrait être intéressée?

Pourquoi pas… Nous avons travaillé avec eux par le passé, notamment dans le cadre d’une campagne de tir sur les bords de la Mer Noire en 2007. Nous avions emmené sur place un de nos FDOC qui avait beaucoup intéressé nos hôtes. Leur version, cédée par les Hollandais, était plus ancienne. Les Roumains nous ont demandé une assistance sur la mise en œuvre des Hawk et ils seront très certainement intéressés pour récupérer une partie de nos matériels.

Din articol (care poate fi citit integral aici) nu reiese ca romanii ar fi facut si vreo cerere de oferta clara ci doar ca a existat ceva interes pentru niste echipamente nespecificate. Teoretic si Marocul ar putea fi interesat de unele elemente, avand deja in dotare HAWK XXI.

Din punct de vedere tehnic Franta are ce sa ofere, fiind unul dintre cei mai avansati operatori ai variantei PIP3, alaturi de Italia. Pe langa FDOC-ul mentionat deja in articol, care este similar FDC-ului Kongsberg/Raytheon pe care se bazeaza cea mai moderna versiune, HAWK XXI, francezii mai au si cateva AN/TSQ-73, ultimele intr-un numar mai mult decat suficient pentru batalioanele si brigada RSA detinute de Romania.

In conditiile in care Romania a decis sa-si construiasca propriile sisteme C3, sansele de a cumpara echipamentele de mai sus sint scazute.

Ar mai ramane totusi cele circa 200 de rachete si poate chiar radarele HIPIR, care ar putea fi in continuare interesante. Si nu trebuie uitat ca foarte curand vor fi disponibile echipamente asemanatoare din stocurile italiene.

Intre cele cateva variante disponibile pentru operationalizarea HAWK, Romania a ales o cale interesanta.

Varianta cea mai simpla ar fi fost de a cumpara doar echipamentul care lipsea. Oricat de ciudat ar parea, cea mai rapida cale de operationalizare a HAWK ar fi fost de a cumpara Patriot.

In lipsa mijloacelor financiare, o a doua varianta ar fi fost de a cumpara echipament uzat, de origine franceza sau italiana.

Alegerea de a dezvolta propria versiune este indrazneata insa si beneficiile ar putea fi serioase.  Daca echipamentele livrate de UTI si Interactive SBC fac tot ce se lasa sa se inteleaga din anunt, ar putea rezulta una din cele mai compacte si mai capabile versiuni PIP3 de pana acum.

UTI a livrat sistemele de comanda, control si comunicatii pentru bateriile HAWK din dotarea Romaniei.

Echipamentele destinate HAWK sint primele 4 unitati din contractul Sys C3 H&V- Sistem C3 pentru rachetele sol-aer, castigat de Defense Engineering SA (UTI) in cooperare cu Interactive SBC, urmatoarele 6 unitati urmand a forma interfata cu sistemele SA-2.

Proiectul, inceput in Februarie 2014, a fost finalizat in Februarie anul curent deci in exact un an, termen foarte scurt daca e luata in considerare complexitatea lui. Comunicatul UTI poate fi citit integral aici.

Mai ramane sa fie achizitionate radarele 3D cu raza medie si falsul HAWK XXI va putea fi in sfarsit operationalizat. Au trecut doar 10 ani de la achizitie dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

Tehnomil.net

 

RumaniaMilitary

Intr-o declaratie de saptamana trecuta, la exercitiile de evaluare efectuate in poligonul Mihai Bravu cu o baterie a brigazii sol-aer Nicolae Dascalescu, echipata cu Hawk, ministrul apararii Mircea Dusa sustine ca sistemul AA romanesc beneficiaza de rachete anti-aeriene moderne Hawk. Oare dansul stie ca Hawk, nemodernizat, este din aproape aceeasi perioada cu sistemul SA-6 (2K12 KUB) existent in inzestrarea armatei romane, adica anii ’60 ai secolului trecut ?!  Hawk a intrat in serviciu in 1960, cand domnul Dusa avea varsta de 5 ani, pe cand SA-6 in 1968.

Sau poate vorbea de ce va fi Hawk-ul dupa modernizarea autohtona realizata cu UTI, care suntem si noi foarte curiosi cat de fiabila va fi si cat de aproape ca si capacitati de HawkXXI, etalonul ultimului standard al Hawk la nivel international, etalon prevazut in planurile initiale de modernizare ale rachetelor din inzestrarea Romaniei.

Exit mobile version