Romania Military

Egiptul cu ochii pe FA-50

Fac egiptenii ce fac și aruncă cu miliardele de dolari de parcă ar fi țară producătoare de țiței nu una muritoare de foame, falimentară de fapt și cu o populație extrem de săracă. Achizițiile militare ale regimului de la Cairo te lasă fără replică, atât prin prisma cantităților vehiculate, cât și a sumelor platite sau a varietății fabricanților implicați.

Cea mai recentă mega-achiziție despre care se discută pe malul Nilului are legătură cu Coreea de Sud și implică nu mai puțin de 100 de avioane FA-50.

Conform Defenceweb, ambasadorul egiptean la Seul, Khaled Abdelrahman, a anunțat că țara sa este foarte aproape de a semna un contract ferm pentru achiziția a 100 de avioane de atac FA 50.

Producătorul avionului, Korea Aerospace Industries (KAI), susține că acest contract include și un transfer tehnologic important. Intenția declarată a egiptenilor este să înlocuiască flotele de aparate de antrenament Alpha Jets-25 unități și K-8E-50 de aparate.

Este posibil că mega-contractul egiptean să debuteze mai modest, cu semnarea unui acord pentru 36 de FA-50 contra sumei de un milliard de dolari, iar mai apoi mai văd cum merg lucrurile.

Însă relațiile dintre cele două țări sunt mult mai profunde decât par, Egiptul a semnat un contract în valoare de 1,66 miliarde de dolari pentru 216 obuziere K9 Thunder în 2023.

Revenind la FA-50, acest aparat se vinde foarte bine în lume, dar mai ales în Asia, Polonia fiind prima țară occidentală a care l-a cumpărat.

Conform KAI, FA-50 are în comun cu F 16 aproximativ 70% din componente, dar nu se specifică care F 16 este luat ca reper. În linii mari avionul coreenilor este unul de atac ușor, care poate face și vânătoare având la bord un radar AESA israelian, la cerere se poate monta unul american.

Rachetele AMRAAM vor fi disponibile abia odată cu FA-50 Block 20, în același timp cu alimentarea în zbor sau containerul “Sniper”. Una peste alta, FA-50 nu este deloc un avion rău, dar anumite considerente trebuie avute în vedere, printre care raportul preț de achiziție/eficientă în lupta/cost de întreținere.

Rămâne să vedem cât de mulțumiți vor fi polonezii de aparatele lor și cum vor performa acestea în Europa.

Dar rămâne totuși să ne crucim cum o țară falimentară precum Egiptul (care își sfătuiește cetățenii să consume și ghearele de la găini)  își permite să cheltuiasca miliarde de euro pe achiziții de armament, în condițiile în care Cairo nu are dușmani naturali în zona sa geografică și nici vreo intenție pentru a-și extinde sfera de influență.

De asemenea ar mai de aruncat un ochi și asupra modului în care tehnica de lupta este folosită/întreținută după achiziție, cât de pregătită este armata egipteană, câte ore zboară piloții. Și dacă ne amintim de trecut, oare ce fac și cum folosesc urmașii faraonilor cele două nave Mistral cumpărate din Franța, nave care inițial ar fi trebuit să ajungă în Rusia?

Oare Mistralurile chiar sunt folosite sau sunt bine legate la cheu, cu parâme groase?

 

GeorgeGMT

 

Exit mobile version