Fac egiptenii ce fac și aruncă cu miliardele de dolari de parcă ar fi țară producătoare de țiței nu una muritoare de foame, falimentară de fapt și cu o populație extrem de săracă. Achizițiile militare ale regimului de la Cairo te lasă fără replică, atât prin prisma cantităților vehiculate, cât și a sumelor platite sau a varietății fabricanților implicați.
Cea mai recentă mega-achiziție despre care se discută pe malul Nilului are legătură cu Coreea de Sud și implică nu mai puțin de 100 de avioane FA-50.
Conform Defenceweb, ambasadorul egiptean la Seul, Khaled Abdelrahman, a anunțat că țara sa este foarte aproape de a semna un contract ferm pentru achiziția a 100 de avioane de atac FA 50.
Producătorul avionului, Korea Aerospace Industries (KAI), susține că acest contract include și un transfer tehnologic important. Intenția declarată a egiptenilor este să înlocuiască flotele de aparate de antrenament Alpha Jets-25 unități și K-8E-50 de aparate.
Este posibil că mega-contractul egiptean să debuteze mai modest, cu semnarea unui acord pentru 36 de FA-50 contra sumei de un milliard de dolari, iar mai apoi mai văd cum merg lucrurile.
Însă relațiile dintre cele două țări sunt mult mai profunde decât par, Egiptul a semnat un contract în valoare de 1,66 miliarde de dolari pentru 216 obuziere K9 Thunder în 2023.
Revenind la FA-50, acest aparat se vinde foarte bine în lume, dar mai ales în Asia, Polonia fiind prima țară occidentală a care l-a cumpărat.
Conform KAI, FA-50 are în comun cu F 16 aproximativ 70% din componente, dar nu se specifică care F 16 este luat ca reper. În linii mari avionul coreenilor este unul de atac ușor, care poate face și vânătoare având la bord un radar AESA israelian, la cerere se poate monta unul american.
Rachetele AMRAAM vor fi disponibile abia odată cu FA-50 Block 20, în același timp cu alimentarea în zbor sau containerul “Sniper”. Una peste alta, FA-50 nu este deloc un avion rău, dar anumite considerente trebuie avute în vedere, printre care raportul preț de achiziție/eficientă în lupta/cost de întreținere.
Rămâne să vedem cât de mulțumiți vor fi polonezii de aparatele lor și cum vor performa acestea în Europa.
Dar rămâne totuși să ne crucim cum o țară falimentară precum Egiptul (care își sfătuiește cetățenii să consume și ghearele de la găini) își permite să cheltuiasca miliarde de euro pe achiziții de armament, în condițiile în care Cairo nu are dușmani naturali în zona sa geografică și nici vreo intenție pentru a-și extinde sfera de influență.
De asemenea ar mai de aruncat un ochi și asupra modului în care tehnica de lupta este folosită/întreținută după achiziție, cât de pregătită este armata egipteană, câte ore zboară piloții. Și dacă ne amintim de trecut, oare ce fac și cum folosesc urmașii faraonilor cele două nave Mistral cumpărate din Franța, nave care inițial ar fi trebuit să ajungă în Rusia?
Oare Mistralurile chiar sunt folosite sau sunt bine legate la cheu, cu parâme groase?
GeorgeGMT
Cât timp islamistii sunt ținuți în frâu (închisori, eliminați fizic) banii vor intra în Egipet, că turiști dornici să vadă chetroaiele alea, se găsesc. Plus scufundări prin stațiunile alea de lux. Dujmanii naturali sunt la nord, israelienii. Dujmanii interni sunt exact cei care sunt urmașii faraonilor, adică egiptenii copți. Acolo este un război surd, despre care a vorbit Papa Francisc recent, și Karol Wojtyla înaintea lui.
egipt e cel mai oribil loc turistic de pe glob.
Egiptul este 1 dintre cele 2 garzi de corp ale sauditilor.
Probabil beneficiaza de ajutoare financiare importante din partea monarhiilor din Golf, pentru a sustine junta militara de la conducerea Egiptului. In general interesele dictaturilor nu sunt aliniate si cu inteleresele populatiei. Ceea ce probabil in cazul Egiptului e cu atat mai bine avand in vedere ca majoritatea populatiei, sunt fanatici islamiști sustinatori ai fratiei musulmane, care ar distruge minoritatea creștină copta si porni jihadul contra Israelului.
Un aparat interesant pentru un segment de piață ,țări care nu au un probleme cu vecinii, care nu dispun de bugete de apărare mari și care nu au capacitatea de a opera un aparat complex .
Adică aproape toată Africa, jumătate din Asia și jumătate din America Latina
Pentru acest segment cel mai important aparat a fost f5 Freedom fighter acompaniat de second-handuri aflate la cel puțin două generații în urma aparatelor de top.
Achiziția Poloneză mă surprinde și o pun pe seama efortului intens pe care îl face Varșovia de a-și crește masiv și în timp scurt capacitățile militare. Logic nu văd ce nevoie avea de așa ceva o țara care operează f16 și se pregătește de f35 și cu Rusia la graniță.
Ori și cum aparatul ăsta se va vinde bine deoarece segmentul de piață este mare
FA50 pentru timp de pace, operațiuni mărunte, interceptare alarmă falsa la bord de avion, antrenament și F35 pentru timpnde război și lucruri serioase (dar și aici FA50 ar putea să susțină F35, poate la misiuni de atac la sol ca să nu riști F35).
Salut, Polonia da 7 miliare sa modernizeze toate avioanele f16 la standardul block70 viper.
Oare nu era o soluție si pt noi sa achizitionam FA50 si inlocuiam IAR99. S-au cand ajung F35 sa luam si niște FA50?
pe ce dracu da polonia 7 miliarde cand 83 de sabr costa nici 200 milioane de $
Northrop Grumman Systems Corp., Linthicum Heights, Maryland, has been awarded a $189,761,282 firm-fixed-price modification (P00049) to contract FA8615-17-C-6047 for Active Electronically Scanned Array radars of Air Force F-16 aircraft. This modification exercises options to include 83 production radars, as well as associated spares. Work will be performed in Linthicum Heights, Maryland, and is expected to be completed by Dec. 31, 2024. The total cumulative face value of the contract is $1,032,433,616. Fiscal 2021 aircraft procurement funds in the amount of $67,964,526; and fiscal 2022 aircraft procurement funds in the amount of $121,796,756 are being obligated at the time of award. Air Force Life Cycle Management Center, Wright-Patterson Air Force Base, Ohio, is the contracting activity. (Awarded Dec. 16, 2021)
„pe ce dracu da polonia 7 miliarde cand 83 de sabr costa nici 200 milioane de $”
https://defence24.pl/sily-zbrojne/usa-wyrazily-zgode-na-modernizacje-polskich-f-16
WTF…bro mai bine luati inca 32 de F 35 de banii astia !!!
Nu este vorba despre amenințări, ci despre ambiții. Există, de multe decenii, o luptă pentru întâietate în lumea musulmană, saudiții, iranienii și egiptenii. De asta nu se uită la bani, deși nu au după ce bea apă
Egiptul are bani de achiziții militare din doua surse.
1. USA. Programul financiar militar și prin care țări ca Israel, Egipt primesc bani sa cumpere „scule” made in USA.
2- Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite finanțează cu miliarde de dolari anual Egiptul.
Aproape tot finantamentul arab e nerambursabil. Adică moka. Deci nu e nimic de mirare.
Egipt a fost , este și va fi o dictatura militara.
Fără bocancul armatei pe gâtul partidului (interzis) Frăția Musulmană, ar fi un stat islamic fundamentalist. Cum au incercat să facă în scurtul timp cat președinte de țară a fost unu din partidul asta. Și a venit rapid lovitura de stat.
Complectare.
Postul de pilotaj e ca la F 16.
Maneta ( joystick ) control zbor in dreapta și maneta turație motor în stânga .
Deci foarte familiar pentru piloții F16 .
Și asta e un avantaj .