Romania Military

Generatia urmatoare de boomere americane

Ohio class

Inlocuitoarele actualelor submarine strategice americane vor avea propulsie electrica. Astfel noua clasa de boomere americane, care vor inlocui actuala clasa Ohio vor avea ca centrala energetica tot un reactor nuclear, dar spre deosebire de actualul sistem, unde aburul generat de reactor invarte o turbina, iar aceasta, printr-o cutie de viteze, angreneaza arborele port-elice, in viitor, turbina va genera electricitate, care la randul ei va propulsa submarinul cu ajutorul unui motor electric.

Astfel, spune amiralul Richard Breckenridge, noua clasa de submarine strategice va fi mai silentioasa si mai greu de detectat. In prezent US Navy si General Dynamics Corp., lucreaza la proiectarea noilor submarine strategice si se spera ca prima nava din serie sa intre in constructie in anul 2021.

Expertii in submarine ai Marinei Americane au declarat ca nu mai exista posibilitati tehnice pentru scaderea zgomotului creat de un angrenaj clasic mecanic si ca singura solutie gasita ar fi dezvoltarea unei noi modalitati de transmitere a  a puterii de la turbine la arborele principal, si ca aceasta solutie este una cu motor electric.

Great minds have figured out how to get those gears whisper quiet,” a declarat un expert al Marinei. “We did not have any more tools in the bag to get the stealth that we knew we needed for this national strategic imperative.”

US Navy a mai incercat folosirea unei transmisii electrice, dar pentru ca acest lucru sa fie posibil mai sunt necesari cel putin 15 ani de cercetari, desi ceva experienta ar fi, astfel noua clasa de distrugatoare stealth Zumwalt, are exact acelasi tip de propulsie, minus bineinteles reactorul nuclear. De altfel propulsia electrica ar fi ideala pentru submarine, dar inlocuirea unei tehnologii foarte bine cunoscute si rafinate dea lungul timpului, cea mecanica, cu una nou, este un risc, desi avantajele sunt foarte mari.

O alta inovatie, la noua clasa de submarine strategice, care  va creste manevrabilitatea acestora in marsul la suprafata apei si nu numai,  consta intr-o forma de “X” a pupei, mai exact va avea patru carme posterioare, asezate fiecare la 90 de grade una fata de cealalta. Acest sistem nu este chiar o idee noua, fiind incercat pe un submarin experimental in anii “60 – USS Albacore.

Proiectantii declara: “With the X-stern, the Ohio Replacement will regain some of that maneuverability and, as a side effect, will have improved flow characteristics in the stern area while submerged. This will improve quieting and it simplifies the hydraulic control layout in the engine room.”

Primele nave din noua clasa vor avea la bord aceeasi racheta Trident II care se afla astazi la bordul navelor din clasa Ohio, urmand ca intr-un viitor mai apropiat sau mai departat, in functie de buget, sa fie dezvoltata o noua rachete intercontinentala care sa doteze noile submarine.

Pentru a reduce costurile cu dezvoltarea, noul SSBN va prelua o parte semnificativa din tehnologiile dezvoltate pentru SSN Virginia class, dar va dispune de un reactor cu totul nou, capabil sa asigure functionarea navei pentru nu mai putin de 42 de ani, fara nici o realimentare in tot acest timp. In acest moment Statele Unite detin 18 submarine lansatoare de rachete ICBM din clasa Ohio.

GeorgeGMT

Exit mobile version