Romania Military

Hezbollahul si Israelul

Fatah 110-2_pic

In urma atacurilor aviatiei israeliene asupra unor tinte de pe teritoriul sirian, Ierusalimul a simtit nevoia sa-si clarifice pozitia. Astfel Israelul a anunta ca nu are absolut nici o intentie sa se amestece in razboiul civil din Siria, de partea vreunuia dintre combatanti, ci doar a incercat sa previna transferul unor arme siriene catre sudul Libanului, acolo de unde Hezbollahul ar putea sa le foloseasca impotriva unor tinte israeliene. Asadar cele doua atacuri aeriene ar fi, conform cu spusele evreilor, doar simple lovituri preventive.

Israelul face aceste declaratii in lumina faptului ca rebelii sirieni au cerut de foarte mult timp si foarte insistent, atat NATO cat si  Turciei, ceva sprijin aerian in lupta lor impotriva lui Assad, dar deocamdata nimeni nu a dorit sa se implice. Astfel, mergand pe aceasta idee, Israelul a simtit nevoia sa clarifice lucrurile, sa nu creada cineva ca avioanele sale asigura, intr-un fel sau altul, sprijin aerian pentru rebeli.

“Armele” la care se refera Israelul ca ar fi incercat sa le distruga, pentru a nu ajunge in mana Hezbollah-ilor ar fi ceva cu adevarat nou pentru gruparea palestiniana, cel putin una dintre ele: sistemul antiaerian Pantsir S-1 si racheta iraniano—siriana Fatah-110, a carei raza poate depasi 200 de kilometri.

Ori sistemul Pantsir S-1 ar ingreuna vizibil raidurile aeriene ale aviatie israeliene, mai ales cele la joasa inaltime si desi tehnologia militara detinuta de evreii ar putea sa se lupte cu Pantsir, ar fi totusi un motiv serios de stres pentru pilotii israelieni. Asa ca Israelul incearca sa blocheze orice astfel de transfer catre Hezbollah. Principala problema in cazul sistemului Panstir este dat de mobilitatea si autonomia foarte mare a acestuia. Practic fiecare sistem este montat la bordul unui autocamion 8×8, avand propriul radar, doua tunuri rapide calibrul 30mm si 12 rachete Tunguska, putand opera total independent de orice alt sistem radar sau sursa de energie. De asemenea Pantsir S-1 este usor de camuflat, fiind mortal mai ales impotriva elicopterelor si a avioanelor care zboara la inaltime mica.

Pantsir este eficient , sau poate fi folosit, in tacuri de tip ambuscada, radarul putand  fi oprit pana cand elicopterul sau avionul intra in raza rachetelor sau tunurilor, ori in aceste conditii periculozitatea sistemului creste exponential.

In privinta rachetei Fatah-110 situatia este atat de serioasa, incat in urma cu trei ani, in cel mai oficial mod cu putinta, Israelul a anunta Damascul ca daca Hezbollah-ului ii  va da prin cap sa dea cu Fatahul dupa evrei, iar respectivele rachete vor fi dovedite ca ajunse in mana palestinienilor pe filiera siriana, atunci Israelul va ataca Siria.

Fatah-110 atinge o raza de 250 kilometri, o greutate de trei tone si un focos de 500kg, este dotata de asemenea cu sisteme de ghidaj inertial si electro-optic, iar lansata din sudul Libanului poate atinge practic cam toate orasele importante israeliene.

 

Sursa: strategypage

 GeorgeGMT

 

Exit mobile version