Hezbollahul si Israelul

Fatah 110-2_pic

In urma atacurilor aviatiei israeliene asupra unor tinte de pe teritoriul sirian, Ierusalimul a simtit nevoia sa-si clarifice pozitia. Astfel Israelul a anunta ca nu are absolut nici o intentie sa se amestece in razboiul civil din Siria, de partea vreunuia dintre combatanti, ci doar a incercat sa previna transferul unor arme siriene catre sudul Libanului, acolo de unde Hezbollahul ar putea sa le foloseasca impotriva unor tinte israeliene. Asadar cele doua atacuri aeriene ar fi, conform cu spusele evreilor, doar simple lovituri preventive.

Israelul face aceste declaratii in lumina faptului ca rebelii sirieni au cerut de foarte mult timp si foarte insistent, atat NATO cat si  Turciei, ceva sprijin aerian in lupta lor impotriva lui Assad, dar deocamdata nimeni nu a dorit sa se implice. Astfel, mergand pe aceasta idee, Israelul a simtit nevoia sa clarifice lucrurile, sa nu creada cineva ca avioanele sale asigura, intr-un fel sau altul, sprijin aerian pentru rebeli.

“Armele” la care se refera Israelul ca ar fi incercat sa le distruga, pentru a nu ajunge in mana Hezbollah-ilor ar fi ceva cu adevarat nou pentru gruparea palestiniana, cel putin una dintre ele: sistemul antiaerian Pantsir S-1 si racheta iraniano—siriana Fatah-110, a carei raza poate depasi 200 de kilometri.

Ori sistemul Pantsir S-1 ar ingreuna vizibil raidurile aeriene ale aviatie israeliene, mai ales cele la joasa inaltime si desi tehnologia militara detinuta de evreii ar putea sa se lupte cu Pantsir, ar fi totusi un motiv serios de stres pentru pilotii israelieni. Asa ca Israelul incearca sa blocheze orice astfel de transfer catre Hezbollah. Principala problema in cazul sistemului Panstir este dat de mobilitatea si autonomia foarte mare a acestuia. Practic fiecare sistem este montat la bordul unui autocamion 8×8, avand propriul radar, doua tunuri rapide calibrul 30mm si 12 rachete Tunguska, putand opera total independent de orice alt sistem radar sau sursa de energie. De asemenea Pantsir S-1 este usor de camuflat, fiind mortal mai ales impotriva elicopterelor si a avioanelor care zboara la inaltime mica.

Pantsir este eficient , sau poate fi folosit, in tacuri de tip ambuscada, radarul putand  fi oprit pana cand elicopterul sau avionul intra in raza rachetelor sau tunurilor, ori in aceste conditii periculozitatea sistemului creste exponential.

images

In privinta rachetei Fatah-110 situatia este atat de serioasa, incat in urma cu trei ani, in cel mai oficial mod cu putinta, Israelul a anunta Damascul ca daca Hezbollah-ului ii  va da prin cap sa dea cu Fatahul dupa evrei, iar respectivele rachete vor fi dovedite ca ajunse in mana palestinienilor pe filiera siriana, atunci Israelul va ataca Siria.

Fatah-110 atinge o raza de 250 kilometri, o greutate de trei tone si un focos de 500kg, este dotata de asemenea cu sisteme de ghidaj inertial si electro-optic, iar lansata din sudul Libanului poate atinge practic cam toate orasele importante israeliene.

 

Sursa: strategypage

 GeorgeGMT

 

6 comentarii:

  1. CaporalMusat

    Salut . Am mai citit pe aici articole ce au ca sursa pe astia de strategypage si de catva ori am am avut senzatia ca sriu niste reporterasi de duzina. De unde puii ursului au ei informatii ca rebelii ar avea aceste sisteme Pantsir capturate, ca sa faca ce cu ele ?! Mai demult aparuse ca aucapturat ditamai baza AAA dar degeaba caci nu erau in stare sa le folosesca sitemele ,nu aveau oameni calificati . De unde ar avea Hezbolah-u astfel de oameni , ce astea sunt console de jocuri electronice ?! A si se si pricep astia jurnalistii la sistem precum porcu la portocale , spunand de acele rachete Tunguska , da sigur se pricep, TUNGUSKA e un SISTEM cum si PANTSIR-1 este un SISTEm. rachetele lor nu poarta nici o denumire generica asa cum orice alta racheta aer sol ruseasca are . Rachetele acestor SISTEME au doar denumiri tehnice. Asa cum Rusia nu vrea DEOCAMDATA sa vanda aceste sisteme Iranului cred ca nini altcuiva nu i-ar permite sa le folosesca dupa cum vrea fara sa aibe acordul sau, oricate dezmintiri ar da in presa eu nu cred nici in ruptu capului ca pe teritoriul Siriei nu exista ageti GRU si de alte structuri , pt a stii exact cum este situatia in teren. Ori eu nu cred ca rusii isi permiteau ca astfel de sisteme sa ajunga in mainile unei astfel de grupari. Prea circula tot felul de vorbe legate de acest sistem ca tot au distrus israelienii asa ceva dar ca dovezi nimic concret . Nu cumva e mai degraba ceva intoxicari cu privire la acest sistem. Asta cel putin e o parere nu o chestie dintr-un articol pe care unii care ca si aia de au scris amestecand rachetele cu sistemele pot crede.

    • Hezbollahul are in spatele sau Iranul, care il finanteaza, il instruieste si il doteaza cu tot ce are nevoie pentru a-si desfasura activitatea.Daca miscarea islamista ar detine arme rusesti in genul Pantsirului, atunci cu sprijinul consilierilor iranieni ar sti sa le foloseasca.

  2. S300 fara dubiu ca au hezbollacii. Iranul are sigur si S400, nu cred ca mai dureaza mult pana le baga si la libanezi. Atunci sa vezi diaree la israelieni. Deja stau cu morcovul in fund oricum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *