Romania Military

HMS Prince of Wales

Premierul britanic, David Cameron, a anuntat ca guvernul sau are intentia ca si cel de-al doilea portavion sa fie activ si nu in rezerva, asa cum era initial planul britanicilor.

Cameron a declarat ca cele doua portavioane noi ale Royal Navy – HMS Queen Elizabeth si HMS Prince of Wales –  vor fi operationale concomitent, astfel Marea Britanie va putea mentine in permanenta un portavion gata de lupta pe mare.

Aceasta schimbare de optica are probabil legatura cu situatia tot mai tensionata, nu doar din Ucraina, ci si din Siria, Irak sau Orientul Mijolociu, fara sa mai discutam despre Pacificul de Vest, acolo unde Australia se pregateste si ea sa detina un portavion, chiar daca australiana nu este chiar un carrier in adevarat sens al cuvantului ci o nava de asalt din clasa Juan Carlos I.

Tot pe zona Pacificului Japonia are si ea un “distrugator” din clasa Izumo, care in anumite conditii ar putea foarte bine sa opereze un grup aerian format din avioane F-35B, la fel ca si HMAS Canberra, Coreea de Sus asijderea.

Referindu-se la situatia din Ucraina, David Cameron face referire si la “Arcul de Instabilitate” din zona Orientului Mijlociu, arc care se intinde din Africa de Nord pana in sudul Peninsulei Arabe.

Cu aceeasi ocazia premierul britanic pledeaza cu mai multa tarie pentru respectarea angajamentelor tarilor NATO pentru alocarea a 2% din PIB pentru aparare.

Doar ca acum Cameron trebuie sa faca si pasul urmator si sa comande avioane F-35B aditionale, fata de cele 14 initiale, astfel ca fiecare portavion sa dispuna de propriul sau grup aerian.

 BBC.com

GeorgeGMT

Exit mobile version