Romania Military

Importanta Romaniei in flancul de sud-est al NATO

O harta cat toata armata rusa luata la un loc…

Nu atat din punctul de vedere al faptului sa suntem membri ai Aliantei cat mai ales al razboiului din Ucraina si al blocarii Rusiei.

Sigur, cu totii stim ca Romania are o pozitie importanta, dar cat de folositoare este aceasta pozitie pentru sustinerea Ucrainei?

Bucurestiul apare in diferite clasamente pe locul patru, anumite personalitati direct implicate ne spun ca de fapt importanta Romaniei este mult mai mare si ca fara Romania soarta Ucrainei ar fi fost poate cu totul alta.

Ca sa ne facem o idee despre adevaratele implicatii ale interventiei Bucurestiului in razboiul din Ucraina ar fi poate util sa ne intrebam nu ce face Romania astazi ci care ar fi situatia daca Bucurestiul ar fi avut o atitudine pro-rusa similara Budapestei, de exemplu. Adica o falsa neutralitate cu totul folositoare Rusiei.

Rusia are cativa prieteni bine-cunoscuti in Europa: Ungaria – cea mai vocala, Serbia – cea mai pe fata, Bulgaria – mai mereu, poate chiar Austria, din anumite puncte de vedere. Mai sunt si altii.

Dar cat conteaza acestea tari astazi, cu cat pot ele inclina de fapt raportul de forte in favoarea Moscovei si care ar fi realitatea daca Romania ar fi pro-rusa?

Pai haideti sa luam in considerare doar cativa factori si sa vedem cu ce ar putea Bucurestiul sa influenteze razboiul din Ucraina in favoarea Moscovei, ca si soarta intregii Europe de sud-est:

Daca Romania ar fi avut o atitudine pro-rusa substantiala, atunci Rusia ar fi avut o legatura directa cu Serbia si de aici cu intreaga zona a Balcanilor de Vest iar lucrurile ar fi stat poate altfel. Cu o Romanie pro-rusa, Bulgaria n-ar mai fi miscat in front, iar importanta Rusiei in Balcani (economica, militara si politica) ar fi fost la procente cu adevarat ingrijoratoare.

Prin Romania ar fi putut fi construite conducte de gaze, terminale petroliere de mare capacitate si una peste alta, daca Rusia ar fi avut in Romania un aliat, situatia de la Marea Neagra la Marea Adriatica ar fi fost cu totul alta, iar frontul din Ucraina ar fi arata astazi cu totul diferit. Sau dimpotriva, alaturi de Serbia, Romania ar fi putut bloca orice aprovizionare cu gaze dinspre sud, alta  decat cea dinspre Moscova.

Importanta geopolitica a Romaniei, de la crearea sa ca stat si pana astazi a fost extrem de relevanta pentru Rusia, dar daca ne referim doar la perioada din 2014 incoace, ei bine, aceasta importanta a devenit una covarsitoare.

Este foarte greu sa o cuantificam daca ne referim doar la ceea ce face Romania in sprijinul NATO/UE si al Ucrainei, dar este relativ usor sa intelegem influenta reala a Bucurestiului daca incercam un exercitiu de imaginatie si ne inchipuim cam ce ar fi putut sa faca Romania in sprijinul Rusiei si impotriva Ucrainei.

Cum s-ar fi descurcat Ucraina fara acces la porturile noastre? Cum ar fi arata economia ucraineana fara aportul importurilor prin porturile romanesti? Cum s-ar fi descurcat Ucraina cu intreaga granita romaneasca inchisa pentru comertul sau? Ar fi putut compensa prin Polonia sau Cehia? Fara acces la porturi Ucraina ar fi fost strangulata economic, fara nicio urma de indoiala.

Cu totii observam succesele ucrainene in materie de razboi naval si aerian dar acestea au la baza si informatiile, de multe ori in timp real, obtinute de fortele NATO cu sprijinul si datorita accesului pe teritoriul Romaniei.

Fara acest acces lucrurile ar fi fost extrem de diferite, pentru ca o Romanie apropiata de Moscova ar fi tras in mod sigur dupa ea si Bulgaria (o tara natural pro-rusa), ar fi intarit pozitia Serbiei, maximizand influenta Rusiei atat in bazinul Marii Negre cat si in Balcanii de Vest.

Lucrurile ar fi fost fundamental diferite si in niciun caz in favoarea NATO.

Si atunci stai si te intrebi de ce Moscova n-a facut tot ce i-a stat in putinta pentru o apropiere de Bucuresti? De ce Moscova a avut mereu o atitudine aroganta si chiar dispretuitoare la adresa Bucurestiului cand Romania este de fapt cea mai importanta tara pentru Rusia din Europa de sud-est?

De unde aceasta miopie politica la Kremlin? Sau poate ca rusii inteleg toate aceste lucruri dar n-au reusit niciodata sa aduca Romania pe “drumul cel bun”? Ne mai aducem aminte ca si atunci cand Bucurestiul si Moscova faceau parte din Tratatul de la Varsovia, Romania nu a fost unul din aliatii de nadejde al URSS (n-am avut intentia de a adera la URSS precum Bulgaria), ba dimpotriva era un fel de “Gica-contra” mai tot timpul.

Cu alte cuvinte, atat timp cat Romania este ferm de partea NATO, sansele Rusiei in Europa de sud-est pot fi clasificate la capitolul “speranta” si desi influenta Moscovei in Bulgaria, Serbia, Ungaria sau Austria este una demna de remarcat, fara Romania acesta nu are capacitatea de a deveni decisiva si ramane doar la stadiul de influenta. In acelasi timp, Ucraina va rezista datorita ajutorului occidental, armelor americane, porturilor, teritoriului si radarelor romanesti.

Americanii au vazut importanta Romaniei relativ tarziu (prin 1999), dar atunci cand au inteles-o au trecut la fapte si daca noi credem ca prezenta militara americana in Romania este rezultatul cererilor noastre ne inselam profund, americanii sunt aici din propria lor vointa, datorita proprilor calcule si datorita razboiului din Ucraina nici nu cred ca mai au de gand sa plece prea curand. Degeaba rusilor le merge relativ bine in Bulgaria, Ungaria, Serbia, Austria sau chiar Croatia, atat timp ca Romania le sta de-a curmezisiul. Pentru ca in toata aceasta ecuatie politico-geografica, Romania valoreaza mai mult decat toate celelalte tari enumerate luate laolalta, sau ca sa fim mai clari, restul tarilor nu pot conta decisiv fara Romania.

Pentru ca cine are de partea lui Romania, tine in mana mare parte din Peninsula Balcanica, stapaneste Gurile Dunarii (se vede acum cat de importanta este Dunarea) si tine influenta Rusiei la cote rezonabile in mai toate tarile din jurul nostru.

Iar asta nu este deloc putin lucru si putem presupune ca daca americanii ar fi fost si ei, prin absurd, membri in Spatiul Schengen, probabil ca Austriei  i s-ar fi dat o smetie peste bot de-si cauta si acum dintii pe sub masa JAI…

Best Friends

Si daca tot am amintit de Austria, aflam ca Bulgaria are o noua buna prietena in Austria, presedintele bulgar, Rumen Radev, a luat parte la concertul de anul nou al Filarmonicii din Viena (daca ma intrebati pe mine, un concert dedicat snobilor, un concert unde este de bonton sa fii vazut) alaturi de cancelarul austriac Karl Nehammer.

S-au pozat, s-or fi pupat, a fost organizata si o receptie in onoarea oaspetelui bulgar si a ministrului indian de externe. Ba umbla vorba ca sus-numitul cancelar ar avea in pregatire si o vizita oficiala la Sofia in luna ianuarie.

De ce s-or fi vandut bulgarii pe trei firfirci austriecilor ramane un mare mister pentru mine, poate asa ca intr-o fratie pro-rusa intre Sofia si Viena, doar ca nimic din toate acestea nu conteaza de fapt, presedintele bulgar a fost invitat la Viena datorita Romaniei, intr-o incercare prosteasca a Vienei de a ne face poate gelosi?

Bulgaria nu conteaza si nici Austria nu are vreo mare importanta, pentru ca in aceasta zona totul graviteaza in jurul Bucurestiului, iar incercarile ridicole ale domnului Karl Nehammer de a arata ca nu este izolat, pozand cu Rumen Radev, nu fac altceva decat sa-l duca pe cancelarul austriac intr-un ridicol chiar mai mare si sa-i ofere si mai putin spatiu de manevra atunci cand va trebui sa-si rectifice abrupt pozitia.

Intre timp, Bucurestiul si-a retras ambasadorul de la Viena si a anuntat ca reprezentarea diplomatica a Romaniei in Austria a fost scazuta la nivelul de insarcinat cu afaceri. Viena n-a avut curajul sa aplice acceasi masura si a anuntat doar ca ambasadoarea sa la Bucuresti se afla in vacanta in Austria sau poate a fost chiar operata, se cam incurca austriecii in explicatii, pentru ca, repet, n-au avut curajul sa ia o masura de reciprocitate fata de Bucuresti.

GeorgeGMT

Exit mobile version