Importanta Romaniei in flancul de sud-est al NATO

O harta cat toata armata rusa luata la un loc…

Nu atat din punctul de vedere al faptului sa suntem membri ai Aliantei cat mai ales al razboiului din Ucraina si al blocarii Rusiei.

Sigur, cu totii stim ca Romania are o pozitie importanta, dar cat de folositoare este aceasta pozitie pentru sustinerea Ucrainei?

Bucurestiul apare in diferite clasamente pe locul patru, anumite personalitati direct implicate ne spun ca de fapt importanta Romaniei este mult mai mare si ca fara Romania soarta Ucrainei ar fi fost poate cu totul alta.

Ca sa ne facem o idee despre adevaratele implicatii ale interventiei Bucurestiului in razboiul din Ucraina ar fi poate util sa ne intrebam nu ce face Romania astazi ci care ar fi situatia daca Bucurestiul ar fi avut o atitudine pro-rusa similara Budapestei, de exemplu. Adica o falsa neutralitate cu totul folositoare Rusiei.

Rusia are cativa prieteni bine-cunoscuti in Europa: Ungaria – cea mai vocala, Serbia – cea mai pe fata, Bulgaria – mai mereu, poate chiar Austria, din anumite puncte de vedere. Mai sunt si altii.

Dar cat conteaza acestea tari astazi, cu cat pot ele inclina de fapt raportul de forte in favoarea Moscovei si care ar fi realitatea daca Romania ar fi pro-rusa?

Pai haideti sa luam in considerare doar cativa factori si sa vedem cu ce ar putea Bucurestiul sa influenteze razboiul din Ucraina in favoarea Moscovei, ca si soarta intregii Europe de sud-est:

  • Fara Romania, intregul bazin de nord-vest al Marii Negre ar fi practic inchis pentru avioanele de supraveghere ale NATO. Adio ajutor pentru ucraineni, adio informatii in timp real. Practic NATO nu ar putea sa sustina o supraveghere (si poate mai mult de atat) asupra frontului din estul Ucrainei, ca si asupra intregii Ucraine de sud si vest;
  • Daca radarele de raza lunga romanesti nu ar fi active pe frontiera de est si nu ar putea sa supravegheze activitatea aeriana si navala dintre Crimeea, Sulina si Kiev, acest lucru ar priva partea ucraineana de informatii extrem de importante;
  • Fluxul comercial ucrainean (exporturi si importuri) se desfasoara intr-un procent masiv prin Romania. Practic comertul ucrainean cu cereale se desfasoara prin porturile romanesti dar si comertul rutier prin vamile noastre este vital. Ce s-ar intampla daca Romania si-ar fi inchis frontiera pentru traficul comercial ucrainean?

Daca Romania ar fi avut o atitudine pro-rusa substantiala, atunci Rusia ar fi avut o legatura directa cu Serbia si de aici cu intreaga zona a Balcanilor de Vest iar lucrurile ar fi stat poate altfel. Cu o Romanie pro-rusa, Bulgaria n-ar mai fi miscat in front, iar importanta Rusiei in Balcani (economica, militara si politica) ar fi fost la procente cu adevarat ingrijoratoare.

Prin Romania ar fi putut fi construite conducte de gaze, terminale petroliere de mare capacitate si una peste alta, daca Rusia ar fi avut in Romania un aliat, situatia de la Marea Neagra la Marea Adriatica ar fi fost cu totul alta, iar frontul din Ucraina ar fi arata astazi cu totul diferit. Sau dimpotriva, alaturi de Serbia, Romania ar fi putut bloca orice aprovizionare cu gaze dinspre sud, alta  decat cea dinspre Moscova.

Importanta geopolitica a Romaniei, de la crearea sa ca stat si pana astazi a fost extrem de relevanta pentru Rusia, dar daca ne referim doar la perioada din 2014 incoace, ei bine, aceasta importanta a devenit una covarsitoare.

Este foarte greu sa o cuantificam daca ne referim doar la ceea ce face Romania in sprijinul NATO/UE si al Ucrainei, dar este relativ usor sa intelegem influenta reala a Bucurestiului daca incercam un exercitiu de imaginatie si ne inchipuim cam ce ar fi putut sa faca Romania in sprijinul Rusiei si impotriva Ucrainei.

Cum s-ar fi descurcat Ucraina fara acces la porturile noastre? Cum ar fi arata economia ucraineana fara aportul importurilor prin porturile romanesti? Cum s-ar fi descurcat Ucraina cu intreaga granita romaneasca inchisa pentru comertul sau? Ar fi putut compensa prin Polonia sau Cehia? Fara acces la porturi Ucraina ar fi fost strangulata economic, fara nicio urma de indoiala.

Cu totii observam succesele ucrainene in materie de razboi naval si aerian dar acestea au la baza si informatiile, de multe ori in timp real, obtinute de fortele NATO cu sprijinul si datorita accesului pe teritoriul Romaniei.

Fara acest acces lucrurile ar fi fost extrem de diferite, pentru ca o Romanie apropiata de Moscova ar fi tras in mod sigur dupa ea si Bulgaria (o tara natural pro-rusa), ar fi intarit pozitia Serbiei, maximizand influenta Rusiei atat in bazinul Marii Negre cat si in Balcanii de Vest.

Lucrurile ar fi fost fundamental diferite si in niciun caz in favoarea NATO.

Si atunci stai si te intrebi de ce Moscova n-a facut tot ce i-a stat in putinta pentru o apropiere de Bucuresti? De ce Moscova a avut mereu o atitudine aroganta si chiar dispretuitoare la adresa Bucurestiului cand Romania este de fapt cea mai importanta tara pentru Rusia din Europa de sud-est?

De unde aceasta miopie politica la Kremlin? Sau poate ca rusii inteleg toate aceste lucruri dar n-au reusit niciodata sa aduca Romania pe “drumul cel bun”? Ne mai aducem aminte ca si atunci cand Bucurestiul si Moscova faceau parte din Tratatul de la Varsovia, Romania nu a fost unul din aliatii de nadejde al URSS (n-am avut intentia de a adera la URSS precum Bulgaria), ba dimpotriva era un fel de “Gica-contra” mai tot timpul.

Cu alte cuvinte, atat timp cat Romania este ferm de partea NATO, sansele Rusiei in Europa de sud-est pot fi clasificate la capitolul “speranta” si desi influenta Moscovei in Bulgaria, Serbia, Ungaria sau Austria este una demna de remarcat, fara Romania acesta nu are capacitatea de a deveni decisiva si ramane doar la stadiul de influenta. In acelasi timp, Ucraina va rezista datorita ajutorului occidental, armelor americane, porturilor, teritoriului si radarelor romanesti.

Americanii au vazut importanta Romaniei relativ tarziu (prin 1999), dar atunci cand au inteles-o au trecut la fapte si daca noi credem ca prezenta militara americana in Romania este rezultatul cererilor noastre ne inselam profund, americanii sunt aici din propria lor vointa, datorita proprilor calcule si datorita razboiului din Ucraina nici nu cred ca mai au de gand sa plece prea curand. Degeaba rusilor le merge relativ bine in Bulgaria, Ungaria, Serbia, Austria sau chiar Croatia, atat timp ca Romania le sta de-a curmezisiul. Pentru ca in toata aceasta ecuatie politico-geografica, Romania valoreaza mai mult decat toate celelalte tari enumerate luate laolalta, sau ca sa fim mai clari, restul tarilor nu pot conta decisiv fara Romania.

Pentru ca cine are de partea lui Romania, tine in mana mare parte din Peninsula Balcanica, stapaneste Gurile Dunarii (se vede acum cat de importanta este Dunarea) si tine influenta Rusiei la cote rezonabile in mai toate tarile din jurul nostru.

Iar asta nu este deloc putin lucru si putem presupune ca daca americanii ar fi fost si ei, prin absurd, membri in Spatiul Schengen, probabil ca Austriei  i s-ar fi dat o smetie peste bot de-si cauta si acum dintii pe sub masa JAI…

Best Friends

Si daca tot am amintit de Austria, aflam ca Bulgaria are o noua buna prietena in Austria, presedintele bulgar, Rumen Radev, a luat parte la concertul de anul nou al Filarmonicii din Viena (daca ma intrebati pe mine, un concert dedicat snobilor, un concert unde este de bonton sa fii vazut) alaturi de cancelarul austriac Karl Nehammer.

S-au pozat, s-or fi pupat, a fost organizata si o receptie in onoarea oaspetelui bulgar si a ministrului indian de externe. Ba umbla vorba ca sus-numitul cancelar ar avea in pregatire si o vizita oficiala la Sofia in luna ianuarie.

De ce s-or fi vandut bulgarii pe trei firfirci austriecilor ramane un mare mister pentru mine, poate asa ca intr-o fratie pro-rusa intre Sofia si Viena, doar ca nimic din toate acestea nu conteaza de fapt, presedintele bulgar a fost invitat la Viena datorita Romaniei, intr-o incercare prosteasca a Vienei de a ne face poate gelosi?

Bulgaria nu conteaza si nici Austria nu are vreo mare importanta, pentru ca in aceasta zona totul graviteaza in jurul Bucurestiului, iar incercarile ridicole ale domnului Karl Nehammer de a arata ca nu este izolat, pozand cu Rumen Radev, nu fac altceva decat sa-l duca pe cancelarul austriac intr-un ridicol chiar mai mare si sa-i ofere si mai putin spatiu de manevra atunci cand va trebui sa-si rectifice abrupt pozitia.

Intre timp, Bucurestiul si-a retras ambasadorul de la Viena si a anuntat ca reprezentarea diplomatica a Romaniei in Austria a fost scazuta la nivelul de insarcinat cu afaceri. Viena n-a avut curajul sa aplice acceasi masura si a anuntat doar ca ambasadoarea sa la Bucuresti se afla in vacanta in Austria sau poate a fost chiar operata, se cam incurca austriecii in explicatii, pentru ca, repet, n-au avut curajul sa ia o masura de reciprocitate fata de Bucuresti.

GeorgeGMT

172 de comentarii:

  1. Interesant..mare parte adevarat ,analiza corecta, dar s-a uitat o tara din analiza , Turcia . Unde joaca si ce jocuri face Turcia .Se mai poate baza NATO pana la capat pe Turcia ? E un actor foarte important la MN cu deschidere si la Mediterana , spre Orientul Mjlociu..Sau a furat Romania ceva din relevanta Turciei in zona asta? Mai ales in viziunea americanilor .Geopolitic ma refer ca militar suntem cam un bad joke…Cat despre jocurile cancelarului Austriei sa le fie de invatura alor nostrii .Cand s-a propus la un moment dat separarea Romaniei de Bulgaria ai nostrii nu au fost de acord . Acum vad ca bulgarii nu au nicio jena sa ne-o traga pe la spate. Sunt deja in pat cu dusmanul..In alta ordine de idei vad ca la MAPN s-a trecut de la guralivul si aerianul Dincu la invizibilul Talvar ..Liniste totala, parca nici nu am avea un ministru la Aparare..

    31
    • Cu Erdogan la putere si dupa alegerile din acest an, eu as indrazni sa spun ca NU se mai poate baza 100%.

      12
    • „Geopolitic ma refer ca militar suntem cam un bad joke…”

      Mai încearcă…
      Poate om fi fost, dar:
      Nu poți numi o țară „bad joke” când are HIIMARS, Patriot, încep să apară blindate noi și bine protejate (Piranha V), vor veni NSM și drone, vor fi 49 de F-16.

      Ia vezi un pic care e „puterea militară rusă” (și cu ce i-au farăgezit ucrainenii de nu mai știu pe unde să-și scoată cămașa: 20 de HIIMARS, Javelin, NLAW, câteva zeci de obiziere occidentale și câteva zeci de HARM iar în rest armament sovietic sau occidental vechi).
      In rest, ia vezi „puterea militară” a bichonilor rușilor din zonă (mă refer în special la Serbia, că nu e NATO) și pune în balanță cu ce are România și va avea în viitorul apropiat și vezi că-ți dă cu virgulă „bad joke „.

      Cât despre Austria, ei bine acea țărișoară a pierdut deja. O știu și ei, o știe oricine. Aderarea României la Schengen e cel mai probabil o chestiune de luni (că vor fi 3 sau 11, tot luni sunt), e un proces ireversibil. „Micul” lor șantaj (care a funcționat cu Croația, cea care a fost de acord să folosească terminalul LNG de pe insula Krk doar in folosul Austriei, cu toate că aveau de gând să facă și ramificații spre Ungaria și Serbia) nu a funcționat cu România fix din motivele expuse în acest articol de GMT.

      Viena a fost sute de ani factor civilizator al acestei regiuni, iar o perioadă a fost model și investitor (în toate țările din zona, nu doar la noi), dar acum sunt pur și simplu prea mici și meschini pentru aceste vremuri. Au reușit doar să întârzie inevitabilul cu costuri (economice si de imagine) care se vor vedea și peste câțiva ani.
      Mai citiți și presa austriacă (și declarațiile verzilor, care sunt la guvernare) și vedeți că ei își fac deja calcule cât pierde țara lor după această decizie stupidă, nu cât câștigă.

      Cât despre Ungaria, ei bine, „marele” Viktoraș a reușit să ne scape de „penultimii in UE” și sa ne ia locul.
      Ungaria s-a pus încă o dată de-a curmezișul istoriei, așezându-se de bună voie în barca învinșilor. Au „reușit” doar să piardă miliarde din fonduri UE, să devină „paria” în politica internațională (nimeni nu mai vrea să se afișeze cu ei) și să-și asigure dușmănia Ucrainei pentru minim o generație. Și pentru ce? Pentru un pumn de gaz? Că tot dependenta de România au ajuns (gazele azere și energia electrică azeră destinate Ungariei vor trece prin România).

      76
      • Cu Patriot si Himars doar , nu prea suntem putere militara La naval suntem zero taiat 3 fregate din care una trasa la mal si doua neinarmate ce fel de putere esti ? Poate ca pe partea de terestru si aviatie am mai inceput sa miscam ceva dar trebuie inceput investit masiv in flota militara . Avem de aparat o zona economica , gurile Dunarii . Si din pacate aici nu se intrevede nimic..Asa ca mai e mult pana ne vom numi o putere militara ..Vad ca ai nostrii se plimba prin lume dar nu vin cu nimic concret . Doar invitatii si strangeri de mana cordiale

        21
        • @JD

          O să te rog sa nu-mi pui vorbe în gură. Nu am folosit expresia „putere militară” ci am combătut expresia ta „bad joke”, care nu e nici pe departe reală.
          Sa zicem că stăm nesperat de bine față de acum
          4-5 ani și se întrevede și mai bine (să sperăm).
          Până la flotă (care să sperăm că va exista și asta in viitorul previzibil, mai ales și submarine) Delta și ZEE o poți controla și cu HIIMARS, NSM și aviația. Ucrainenii ce flotă au avut de au dat „daună totală” flotei ruse la MN? Au avut vectori de lovire.

          59
          • Pai dobitocii de rusnaci de la bordul moskva erau beți, ei credeau ca sunt plecati in croaziera pana le.a intrat in bot 2 rachete….eu sper ca pe viitor sa achizitonam si PrSm pentru himars cu cat ajunge raceta mai aproape de rusnaci cu atata mai bine.

            17
          • sa speram , dar speram cam de mult…

            3
      • Doamne , ce comentariu haios. Nu discut despre situația din Ucraina dar cum poți abera cu atâta seninătate vis-a-vis de Austria?
        Țărișoara asta este în aceeași situație ca și țărișoara cealaltă numită Anglia. Au pierdut imperiile avute dar au păstrat banii si relațiile.
        Mai studiați un pic ce reprezintă Viena pentru continentul european.

        1
      • Herr Von Renn Weg

        @Stark2
        „încep să apară blindate noi și bine protejate”
        Ca tot ai adus vorba de ele… Citisem o declaratie a unui general american care vorbea de livrarea de MLIuri Bradlei catre Ucraina, in care spunea ca desi acestea nu sunt tancuri, ele pot fi „ucigase de tancuri” (tank killers) pt ca au rachete anti-tanc! Luand asta in considerare, ti se mai par atat de wow Piranhiile noastre fara rachete AT???!!! Care din cate am inteles nici nu vor mai putea fi dotate cu ele pe viitor din motive tehnice! Pai ce naiba e vehiculul asta pe campul de lupta?? Nici macar nu au toate tunuri de 30mm! Sunt niste taxiuri care trebuie sa o taie din loc daca dau nas in nas cu un T-72 din ala ruginit de prin lanurile rusesti de stocat tancuri!
        De forte navale a spus John foarte pertinent, ca indiferent cata bunavointa au aliatii tai, nu iti vor putea aduce o fregata sau corveta cu avionul! Pana si bateriile de coasta vor fi livrate in 2028! Crezi ca Himars e suficient? De unde iei atatea rachete incat sa te bazezi doar pe ele? Nu avem artilerie cu mobilitate mare, nu avem pulberi si explozibili, pusca de asalt, tancuri, camioane si transportoare suficiente, elicoptere de atac putine si batrane, piloti iarasi putini, mai ales in contextul achizitiei celor 32 F-16 din Norvegia, firesc din moment ce MAPNului nu ii pasa, dovada fiind contractul modernizarii IAR-99 care treneaza de mai bine de 6 ani cred…!
        Deci imaginea militara a Romaniei este mai mult a bad joke decat altceva! Desi intr-adevar, un bad joke cu echivalentul unui iPhone, ceea ce arata si mai trist!

        4
        • Finlanda vrea sa trimita ceva leopard 2 numa trebe aprobarea germaniei

        • turela de pe piranha e Elbit UT mark 2 30mm si e modulara a noastra e cheala cu tun optice si lansatoare de contramasuri a australienilor din program mli e full option inclusiv cu blindaje suplimentare si nu Mapn nu ii pasa are o gramada de acte facute insa nu are finantarile aprobate in buget cine aproba bugetu si taie din el la nevoie ? ai 600 de oameni pe care ii votezi odata la 4 ani cu o majoritate continua de 30 de ani care nu au cea mai mica raspundere pt ce fac, unii dintre ei nici nu stiu sa scrie sau sa citeasca cum trebuie, iar de votat voteaza ce zice sefu care la pus pe lista sau vine la sedintele comisiei de aparare doar daca zice sefu si acolo tot aia aproba ce zice sefu ,sau sunt sprijiniti de ccr sa isi ia inapoi pensiile speciale cu toate ca ei nu au sesizat acordarea de urgenta a unui contract pt corvete in 2017 conform unui OUG

          5
        • „Nici macar nu au toate tunuri de 30mm! Sunt niste taxiuri care trebuie sa o taie din loc daca dau nas in nas cu un T-72 din ala ruginit de prin lanurile rusesti de stocat tancuri!”
          Numele de transportor blindat iti spune ceva? Dupa tine toate ar trebui sa fie tancuri si fara exceptie toate transportoarele blindate dau oriunde ochii cu cate un tanc T72. Ma intreb de ce naiba fac germanii Boxere si cu mitraliere de 12 ameticanii Strykere, si nu pun toti tunuri de 30 si lansatoare de rachete AT.

          8
          • Herr Von Renn Weg

            @An’shok
            Tine cont de faptul ca noi nu avem tancuri care conteaza! 54 de TR-85m cu tun de 100 nu prea impresioneaza pe nimeni!
            Si in conditiile in care Piranhiile trebuie sa fie intreaga orchestra, adica sa indeplineasca si functia de MLI, pt ca MLI-84 sunt vreo 50 parca, au tun de 25, blindaj meh… si sunt din alta era… dar si luand in considerare perspectiva generalului Mark Hertling (fost comandant al fortelor americane din Europa) ca doar de la asta am plecat, ca in lipsa de tancuri macar poti folosi MLI/TAB-uri cu rachete AT… Da! cam ar trebui sa aibe toate tun de 30 si rachete AT!
            De ce extrapolezi doar ce iti convine tie? Nemultumirea mea pornea de la faptul ca noi nu putem sa spunem nici macar ce spune generalul asta, ca in lipsa de echipament adecvat (tancuri si mli-uri) sa ne putem baza macar pe niste transportoare moderne cu rachete AT! Nici atat nu au putut tradatorii de la MAPN sa faca! sa cumpere si optiunea de rachete AT! atat! inca o singura cerinta complet uzuala pe nenorocitul de caiet de sarcini!

            • Jderul este meh? Pentru ca are tun de 25? Pana cand vor fi imlocuite de alte MLI uri sunt cele mai capabile masini de luota ale noastre. Piranha 5 varianta cu tun de 30 pare putin mai slaba neavand rachete AT integrate in turela insa raman la parerea ca asta nu este o slabiciune majora mai important in acest rol zic ca are tunul de 30mm.Da fac nota discordanta in oeisaj dar imi mentin parerea. Te indignai ca unele P5 au doar mitraliera. Este logic sa fie asa deoarece au rol exclusiv de transportor blindat. Sun nici o forma un MLI nu va putea suplini un tanc deci discutia despre potenta P5 pe fondul uzurii morale a parcului nostru de tancuri pleaca de la premize gresite. Logic si normal ar fi ca Jderul sa fie inlocuit cu alt MLI pe senile si sustineam varianta Ascod 2 pemtru ca tot isi dezvolta deja GDELS capacitati de productie in ograda la noi nu din alte considerente. La ce ofera CV, Lynx si Ascod diferentele nu sunt capitale.

              3
              • Herr Von Renn Weg

                @Anla
                „Pana cand vor fi imlocuite de alte MLI uri sunt cele mai capabile masini de luota ale noastre” „Piranha 5 varianta cu tun de 30 pare putin mai slaba neavand rachete AT integrate” „Logic si normal ar fi ca Jderul sa fie inlocuit cu alt MLI pe senile”
                Pai si eu ce spun? Pt ca nu avem echipament adecvat, tancuri si MLIuri cum am spus, consider ca ar fi fost absolut obligatoriu ca macar P5 cele cu tun de 30mm sa aibe racheta AT integrata, daca nu toate (pt ca ai doar vreo 200 fara ambulante si restul de categorii de vehicule de prima linie canci)!
                Indignarea mea, din nou, este legata de faptul ca dupa ce ca nu avem tancuri si MLIuri suficiente si moderne, MAPN nu a fost in stare sa faca un lucru chiar banal in achizitia de transportoare, adica sa includa si optiunea de rachete AT! Nu spun sa inlocuim tancurile si MLIurile cu transportoare blindate cu rachete AT! Iar situatia e cu atat mai grava cu cat nu avem nici macar in plan dotarea cu tancuri si MLIuri noi! Iar daca Doamne fereste razboiul s-ar extinde si la noi, armata romana ar avea flota de P5 ca singura flota de vehicule moderne, in rest… 54 MLI-84 si 54 Tr-85…

                2
            • pt ca a costat ceva mult mai scump si era mult mai greu de integrat dupa aia decat o lesinata de racheta AT pe care oricum o poarta lesinatii pe care ii transporti si pe care deja o au integrata toti inafara de tine deci se poate adauga la nevoie
              vehiculele noastre de comanda costa cu vreo 3mil de dolari mai scump decat celelate propuse de celelalte companii din programul slovac o fi spaga dar nici chiar asa de mare avand in vedere ca inafara de americani suntem cam singurii care avem pe apc satcom on the move

    • Apropierea austriecilor de bulgari mi se pare o gluma rasuflata…un fel de: bate saua sa priceapa iapa. Apropierea asta il vad ca un semnal aratat noua, de fapt. Daca am suspenda exportul de lemn pe 10 ani ( refacerea fondului forestier etc)….cred ca am da si noi un semnal potrivit

      65
      • Bulgaria face jocul ăla al săracului supus și duplicitar. L-am făcut și noi până de curând, dar circumstanțele astăzi sunt altele și noi putem sa ne detașăm. Bulgarii inca nu!

        32
    • Nu vreau sa intru in polemica dar odata cu achizitiile majore ale MApN(Patriot, Himars, P5, NSM, f16, watchkeeper) nu mai suntem chiar bad joke din punct de vedere militar.

      44
    • La Multi Ani.
      Cei trei muschetari au fost in vizita de lucru in Corea de Sud.
      S-au dus boi si au venit vaci.
      Au carat niste carnat, salam, branza sa dea spaga la sud coreeni.
      Cred ca au vrut sa-si cumpere niste electrocasnice, nu de alta da sa aiba rusii ce fura daca vin in vizita.
      S-au facut de cacat ca le-au confiscat vamesii de acolo totate porcariile.
      Le-au lasat branza.
      S-or fi gandit aia ca au venit niste fomisti cu diaree in vizita pe la ei.
      Acuma la drept vorbind nu stim daca tac si fac sau numa tac ca n-au altceva mai bun de facut.
      Macar de s-ar conduce dupa <> si ar face ce trebuie.
      Treaba se impute repede. Sud coreenii s-au saturat de circ si au deschis discutiile preliminare cu americanii pentru niste capabilitati nucleare.
      Numai dobitocii de la Bucuresti nu inteleg ca treaba-i oabla ca covrigu si ca suntem rau de tot cu nadragii pe vine si in curu gol, ca de obicei, nimic nou sub soare pe la noi.
      Dupa 2000 de ani nu au inteles ca pe Europa nu te poti baza nici cat pe o ceapa degerata.
      PS. Nu stiu daca te-am lamurit dar treaba cu salamu e reala, nu e gluma. A carat un dobitoc porcu dupa el. Cica sa-l duca la romanii de acolo. Un alt cap sec ce sa-i faci. Numa de astia avem parte. Sunt ofticat, iertare. Daca nu ar fi stiut treaba cu Austria as fi inteles. Astia ori sunt prosti ori sunt idioti ori amandoua.
      Multumiri pentru articol. Bun material dar numai pentru cine pricepe. Degeaba se uita cretinii la harta ca nu inteleg nimic. Tot batem saua sa priceapa iapa dar se pare ca nu e destul. Sunt prosti facuti gramada si pace. Asta e.

      7
      • @Octavian TR Vorbesti numai prostii :))).Lasi impresia ca esti genul ala de om care vrea sa para patriot dar de fapt baga soparle.

        4
        • Vash the Stampede

          Chearr nu baga nici o shoparla! Te asigur! Octavian nu e deloc departe de adevar! Stiu ca ma suspectati ca sunt bagator de strambe eu insumi… din tot sufletul mi-as si eu ca realitatea sa fie mai pozitiva! Dar din pacate, nu prea e… ?

          2
          • Ieri i-am spus fetitei povestea cu regele gol.
            Pai daca nu sunt si unii ca noi sa tipe sus si tare ca regele e gol atunci ce se alege de tara asta.
            Pe bafta si noroc nu prea mai tine sa te bazezi in situatia actuala.
            Lasa ca mai bine bagam noi soparle si fitile decat sa o faca altii si dupa aia sa ne para rau ca nu am facut-o.
            Eu unul personal ma consider mai mult agitator de idei decat fitilist sau soparlist da e bine oricum.

            2
        • Hombre, deci suntem prieteni? :))
          Se cheama fitile ca soparlele au lesinat de mult. Ai 100 % dreptate. Vorbesc numai prostii.
          Daca au stiut despre Austria si nu au facut nimic e o prostie, daca nu au stiut e o prostie si mai mare. Nu trebuie sa fii foarte inteligent (trebuie doar sa nu fii prost) sa stii ca Austria nu e prietena ta ca tara, ba dimpotriva. Deci prima prostie. Mare de tot.
          Au fost in Corea de Sud? Au fost. S-au intors cu ceva? Nu. A doua prostie.
          Au mai fost si altii pe acolo si stim foarte bine cu ce s-au intors, a fost detaliat pana la rasucirea cutitului in rana aici pe RM. Ai nostrii ca brazii s-au dus numai sa aiba de unde veni.
          Au carat porcu cu ei in traista diplomatica? L-au carat. A fost confiscat? A fost. S-au facut de cacat si noi odata cu ei? Da. Asta nu e dovada de prostie dupa parerea ta? Prostie este. A treia prostie.
          Sa nu faci ce trebuie in situatia actuala si sa te lasi descoperit din toate punctele de vedere nu e prostie? Prostie este si inca mare de tot. A patra prostie.
          Autorele de mai sus explica foarte frumos si pe intelesul tuturor care este rolul nostru ca tara pe flancul estic si care sunt riscurile si care sunt avantajele. Ca eu nu inteleg nu-i bai, ca nu prea ma pricep, da ca cine trebuie sa priceapa nu pricepe asta e alta prostie si gogomanie. Prostie e si asta.
          Sa te bazezi pe Europa ca sa aibe grije de tine asta nu e prostie? Prostie e si asta.
          Pot sa continui la nesfarsit ca lista e lunga. Dar da ai dreptate, vorbesc numai prostii si bag fitile.
          Ca sunt unii care se iubesc cu mai marii tarii e treaba lor. Sa se iubeasca cu cine vor e o lume libera. Eu unul nu. Nu pot sa-i sufar. tocmai pentru ca nu suport prostia.
          Despre patriotism e cam off topic asa ca o lasam pe alta data cand o sa fie discutia despre patriotism. In comparatie cu estia eu sunt mama si tata patriotilor. Dar trebuie intai sa definesti patriotismul ca sa vedem daca ne incadram.

          9
  2. Buna dimineata George. Perfect adevarat,efortul Romaniei in relatia cu Ucraina,poate ca nu e semnificativ in schimb este decisiv din mai toate punctele de vedere. Din pacate nu putem sau nu vrem sa ne jucam corect atu-urile. De ce? Timpul ne va oferi raspunsul la intrebarea asta. De aceea prezenta americana in țara ne ofera garantia de securitate de care avem nevoie. Singura de altfel,pentru ca pe aliatii europeni nu putem conta 100%. Astia din urma sunt prea divizați. Nu sunt deținatorul secretelor absolute,dar asta e parerea mea,relatia cu americanii exista dar mai trebuie cultivata si mentinuta sub toate aspectele,politic,militar,economic ș.a.m.d. . Daca am fi facut asta la un nivel superior celui de astazi,poate ca Austria s-ar fi gandit de doua ori inainte de a ne-o trage ca pe vremuri si exemplele pot continua. In fine,noi nu suntem decat niste observatori si asta vom face,vom observa . Ca acces la informatii nu prea avem ca sa putem genera solutii in locul celor care incaseaza salariu pentru a o face. In rest toate observatiile dvs.sunt pertinente fapt pentru care achiesez la ele fara nicio rezerva. O zi excelenta va urez.

    24
  3. D.p.d.v geografie,suntem foarte bine așezați.
    Având aliat cea mai puternică țara militara din lume,se vede și se simte ajutorul lor,să nu uitam de săracii partizani cat îi asteptau în timp ce erau ciuruiti prin păduri de comuniști..
    O sa vina și ziua cand ne vom ridica mai mult ca până acum,sunt sigur,e nevoie în continuare de răbdare să mai dispară din comuniștii rămași.
    Cred ca ar fi important pentru noi și NATO o relație mai puternică cu Turcia,mai pe „fata” Si cu mai mult ajutor,mai ales că de acum va trece gazul și pe la noi. Ungurii nu sunt cu noi,austriecii nu,bulgarii nu,atunci ? Nu avem și noi nevoie de un aliat aici apropiat? Trăiască România.

    32
    • Ar fi fost Polonia dar nu mai au grantia cu noi ca sau ocupat jegosi de rusnaci sa le dea teritori de la polonezi la fratii lor mai mici care acuma se trag de par.

      18
      • Vash the Stampede

        HA! Yo-tzi spuneam cu mana pe inima… Pulonezii au caracter extrem de asemanator cu cealovecii, in ciuda faptului ca sunt caftolici de religie! Conceptul de „maretz emperiu” Ruzznacii de la Pulonezi l-au moshtenit! Nu ma credeti… nu e probleme… luati de maneca colea, pe orice migrat Roman care a lucrat in Vest, impreuna cu de-al de Pulanski si intrebati-i despre experientele avute… si pregati-va sa va cruciti! ?

        4
        • Dorelul initial

          Am lucrat cu polonezi pe diverse proiecte. Desi profi pot sa confirm ca majoritatea o manie a grandorii cum rar vezi pe la noi.

          1
  4. Conducerea filorusă , pe față, de la București a încetat odată cu ultimul mandat al lui Ion Iliescu.
    Acest iubitor de secera și ciocanul a fost pacostea românească.

    De atunci încoace, ne chinuim sa mai curățăm relicvele iubitoare de ruși din organigrama politica.
    E greu, foarte greu.
    Descoperi târziu fosile ca Marga care au trăit degeaba.
    Mai sunt și alții deoarece comunismul a făcut din multi „oameni de nădejde”.
    Destul că aveau limba lunga și știau să o folosească.
    Basca corupția care e adezivul prin care Moscova se baga peste tot unde e foame de bani, funcții, lipsa de principii.

    Geografic am fost mereu importanți în oricare război.
    Vezi primul mondial.
    Vezi al doilea mondial.
    Vezi războiul din ex Iugoslavia.

    Ce e foarte dificil să pricepem , că geografia fara o forță armată credibilă , nu te apără de inamic.

    NATO e o garanție a integrității naționale. Dar trebuie dovedit că vrem sa contam și fizic, nu doar geografic.
    Aproape un an de război la granița și să stai imobil, așteptând 1 decembrie, e de șarlatani care bat gura , promit, fac desene dar nu mișcă nimic în afara proprii salarizării și pensilor exagerate.( pentru nivelul de trai al masei plătitoare de taxe).

    Și asta la un moment dat va fi sigur cântărită de aleanta.
    Că nu poți sta doar cu pdf frumoase când nordul aleantei cheltuiește sume mari. In dotare și antrenare trupe.

    Se vor cântării deciziile, faptele.
    Cum a fost mereu in istorie și fără excepții.

    43
    • Ca Iliescu a fost (bine, teoretic și este) filorus este un fapt care nu cred ca poate fi pus în discuție, ca și 13,14 și mineriadele. Dar, probabil cei mai importanți pași către NATO și UE au fost făcuți în 2000-2004. E adevăr, au început pe vremea lui Emil Constantinescu, dar pentru mine rămâne un mister cum tara a rămas pe traiectoria asta. Când ma gândesc cât de sabotata a fost și este, tara asta, de proprii conducători… numai inerția data la sf anilor 2000 ne-a salvat.

      12
      • Haida-de,nu e complicat.In 2000-2004 nu exista debuseul asta cu migratia in masa.Adica se pleca,dar nu se putea pleca atat de masiv.Iar daca nu se facea se lasa cu razmerita,pt ca natiunea nostra dorea vestul.

        Pulifricii astia pot influenta maruntisuri,chestii punctuale,dar nu pot genera trenduri istorice.
        Tot statul roman dupa 2000 a fost doar o incercare de a pune frana societatii,cedand punctual cand nu avea de ales.Ca sunt multe puncte e partea a 2-a.

        Fara miscarea asta se intampla la noi ce s-a intamplat in Ucraina,o rascoala si o mobilizare care sa inlature total vechiul sistem de politruci si securisti.
        Pe termen lung nici nu stiu cum ar fi fost mai bine.Ma uit la croati,care au avut razboi si cred ca Ucraina va semana mai mult cu Croatia in 15 ani decat cu taraganeala romaneasca.

        16
        • Vizele au fost obligatorii pina in 2004.
          Doar după acest an se putea calatorii oriunde in UE fara viză.
          Și să nu se uite, emigrarea a fost mare chiar când se cereau vize. ( 1990-2004)
          După , aceiasi a fost enorma.

          Practic aceasta libertate de a călătorii unde vrei ( și de a emigra) a fost supapa care a împiedicat răsturnări violente de politicieni, partide.
          Se știa bine că nemulțumirile interne cresc și soluția salvatoare a fost NATO și UE.
          Unde am intrat cu greu, cu multe promisiuni veci onorate dar a permis o răcire a nemulțumirii populației prin emigrare.

          3
      • pt ca Iliescu este si a fost unul din cei mai versati politicieni romani si a stiut ca luminita de la est moare si el nu are rost sa se agate de ea si atunci am intrat in nato si ue nu pt ca au vrut ei ci ca nu aveau incotro ca doar nu mai aveau loc de mineriade

        10
      • Simplu boss (explicat de cineva cu mai multa minte ca mine!) , cica pe la sf lu’ 99 a venit prim ministru unu’ care cica in afara de acea perioada a condus numa’ o banca centrala, gurile rele spunea c-ar avea ceva legatura cu servicili care cica-au si impus traectorea:)))….ala cica a fost pus sa negocieze cam tot se s-au chemat inceputurili reale ale desprinderii de sovetici si din calcule le-a iesit GO WEST!

        Pare-se ca tot printr-o functie chee e si acum, cica tot la o banca centrala iar gurile rele zic c-ar fi guvernatorul la bancile straine din Ro, cam asta e treaba, decisa prin 99 continuata pana astazi si sa speram ca lucrurile nu se vor schimba.

        4
    • GuvRo trebuie sa constientizeze mai mult importanta strategica pt NATO si UE a Romaniei si trb sa fie mai incisiv si vocal pt apararea intereselor Romaniei in NATO si UE asa cum s-a intamplat dupa semiescul de acceptare a Romaniei in spatiul Schengen !!!
      ArmRo mai are nevoie de ceva elemente de tehnica militara pt a arata ca o armata moderna a unei tari membre NATO, iar acele elemente sunt : un tip de MBT cu tun de 120 mm modern, un tip de tun-obuzier autopropulsat de 155 mm senilat si/sau pe roti, mai multe TAB 8×8 amfibii, mai multe MLI si APC senilate, armament de infanterie greu si usor calibre NATO-West, mai multe elicoptere de toate tipurile si marea problema a ArmRo mai multe nave de lupta moderne pt FNRo la Marea Neagra, solutia rapida fiind achizitionarea a 2 fregate Type 23 sh, 4 submarie diesel-electrice moderne cu aip si a 4 Freedom class modernizate in corvete. Bine ca se vor achizitiona 2 dragoare de mine Sandown-class din UK sh. Normal astea nu exclud modernizarea celr 2 fregate Type 22 si construirea celor 4 corvete Gowind-class, achizitionarea sistemului de rachete AN NSM atat ca baterie de coasta cat si ca rachete AN pt navele de lupta ale FNRo, rachete AA pt navele de lupta ale FNRo, modernizarea restului de nave atat pt MN cat si pt flotila de pe Dunare a FNRo, mai multe elicoptere navale, avioane ASW-ECR si transport usor-mediu. Totusi nu ar fi rau un tun calibrul 127 mm /130 mm sau chiar 155 mm ca baterie de coasta care sa traga proiectile gen Excalibur si chiar rachete, autopropulsat asistat de sisteme de conducere a focului, comunicatii si radar performante.

  5. Avem pozitia asta de mii de ani la intersecția estului cu vestul ,cu bune și cu rele.
    Atâta timp cât indiferent de conjunctura nu ne maximizam și proiectăm avantajele rezultate și în plan economic-social-militar vom dormii pe laurii diplomatici ceaușiști ….rupți in fund dar fuduli ,gica_contra pe stomacul gol ,forme fără fond.ca s-a dus castravetele la Viena la concert cu ce ar trebui să mă deranjeze,ce conspirație mare au mai pus ei la cale ?….
    Sa fim serioși ,aveam atâtea de refăcut și construit in tara asta că numai grija altora o mai am.
    Hai la multi ani ,Doamne ajuta și tine-i pe americani aproape !!!…că de ai noștrii îs satul.
    PS.atata timp cât suntem un stat profund corupt și rudimentar prezenta americană va fi strict calculata pentru a preveni o deraiere de la axa asumată și atât cât este necesar pentru susținerea intereselor lor și nato in zona.
    Daca le vrem și banii trebuie sa facem și altceva decât să le arătăm o hartă .

    51
  6. Buna dimineata si ,,La Multi Ani”
    Apreciez comentariul.
    Este cat se poate de pertinent.
    Bravo!

    6
  7. Foarte buna analiza !

    Eu sunt foarte curios ce au negociat ai nostri in schimbul ajutorului pt Ukr…dar probabil ne vom da seama pe parcurs…

    3
    • M-as mira daca au negociat ceva. Nu ca n-ar fi putut – nu cred ca le-a trecut prin cap

      9
    • Probabil ca intelegerile economice pe lina nucleara, atat constructia reactoarelor 3 si 4 Cernavoda cat si constructia reactorului SMR langa Targoviste cu finantare americana

      9
    • ,pai avand in vedere anunturile care nu vin dinspre noi ci si de la altii, tehnologie pt munitii o fi ceva ? avand in vedere ca esti gard in gard cu Ucraina,ceva ce altadata trebuia tu sa faci comanda prima data,cantitati bune si dupa sa se hotarasca cat te costa transferul tehnologic

      5
    • Ce-ar fi daca pentru 10 min am gandi doar ca e vorba de umanitate elementara… sa le dai o mana de ajutor amaritilor alora de raman fara case si viata… ar fi chiar asa de ridicol?

      3
  8. Nici eu nu pricep de ce a facut Austria manevra asta, de intoarcere pe linia dubla continua. Ironic, manevra asta in arta soferitului este denumita popular „o romaneasca”. Cei pe care i-au zgandarit cel mai rau sunt nemtii aici, si subansamblele auto facute in Romania, de la volane la cablaje le cutii de viteza cu totul la Sebes, pentru niste „neimportanti” in economia Germaniei pe nume Mercedes Benz Group (ex. Daimler). Si nu numai, deoarece cablul ala e bun si pe BMW si la grupul VAG. Prin urmare, si reactia lui Scholtz care mai ca nu i-a bagat in locul de origine.
    Este o chestie de luni, admiterea in Schenghen si to retin in sarcina noastra ca desi austriecii au fost boi, noi nu am fost in stare sa contracaram diplomatic o lovitura anuntata.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/annalena-baerbock-si-cancelarul-scholz-a-intervenit-pentru-romania-aderarea-la-schengen-va-urma-2196841

    20
    • „…noi nu am fost in stare sa contracaram diplomatic …” nici nu mai stii cine e la butoane in Romania. Aurescu dupa inceputul bun, de mult timp e in pana de activitate si a devenit mana moarta iar Johannis, probabil ca, „urmareste cu atentie si preocupare”. E dureros sa vezi cat de fara importanta suntem tratati – cantitate neglijabila. Asta e, nici-un guvern cazut, nici-o demisie …. ca intotdeauna ceilalti sunt de vina

      15
      • Pai da Dane, eu de asta latru aici. Noi ne comportam de parca de partea noastra nu a fost nici o scapare de minge. Nu am luat „craci” in finala. A ca ei au fost naspeti, ca au jucat cu faulturi, ca ne-a furat arbitru… mno’ se stie. Dar, dupa cum bine observi, noi, zero responsabilitate si de aia sunt eu calcat pe nervi. Si eu sunt de acord ca cineva trebuia sa raspunda, dar vad si pe site aici un cor de ultrasi de mai sa-mi zica ca Iohannis e zmeu, Ciolacu Bratianu la Paris si Ciuca Averescu de ocazie iar Aurescu – un fel de Titulescu. Hai mai fratilor, ma lasati? Ok, demisie nexam, dar macar unu sa-si ceara scuze fata de noi astia de tot stam ca prostii in vama sa prezentam „boletinu” ca nu au abordat o strategie mai buna si nu au putut sa aduca un rezultat.

        16
        • Ce sa mai…..parafrazandu-l pe D Alighieri: lasati orice speranta, voi cei ce sperati

        • @Lt,

          Fără a lua partea nimănui, am mai citit (și încă mai citesc) presa austriacă încă din zilele pre-JAI.
          „Răzgândirea” austriecilor (de fapt a OVP, unul dintre partidele de la putere, că verzii ne susțineau și ne susțin), a fost aproape peste noapte. Și presa austriacă a observat două lucruri: „răzgândirea” a avut loc în două zile din noiembrie și (foarte neuzual) nu a fost pusă problema la nivel bilateral sau la nivelul Comisiei europene (dacă era vorba și despre migranți in ecuație) ci a fost spusă pe nepusă masă la un interviu in presa locală (parcă la un post de radio).
          Inclusiv presa de dreapta pro-OVP (Kurier)a părut efectiv șocată. Nu mai vorbesc de alde Der Standard (ziarul de casă ai verzilor) care a dat de pământ cu OVP zile in șir din această cauză.
          Nu știu ce a fost la mijloc (lobby rusesc, încercare de șantaj economic la adresa noastră, etc) dar a fost prea „…de pe Târgu Ocna”.
          Când toate energiile erau canalizate către țara care a zis că va pune veto (Olanda) și cea care era încă nehotărâtă (Suedia), lovitura Austriei era tare greu de văzut. Mai ales că la începutul anului au spus că ne vor susține iar pe parcursul anului nu au spus nici un moment că vor să reevalueze. Nu a fost „văzută” nici în Austria in afara de cei doi „crai cu stea in frunte” (președintele și vicecancelarul au spus non stop că ei ne susțin, dar nu a ținut de ei din păcate).

          Nu știu, a fost unul dintre cele mai ciudate momente din UE din ultimul deceniu.
          Zic că poate o fi fost și ceva lobby rusofil pentru că „răzgândirea” s-a produs imediat după întâlnirea trilaterala Serbia – Austria – Ungaria de la Belgrad.
          Inițial era veto și pentru Croația, dar croații au fost suficient de disperați încât să accepte ca terminalul LNG de pe Krk să lucreze în folosul doar al Austriei (iar Croația va pierde bani mulți că nu că putea exporta și spre Ungaria, Serbia, Bosnia, Muntenegru..cum era prevăzut).

          36
          • A fost stark, nici eu nu cred ca ne contrazicem. As face totusi mentiunea ca votul sucit al Austriei a fost anunta in presa romaneasca cam inainte cu o luna si ceva. Sificient timp pentru o vizita de stat din partea noastra.

            5
            • Nu încerc să scuz pe nimeni dar, votul sucit al Austriei a fost anunțat în presa noastră pe 18.11.2022, după interviul ministrului de interne austriac în presa lor. Am avut doar 3 săptămâni. La momentul acela erau 3 țări împotriva. Austria, Olanda și Suedia. Cred că ai noștri au dormit în papuci ceva mai mult decât trebuia în ceea ce privește Austria. Poate știe Hurezeanu de ce…

              1
      • aurescu,variante…
        1.si-a atins maximul
        2. este intr-un blocaj .
        3.este depasit de functie
        4.a devenit superficial si blazat.
        5.este prost condus de superiorul indirect,presesinte.
        6.este presedintele un prost conducator si coordonator de politica externa
        7.este ministerul de externe ,diplomatia si sie intr-un nivel jalnic de pregatire .
        etc,samd…orice vine din exterior peste oricare din variante este mai mult decat suficient pentru succesuri rasunatoare ca integrarea in spatiul liber de circulatie.
        ps.moneda unica si schengen trebuiesc tratate ca proiecte de tara cu pasi si traseu binestabilit cum am avut la integrarea euro si nato…ce avem de atunci incoace sunt fumuri de trabuc si frecangeala mioritica la nivel inalt.

        10
        • Da coane, ma sacai rau Aurescu. Bai, nu vi tu cu scuze mai, am scapat, mingea asta e. A venit la digi si ne-a sfadit iarasi pe noi, si nu pe ei. Am prins live cand a zis ca il critica tot felul de oameni care nu si-au negociat nici macar salariul- citat din memorie. Oh… scuza-ma don’ ministru, vezi ca nici matale nu ai negociat salariul, ca lucrezi la stat de cand te sti. Dar ne-a dat-o noua peste bot. Asta ma enerveaza, ori noi, boborul suntem de vina ori dusmanii, strainezii.
          Dar „Ei” cu „E” mare, cand sunt de vina?

          10
          • …si acum tot impostura,nepotismul si frauda sustinem.
            caile mici si scurtaturile smecheresti in loc de drumurile luminate si asumarea greselilor pentru a le depasi in viitor.
            pai nu noi avem crime din ’47 incoace fara responsabili si vinovati?!…asta facem si acum cand ne aliniem narativului oficial condus de rares bogdan-mahalagioi,luci-bode-postelnicu-am fost un prost-calca-l pe ala cu steagul rupt(gaura),alina-gorghiu-alba-ca-zapada care ne recomanda senin sa depasim revolutia !!!,ciuca-pacaliciul satului,ciolacu-bisnitarul satului,aurescu-chisinger,presedintele-clovnul sef…nu avem vinovati,romania este tara fara responsabili si culpabili…adevarata gradina a edenului pentru ei.
            si noi prosti si fraieri acceptam.

            4
            • Vash the Stampede

              „si noi prosti si fraieri acceptam.”

              Hai c-aci chearr o nimerishi… nu mai am ce reproshuri sa-ti fac! Am scris de cateva ori despre caracterul latent spre bleg(de oaie fara nici o reactie, care si-a acceptat soarta sumbra si fara scapare, in drum spre abator) al boborului, cat si absoluts stilul ultra-contagios al acestui tip de „atitudine”!!!

              Vina principala o poarta comunismul si faptul ca populatia a fost efectiv „terorizata” si bine „fragezita” din 1947, pana cam prin 1995 si „frica” de repercusiuni si „consecinte” a fost adanc inoculata in mentalul colectiv!!!

              A doua parte a vinei, o poarta „sistemul” in ansamblul sau de dupa ’95 ‘ncoa… anume faptul ca „bajetii” de la varf(in carca cu oculta mondiala), nu fac de asa natura, incat sistemul de invatamant sa „bage populatia in defibrilare”, ca sa o scoata din acest tip de mental / stare blegita in care se afla la ora actuala…

              In speta, despre ce ar fi vorba…?! Anume, sa li se explice noilor generatii ce trec prin bancile scolii, ca au drepturi si ca este in principal de datoria lor personala, sa-si apere drepturile cetateneshti! Si ca mai este datoria organelor de ancheta(gen I.T.M., Politie, S.R.I., s.a.m.d.) sa-si faca treaba si sa investigheze & ancheteze cazurile de abuz, raportate de catre cetateni!

              Ori treaba asta, nu prea se petrece, nici la ora actuala… ?

              „Oile”, atunci cand sufera vreun abuz(mai mic, mai mare sau complet grosolan), din partea, vreunui angajator sau institutie a statului… TREBUIE sa se duca, sa raporteze abuzul respectiv, catre organul de ancheta corespunzator! Si mai TREBUIE NEAPARAT, sa se TINA DE CAZ si SA SE ASIGURE ca primeshte un raspuns(cat de tardiv) adecvat, din partea institutiei respective!!!

              Este de datoria „oilor” sa apere statul de drept & democratia si a nimanui altcuiva! „Jmemcherii de la butzoane”, nu vor avea niciodata vreun interes… cat de mic, ca vreo „oaie” sa aiba vreun drept, vreodata si bine aparate inca…

              Dovada…??! Pai ce atitudine de stapani de sclavi, au sagetile „mai marilor puteri” gen Austrea & Olanda, Suedea, fata de „sclavetii” Romani & Bulgari din Sud-Est…??!

              Care e mai prost??! Cel care cere(resurse & sclavi) sau cel care da… si accepta ca a dat(adica noi)…?? ?

              4
        • @pshyco

          Punctul 5 și 6 ,dragă colega… „dulapul” e un idiot care se crede cel mai deștept din curtea școlii și nu poate greși ever…
          Tu îl vezi pe individ acceptând idei, păreri mai bune ca ale lui ?
          Pe ăsta doar Carmen îl pune la colț în ședința din bucătărie…
          Puteau MAE și SIE să îi zică ce or fi zis…ori era in concediu, ori era cel mai deștept…
          nu că pe acolo ar da profesionalismul pe afară…
          de deștept ce e va fi „groparul” pnl…

          Zic și io…

          5
        • 2,5,6,7 – părerea mea. O fi primit un semnal de la neamț: stai in banca ta și nu mai ieșii in evidență că te remaniez de nu te vezi. Pe de altă parte, putea să se retragă in loc să se complacă, dacă era inteligent – a avut atâtea ocazii. Am văzut imaginile cu Stoltenberg, Johannis și el ( la ultima lor întâlnire cred) – parcă era cățelul neamțului…grețos!

          2
    • eforturile astea ale Germaniei in favoarea RO nu au avut greutate si presiune. Nu pare deloc ca DE este la butoane la pupitrul de comanda in fata unei Austrii care in fond sageata Rusiei. Ce face DE nu este apasat pe butoane importante, ci e mai mult dat in pacanele. Vrajeala!

      17
      • Da, in democratii nu poti dicta unui stat ce sa faca. Poti inteprinde actiuni diplomatice astfel incat respectivul stat sa nu fie idiot.
        Asta cu telefonul de la Moscova mergea in epoca sovietelor, chiar si atunci in vest un stat inca mai ar dreptul suveran de a fi cretin. Si referitor la acest drept inca suveran, uita-te la Uk in 2016.
        Recomandarea mea tuturor este sa iesim din paradigma butoanelor, si sa intram in cea a muncii, a comunitatii si realtionarii. „Butoanele” sunt reminescenta imbecilizarii otomane, unde ai vorbit cu marea poarta si „s-a rezolvat”. Si tot in materie de a intelege cum functioneaza organismele internationale, si noi putem sa ne opunem la o gramada de chestii. Zic sa o facem, mai ales aoclo unde apar interese ale Austriei.
        Exact, „vrăjiieeală”… coada sus si buda in fundul curtii.

        19
        • un pic cam idealista asta cu suveranitatea. cand a zis Merkel la migranti „Şo”, au facut toti sluj… Sau ca acum nu mai traim in era butoanelor ? Eu atata zic, puternicii apasa la butoane de zici ca-i claviatura de pian… si ei fac muzica.

          15
          • Corral, hai sa facem un excercitiu de adevarat/fals ca sa ilustrez mai bine ce gandesc.
            1. Austriecii au fost cacanari – Adv
            2. Noi suntem niste domnisoare de pension cu caietul de sarcini la zi – Fals
            3. MAI-ul s-a achitat de toate obligatiile – Fals – nu vreau sa reincep discutia cu „tehnicul” ca daca ai primit 10 land rovere cu termoviziune si 15 laptopuri nu inseamna ca tehnic esti brici. Brici esti cand sti folosind aceste mijloace tehnice sa aduci plus valoarea informativa/operationala misiunii in finctie de situatie.
            4. Diplomatia romaneasca a facut tot ceea ce a putut – Fals
            5. Votul Austriei este strict pe criterii obiective – Fals
            5.1 Au dat un vot pe criterii economice – Poate adevarat, dar daca au fost interese, pe care noi pulimea nu le gasim pă net, de ce nu au fost adresate? Hai bossule, facem sa fie bine ca asa-i la noi in balcani(da stiu unde-s balcanii pe harta, vorbesc de cultura asta tampita de si vechii bizantini si-ar lua notite de la noi)
            6. Nu puteam face nimic in speta asta -Fals, Fals si mai Fals
            7. Puteam cere o amanare, stind ca nu putem conta pe votul lor – Adv
            8. Puteam sa negociem chiar si in tripartida cu o putere europeana? Adv
            9. Aveam sprijiunul inclusiv al Presedintelui Austriei – Adv – bai frate sa nu folosesti asta, vorba lui Basescu, asta-i politica de gîgă.
            Dar asta-i schema, nici eu nici tu nu suntem acolo ci amandoi muncim zi-lumina(eu cel putin) ca sa platesc chipurile oameni profesionisti, cu experienta care sa imi apere interesul. Nu pot sa mai aud asta cu forta implacabila si noua numai delfinii din marea neagra ni-s preteni.
            Desi proeuropean convins, acum personal sunt foarte dezamagit de Micron, el trebuia sa fie varful de lance european impotriva votului tampit austriac, in virtutea unei prietenii seculare. Nu ma asteptam sa fie Scholz aici, Realpolitikerul de serviciu si faptul ca neamtul trebuie sa astepte 9 luni pentru o Dacie Duster noua.
            Edit: nu s-au facut sluj, cotele alea nu functioneaza, asta-i si parte a numultumirii Austriei. Da, stiu, si ce legatura are asta cu noi. Nici una, lucru iara neexeploatat de dliplomatia de Dambovita.

            8
            • „Desi proeuropean convins, acum personal sunt foarte dezamagit de Micron, el trebuia sa fie varful de lance european impotriva votului tampit austriac, in virtutea unei prietenii seculare…”nu prea mai este Franta mare prietena a Romaniei din motive de apropiere fata de SUA. Mai adaugi si omul Macron in ecuatie si era de asteptat sa nu fie foarte vocali in sprijinirea Romaniei .

              6
            • @lt(rez)
              Esti idealist. „Butoane” au existat intotdeauna si vor exista atata vreme cat puterea si influenta statelor nu va fi egala. Adica intotdeauna. 😀
              Insa depinde si de cat de hotarat apasa cineva pe buton, plus ca uneori se mai refac cablajele: aia care azi raspundeau la un buton, maine pot raspunde la altul…

              7
              • Nu stiu cum sa comentez domnule habarnist. Insa pe dl Cubreacov mi s-a dat sa-l intalnesc telegrafic de scurt in acesta viata. I-a spus unui domn colonel din Timisoara care ajuta la renovarea unui cimitir romanesc din Seghed, ca etimologic corect este „Seghedin”. Rautacios, ciufut dusman ideologic a lui „sa fie bine si sa nu fie rau” cum ma stiti, am indraznit sa intervin in discutie, chiar asa neivitat(si nesimtit sunt, ce sa-i fac) si i-am zis domnului ca atunci trebuie sa ne cerem scuze lui Basescu, pentru „Sulaina Channel”, ca eu am invatat la limba si literatura romana ca substantivele proprii nu se traduc.Prin urmare, nici de la ei spre noi, nici de la noi spre ei. Desigur discutia se pune acolo unde o forma devine dominata si acceptata atunci cand ai doua forme una locala si alta „straineza”. Prin urmare New York ramane si nu Noul York sau in antiteza Viena si nu Wien, ca tot este la moda. Fara a dori sa-i dau cu un ciocanel mic in socul studilor dl in discutie, are si nu dreptate. Da este Nipru si nu Dneper, insa Chiev-ul ar aduce zambete pe cand Kiev nu. Stiti cum este draga habarnist, al dracului de treaba limba asta, cica organism viu, nu-i ca la noi, unde 1+1=2 si la artilerie, si la logistica.
                La multi ani, apropo!

                6
        • aici imi permit sa te contrazic Lt. Avem SIE si niste guvernanti care trebuiau informatii din timp privind decizia austriei. Ok, acuma ca esti informat ia sa faca SIE rost de un material de santaj la aia care voteaza contra noastra, ca au amanta, ca au conturi in strainatate, ca ii plac baietii, etc.. si asa usor si subtil puteam intra in Schengen..un pic de vointa si talent..pana cuma cei de la SIE nu prea isi merita salarul, nici divizia aia care aduca copii din tarile arabe inapoi in tara nu prea mai misca wink wink

          17
          • Pai barny, nu ma contrazici deloc. Chiar deloc, asta spun si eu, retin in sarcina noastra faptul ca nu am putut para o o lovitora anuntata.
            Zici asa: Vezi ca-ti dau un pumn in mecla, si apoi…au vaii… mi-ai dat un pumn in mecla. Pai nu-ti zisai amu’s 5 minute ca dau?

            6
    • Pana una alta,
      https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/document-romgaz-sustine-ca-omv-petrom-a-depus-declaratie-de-comercialitate-pentru-neptun-deep-fara-studiu-de-evaluare-in-legislatie-nu-exista-decizie-finala-de-investitie-20964215
      OMV-Petrom inca face ce vrea la noi in tara si isi bate joc de partenerul Romgaz care are 50% din proiect.
      Ar trebui plezniti figurativ vorbind omv-petrom…

      18
      • Vash the Stampede

        Pai cam asta-i… atitudinea de stapani de sclavi! Ce alte dovezi sa mai aduc, sa ofer…??! It’s practically in the open! Everybody sees, everybody hears! ?

        2
    • Sa traiti dom’ locotenent(rez) si „La mulțean'” cum se zice pe la noi. Faptul ca nu am putut contracara atunci decizia Austriei are intr-adevar o oarecare relevanta in sensul ca ne pune pe noi in pozitia de a-i lua la intrebari pe decidenti. Mai important mi se pare faptul ca dupa JAI ai nostri nu au prea miscat in front. Dimpotriva,a ieșit presedintele (cu p mic de mana) inflamat cu boicotu’. Si asta cand a fost informat ca cetatenii iau in serios situatia si chiar boicoteaza la nivel personal. Dupa care a iesit fostul meu angajator( Erste) si a anuntat ca doar 12 conturi au inchise si/sau transferate. M-am micționat pe mine de ras. Aia 12 titulari de cont BCR care au plecat sunt de la mine din bloc și nu exagerez cand zic asta. Dar vorba lunga-i paguba omului….cert e ca Austria ne-a ars la bani pana la urma. Exact asta tre’ sa facem si noi,am mai spus-o nu cu mult timp in urma. Crede-ma lipsa catorva mld de pe piata lor financiara,mai ales in contextul economic de azi,i-ar face sa-si dea palme peste bot,pe principiul Randul 1 palmuieste Randul 2. Si invers. Decapitalizarea celor doua banci ar aduce prejudicii de imagine dar si financiare pentru ei. In ordinea asta evident; iar cand o banca pierde la imagine s-a cam incheiat smecheria. De aia a iesit herr praesident,sa calmeze lucrurile si sa nu-i impute pretenarii austrieci derapajul vreunei banci. By the way,singura reactie oficiala a noastra a fost rechemarea pentru consultari a lui Emil Hurezeanu. Niste oameni rai de prin cartier spun ca E.S. Emil Hurezeanu „s-a rechemat” el însuși. Reactia Austriei: ambasadoarea lor lipseste de la post. De ce? O zi au spus ca e in vacanta,a doua zi ca la spital face un chiuretaj,dracu’ sa-i ia. Nu au fost in stare sa cada de acord asupra unei minciuni credibile pe care sa ne-o livreze. Si reactii au mai fost din ce observ doar ministere si compani conduse de psd si apropriatii lor boicoteaza bancile. Dar asta e,sa fim sanatosi sa putem apuca ziua in care vom fi tratatati de catre „prieteni si parteneri” fara prejudecati. Sa traiti!

      13
      • hurezeanu e neica nimeni in drum diplomatic vorbind,daca e doar de reprezentare are scuza fisei postului…daca e implicat direct atunci sa-si vada de pasiunile si hobbyurile varstei.

        4
      • sa dea guvernu’ o norma prin care la notificarea unei banci se va schimba automat contul in care plateste casa de pensii, ceva gen portare mobil sau contract curent. Sa vezi atunci cati pensionari vor lasa balta o anumita banca unde s-au trezit cu un card.

        2
    • Apropo de „romaneasca”, voi știați că unul din șoferii lui Nehammer e român? Ironic.

      2
  9. Multumim de analiza!

    Trei aspecte:
    1. „n-am avut intentia de a adera la URSS precum Bulgaria”. Din pacate este fals. Romania pe timpul guvernarii Groza avea planuri conrete de a deveni soviet. Sursa: Memoriile lui Dudu Velicu publicate pe baza materialului din Arhivele Nationale si ale Securitatii.

    2. Se pare ca toti, americanii, rusii inteleg importanta strategica a RO, numai romanii insisi nu. Teribil, sa ajungi sa traga toti de tine ca de un caine mort. Politica RO este in acest sens pasiva, cel mult reactiva, in nici un caz proactiva.

    3. Este RO intr-adevar in afara sferei de influenta ruse? Poate, dar nu in intregime. Dupa cum subliniati, valoarea strategica a tarii presupune in mod logic o actiune sustinuta de inarmare, o ofensiva diplomatica rezoluta, transformarea REALA, nu palavragita, intr-un vector de putere la Marea Negra. Observand realitatea dezolanta a armatei, calitatea guvernarii, lipsa de influenta la nivel european unde Austria et Co. se pisa pe noi la orice ora, ne intrebam de ce este asa… Oentru ca rusii sunt prezenti in RO, de-aia este asa. Mi-e frica sa ma gandesc ce misuna prin MApN, prin CSAT, prin Guvern etc. Corupti om fi, incompetenti om fi, iresponsabili om fi, dar toate le suntem suntem cu „dedicatie” de la Moscova.

    Plus trollii media, presa romaneasca cred ca e in mana Moscovei la cel putin 50%.

    46
    • Vash the Stampede

      Pai doar nu v-ati inchipuit ca numai cei din West, au mentalitati & atitudini de imperialishti & stapani de sclavi…

      Evident ca si domnii cealoveci, au avut de la cine sa „invete meserie” de imperialist si neo-colonialism!

      Noi poporul Roman, pentru Russistan si „mareatza gloata cealoveca”, nu suntem nimic mai mult, decat, „un popor de s(c)levi, latinizati” ‘colea… cumva, candva… ma rag, nu cauzele exacte sunt problema cea mare… oricum „se poate inventa” pe parcurs(avans spre West)… ?

      Va citez: „Este RO intr-adevar in afara sferei de influenta ruse? Poate, dar nu in intregime.”

      Pai nu prea esztem deloc, inafara sferei de enfluenta Russistaneza! „Fafacerile” cu cealovecii samagonezi, efectiv au curs garla, dupa ’90 ‘ncoa! Prin tot felul de interpusi de la noi, cat si prin intermediul „diveselor firme din occident”, care aveau la baza vreun offshore Russistanez de prin Cipru, Grecia, Austrea, E.A.U., Singapore, Taiwan, etc.

      Eshaloanele doi si trei ale sinecuritatii, au avut mari griji, sa pastreze relatii extrem de amicale, cu Russistanul, dupa ce l-au executat pe Ceashca! Conform „instructiei” primite la „Mockba” de altfel, pe durata „studiilor” efectuate acolo, in perioada comunista!!!

      3
  10. Ce au făcut rusii cu noi?

    Pai nimic util ambelor părți.Sunt incapabili sau par incapabili de o viziune realista și pe termen lung în ce ne privește.Nicicand nu au fost.

    Istoria alternativa e cu ?? dar cele mai mari dezastre ale Rusiei s-au tras pt ca in balanta forțelor România nu a fost de partea lor sau neutra.
    În primul razboi dacă nu ne instrainau cu Basarabia și cu figura de la 1878 aveau partie spre Serbia și distrugeau Austro-Ungaria pana sa se întâmple nenorocirea cu revoluția.
    În al doilea le mergea mai bine cu nemții în pana prostului și vreo 600km de front mai puțin.

    În războiul rece,după 1968 accesul la Stramtori și Mediterana era un exercițiu pur teoretic,de aplicații pe harta.

    Nataraii apreciază importanta gurilor Dunării și a restului.Pur și simplu nu vor însă să priceapă ca deși romanii sunt de 7- 10 ori mai putini ca ei nu suntem cantitate neglijabila. Pt ca tot timpul mai sunt și alții pe lângă.Acei alții au fost bizantini,turci,englezi,francezi,germani și acum americani.Nu contează cine,contează ca sunt.

    Ce a lipsit romanilor ,iar alții au avut,a fost o sfanta mama de bătaie data doar de noi,cum au turcii,polonezii sau finlandezii.Daca ii băteam o data sa le sune apa, am fi fost prieteni.

    58
    • i-am batut boss
      cu manuta noastra am luat Odessa si vreo 13 judete
      ca era dobermanu in spate e partea a doua

      https://en.wikipedia.org/wiki/Administrative_divisions_of_the_Kingdom_of_Romania_%281941%E2%80%931944%29

      a fost facut Antonescu KO dar a apucat sa dea si el vreo 2 pumni
      muscalii sunt si acum uluiti si furiosi ca Romania i-a umilit si ridiculizat

      lenin nu ar fi avut noroc fara injectia de aur romaneasca, aka tezaurul
      nu mai intrebati de tezaur, ca a fost cheltuit din 1918

      intr-un cuvant, rusii s-au purtat urat cu noi si noi le-am adus ghinion

      au fost ceva tentative de imprietenire dar saracii betivi nu stiu cum sa repare, ei doar strica

      totusi sa recunoastem ca foarte bine Stalin putea sa lase N Transilvaniei paprikarilor, dar nu a facut-o, de aceea maghiarii pupa ghiulu lui putin, poate poate…..

      mai sunt 2 aspecte cu schengenu

      1. aveti voi certitudinea ca clasa politica romaneasca vrea in sch?
      ca ei nu au nici un avantaj din asta, ba au un mare dezavantaj, comertul cu arme de foc nu va mai fi sub control
      2. daca isi pun mintea, vamesii pot strange o spaga cam cat PIB-ul Austriei si voi vreti sa le desfiintati locurile de munca he he

      29
    • @Mihais. * … Ce au făcut rusii cu noi? […] Sunt incapabili sau par incapabili de o viziune realista și pe termen lung în ce ne privește. … *. Niet.
      Rușii sunt capabili de o viziune, evident defavorabilă nouă (panortodoxismul a luat fața panslavismului în retorica adresată sudului). Problema lor e că nu au putut să-și extindă puterea, pentru că au avut de-a face nunai cu aliați conjuncturali, nu sistemici. Cantemir s-a pupat cu ei doar cât să obțină o reducere la bir, dar final tot la Stambul și-a reînnoit firmanul. Vladimirescu s-a folosit de Eteria înființată de ruși până a crezut că are ceva putere. Retorica cu *țineți rușii departe de gurile Dunării* vine de la Kogălniceanu. Carol I dormea în același cort cu prințul Nicolae la Plevna, dar în același timp ordona dorobanților să-i țină-n lesă pe soldații ruși cât trec prin România. Deși *Ana Pauker și cu Dej / Au băgat spaima-n burghej*, Dej a profitat de paranoia antisemită a lui Stalin și apoi de destalinizarea lui Hrușciov ca să sape în fidelii Moscovei. Sunt opinii de istorici care consideră că Dej l-a pus succesor pe Ceaușescu tocmai pentru credibilitatea mai mare a atitudinii anti-sovietice a acestuia.
      Când în sfârșit au avut și rușii în mlaștina Dâmboviței un om mai de încredere – pe soțul tovarășei Nina – taman atunci s-a nimerit să fie ei în rahat mare de tot. Ghinion. Al lor, că norocu’ a fost al nostru.
      * … cele mai mari dezastre ale Rusiei s-au tras pt ca in balanța forțelor România nu a fost de partea lor sau neutra … *. Aha. Și Hitler și-a pierdut încrederea în Stalin după ocuparea Bucovinei de Nord care nu era consemnată de tratatul Ribbentrop – Molotov. Și românii au făcut non-combat la cotul Donului că altfel Hitler se oprea la Astrakhan. Și rușilor nu s-au băgat peste Ceașcă de frica laserului lui Coandă care le-a topit două divizii de tancuri în ’68. Da, da … Și oasele de la Bugiulești vin de la nepotul lu’ Lucy, și gânditorul de la Hamangia era amuleta lui Noe când s-a urcat pe arcă … Suntem atât de oripilați de incompetența catastrofică a liderilor noștri tradusă prin sentimentul de micime ca nație că ajungem să căutăm miracole acolo unde nu sunt …
      * … Ce a lipsit romanilor ,iar alții au avut,a fost o sfanta mama de bătaie data doar de noi [rușilor] … *. Și dacă le-am fi dat și dacă nu, tot aia e – la ruși totul e propagandă, motivele nu contează, ei se agață de orice le servește scopului lor imperialist cotropitor. Finlandezii le-au dat marț chiar înainte de WW2 și tot au trebuit să renunțe la Karelia și dup-aia tot au stat cu morcovu’ bine băgat în toate buncărele lor, Bonaparte și-a făcut baie-n cada de aur de la Kremlin dar tot de frica rușilor a ajuns antiamericanul De Gaulle să se pupe pe gură și cu Ike, și cu JFK și cu LBJ …
      @corral. * … Romania pe timpul guvernarii Groza avea planuri conrete de a deveni soviet … *. Vise, dar nu planuri concrete, aveau sovieticii care conduceau efectiv țara din postura de ocupanți. Percepția noastră publică eronată despre planul Valev este că era un plan de disoluție statală anti-românească dar acesta era un plan transfrontalier în contextul dorinței vremii de internaționalizare intra-CAER (mai multe – https://historia.ro/sectiune/general/executarea-fara-mila-a-lui-valev-in-pur-stil-567401.html despre https://ro.wikipedia.org/wiki/Planul_Valev)
      Despre articol – * … fara Romania soarta Ucrainei ar fi fost poate cu totul alta … *. Da și nu, mai mult nu. Ucraina n-ar fi făcut pașii spre occidentalizare dacă ar fi avut în coastă o Românie aliat fidel al Rusiei (nu de alta, dar Ucraina e suficient de matură ca nație încât să poată înțelege că nu-și poate permite un bou ca Saakashvili care pleacă la răzbel fără să se uite pe hartă). Altfel, tot ar fi făcut. Dacă ne uităm ce lideri a avut Ucraina – Kravciuk 25 % pro-Rusia, Kucima 50 %, Iușcenko 0 %, Ianukovici 100 %, Poroșenko 0 %, Zelenski 0 %, concluzionăm că Ucraina a fost fidelă Rusiei doar 30 % , adică forța centrifugă Rusiei este o caracteristică neconjuncturală a Ucrainei, era integrată conștiinței naționale ucrainene cu mult dinainte de februarie 2022, iar acum, după Bucha și toate mizeriile războiului … dacă ar deveni Rusia membră UE și NATO înaintea Ucrainei, Ucraina ar zice că nu mai vrea nici UE nici NATO.
      Referitor la importanța României – hai să nu ne-mbătăm cu apă rece … Hai s-o lăsăm mai moale cu idei ca *România, centrul nodal al sprijinului pentru Ucraina* – grosul tot prin Polonia a trecut. Cam la fel – mai moale cu ideile cu România, a mai anti-rusă din parcare – să facă numai 10 % din ce-au făcut nemernicii noștri Dâncu, Voiculescu, Dragnea, Ciolacu sau Simion, un politician polonez sau lituanian se trezea la bulău pentru 20 de ani.
      Despre atitudinea americană – din păcate avem impresia despre ei că ar trebui să se comporte ca rușii – când văd la butoane un Dâncu să-l ușuie după 3 luni nu după un an, când se uită la România TV să mai trimită un F117 cu o JDAM pe deasupra vilei din Belgrad a lui Ghiță, când văd nostalgici după NKVD din gașca securistă să-i scuture puțin. Problema nu-i a americanilor – ei își tratează cu respect aliatul și-l lasă să facă aproximativ orice în probleme de politică internă, chiar cu riscul deprecierii siguranței NATO – problema e a noastră, că vrem să vină și bani, și valută, și Biden să ne f..tă, da’ numai noi să nu cumva să ne mișcăm mai cu talent că ni se dezumflă ditai frumusețe de burtă de lene … Și Dâncu, și Ghiță, și mulți alții ar merita cu prisosință o intoxicație acută cu plumb, dar nu din mână americană ci din mână românească, motivată de dorința noastră internă de a scăpa odată de perfidia rusă și nu de dorința de a face pe plac licuriciului cel mare.
      Tot despre americani și pretenarii lor cu ghilimele de gașcă NATO – evident că nu le place de ei, dar în numele principiului repectului pentru aliați își permit să țină sub aripa lor și o cioară ca Viktor Orban și o viperă ca Recep Taiyp Erdogan și o curvă precum Karl Nehammer pentru că sunt suficient de puternici iar rușii extraordinari de slabi. Și pentru americani respectul pentru aliați e treabă importantă, pentru că au văzut ce-nseamnă să acorde respect în Coreea, Japonia, UK sau altele, dar și ce-nseamnă și să nu acorde respect – Vietnam, Irak, Afganistan …

      30
      • Super răspuns, omule! Respect!

        3
      • La chestia că Ukr ar fi făcut pași spre occidentalizare, te contrazic….
        Noi eram inamicul, vezi problema canalului, platoul continental de la MN…rusia era fratele mai mare…
        După maidan rusia e inceput mizeriile, Ukr cu pantalonii in vine și, facepalm, rusia începe să le șutească teritorii…Ukr huo la ruși, trăiască UE și NATO…

        Așa, pe scurt…

        9
      • fiind probabil unul dintre putinii care a citit memoriile lui Petru Groza, mi-e foarte greu sa cred ca a avut vreodata intentia serioasa sa duca tara spre statului de soviet si membra a uniunii. avea multe pacate dar nu asta.

        adevarul e ca nu le-am dat o bataie serioasa rusilor. Odessa nu poate fi considerat asa ceva. dupa razboiul de iarna rusii si-au schimbat atitudinea fata de finlandezi; probabil a avut o contributie si razboiul de continuare si pierederile masive din razboiul de iarna; cert e ca ducatul si-a aratat clar intentia de a fi stat independent, democratic, cu toate ca a avut cozi de topor moscovite chiar in fruntea statului…

        US/NATO nu tin sub aripa lor ciorile respective, mai ales Austria care nu e in NATO 🙂 ; ba chiar pe turci i-au lovit rau ca i-au scos din programul F-35 si nu le mai vand piese de F-16. doar ca nu-i pot scoate asa, din cauza unui tampit la putere insa ii pot trage pe margine e.g. logistica Grecia->Romania cu suport american; m-ar interesa si un drum logistic alternativ Albania->Macedonia->Bulgaria, zicea cineva pe aici ca primele doua sunt tari unde ar trebui sa avem o diplomatie mai asertiva si cred eu si investitii

        9
      • „Cantemir s-a pupat cu ei doar cât să obțină o reducere la bir, dar final tot la Stambul și-a reînnoit firmanul.”
        N-are treaba una cu alta. Epoca in care domnitorii romani se revoltau militar si obtineau reducerea tributului se cam incheiase odata cu Mihai Viteazul si Radu Serban. In epoca lui Cantemir daca argumentele tradarii convingeau sultanul trimitea un detasament simbolic sa-l aresteze pe domnul infidel. Si nimeni nu misca un deget sa-i opreasca. Deci afirmatia cu jocul lui Cantemir cu rusii ca sa obtina reducerea yributului este eronata. Pur si simplu domnitorii romani au vazut in ascensiunea Austriei si a Rusiei ocazia de a elimina dominatia otomana cu ajutorul unor puteri crestine. O viziune naiva cum s-a putut vedea mai tarziu.
        „Vladimirescu s-a folosit de Eteria înființată de ruși până a crezut că are ceva putere”
        Iarasi o denaturare a adevarului istoric. In realitate Eteria este cea care a incercat sa folosesca Tarile Romane ca baza. Ipsilanti venise cu putin peste 2000 de oameni la care s-au adaugat si detasamentele de arnauti. In marea lor majoritate stransura, aventurieri si tineri idealisti fara pregatire militara, ultimii grupati in Batalionul Sacru. Prin comparatie Adunarea Norodului avea undeva la 13-15000 de oameni din care cca 6000 de panduri cu experienta de lupta. Cum a incercat sa foloseasca Tudor Eteria cand Ipsilanti avea o forta inferioara iar conflictul dintre Tudor si Eterie a pornit de la refuzul lui Tudor de a adopta o atitudine fatis antiotomana din dorinta de a evita o interventie militara turca in Tara Romaneasca lucru care s-a intamplat tocmai datorita inabilitatii lui Ipsilanti? Ca grecul era un bou s-a vazut din momentul in care a declarat dupa trecerea in Moldova ca are sprijinul Rusiei fapt care l-a obligat pe tar sa dezavueze miscarea eterista in public. A urmat batalia de la Dragasani unde s-a vazut cate parale facea Eteria. De fapt masacrul de la Dragasani.
        Faci unele inlantuiri logice care pleaca de premise eronate.
        Rusia n-a avut aliati sistemici nu pentru ca nu existau ci oentru ca n-a stiut sa si-i faca. Romanii si polonezii sunt unii dintre ei. Rusia in ingalarea ei a considerat ca n-are nevoie de aliati ci de supusi.

        20
        • @Anla’shok. Tu chiar vrei să fii Gică Contra pe teme de istorie. Ok.
          Dimitrie Cantemir – după o tentativă de a ocupa tronul Moldovei, neacceptată de sultan în urma mașinațiunilor lui Constantin Brâncoveanu, după mulți ani, a fost numit de turci în locul lui Mavrocordat ca domnitor (expresia era *a primi firmanul de domn*) cu promisiunea din partea turcilor de reducere a poverilor și promisiunea din partea lui de a se folosi de relațiile lui bine cunoscute cu rușii pentru a-l prinde pe Constantin Brâncoveanu. Că dup-aia a încheiat cu Petru cel Mare tratatul de la Luțk prin care Petru promitea reintegrarea Bugeacului și Tighinei într-o Moldovă supusă Rusiei și câte și mai câte și n-a ieșit pasența în bătălia de la Stănilești și a trebuit să-și trăiască restul vieții în Rusia, asta-i altceva. Dar eu n-am expus nimic eronat – poate ar fi trebuit să mai detaliez cum și-a construit relațiile pentru a deveni din garanția de domnie a lui frati-său Antioh negociator de prim rang.
          Vladimirescu ar fi rămas un simplu comandant paramilitar sau vătaf pe vreo moșie în absența mișcării eteriste pe teritoriul Valahiei. Dar Eteria avea baza la Odessa, pe teritoriu rus, și era finanțată de Secțiunea 3 (predecesoarea Okhranei). Deci Tudor a folosit mișcarea eteristă pentru a-și atinge scopurile e corect. Că Alexandru I a dezavuat public Filiki Eteria ca să nu-și asume preconizatul eșec sau că Tudor a fost asasinat de eteriști, asta e altceva.
          Concluzia mea : Rusia n-a avut aliați sistemici ci doar oportuniști, evident pentru că dorea doar supuși. Cam ca a ta. Doar că hai să fim Gică Contra …

          1
          • Domnu’ Gigi n-are importanta ce vreau eu ideea principala este este ca amesteci adevaruri cu minciuni sau interpretari tendentioase ca sa-ti iasa textul.
            Pe scurt din ce spui tu lucrurile adevarate sunt ca intre Cantemiresti si Brancoveni era o rivalitate acuta provocata atat de dorinta fiecarei familii de a controla tara-sora prin interpusi dar si datorita problemei Cassandra, fiica lui Serban Cantacuzino, devenita apropiata a Cantemirestilor si din cauza careia Brancovenii au inghitit niste umilinte din partea austriecilor(ca tot vroiai mai adanc). Apoi este adevarat ca Antioh a devenit domn inaintea lui Dimitrie insa nu in pofida lcelui din urma. Pana in 1710 Dimitrie a refuzat de cateva ori firmanul de domnie preferand sa ramana capuchehaia lui Antioh. De la asta si pana la manevre ca sa ajunga domnitor dar i-ar fi luat Antioh fata e cale lunga maestre. Da a fost numit domn ca sa-l supravegheze pe Brancoveanu data fiind pozitia ambigua a spatarului Toma Cantacuzino care desi era om de incredere al Brancoveanului avea relatii bune cu Cantemirestii si inclina spre o alianta cu Rusia. Pana la urma nu povestile cu tributul l-au facut pe Cantemir sa se orienteze si el spre Rusia ci razboiul intrigilor purtat cu Brancoveanu la Constantinopol plus altele ce tin de formarea lui culturala.

            Si hai sa ti-o servesc cu materialul tau:”Că dup-aia a încheiat cu Petru cel Mare tratatul de la Luțk prin care Petru promitea reintegrarea Bugeacului și Tighinei într-o Moldovă supusă Rusiei și câte și mai câte și n-a ieșit pasența în bătălia de la Stănilești..”
            Mi se pare comic ca bagatelizezi tocmai asta si tocmai in aceata discutie. Tu iei in deradere o picatura din esenta comportamentului Rusiei fata de aliati si arata bolta cu care mictioneaza peste tratatele pe care le semneaza. Culmea este ca teritoriile amintite de tine in zeflemea au fost luate de rusi in 1812 cand de fapt tinta era Siretul ca granita dar spre ghinionul lor a intrat Napoleon peste ei si au trebuit sa se multumeasca cu Prutul.
            La chestia cu Eteria esti iar in barci singura afirmatie corecta este ca sediul ei era la Odessa. In rest incerci sa prezinti o miscare esuata in ramura ei nordica ca pe un game changer in zona. Ia zi tu cum a incercat Tudor care ar fi ramas un simplu vataf, ca asta si era, sa foloseasca Eteria ca sa-si. atinga scopurile, de fapt care erau scopurile lui Tudor? Mai curand Eteria a incercat sa se foloseasca de Tudor pentru ca Tudor a pornit miscarea la instigarea si cu acordul unor mari boieri afiliati Eteriei. De fapt Ipsilanti dorea, visa mai bine zis sa restaureze Bizantul cu sangele pandurilor olteni si, dupa trecerea Dunarii si cu al bulgarilor ca sa se inscauneze ca imparat grec la Constantinopol. Tipul era dus, la fel cei ce-l urmau dovada este faptul ca boierii eteristi de la noi cand au vazut cu cine au de-a face au sters-o rapid la Brasov stergandu-se la fund cu idealurile de eliberare vanturate de Ipsilanti. A ramas Tudor sa se descurce cu eteristii la nord de Bucuresti si turcii la Dunare. Si totusi pentru ca faci atata galagie care erau scopurile pentru care Tudor ar fi incercat sa foloseasca Eteria cand Tudor a fost de fapt cel folosit.?
            Bonus tu ce inseamna pentru tine aliat oportunist? Pentru ca singurele mostre de oportunism in exemplele tale vin tot din partea Rusiei. Dar esti prea ocupat sa fii Gigi Gagu ca sa observi ca propriile tale argumente iti contrazic discursul. Asa ca mai bine Gica Contra decat Gigi….

            6
            • @Anla’shok. Istoric afirmațiile tale sunt corecte și din punctul meu de vedere. Interpretarea lor – nu din punctul meu de vedere. Tu spui că întâi a fost găina și dup-aia oul – adică tu spui că Dimitrie Cantemir a fost o cârpă împinsă în brațele rușilor de intrigile de Stambul, eu că a fost mare negociator devenit ulterior cârpă țaristă datorită hazardului războiului, tu spui că Vladimirescu *a pornit miscarea la instigarea si cu acordul unor mari boieri afiliati Eteriei*, eu că a folosit oportunitatea Eteriei pentru agenda proprie. Eu zic că întâi a fost oul …
              Anyway … revin la problema principală – spui * … iei in deradere o picatura din esenta comportamentului Rusiei fata de aliati si arata bolta cu care mictioneaza peste tratatele pe care le semneaza … *. De acord că atunci Petru a micționat cu boltă și acum la fel face Putin. Este atât de relevantă similitudinea istorică ? E o întrebare la care personal tind să răspund da, asemeni ție, dar tind și să mă abțin. Redau textul pus două comentarii mai jos pentru că îl consider singurul relevant și demn de dezbătut din toată discuția noastră :
              Dar care-i treaba cu poveștile ? Din păcate, și eu și tu am căzut în exact capcana propagandei ruse, adică în ideea continuumului temporal – pentru noi sunt importante povești de acum 300 de ani, atunci și pentru propaganda rusă trebuie să fie importante poveștile de acum 600 de ani cu Rusia kieveană și toate îmbârligăturile propagandistice de justificare a invaziei. Da, ar fi o diferență între noi, care discutăm despre persistența în timp a unor idei și caracteristici comportamentale la nivel de cutume politice, și propaganda rusă care ia din istorie doar ce-i convine să justifice crimele lui Putin.
              Dar o fi oare această diferență atât de mare ? Pentru că dacă diferența nu e mare, atunci evident că trebuie noi să ne schimbăm modul de a gândi, nu de alta dar altfel am ajunge să cauționăm monstruozități ale viitorului Putin 2 (nu neapărat rus). Rău e că nici nu ne dăm seama dacă realmente greșim sau nu. Personal nu cred că greșim pentru că dacă n-am citi despre Petru cel Mare și n-am crede în persistența unor cutume comportamentale statale de ordinul zecilor / sutelor de ani nu am putea să înțelegem visul lui Putin (adică Petru). Tot personal consider că și reversul, gen atitudinea americană *take it as it is, history is bull-shit*, nu e dezirabilă – uite că n-au estimat corect amploarea războiului, că dacă o estimau, umblau la niște butoane pentru un scenariu mai scurt, încheiat tot cu debarcarea lui Putin și umilirea Rusiei. Nu mai vorbesc de americani, că în chestii d-ăstea cu sutele de ani de istorie o cam dau în bară – vezi războiul din 1999, ale cărui consecințe pentru americani sau pentru aliații lor nu sunt atât de grozave.
              Și atunci, care ar fi soluția ?

              P.S. Zici de Eteria că a fost *o miscare esuata in ramura ei nordica ca pe un game changer in zona*. Kind reminder : înființare 1814, debut război de independență pe teritoriul Greciei 1821, finalizare operațiuni militare ample 1827, recunoaștere independență 1830. Ar fi vrut americanii, românii, bulgarii, venezuelenii, indienii, algerienii, vietnamezii să aibă asemenea mișcări *eșuate*. Că egiptenii și turcii au avut acțiuni genocidare reprobabile chiar și pentru începutul sec. XIX, asta-i altceva.
              P.P.S. Am citit abia acum termenul de *capuchehaia* – reprezentant al domnitorului era o definiție diplomatică pentru cea de garanție vie a executării relației contractuale sultan – monarh vasal (*ești băiat bun … ok, nu, vezi că plodu’ / fratele / ruda ta e-n mâinile noastre …*), o chestie inclusiv actuală la arăbeți – Qatar-ul a-nceput să-și ia nasul la purtare față de Arabia Saudită imediat după ce emirul quatarez și-a luat copiii de la școlile din Ryad … ha-ha.

              • 1.Cantemir Dimitrie. Ca mare parte a domnitorilir romani din secolul XVII isi doreau eliminarea jugului otoman, care era foarte greu de suportat atat din ratiuni economice cat si politico-religioase, este un fapt real si nu inventat de istoriografia comunista. De aceea cand trebuiau sa-si indeplineasca obligatiile vasalice fata de Poarta o faceau formal si de regula sabotau efortul de razboi otoman impotriva statelor crestine. Exemple ar fi, Serban Cantacuzino la asediul Vienei isi incarca tunurile cu paie cand tragea adupra austriecilor, Dabija Voda contra polonezilor a strans doar 3000 de osteni pe care i-a tinut in fata butilor de vin etc. Cantemir si Brancoveanu doreau acelasi lucru doar ca erau lucruri care-i desparteau. De asemenea erau greu de ales komentele in care trebuia facuta alegerea de a actiona contra turcilor si mai ales alaturi de cine. Tu te legi de chestiunea cubtributul. Crede-ma la acel moment tributul era depasit ca valoare de alte obligatii inventate de turci. El era insa expresia suzeranitatii otomane. Conflictul cu Brancoveanu si duelul de jalbe la Istanbul l-a facut pe Cantemir sa grabeasca alegerea. Altfel ambii domnitori renuntasera la calea austriaca si preferau solutia ruseasca care parea mai convenabila. Tu de faot ce spui, ca la. modul general am fost ca popor unul oportunist care a actionat intotdeauna meschin prin liderii sai atunci cand interesele lor marunte, personale coincideau ce cele generale. Cine a cui propaganda o serveste prin astfel de afirmatii?

                2.Tudor Vladimirescu. Inca nu m-ai lamurit care au fost de fapt interesele lui personale pentru a caror satisfacere s-ar fi folosit de Eterie. El a inceput miscarea in ianuarie 1821 dupa ce primise „mandatul” a 3 mari boieri romani, Brancoveanu, Ghica si Vacarescu. Acestia erau in legatura cu Eteria prin biierii care faceau parte din miscare(greseala mea cand am zis ca faceau parte din Eterie) cum era logofatul Samurcas care initial vrea reprimarea miscarii si il trimite pe Iordache Olimpiotul sa reprime miscarea insa aparent obiectivele se schimba pe drum si arnautii cu Olimpiot cu tot trec de partea Adunarii Norodului, mai curand o miscare subversiva a Eteriei facuta pentru a-l supraveghea pe Tudor si „partida nationala”. DDevenise evidenta diferenta de interese intre cele doua yabere, boierii romani care nu credeau ca stapanirea otomana poate fi inlaturata la acel moment si doreau doar inlaturarea domnilor straini, in majoritate greci din Fanar, in timp ce Eteria forea pastrarea acestora si implicit a Tarilor Romane in fsntezistul imperiu bizantin restaurat. Zici ca Eteria n-a fost un esec? Ba da in spatiul romanesc da pentru ca nationalistii greci doreau inlocuirea dominatiei otomane cu a lor. Legat de ce spui tu este exact invers Ipsilanti a incercat sa foloseasca miscarea lui Tudor pentru a-si atinge obiectivele. Iar tarul nu a dezavuat miscarea greaca nu pentru ca devenise evident esecul ei ci pentru ca Ispilanti facuse public sprijinul Rusiei, stat membru al Sfintei Aliante. Iar succesul luptei de eliberare a grecilor are doar o legatura mai mult tangentiala cu Eteria de la nord de Dunare care a ramas doar factorul declansator al luptei. Sursa succesului grec desi au fost masacrele antigrecesti din Istanbul si Asia Mica care au determinat Anglia, Franta si Rusia sa declare razboi turcilor si sa distruga flita turco-egipteana la Navarin altfel insurrectia grecilor s-ar fi inecat in sange.Vad ca tu duci in derizoriu tocmai acele masacre care au catalizat interventia marilor puteri, interventie care practic a salvat miscarea lor de eliberare. Nu mai spun ca erau mai multe factiuni grecesti care se masacrau intre ele cand nu se luptau cu turcii.In felul asta nu aveau cum sa invinga singuri.
                Tudor cum necum a obtinut revenirea domnilor romani. Revenind la valoarea Eteriei la nord de Dunare, in batalia de la Dragasani si Caravia si Iordache Olimpiotul s-au facut de ras, grecii au murit ca mieii la taiere in fata unei forte otomane de 3 ori mai mici. Singura trupa in care oameniisi-au a meritat numele de luptatori a fost o trupa de 800 de panduri condusa de capitanul Ion Oarca pe care Ipsilanti l-a convins sa luote alaturi de el dupa destramarea Adunarii Norodului. Datorita lui lor multi dintre fugarii Eteriei au avut timp sa fuga peste munti.
                Ma rog nu stiu ce interese ascunse avea Tudor de atins pe spinarea Eteriei cand la una din intalnirile cu Ipsilanti i-a spus ca ei doi au clar obiective diferite.
                Legat de capuchehaie te inseli, una era unul din fii domnitorului ostatic la Constantinopol ca garantie a fidelitatii domnului alta era functia de capuchehaie care era reprezentatul domnului in functie pe langa sultan si care functie a fost detinut de cele mai multe ori de boieri credinciosi domnului aflat pe tron. Ala care a scris ca vlastarul de domn ostatic era automat si capuchehaie da informatii eronate.

                5
      • Pai nea Gigi,rusii au dat cu jula inca de pe vremea lu Cantemir,cand in tratatul de la Lutsk in textul nostru scria ce am stabilit cu ei,in textul lor scria altceva.

        Ce zici tu nu e ce zic eu.Politica rusa a constat mereu in Europa in importul de diplomatie cu hanatele tatare.Adica dupa ce casapesti jumate din populatie,faci ce vrei cu restul.Lucru cu care teoretic nu am o problema,cu unii nu poti discuta altfel.Metoda e eficace si folosita de toti aia care au avut ceva de ocupat.Doar ca spaniolii,englezii ori francezii nu au facut din asta o regula in meciurile din Europa.Nu ca ar fi o blandete istoria cafturilor din ultimele 500 de ani,dar e vb de nivelul de escaladare a violentei.Intr-un fel te porti cu araucanii sau cu beduinii rebeli altfel te porti cu italienii sau germanii.Cu unii merge metoda capului patrat(nu detaliez ce inseamna),cu altii merge doar cate un mic jaf din muzeu sau cateva violuri pe scara relativ redusa.

        La rusi nu e nici o diferenta.Asta arata o miopie strategica si o lipsa sanatoasa de etica(care la un moment dat e tot e miopie strategica).Fraierii au vandut pielea ursului din padure.Adica au instrainat primul popor din Europa intalnit pe drumul spre Stramtori pt nimic.Rusii,desi s-au batut mult si bine cu turcii au trecut Dunarea in 2 ocazii.O data cand toti sarisera pe turci,a doua oara cu acordul nostru.
        Iar pe aia din Balcani,desi s-au dat mari eliberatori iar unii fraieri de acolo inca cred in pretenia rusa,concret n-au facut mare lucru de capul lor.

        Si lasa laseru lu Coanda,ca nu de povesti de astea vb io.Nici nu am zis ca am fi facut noi rahatu’ praf,am zis ca atunci cand se incordeaza muschii pe unii in arena fiecare chestie conteaza.Si conteaza al naibii daca in ring cu unii de 120 de kile e cate un pustan de 30kg,dar care la momentul X sa dea una la rinichi.E bine sa promiti ciocolata destula din vreme,sa castigi increderea.Si sa o si dai dupa meci.

        12
        • @mihais. Nu – țin perfect minte – tratatul a fost scris olograf chiar de Dimitrie Cantemir. Problema a apărut după bătălia de la Stănilești, când tratatul evident devenea caduc – după ce s-a mai gândit, Petru a decis că e mai bine să expună public o variantă în care să acorde mai puține avantaje cu rol de model pentru următoare alte eventuale de tratate de vasalitate, și exact din acest motiv i-a acordat multe moșii și privilegii lui Cantemir – gura-nchisă și obrazu’ fin cu cheltuială se țin … În plus, mai e și povestea cu fiica lui Cantemir, cu avort la ordinul țarinei … povești.
          Dar care-i treaba cu poveștile ? Din păcate, și eu și tu am căzut în exact capcana propagandei ruse, adică în ideea continuumului temporal – pentru noi sunt importante povești de acum 300 de ani, atunci și pentru propaganda rusă trebuie să fie importante poveștile de acum 600 de ani cu Rusia kieveană și toate îmbârligăturile propagandistice de justificare a invaziei. Da, ar fi o diferență între noi, care discutăm despre persistența în timp a unor idei și caracteristici comportamentale la nivel de cutume politice, și propaganda rusă care ia din istorie doar ce-i convine să justifice crimele lui Putin.
          Dar o fi oare această diferență atât de mare ? Pentru că dacă diferența nu e mare, atunci evident că trebuie noi să ne schimbăm modul de a gândi, nu de alta dar altfel am ajunge să cauționăm monstruozități ale viitorului Putin 2 (nu neapărat rus). Rău e că nici nu ne dăm seama dacă realmente greșim sau nu. Personal nu cred că greșim pentru că dacă n-am citi despre Petru cel Mare și n-am crede în persistența unor cutume comportamentale statale de ordinul zecilor / sutelor de ani nu am putea să înțelegem visul lui Putin (adică Petru). Tot personal consider că și reversul, gen atitudinea americană *take it as it is, history is bull-shit*, nu e dezirabilă – uite că n-au estimat corect amploarea războiului, că dacă o estimau, umblau la niște butoane pentru un scenariu mai scurt, încheiat tot cu debarcarea lui Putin și umilirea Rusiei. Nu mai vorbesc de americani, că în chestii d-ăstea cu sutele de ani de istorie o cam dau în bară – vezi războiul din 1999, ale cărui consecințe pentru americani sau pentru aliații lor nu sunt atât de grozave.
          Și atunci, care ar fi soluția ?
          P.S. Să dai după meci ciocolata promisă e obligatoriu e obligatoriu doar pentru tine în relația ta cu plodu’ tău. Între state – dă cu virgulă. S-a mai încercat după WW1 cu Germania da’ a dat cu patru virgule în rozetă. USA a făcut bine că n-a promis nimic după WW2, dar cine-a promis ceva, s-a ținut de cuvânt ?

    • https://www.youtube.com/watch?v=oULj_mgiwEw

      Prima parte a clipului, incepem sa fim recunoscuti. Desi dupa cate filmulete si mentiuni mai facuse cu romani, cred ca ii doneaza destui pe Patreon. Comentariile erau destule cu „bunicul a fost prin locurile XYZ si din Est si Vest”, l-au nimerit multi.

      https://www.zf.ro/opinii/asumat-austria-toate-aceste-costuri-asumat-aceste-critici-dure-frica-21397224 – asta nu aparea pe la PSR dar e o idee

  11. Importanta României azi e foarte mare. Prea multe nu am avut noi de dat, dar de tranzitat numai Dumnezeu și guvernul SUA știe care au trecut pe aici. Ai noștri doar în linii mari.
    Maine însă, cu o Ucraina victorioasa, centrul interesului SUA în Europa se va muta pe teritoriul acestei tari. Mi-e sa nu fim lăsați în cloaca noastră, subdezvoltati și corupți, în timp ce interesele și atenția SUA și UE se vor duce spre Ucraina.

    21
    • Nu fi ingrijorat.Noi vechi inamici or sa apara.Vorbesc o limba altaica,se inchina lui Allah și vând drone în neștire.

      13
    • Ucraina cand va castiga razboiul, depinde si in ce conditii il va castiga. Oricum, va ramane o tara instabila, corupta, dependenta inca fundamenral de Rusia (economic, politic), va fi „rupta-n cur” dupa razboi etc. te gandesti ca americanii vor prefera Ucraina in locul RO unde deja au o baza stabila si necontestata de nimeni? Eu cred ca nu, poate doar daca sunt nebuni la cap. Numai costurile sa se „mute” in Ucraina ar fi de 1000 de ori mau mari decat in RO.

      25
    • Mai este mult pana ‘maine’…si pana la ‘victorie’ si pana la o tara stabila in care sa poti sa bagi bani relativ relaxat. E cale lunga. Pana una alta Ucraina trebuie sustinuta. Dupa deznodamant, oricare – o sa revenim la galceava si business as usual intre state.

      8
  12. Bună analiza. Mulți conaționali au tendinta de a minimaliza tot ceea ce s-a facut bun în țara asta și de a scoate în față doar aspectele negative.
    Faptul că avem importanța noastră poate fi evidențiat de o informație care a fost puțin discutată și analizată, oferită de premier la sfârșitul anului trecut. Investițiile străine directe în România au depășit în 2022 suma de 11 miliarde de euro. Un adevărat record. Să fie o întâmplare? Eu cred că nu. Plăcile tectonice la nivel european și mondial în domeniul economic, politic, militar sunt în curs de reașezare. Și de data asta în favoarea noastră.

    28
    • Daca tot faci pe Mama Omida …. avem vreo șansă în viața asta să scăpăm de incapabilii de la butoane? ?

      7
      • Nu, atât timp cât sistemul educațional este făcut țăndări și se angajează în sistemul public absolvenți de la „fabrici de diplome”. Pune interzis la angajare pentru aia și o să ai ceva rezultate după 2 generații.

        11
        • fara justitie nu ai nimic.

          10
          • Justitie cu prosti sau absolventi de „fabrica de diplome” nu inseamna justitie.

            Vezi cum scapa toti infractorii uite de exemplu, infractiunile de viol: scapa pe litera legii fiindca judecatorii nu vor sa judece si in spiritul legii. Asa ca long live avocatii.

            De aia zic ca baza societatii incepe cu educatia: intai in familie si dupa in societate: scoala, liceu, etc.

            Atat timp cat nu ai baza, nu ai ce adauga, nu poti construi nimic.

            9
            • si tu crezi că tinerii bine crescuti si educati in familie pot razbi intr-o socieate in care impostura,furtul,coruptia,nepotismul sunt caile sigure si unice de realizare personala?…nu vor avea nici o sansa,vor pleca pe alte meleaguri sau vor intra si ei in acest dans.
              pentru mine justitia rămâne cheia de boltă.

              2
              • De aceea am spus „2 generații”. Ne asumam un ideal, un drum, îl urmăm până avem rezultatul dorit. Da, o sa plece multi școliți, da o sa fie încă varza sistemul public dar daca stai ferm pe poziții și nu mai angajezi de la fabrici de diplome, nu o să aibă nici sistemul ce face când după o generație var rămâne doar șefi fara pălmași. Eh, știu vise, taica, vise .

                2
      • Din păcate nu, chiar dacă se rotesc sau migrează la alte partide, tot aceeași sunt. Si dacă vin alții noi și tineri, tot la fel sunt sau chiar mai răi. Deci mai degrabă scapă o capră de râie?

        3
  13. tehnic vorbind, Romania nu se poate desparti de Bulgaria prea usor. Pe langa partea politica mai este si partea tehnica, zona de sud nu a fost gandita sa devina o frontiera schengen.
    Legat de Austria, partidul lui Nehammer se indrapta catre o infarangere istorica, poza aia de la opera vine sa mai puna batista pe tambal (chipurile vin cu solutii de ajutor nu veto-uri) dupa ce austriecii de rand au descoperit ca li se aplica vechiul proverb romanesc „nu te kaci de unde mananci”. Romanii procedeaza corect, a te asocia acum cu Nahmmer inseamna sa le arati alegatorilor ca a procedat corect, acum presa austriaca este indirect aliatul nostru deci sa o lasam sa-l devoreze in tihna:)
    Lovitura romanesca e plecata deja si nu se mai poate intoarce, Lukoil (ro) vrea sa vanda la Shell, deci un concurent serios inclusiv pe zona de rafinare. Statul suprataxeaza profitul + aplica ad literam contractul de vanzare inital si cere investitii (cu termene clare) pentru exploatari noi si petrochimie, nu doar plati de consultante, training sau leasing-uri catre firme austriece si in rest sa traiasca din ce au primit pe de-a pleasca. Grindeanu nu a glumit cu mutarea conturilor iar procesul e in curs. Boicotul privat a fost luat in bâza, dar omenii de rand nu uita si inchid conturile.
    Palma peste bot va veni de la germani si francezi, reali pierzatori prin firmele care stau cu marfa in coada la Nadlac din cauza capriciului unui politruc. Nemtii (care nu ii inghit deloc pe austrieci) le-au spus pe fata ca vor plati obraznicia cand li s-au opus in JAI.
    Cat timp credeti ca va trece pana cand va aparea o lege noua a protectiei fondului forestier si pe modelul altor state din UE sa se interzica exportul de materie lemnosa neprelucrata sub forma de mobila?

    66
  14. Despre reziliență

    Sunt și vor fi extrem de utile dotările militare de genul Himars, NASAMS, Patriot, JLTV, F16 și atâtea altele, împreună cu instruirea atât de necesară a militarilor care le operează. Dar…
    După cum bine vedem în Ucraina, cel mai puternic avantaj competitiv al ucrainienilor este reziliența națională. Ce facem noi in acest sens? Nimic.
    Permitem rușilor să desfășoare un război hibrid împotriva României chiar sub nasul nostru și sub acoperirea democrației care de bine/de rău funcționează în România.
    Am dat la coș concepte perfect valabile, pe motiv că sunt ceaușiste, cum sunt pregătirea teritoriului și a populației pentru un război total așa cum va fi, dacă Doamne ferește va fi, un viitor război al nostru cu Rusia.
    Traim încă sub paradigma unor conflicte în care ai noștri se plimba mândri cu TAB-urile in expediții prin locuri însorite și prăfoase, și mănâncă cum n-au visat vreodată în cantina americanilor, adunând dolarii pentru a ridica o casa in satul său orașul natal.
    Războiul când va fi, dacă Doamne ferește va fi, nu ne va afecta pe noi, cei din Târgu Jiu și cu atât mai puțin pe noi cei din Jibou, doar pe cei din Iași sau Hârlău sau Vaslui. Da’ ce, aia din Vaslui nici nu merita grija noastră, n-ați văzut ce violenți sunt și cum își bat nevestele?
    Nimic din toate astea! Războiul când va fi, dacă Doamne ferește va fi, va fi necruțător, ii va afecta la fel și pe cei din Călărași, și pe cei din Baia Mare, Vaslui, Santana de Mureș, Videle sau Jimbolia…
    Va fi un război total în care nu vom ști, de exemplu, cum sa dăm mai repede jos antenele GSM de pe blocurile din toată țara, in care podurile de peste Dunăre vor fi făcute praf, aeroportul dela Ghimbav proaspăt inaugurat va fi auncat in aer de frica unor desanturi rusești, și atâtea altele… Va las să completați după voie, imaginația este cât se poate de binevenita in acest caz. Adaug doar un gând legat de cate baterii Patriot ar fi nevoie să apărăm noul pod peste Dunăre dela Brăila, că și pe cele vechi dela Cernavodă și Giurgiu. Credeți că noul Pod Brăila Macin nu este utilizat pentru că nu s-a făcut o bretea de acces de câțiva kilometri?
    Va fi un război total în care cei 70,000 de militari sub contract vor fi o gluma sub aspectul acoperirii numerice a tuturor planurilor și misiunilor necesare. Gândul că nemții ne vor face, cică, o fabrică de proiectile de 155 și 152 ce va fi gata probabil prin 2028, ne va tine de cald la fel ca și operaționalizarea armelor minune tot cam pe atunci. Așa că n-are rost să facem noi ceva, acum, doar sa facem rost de bani.
    Desigur, frații americani sunt un fel de Dumnezeu pentru românii religioși care suntem pe persoane fizice. Uitam însă că nici măcar Dumnezeul american, deși îți dă, nu îți și baga in sac

    20
    • plz, poti trage si apa?

      25
      • He he he. E un fel de Baba Vanga cu fluturașul in ruble! :))))

        Ce dracu de desanct la Brașov când ei nu au fost în stare să facă asta langa Kiev, staționați 80 de km de oraș. Poate să îi arunce Putin pe pe luna sa cadă pe aeroportul din Brașov, că alta șansă nu au. Lol _I_ Russia!

        22
    • @La Reyna,

      Dacă la tine intră hoțul și tâlharul in bătătură aștepți să primești „lecții de reziliență” de undeva (din cer ..?) sau pui mâna pe joardă și le arăți tu lor (indiferent dacă sunt mai mulți și poate par că au bâta mai lungă?)
      Până acum am trăit (și lucrat, de fapt mai mult lucrat decât trăit 🙂 ) în trei țări europene între 6 luni și 18 luni (Danemarca, Germania și UK) și nicăieri n-am simțit că cineva ar avea nevoie să fie „îmbiat” de „ceva/cineva” să-și protejeze casa, curtea, țara…. E ceva natural.

      12
    • Comentariile ‘militare’ 🙂 la nivel de Bufetul Garii Mizil ma scutesc de orice altfel de comentariu. Din pacate, asta a ajuns nivelul acestui site: amatori de jocuri video gen internet cafe si ‘patrioti’ rupti in cur dar cu gura bogata (chiar daca cu multi dinti lipsa la apel) mergand tinandu-se de garduri.

      5
    • Cred ca ai visat urat…daca ar fi fara nuke.uri, polacii daca se screm mai tare in 3-4 ani vor avea armata sa la rupa gura la bolshevici si pana se dezmeticesc rusnaci sa isi aduca armata de peste tot ,isi infing polonezi steagu pe kremlim,ca sa intru in transa cu tine gandestete daca se screme Franta si Germania si nu mai bag si turcia pe felie sau țarile scandinave ,bai baiatule ??? ce sa faca rusi sa latre la luna?Imagineazati tu rusia sa fie invadata de peste tot de nato,fa un calcul rapid. Singuru mod sa te aperi e servieta cu minuni ,trezestete…..ca ai cosmaruri.

      16
    • @La Reyna. Felicitări pentru abordarea conceptului de reziliență. Mai puține felicitări pentru omiterea condiționalului la ideea că dacă ar fi război, atunci toți ar fi afectați. E puțin probabil să avem parte de război, dar evident că probabilitatea crește invers proporțional cu cantitatea și calitatea acumulărilor de capacități militare.
      Între aceste capacități, probabil cea mai importantă și în același timp și cea mai ieftină dar și cea mai greu de obținut este coeziunea națională de valorizare și apreciere a complexului militar, adică respectul și încrederea populației în armată.
      Ne dăm rotunzi cu armata, cea mai de încredere instituție în sondajele de opinie, dar chiar tu zici ca la răzbel să dăm jos antena GSM de pe blocul nostru să nu devenim țintă legitimă (nu prea cred că juridic antena GSM ar fi țintă legitimă). E nu zău ? Mulți civili ucraineni au rămas în casele lor în Bahmut sau Mariupol deși până și Zelenski le cerea să plece că-i situația nasoală. Alți ucraineni luau cu tractorul lor tancuri rusești să le ducă la atelierul ucrainean de reparații și îi durea la bască statutul de țintă legitimă.
      Dar revenind la reziliență – războiul informațional deja e purtat de pe poziții defensive – adică eu sau tu aducem argumente logice, informații ca să combatem o teză care a avut prima postare mediatică în sistemul propagandistic rus în loc să spunem din prima că pute a rusnaci că vai, să nu fim catalogați ca paranoici de idioții uitli sau trolii Moscovei … Cam la fel stăm să explicăm la oameni în vârstă că România TV minte la pct. A, B, C, în timp ce comenzile Rusiei și banii lui Sebastian Ghiță de Serbia trec lejer pe sub nasu’ SRI-ului – evident că e atitudine defensivă. Nu spun aici să închidem România TV, că nu trăim în Minsk, ci să închidem robinetul de bani și propagandă al Rusiei de la România TV, cu director / redactor / ce-or fi pe persoană fizică.
      Dar pentru asta ar trebui să avem un SRI de partea interesului național și nu o instituție blocată în incompetență și birocrație în care colcăie din vremea pandemiei atitudini de neîncredere în occident și sistemul capitalist . Nu mai scriu să nu mă obosesc degeaba – mai demult am scris o postare lungă în care bălăcăream mentalitățile proaste ale MAI-ului și serviciilor de forță generate de selecția proastă, incluzând criteriile psihologice proaste și de asemeni estimarea numărului de militari din armată cu capacitate reală combativă ținând cont de criteriile psihologice de selecție proaste, și acea postare n-a mai apărut … o fi fost vreun freak act of God …

      8
      • Cu antena GSM de pe bloc îndepărtată nu am epuizat evident acțiunile pentru creșterea rezilientei. Era doar un exemplu minor dar și spectaculos. Ideea principală este că pregătirea pentru apărare nu înseamnă nici pe departe doar achiziția de armament, oricât de modern ar fi, ci în primul rând tot complexul de masuri, niciodată complet, de pregătire psihica și fizica a întregului popor de a rezista privațiunilor unei agresiuni rusești. Plus pregătirea teritoriului pentru luptă care poate însemna stocarea de combustibil în cele mai neașteptate locații. Evident, iarăși un exemplu minor și trivial, dar sunt specialisti chiar de dinainte de 1989, care au gândit planuri de măsuri complete.
        Totul trebuie sa ducă în primul rând la crearea și întreținerea voinței de a lupta. „The will to fight, against all odds”. Că sa mă exprim cat mai concis dar complet, in limba Ukrainiana.

        2
        • @La Reyna. Te rog frumos, frumos de tot : mucles cu antena GSM ! Spui bazaconii, ba le mai și postezi de două ori !
          Stricto senso : dute-n centrul orașului, uită-te în jur, descarcă un progrămel de semnal GSM cu locație GPS și dă-i enter. Vei descoperi că te afli cel mai probabil într-o microcelulă (cu transmițători din 200 în 200 m) sau picocelulă decât într-o macrocelulă cu transmițători mari cu distanțe de ordinul kilometrilor între ei. De ce să dai jos sau să scoți din funcțiune sute de antene de frica rachetelor anti-radiație HARM ? O rachetă de-aia, chiar și chinezească (că rusească e doar anti-ghinioniști) costă de la 500k în sus, plus imaginea mediatică de criminal de război a agresorului care trage în blocuri de locuințe, pe bombardat doar câteva mii de euro o pârlită de antenă și câteva apartamente distruse. În funcțiune, rețeaua aia de telefonie îți asigură comunicații vitale efortului de război și apărării civile, ba chiar și metodă de detecție grosieră a țintelor aeriene (vezi Yugoslavia 1999 – sârbii țineau radarele închise monitorizând spațiul aerian cu fluctuațiile din pattern-urile de semnal GSM inclusiv F117 și deschideau direct radarul de iluminare pentru ghidajul rachetei). Acum, rușii, când distrug rețeaua electrică a orașelor atacând transformatoarele de înaltă tensiune, pe lângă scopul principal de a tortura populația civilă prin frig, obțin parțial și un scop militar secundar de a închide rețeaua mobilă prin care parțial comunică armata ucraineană. Dar nici chiar rușii nu atacă antene de pe blocuri pentru că ar fi prea inutil și prea costisitor. Când intrau rachete în blocuri, era vorba fie de rachete prost ghidate, fie de operatori animalici la ghidajul rachetei, fie de politici și mai animalice de a teroriza populația, dar nu de dorința de a distruge antene GSM.

          5
          • aia cu patternul semnalului generat de emitatoare o foloseau americanii, dar in ocean. Am citit si eu ce spun sarbii cu reele GSM, dar sincer nu prea inteleg cum pot avea acuratete cu asa ceva cand emitatoarele sunt in planul solului iar avioanele zburau la + 3km. Cu cat cresti altitudinea aparatului de zbor cu atata se reduce intersectia semnalului statiilor de la sol, deci scade acuratetea. A doua problema o vad in zona de frecventa cvasicunoscuta, deci se poate bruia relativ usor.
            La sarbi a fost alta poveste, americanii erau atata de siguri de stealth-ul lor incat comunicau la liber si nu mai zburau la periferia umbrelei radar ci o luau direct spre tinta, cel doborat a zburat ca bolovanu pe vreme rea direct catre o tinta acoperita bine de radiolocatie.

            1
  15. sa fi pregatit….e foarte bine! sa ai unelte potrivite e si mai bine! daca uneltele le poti cumpara, avantajul fiind ca tot ce cumperi e mai bun decat ce ai, cei care trebuie sa le foloseasca nu pot fi achizitionati din targ! 70.000 de osteni dintre care par a fi de fapt 65.000 si in acest numar banuiesc ca sunt bagati toti ce poarta uniforma….deci la modul combat nu sunt 65.000 de profesionisti,…si din ei deunazi puteam a citi ca pleaca din viata cazona din cauze naturale in numar alarmant ! pai care o fi cifra pe care te bazezi in primele zile de razmerita??? la asa tara ….ca nu suntem mici….ai 65.000de catane……care trebuie sa linisteasca adversarul??? super! se bazeaza cineva pe rezervisti?? valoarea combativa e spre 0 , dorinta de a lupta e clar 0 , forma fizica e cum e (depinde de varsta) iar numarul lor e departe de scripte! daca suna adunarea si noi suntem in Shengen,……cine te mai opreste si la care vama , sa nu iei calea pribegiei??
    personal cred ca trebuie gasita o modalitate de a face armata mult mai atragatoare pt anumite categori de populatie si revizuit numarul de osteni necesar pt a apara glia !
    asta in paralel cu dotarea !! daca batem palma de exemplu cu un constructor de barci si cu unul de submarine……cu fratii americani si poate mai ciugulim de la nemti , coreeni sau turci……e posibil ca in 5-6 ani(adica repede) sa ai niste barci pe mare niste sub-uri pe sub valuri, niste pasari performante sau tunuri si tancuri pe masura! cine le opereaza??? o parte din aia de azi? pana vin de la cursuri ramanem cu jumatate de strajeri sa ne apere!
    pana la urma factorul uman e cel mai important!!

    brgds, gents !

    14
    • Vash the Stampede

      Pai nu stiu ce sa mai credeam… „datele oficiale” spun ca armia noastra numara in total un plus de 76.000 de cadre… acum presupun ca nu toate cadrele or fi si „ready for mortal combats”… caci mai sunt si din cei, care trebuie sa se ocupe de informatii militare, din cei care trebuie sa deie cu haznaua la hartzoage prin birouri, maistri meletari, care sa asigure intretinerea tehnicii de lupte, personalul ce asigura paza perimetrelor meletare, cei ce se ocupa de aprovizionare & logistica, cei ce se ocupa cu organizatul & supravegheatul, cei ce fac campanii prapadite de recrutare in birourile M.Ap.N. de la Buluchesti etc etc etc.

      Deci nu toti sfarshesc in linia intai… dar chearr si asa, ai putina dreptate… armia Romana, este putin cam subdimensionata, raportat la dimensiunile teritoriului national si la nr. de „hiene rapace” ce ne inconjoara…

      La cum stau lucrurile la ora actuala, zic ca minimum minimorum 100.000 ar trebui sa fie numarul de angajati ai armatei noastre! Din care cel putin 50-60% personal de pus in linia intai!

      2
  16. Vis a vis de Schengen, e o prostie decuplarea de Bulgaria….că noi ne considerăm mai deștepți ca bulgarii, e slabiciunea noastră…poduri peste Dunăre, interconectare rutieră și feroviară cu Bulgaria cât mai bună, relații economice cât mai bune, vorbit pe aceeași voce in UE pt interese comune, e și în interesul nostru.
    Așa îi scoți cât de cât din paradigma rusească pe bulgari…avem ditamai granița cu ei, cale navigabila, și noi, și ei, avem interese comune.
    Avem nevoie de ei și ei de noi, trebuie să îi facem aliați….veți spune că suntem împreună în NATO, dar e altă mâncare să acționăm la unison…

    Chiar dacă Turcia are ifose acum, ei si rușii sunt inamici naturali la Marea Neagră…nu cred că va dura apropierea dintre ele…dacă RO și BG aveau flote „corecte” la MN, capabile și integrate, așa cum voia „ficusul” cândva, NATO ar mai fi avut un actor capabil la MN, contrapondere la ruși, si la turci, când e nevoie…de aia zic că noi și bulgarii ar trebui să fim de mânuțe, pe lângă faptul că ar mai tempera și elanul prorus al Serbiei…

    Cât despre cât trage la cântar sprijinul RO pt Ukr, am mai zis in alt comentariu…
    Polonia e vocală, a funizat și arme, dar sigint,radare, șamd vin de aici și din Creta parțial…
    război fără informații, e bătaie cu lumina stinsă…
    cât despre tranzit de mărfuri ,să zică bogdaproste Ukr….

    Zic și io…

    28
    • @dan/

      Eu nu pot uita două lucruri:
      – când era preaderarea la UE bulgarii au vrut să ne arunce din tren „că ii tragem in jos”. Și așa era situația pe atunci.
      – sentimentul de invidie nedisimulată a opiniei publice bulgare că „noi eram peste România, acum am ajuns mult sub ei, nu-i corect…”, dar spus cumva ca și cum ar fi fost vina noastră nu a lor.

      Însă, da, ai dreptate! Ne-ar ajuta și economic pentru flancul de sud.

      Offtopic: Apropo de opinie publică și oameni, poate deloc surprinzător, noi suntem „modele” și avem imagine foarte bună în două țări din Balcani pe care ar trebui să le ignoram mai puțin: Macedonia și Albania. „Voi sunteți frații noștri și un model pentru noi” spun macedonenii 🙂 Care ne considera la modul sincer singurul prieten din regiune.

      30
      • Vash the Stampede

        „– sentimentul de invidie nedisimulată a opiniei publice bulgare că „noi eram peste România, acum am ajuns mult sub ei, nu-i corect…”, dar spus cumva ca și cum ar fi fost vina noastră nu a lor.”

        Chapeau! Chearr ma bucur ca ai scris acest comentariu! In afirrmatia de mai sus, este sumarizata perfect, chintesenta existentei popoarelor s(c)lave!

        Scurt pe doi: „Noi nu cautam si nici nu vrem sa evoluam! Doar sa va bagam bete-n roate, voua astora care chearr doriti cu adevarat, sa da-ti inainte, sa evoluati!”

        Sa ne aducem aminte de episodul din urma cu vreo circa 10 ani in urma, cand Russistanul tot acuza Occidentul(in speta S.U.A. evident): „Ca ce tot impinge occidentul limitele tehnologiei atata…??! De ce nu se pot multumi cu cat au deja…?! Ca oricum, au „cu mult pesztem capacitatile & capabilitatile tuturor statelor din lume”(defapt referindu-se la ei insisi domnii cealoveci)… Ce tot atata tehnologie inalta…?!”

        Evident, cine-si aduce bine aminte, era vorba la timpul respectiv, despre instalarea scutului anti-rachetzica al S.U.A. pe teritoriul Romaniei si al Puloniei si exasperarea domnilor samagonezi, din simplul motiv ca nu aveau capacitatea tehnologica de a rivaliza asa ceva!

        Concluzie: cand vezi ca vecinul tau este mai capabil ca tine, din toate punctele de vedere si da inainte, cum poate, cum nu poate… te apuci sa-l tragi de shireturi din toti ranunchii, din cat mai multe puncte de vedere cu putinta! Da, inclusiv mancatul de diarie pe la spate!(cazul Bulgurilor)

        Daca stam si ne uitam la istoria de pe la 1500 incoace… in mare, cam cu ce s-a ocupat mai tot timpul, „mareatza gloata samagoneza” de la rasarit!

        3
  17. Importanța geopolitica != Influența geopolitica

    Sa văzut anvergura diplomatică a Ro in 2019 in criza din Rep.Moldova, unde rușii, americanii, nemții sau înțeles să scape de Plahotniuc peste capul Ro

    Realitatea este că dacă ar fi căzut Ucraina cam prea multi din politichie schimbau macazul spre est, in Polonia nu cred că se întâmpla asta

    Dar vorba aia, la barza chioară îi face Dumnezeu cuib

    8
  18. Mda, Romania e mare și tare, păcat că e locuită și condusă de somnambuli și adormiți.

    Uite, edificator pt disoluția statului român:
    https://www.google.com/amp/s/www.libertatea.ro/stiri/dosar-penal-in-cazul-mascatilor-din-berzunti-care-au-defilat-imbracati-in-soldati-rusi-cu-insemnul-z-pe-masini-4398886/amp

    Ciuciu SRI, ciuciu Jandarmerie de primar Pizede ce sa mai zicem. Au trebuit să apară poze și filmări în spațiul public că sa se sesizeze „din oficiu”. Servitiiliii erau cu sorici și Trascău in gat de Revelion.
    Daca Țara asta va avea vreodată vreun dușman determinat și disciplinat – gen China, vorba cântecului ne vor ocupa in timpul unei Sărbători până ne dezmeticim.
    Dușmanul nu doarme, dușmanul veghează. Doar ai noștri somn de voie, pas cu pas.

    4
    • acum ca o ceata de datini zombie e luata in serios…

      7
      • litera Z alaturi de svastica ar trebui sa aprinda beculete rosii pe la SRI.

        Nu-i bai, ia mai manati mai flacai, hai, hai!

        Am mai avut unul cu mare priza la „caltabosari” si a aparut in uniforma SS la unul din carnavalurile lui si nu l-a luat nimeni la intrebari mai serios.

        Astia suntem, n-avem nimic sfant pe lumea asta dar ne inchinam cu 2 maini chiar si cand conducem daca trecem pe langa o biserica, fara sa ne gandim ca putem produce un accident, ne spovedim dar imediat mergem si facem faradelegi si luam totul in baza si hahahahihihi.

        Sunt unele lucruri cu care nu glumesti ca te arzi, dar asta nu exista in RO. Toti avem doar drepturi, responsabilitati mai spre niciuna, iar in ceea ce priveste constientizarea existentei vreunui risc suntem – imi pare rau pentru voi daca va suparati dar suntem amoebe. Romanii sunt cei mai nestiutori in existenta si prevenirea vreunui risc, asa ceva imi este peste puterile mele de intelegere: mers pe trotineta sau bicileta cu casti in urechi pe drum public, majoritatea fara casca, copii mici tinuti liber in brate pe scaunul din dreapta de un membru de familie iubitor, sau copil liber pe bancheta din spate care sta cu capul itit dintre scaune sa vorbeasca cu mami si tati fara sa constientizeze nimeni ca la un impact serios din spate – le MOARE copilul facut afis pe parbriz, etc. Dar noi vrem lasere, death staruri si ultimele fite in materie de tehnologie fara sa facem un mic efort de invatare, de a munci responsabil si cu simt de raspundere, de disciplina, de a sti naibii pe ce lume te afli si ca VIATA si a TRAI inseamna sa stii sa prevezi si sa eviti riscuri, nu sa te arunci cu capul inainte.

        P.S Dom’ judecator, iertati-l ca nu a stiut ce face…suna cunoscut? Asa scapa multi si primesc cu suspendare.

        4
        • perfect de acord…personal as amenda toată kicioșenia groteasca a acestor alaiuri “traditionale si de datini” care insulta bunul simt dar nu exista infractiune la codul penal.nu suntem in stare de razboi-necesitate,simbolurile astea nu sunt scoase in afara legii deci ce pedepsim?

        • Vash the Stampede

          „Romanii sunt cei mai nestiutori in existenta si prevenirea vreunui risc,”

          BINGO! Imi aduc aminte de anii in care ma zbateam, sa conving tot felul de paprosti(cu diploma) cu supradoza de hormoni(majoritatea sub 20 de ani ce-i drrept), ca rusoaicele la care visau ei, ca vor face sex, zi si noapte cu ele, nu sunt chearr cele mai frumoase si sexy, de pe intregul mapamond! Si ca mai ales dupa varsta de 30-35 de ani, au tendinta de a se transforma in mod instantaneu, in barbornitza cu batic in cap, de la coltul strazii, care cel mai probabil deja a intrat la menopauza!

          Si daca sunt vreo cateva care arata bine de tot, respectivele reprezinta cel mult 1-3% din intreaga lor populatie de fomei! Nu toate samagonezele au forme de fotomomdel…

          Chit, fie vorba intre noi, absolut nici unul dintre ei, nu a pus vreodata mana pe vreo rusoaica „din aia buna rau de tot”, nici macar sa-i puna zgaiba-n jurul braului o singura data… darami-te altceva mai erotic de atat!

          Dar vorba aia, speranta moare intotdeauna ultima… si hormonii mishuna-n continuare!

          2
    • Mi se pare mie sau cei doi tineri sunt imbracati cu uniforme noi, iar unul are ceva insemne pe bratul drept…

      https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2023-01-3-26000238-41-parada-soldati-rusi-berzunti-judetul-bacau.jpg

    • A tunat si i=-a adunat.

      Aia cu a fots un soi de spectacol popular incercand sa redea conflictul asta ..
      Da nu stiu cum se face da titi, toti omit ca lui „Putin” i-a raspuns „Zelensky” „Putin, ascultă bine! Gluma la mine nu ține. / Tu umbli numa cu minciuna / Că acum îți înfund gura. / Să-ți intre mintea la loc / Eu nu sunt un sărăntoc. / Europa e cu mine / Ține-ți pantalonii bine!”

      Acum sa le faci alora dosar penal ptr ca l-au parodiat pe Putin ….

      Mai urmeaza sa fie interzis The Great Dictator si acuzat Chaplin de propaganda filohitlerista ….

      8
  19. Ce face Austria poate fi lejer catalogat că terorism economic la nivel de stat cu ample nuanțe de corupție generalizată la cel mai înalt nivel. Vechi tendințe imperialiste ale unui stat impotent. Eu sunt mici, dar inca se vad mari. Prea mari! Nu cred că este în interesul nostru sa deschidem in ‘razboi’ politico-economico cu ei, dar daca am face-o, cu siguranță am avea mai puțin de pierdut decât ai ei cum. Poate își revin după alegeri și scăpăm de rahatul ăla de cancelar m****!

    14
  20. O delicatete de articol!

    Incep prin a spune ca santem singuri, votul SHENGHEN ,ne indica realitatea. Trebuie sa ne pregatim constincios.

    Refuz sa cred ca :USA nu putea sa-si exprime cel putin declarativ ,INDIGNAREA si SURPRINDERA fata de decizia Austriei , cerand explicatii!
    Machevelnicul vanzator, din Austria isi anuntase pozitia…
    Greii din UE ,au tacut si au privit in alta directie…
    In cel mai important moment al istoriei noastre ,am fost scuipati si ni s-a inchis usa in nas!

    Interesant ce s-a discutat la Viena ,inyre presedintele bulgar si hartia igenica austriaca,pe fondul muzicii clasice.Acolo nu s-a putut intercepta mesajul ,planul Moscovei ,discutía, fobia de parcurs , oferta
    Sa stam linistiti, deciziile Bulgariei ne vor indica „suculenta” intelegerii….

    Austria este civilizata, pai cum sa nu fi, daca 8 %din pib ul tau, vine numai din Ro….asa o pleasca iti permite sa furi si sa dai cetateanului plasutza ,in cazul lor „cecul” gras pe spinarea romanului , ca si in trecut.

    Austria comportament de cocalar imperial ,precum aia de la noi ,ce in trecut, vindeau rame pt pescuit , azi se plimba cu limusina dar comportamentul este acelasi….

    In trecut am fost intre: Hitler si Stalin,azi intre „NEW AGE SI imperialismul KGB ist. ”

    Razboiul il va castiga Rusia , greu, dar il va castiga si pe fondul situatiei internationale….

    Este elocvent ,cred ,de ce Ungaria a sprijinit política Rusiei…

    Haideti sa ne vedem si de noi,sa ne punem „caciula” pe cap ,caci n-avem pe cine saluta!
    Nu sant respectat ,nu respect!

    Concert la Viena ,noi il puteam invita si la Bucuresti pe Andre Rieu si sa-l transmitem in direct….
    Cu mentiunea :acest concert sa devina un clasic….

    3
    • Pasol na turbinca, gospodin vodky
      Canta la alta masa

      10
      • Bietul de tine , nu esti capabil sa urmaresti un text,sa-l intelegi nici atat….

        Vezi ca exista o tara exemplara, numita COOREA DE SUD, pledoaria mea este sa le urmam exemplul….atunci vom fi respectati!

        Sper ca nu faci parte din sistemul imunitar al acestei tari….ca ar fi descurajant

        Pasol na turbina tu ,tovaras reciclat!

      • Esti un „piticot” vasal !

        Ceri ,impui ,esti capabil sa constringi pt a primii o „mangaiere pe cap” cu un cost incomensurabil pt natiunea romana!

        Drumul asta duce spre DESTRAMARE!

        Cand la Davos, un invitat spune ca in 10 ani vom fi” cipati”….
        Cand subsecretarul de stat ,trasgendar din USA ,spune ca trebuie cenzurat postarile ce nu incurajeaza copii sa-si schimbe orientarea …
        Cand in Anglia ,Politia aresteaza o femeie ce se ruga in LINISTE,in fata unui spital ,cand HUE necspune sa nu mai celebramos Craciunul …n-am dreptul sa nu fiu de acord?!Raus ,shaize ,pasol na turbinka, tu ,Gorki,!

        Ion Ratiu spunea ceva, eee, nu e cazul tau, tu muncesti nu gandesti….
        Sa-i aplaudam ca pe Ceausescu …

        Am spus si repet ,am fost prinsi in 1940 intre Hitler si Stalin , acum santem intre -NEW AGE SI KGBul imperialist ,criminal!

        Ai dedus tu ,ca sant pro rus, mergi si urineaza ….

        Ca toate natiunile avem nevoie de RESPECT, sa ne impunem,pastram valorile crestine !

        Asa cum Coorea de Sud isi apara valorile tradicionales si a impus respect, asa trebuie sa procedam si noi….

        2
  21. faptul ca Romania a retras ambasadorul de la Viena, ca a declara pe fata boicotul bancilor austriece sau ca au supraimpozitat profitul Petrom arata ca suntem puternic sustinuti. Acum 1 an nu avea nimeni de la noi acest curaj.
    Eu zic ca anul 2022 si genialitatea moscovita ne-au adus un nesperat sprijin politic german (tanti Merkel nu ne suporta deloc), vad ca minimizati aspectul dar Franta (putere nucleara de top 5) are deja o baza permanenta in Ro, asta pe langa marile investitii industriale (apropos, Dacia este beneficiar direct al restrangerii din Ucraina si RuZZia si vom vedea in viitor si Dacii din clasa medie). Din punctul meu de vedere ar mai fi nevoie de o apropiere fata de Italia si Spania, sunt tari de care suntem foarte apropiati ca neam si totodata tari cu putere industriala si militara deloc de neglijat, Italia fiind o forta industriala si aero-navala de top.
    In rest, suntem ce am fost mereu, pata latina de la poalele muntilor si malul Dunarii care a oprit mereu jonctiunea dintre popoarele slave.

    46
    • @ADR. * … Acum 1 an nu avea nimeni de la noi acest curaj. … *. Diferența dintre situația de acum un an și cea de acum e că a sesizat Iohannis că 1. Nehammer e curvă 2. Schengen-ul a devenit oportunitate electorală de marcat în poarta goală.
      1. Ce-nseamnă politicienii – Erdogan întâi i-a dat una tare-n bot lu’ Putin (când i-a trântit Suhoiul prin 2015 la granița cu Siria), dup-aia i-a trimis scrisori de amor la *lovitura de stat* ca s-arate mâța lu’ Obama, că el oricum știa dinainte de complot deci n-a fost o secundă în pericol, a-nceput să danseze cu Putin pe ritm de S-400, a arătat tuturor că are nervii tari și știe să strângă din dinți cu bye-bye la F-35, apoi a arătat că are tupeu în Nagorno-Karabach, și uite-așa acum Putin se roagă de el în timp ce Bayraktar-ele mătură T-72-urile prin Ucraina, UE se roagă de el în timp ce navele lui îi bagă-n fibrilații pe grecotei, Biden se roagă de el în timp ce navele NATO de colectare de informații stau dincolo de Bosfor – nu m-ar mira să vedem Turcia reintrată în programul F-35 și ajutată de FMI în criza economică, timp în care Erdogan trage tare să-ntindă conductele prin coridorul Nahicevan ca să scoată banu’ de la UE cu gazele azerilor și poate ale iranienilor … Nu-l admir, nu-l aprob, dar îl apreciez pe sultan … Am mai zis – viperă. Pe când Nehammer ? Comportament de curvă disperată că și-a pierdut poșeta cu banii pentru pește și crede că se scoate cu metoda Maradona la fraierii de români – se dă pe doamna de înaltă societate, da’ cum deschide gura se face de râs – nu mai zic de ideea creață că dacă se dă-n stambă cu altă curvă (Rumen Radev) ar obține alte aprecieri … Curvă … N-are viață lungă – o fi politica curvă, da’ politicienii e musai să fie proxeneți …
      2. Din 2008 și până acum doar mie și altor câtorva sute de mii de români ni se făcea silă și rușine de cozile din vămi – vedeam dezastrul financiar și umilința generate de statutul de membru UE de rang inferior și strângeam din dinți că de, avem noroc că măcar suntem în UE că de meritat nexam … Brusc și deodată, mare dramă națională – PSD a mirosit că-i rost de ceva voturi, USR la fel, AUR așișderea – pentru că neintrarea în Schengen ar fi decontată mediatic exclusiv de PNL și de Iohannis – așa că au zis *hai să-i cântăm în strună ficusului*. Și așa s-a ajuns la coeziunea clasei politice românești pentru realizarea marelui și neasemuitului obiectiv național Schengen la care curva Austria a zis nein cu accent de nein nemțesc, niet olandez, nem maghiar sau niet rusesc – naiba știe care-o fi fost ultimul client de la bordel. Moment de la care a explodat isteria națională anti-imperialistă și anti-habsburgică … PSD a rămas în culise să se masturbeze în așteptarea orgasmului din momentul unui eșec al lui Iohannis, iar AUR a rămas fără cuvinte că i le-au luat toate Rareș Bogdan cu Drulă și cu Cioloș. Problema acestora e că ei se așteaptă ca Nehammer să tacă pentru că nu au înțeles că Nehammer e curvă, și o curvă face *uau* și la sex și la bătaie și la văzu’ francului. Deci Herr Polenta are trei căi de acțiune pentru a obține în martie avizul JAI. În fine, doar două, că masculu’ de serviciu e Ciucă fără măciucă, deci rămân doar the carrot and the stick. Ambele tot cu conotații falice … dar eficiente. Cum ar fi o combinație de operaționalizare BRUA (carrot) cu implementare de norme de mediu în defrișări / export lemne (stick) ? Dar un depozit BNR la Raiffeisen (carrot) combinat cu o investigație la OMV-Petrom pe temă de prețuri de transfer cu acuze de evaziune fiscală și escrocarea asociaților minoritari (stick) ? Chiar sună a gol în poarta goală … numai că românii sunt experți în ratat de la 5 metri …
      Nu ne rămâne decât să mergem la Betano (am auzit c-ar fi austrieci … ha-ha) să pariem pe JAI din martie cu două variante : PNL pe verde (Schengen-in) și PSD pe roșu (Schengen-out) …

      6
      • schengen este supraevaluat

        5
      • Austria a venit in vremuri tulburi si a castigat bine. poate ca o mai faceau 10 ani de acum inainte, dar circul asta de acum nu a facut decat sa le scoata in evidenta niste vulnerabilitati care pe motivul „presiunii populare” vor fi exploatate in sensul fortarii retragerii din aceste companii. Orice contract de privatizare din acei ani a avut cluze de investitii, ceea ce cam nimeni nu a respectat. Acolo e vulnerabilitatea lor.
        Ce mi se pare ciudat e ca austriecii au spus clar de cu 1 luna inainte ca ne vor respinge, ceea ce au si facut. Olandezii oricum ne respingeau si pe noi la pachet cu bulgarii.
        Si acum ma intreb de ce ai nostrii au fortat si au provocat aceast circ? Nu cumva motivul ascuns a fost sa provoace o tensiune in populatie pe care sa o exploateze in vederea unor actiuni economice defavorabile austriecilor?

        5
        • @ADR. * Si acum ma intreb de ce ai nostrii au fortat si au provocat aceast circ? * . Răspunsul l-am dat mai sus – Nehammer s-a crezut șmecher și a făcut nefăcuta ca prostu’, iar Iohannis, Ciolacu, Drulă, Simion, etc. și-au făcut calculele,și, fiecăruia dintre aceștia, fiecăruia pentru pentru propriile motivele lui, i-a dat cu plus dacă începe să înfiereze cu indignare patriotică șnițelul vienez. Nehammer nu putea fi oprit înainte de nefăcută tocmai pentru că el dorea nefăcuta, considerându-ne din aroganță pe noi asemeni lui, adică curve.
          Cu acțiunile economice defavorabile austriecilor – aici eu sunt foarte rezervat, mai ales dacă am vedea o naționalizare de BCR de exemplu – noi, amărăștenii o să rămânem cu mândria de români că le-am tras-o austriecilor, austriecii, de fapt arăbeții cu turbane ce controlează BCR, vor rămâne cu despăgubirile plătite de statul român la valoarea negociată (ha!), iar politrucii noștri vor rămâne cu conturile din Dubai umflate cu șpaga de rigoare – toată lumea fericită nu-i așa ?

          • nu trebuie sa nationalizezi nimic (dai bani grei fara scop), nici macar sa falimentezi (platesc ceilati prin fondul de garantare). Este suficient sa le scazi incasarile cu 10% ca sa-i bagi in corzi si sa vina cu bani de acasa.

            4
  22. Apropo de „elita aia bună” din „Europa aia civilizată, bre” după care lua lumină tot românul („lideri, nene, nu glumă”).

    Nehammer s-a comportat fix ca un manglitor din Obor, nici un nivel mai sus. După ce a blocat Romania și Bulgaria fără nici un motiv și în ciuda logicii, când vede că România reacționează ce face el?
    Îl invită pe președintele rusofil al Bulgariei (care rânjea ca un tolomac) poate sa transmită un „mesaj” către noi. „Mesaj” care ne lasă rece, vremea negocierilor s-a dus, fereastra s-a închis.
    Noi oricum vom intra in Schengen, bulgarii fără noi oricum nu pot, dar influența economica austriacă in Romania nu va mai reveni vreodată. Drum bun! Și-a dat un autogol de „s-a julit”.

    50
  23. Nici acum nu este prea tarziu ca americanii sa le dea o smetie peste bot la austrieci! Sa- i scoata din UE si sa inceapa sa- i monitorizeze, tinand cont de aceasta fratie ruso – austriaca.

    3
  24. Am aparat sute de ani Europa de turci, mai nou o aparam de rusi.

    Asa ziceau istoricii prin manualele mai vechi, alea mai noi nu-s manuale de istorie.

    8
  25. Interesanta analiza a sistuatiei Ro ! Cam optimista.
    Noi traim si suntem in „Republica O Sa” (facem, dregem, rupem inima..) condusa de USL 1,2,3…iar firul rusofiliei nu s-a rupt cu Ilici Iliescu ! Poate ca e adevarat ce le-a spus Molotov unor delegati din Ro „nu avem noi atatea topoare cate cozi aveti voi” ! Dovezi ? Cu cat zel s-au distrus Mig-rile 29 si T-72 sub cerul liber dar s-au pastrat cu sfintenie T55. Au trecut 16 ani(2007) de la ultimul reactor Cernavoda(abia al 2-lea) si au sa mai treaca inca10 pana la al3-lea in „Republica O Sa”. Iar noua de 5 ani ne crapa maselele dupa energie ! Idem cu gazele din MN ! Mai de curand, sa nu ne pierdem in istorie, praful prafului de la Fagaras, SAUR, corvetele si”frecatele” lui Nastase, ….
    Pozitia geografica da, ajutorul ba ! TIR-urile se strecoara in Ukr in 3 zile (au si ei „rusii” lor), linia ferata catre port nici acum nu s-a terminat de reparat(11 luni de razboi !). A , „o sa” facem o fabrica de proiectile > ne gandim dupa 11 luni de razboi ( poate nu mai trebuie Ucr). N-am s-o mai apuc nici pe asta ca Fagarasul si Victoria ! Cate mai functioneaza https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_companii_produc%C4%83toare_de_armament_din_Rom%C3%A2nia

    In pozitia noastra strategica, fara drumuri si poduri, pe cine ne bazam ? Pe o „baza” frantuzeasca cu o companie de tancuri ? Si pe politia aeriana asigurata de altii ? Dar politie ! Noroc cu NATO si americanii dela K ! Din aia 65-70.000, cati au burti, fuste si tocuri si cati ghete ? cam 1/2 ! Dupa 11 luni de razboi la granita si pozitie strategica ! A plecat sau nu a plecat Ilici Iliescu & ?

    18
  26. Cred că dacă am face un guvern din userii de aici am avea în sfârșit un viitor predictibil și cert luminos. Sper să nu se supere, dar pe psycho îl propun la justiție, pe sharky la apărare, adicontakt la interne și conu’ leftenent la nou inventatul dar vitalul minister al culturii, educatiei si identitatii nationale. Eu aș vrea să fiu secretar general al guvernului. Mai sunt destule portofolii, puteti face nominalizari…
    Scuze de off?

    12
  27. Cred că ar trebuie un pic de gheață la cap, în problema cu bulgarii. Sunt singurii noștri prieteni în materie de continuitate de infrastructură NATO, în caz de probleme, cu regimul ungar actual (care nu e numai actual, ci va fi și peste un deceniu de aceeași factură, chiar dacă pleacă Orban, pentru că sunt infiltrați până în vârful unghiilor de amicii de la est). Până și un expert precum Ben Hodges spune că în caz de probleme, transporturile militare prin Ungaria vor fi nesigure și că România va rămâne conectată la ruta sudică.
    Poduri, poduri și iar poduri, în condițiile în care 3 căi ferate pe ruta sudică peste Dunăre, sunt mandatorii, alături de flote de barje capabile să transporte material feroviar la greu. Drumuri, drumuri și iar drumuri, peste Dunăre și nu numai 2… O relație bună cu bulgarii și un ochi de vultur spre terminalele din sudul Balcanilor, pe unde vin mărfurile și gazu’… Iar Bulgaria va trebui să meargă cu noi în Schengen, când va fi să fie, altfel am pus-o.
    Iar cu austriecii, asta e, mergem înainte. Nu e cazul să ne supărăm pe ei, ci pe guvernul lor actual, ceea ce e o diferență.

    11
    • extraordinar, austriecii, e guvernu´lor actual mama lu´copiii mei, maree diferenta..dar ungurii sunt compromisi pe next millenium. da´te ba n plm, neam de cioara manelista

      3
  28. Într-o altă ordine de idei, urmăresc (nu de multă vreme) Romania Military și am remarcat că există destul de multă energie și relativ destul de mult interes în a comenta subiectele existente. Pe de altă parte, de peste un deceniu creez și editez la Wikipedia în limba română, inclusiv pe areale care au avut de-a face cu istoria militară a României.

    Mă întreb… oare o parte dintre voi cei care comentați aici, nu ați putea fi poate interesați să scrieți documentat (nu așa… ocricum, deci) câte ceva la Wikipedia în limba Română, despre aspecte militare, inclusiv și mai ales despre care țin de România, români și probleme conexe acestora? Nu de alta, dar capitolul respectiv de acolo este în foarte mare suferință, iar pe de altă parte pare că există aici și oameni care au tangență cu specialitățile militare, ori, contribuția lor la ro.wiki ar fi cât se poate de utilă, pentru a oferi cititorilor informație pe cât posibil mai de calitate.

    Pentru conformitate, userul meu actual de pe ro.wiki este: https://ro.wikipedia.org/wiki/Utilizator:Accipiter_Gentilis_Q. De asemenea, pot fi abordat fără probleme pe pagina mea de discuții: https://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie_Utilizator:Accipiter_Gentilis_Q.

    Aș putea să expun aici, pe Romania Military, câteva ateliere de învățare în ce privește principii de editare pe Wikipedia și aș putea oferi acolo un oarecare suport. Mă rog inițiativa mea este strict individuală, dar, pot ajuta un pic cu organizarea și sprijinul.

    Mă gândesc de ceva vreme la asta și recent, văzând câte articole ar trebui scrise numai pentru subiectul de mai jos, am zis că merită să încerc….
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Format:Rela%C8%9Biile_dintre_Rom%C3%A2nia_%C8%99i_NATO
    Adică, na, zic că dacă tot e să vorbim despre importanța a ceea ce fac românii, măcar să am putea poate să încercăm să o facem documentat și asta să folosească și altora. Zic, nu dau cu parul….

    24
    • Big like ! Mai demult am mobilizat și eu câțiva studenți să traducă texte medicale din varianta engleză în cea românească – exceptând inerentele probleme de adaptare la gândirea în hipertext (dacă pui legătură trebuie să populezi cu informație și pagina de hiperlink) și problemele de resursă umană (am exclus trei agramați, doi analfabeți funcțional, patru je-m-en-fiche-ișiști), au făcut treabă aproximativ bună, dar cu eforturi mari din partea mea.
      Problema a apărut după puțin timp, când textele necesitau actualizare – varianta engleză era la zi, cea românească deja perimată – îmi este rușine și acum când descopăr informație actual incorectă.
      Și mai e problema cea mai mare – satisfacția e strict personală și nu ține loc de motivație pentru muncă.
      Presupun că în domeniul istoriei, chiar și recente, informația nu are cum să se perimeze, așa că îți apreciez poziția.
      Din păcate însă am o mică întrebare : câți dintre comentatori scriu corect gramatical (și nu vorbesc aici de cei care mănâncă sporadic câte-o literă), câți corect ortoepic (și nu vorbesc de cei care fac intenționat figuri de stil) și mai ales câți corect semantic ? Eu m-am demoralizat mult când am descoperit un thread de Reddit cu mii de participanți activi, mult mai mulți decât cititorii acestui site, din care 99 % din comentarii aveau drept greșeli minore fie *ma-m dus*, fie *lucru a mea*, fie *eu pe care*. Că pe cele majore mi-e greu și să le exemplific … deși zilnic văd tot felul de oameni cărora le dau test de scris de evaluare instrumentală, aveam senzația stranie a descoperirii unui univers al idiocrației …

      6
      • Aveți dreptate, dar dracul nu e chiar atât de negru. Am avut de-a face atât cu Wikimedia 1914-18 Europeana Challenge, în urma căruia Wikipedia în limba română a câștigat un prestigios loc, drept efect al unei rodnice colaborări între editorii ei și între editori săi și instituții, cât și cu un proiect de la UBB, în care au fost implicați studenți de la Istorie. Au existat la ro.wiki și alte proiecte de colaborare girate de alții, de exemplu unul a fost cu studenți de la Litere pentru traduceri de texte economice și rezultatele obținute au fost palpabile. Există și acum alte proiecte în derulare (cu bibliotecari) ș.a.m.d. Nu dau pe dinafară numeric și nici în ce privește rezultatele, dar lucrurile se mișcă totuși înainte. Încet, dar se mișcă.

        Ce e drept, am remarcat că în funcție de modul de abordare studenții au fost diferit motivați și implicarea necesară din partea coordonatorilor a fost consistentă. Nu în ultimul rând (într-unul din cazuri chiar în primul rând), m-am întrebat uneori de ce fel de școală au avut parte anterior de cursurile universitare, studenții respectivi, deoarece semănau mult la modul în care se exprimau în scris, cu unii pe care îi știam eu cândva de pe la liceele industriale…

        Referitor la calitatea textului scris, Wikipedia nu este ceva bătut în cuie, orice eroare putând fi corectată fără probleme, ulterior (spre diferență, de exemplu, de textele de aici, care odată trimise necesită intervenții complexe, prin intermediul moderatorilor siteului, etc….) . În mod normal erorile sunt inerente, deoarece atunci când corectezi un text pe ecran, ceea ce corectezi este de fapt imaginea pe care o ai tu despre textul respectiv, nu textul propriu zis… Cum, de fapt imaginea pe care o ai este una apropiată de „ceea ce ar trebui să fie”, nu de ceea ce „este”, e normal ca erorile să prolifereze, în etapele de început ale unui text. Acesta ulterior va fi, pe cât posibil, închegat cum trebuie.

        Pe de altă parte există și posibilitatea ca cineva cu multă energie, cum am văzut pe aici, chiar să devină destul de pasionat. E o posibilitate…. mică, dar există. Și, la urma urmei, descoperirea unei finalități a muncii poate fi un trigger pozitiv.

        Cât despre agramatisme….etc…, în principiu pe Wikipedia cei care se caracterizează în primul rând prin așa ceva ori se autoelimină, ori sunt eliminați, destul de rapid.

        • Eu mă refeream la faptul că informația medicală de exemplu se schimbă în unele specialități destul de frecvent, adică ce era acum 5 ani perfect valabil acum e informație desuetă, poate nu total incorectă, dar desuetă, și de aceea necesită actualizare destul de frecventă. Alte exemple sunt mai fericite – vă dau exemplul facultății de chimie din București – au scris pe ro.wikipedia o grămadă de informație de prin 2007, iar acum recomandă la studenți să citească pe Wikipedia …
          Despre agramatisme – problema nu e existența lor, ci numărul agramaților – așa cum spuneați de liceele industriale, eu vă zic că și acolo se făcea carte. Noi avem probleme grave cu gramatica de clasa a V-a, nu lucruri sofisticate. După cum știți, dacă un text conține asemenea erori și e verificat sau raportat și ulterior confirmat, respectivul autor de conținut zboară de pe Wiki, și mult nu vor mai sta cei care au confirmat textul.
          Dar cel mai important lucru e satisfacția. Eu am dorit să fiu gentil spunând că e strict personală … pentru mulți e cam zero. Inclusiv pentru mine – mi-e jenă s-o spun, dar măcar sunt sincer …
          Pe acest site, pentru mine, satisfacția „frumoasă și de pus în ramă” vine când descopăr comentarii pline de esență ale cuiva pe care în urmă cu doi ani îl consideram cu indulgență un Gâgă (am memorie bună a lucrului citit). Mai e și satisfacția „perfidă” a dominației psihologice … asta ca să fiu sincer până la capăt.

    • Punctele de la finalul linkurilor ar trebui să facă parte chiar din sintaxa linkurilor respective, altfel acestea nu funcționează. Văd că siteul de aici a preluat textul linkurilor fără punctele finale, din păcate.

  29. Daca privim harta intrarea Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen insemna in mare masura izolarea Serbiei. Efemerul cancelar austriac a chemat in sprijin …cultural „ceafa lata” din Bulgaria pentru a da o impresie de intelegere a situatiei dar in fapt poate NSA ne va da vreodata interceptarea convorbirilor telefonice Moscova -Sofia in care gurul Putin ordona gradinarului adunarea la Viena. Deranjeaza faptul ca Romania, asa cu poticnelile ei intra in grupul tarilor care au o economie functionala, cu crestere economica dar mai ales cu o pozitie clara de respectare a statutului de aliat NATO. Si da domnule George daca va amintiti, si sunt sigur de asta , la orice adunare a pactului de la Varsovia toti asteptau cu interes pozitia Romaniei care era imprevizibila, cu propriile pareri. Intr-o discutie cu un investitor turc cu ceva ani in urma acesta m-a intrebat de ce uram rusii atat de mult, concluzie trasa din drumurile lui prin tara timp de aproape 20 de ani. Ca sa inteleaga i-am spus pe scurt ca in 500 de ani de dominatie turceasca, cu bune si cu rele asupra tarilor romane, niciodata acestia nu au incercat sa ne fure identitatea culturala, cum au incercat salbaticii din est. Un popor nu poate gresi tot timpul si toti odata! Am uitat esentialul: la multi ani domnilor de pe acest site indiferent de pareri, etnie sau religie!

    32
  30. Nu o sa fac apologetica nimanui… dar in cazul Bulgariei voi putea spune ca Rusia s-a insinuat in istoria acestei tari si nimeni nu a fost pana acuma interesat in a incerca sa o inlocuiasca in vreun fel. Multi nu au avut interes, problema e ca nici macar noi nu am avut interes.

    Pacatul ramane ca nu s-a inteles nimic vis-a-vis de interesul nostru de a integra intr-un fel sau altul Bulgaria in abordarea noastra geopolitica, mai ales dupa ce Bulgaria a facilitat ocuparea Bucurestiului.

    O parte din deciziile lor pot fi atribuite si dezinteresului si arogantei noastre pentru ei. Privim proximitatea noastra geografica ca un areal populat de oameni inapoiati, prosti si incapatanati, fara sa incercam sa ii abordam pragmatic tot in interesul nostru. Chiar si de sunt cum ne inchipuim, nu castigam nimic ignorandu-i si tratandu-i cu dispret.

    Nu imi place sa citez Polonia, dar sunt un exemplu in acest sens. Au avut dispute puternice atat cu Cehoslovacia cat si cu Lituania in secolul XX si au inteles ca cel mai bun mod de a evita vulnerabitatile generate de vecini, este sa ii tii aproape.

    13
  31. Cu antena GSM de pe bloc îndepărtată nu am epuizat evident acțiunile pentru creșterea rezilientei. Era doar un exemplu minor dar și spectaculos. Ideea principală este că pregătirea pentru apărare nu înseamnă nici pe departe doar achiziția de armament, oricât de modern ar fi, ci în primul rând tot complexul de masuri, niciodată complet, de pregătire psihica și fizica a întregului popor de a rezista privațiunilor unei agresiuni rusești. Plus pregătirea teritoriului pentru luptă care poate însemna stocarea de combustibil în cele mai neașteptate locații. Evident, iarăși un exemplu minor și trivial, dar sunt specialisti chiar de dinainte de 1989, care au gândit planuri de măsuri complete.
    Totul trebuie sa ducă în primul rând la crearea și întreținerea voinței de a lupta. „The will to fight, against all odds”. Că sa mă exprim cat mai concis dar complet, in limba Ukrainiana.

    2
    • sef, daca vorbim de „specialistii de dinainte de 1989”, nu cumva sunt aceeasi care au facut sita masini cu civili sau care au tras rachete AA prin vazduh sau dupa propriile avioane (inclusiv unul civil …) sau care habar nu aveau ce unitati aveau in fata si decat sa riste mai bine trageau. Sau super armata lu’ peste cu intretinere facuta „de specialisti”, o recunosteai ca pleca la aplicatii sau alarma de lupta dupa 1/2 din tehnica lasata pe drum.
      Vrei sa discutam despre planurile de pregatire de atunci, pai ce exemplu mai clar vrei cand la prima rebeliunie „comandantul suprem” a descoperit ca nu poate fi evacuat prin tuneluri (ceva inundatii si niste usi blocate) iar la final a ajuns sa faca autostopul pe sosea?
      Hai sa o lasam balta cu valea plagerii, nu zice nimeni ca acum sunt intorsi cu cheia, dar sa spuna cineva ca existau specialisti atunci este o hazardare totala. Bine ca bulgarii nu au avut nimic cu noi ca altfel ne bateau de ne suna apa ‘n cap.

      2
    • Indepartarea „antenei GSM” de pe bloc echivaleaza in general cu lipsa serviciului in oras inclusiv pe timp de pace. Este complet ilogic si contraproductiv.

      In caz de razboi, o retea de telecomunicatii nu se pune in cap lovind fiecare statie in parte, ci lovind datacenterele si nodurile de agregare, care evident sunt mult mai putine. Fara Core si fara transport, retelele sunt moarte.

      3
      • Vorbim de razboi, nu de pace. De ce fabulezi? Su nu este vorba de distrugerea intregii retele, care este un obiectiv mai pretentios, ci de distrugerea punctuala a antenelor GSM (da, mai ales cele de pe blocuri) nu cu Suhoiuri sau hipersonice ci ci drone ieftine si multe.

        • Nu prea inteleg de ce inamicul ar vrea sa distruga punctual „antena GSM”, mai ales cea de pe bloc, cand pentru a lasa populatia fara comunicatii ar trebui sa atace doar un numar redus de tinte, obtinand rezultate maxime cu putina munitie. Tot de neinteles este si de ce noi din proprie initiativa am renunta la o retea de comunicatii pt populatie in timp de razboi.

          5
  32. Mulțumim pentru articol @George!
    Cu bulgarii e simplu: ei nici nu au vrut în NATO. Ei doreau UE, dar trebuia să intre în NATO prima dată…
    Și dacă bulgarii nu-s penetrați p’in toate alea… Dar Dunărea nu poate fi controlată de Frontex decât cu tot cu ei!
    Range Roverele alea cu termoviziune stau in service de vreo doi ani!! Le văd la Best Motors în TM. Mai mult, pe vremea când funcționau, le vedeam la lucru in zona Moravița (trec prin zonă săptămânal). Au trecut vreo trei ani de atunci! Văd prea multe!!
    @ mihais Rușii contrapun corupția democrației! Impotența statală este un element de control! Ăla de nu îl lași să moară nu te lasă să trăiești! Așa face și statul corupt! Plus – rezistenta la orice schimbare!
    Bineînțeles că ai noștri politruci nu vor în Schengen!! De 15 ani tot pătimesc cu normele UE! Mai asta le lipsește! Tot așa a fost cu NATO, UE… Ne-au târât în ele, că așa vrem ăștia micii, altfel ne arătau ei suveranitate!
    Asta cu suveranitatea încă este armă anti-UE!
    Să fie paharul plin, vine ciolacul premier…
    La Mulți Ani! Să avem un an mai bun!!

    2
  33. Ar putea cineva, cunoscator al situatiei sa faca un articol despre industria de armament a Romaniei? Am inceput sa caut despre fabrici din Ro, ( un articol din defense ro a facilitat asta) dar nu am reusit sa am o perspectiva generala clara. Am vazut ca sunt vreo 8-10 care produc in mare parte aceleasi produse ( face sens, nu pui toate ouale in acelasi cos). M am uitat pe lista de produse ( care aveau… ca site urile si nivelul de prezentare e undeva de anii 90). Dar am vazut la un moment dat obuzier de 152, pus pe o platforma de camion… de ce nu cumparam? (Am uitat fabrica). Oricum, e interesant de vazut producatorii de stat, cei privati si ce propun.

  34. Dacă ……Daca Romania ar fi avut o atitudine pro-rusa substantiala, hm ?

    te intrebi de ce Moscova n-a facut tot ce i-a stat in putinta pentru o apropiere de Bucuresti Pai ticmai ca a facut!

    – in 1812 a inhatat juma din Moldova si jumatatii asteia i-a zis Basarabia .. desi era mia muot decat Basarabia . Cu care ocazie a despartit familii – nu doar de tranai da si de boieri, a lasat pe unii boieri fara mosiile de pe celaltr mai al Prutului ….
    – in 1878 Rusia „reia” ele 3 judete din S Basarabiei si amunta cu dezarmarea armatei romane … Lucuile se tempereaza -a r fio fpst prea de tit ca aliatii de mai an sa faca razboi ! si Turcia ar fi profitat!!! Dar concluzia este una – Romania intra in alinata cu Austria si Germania …
    – 1916 .. atitudinea Rusiei este, cel putin bizara saca nu duplicitara . Se vorbea chiar de tradarea rusa!!

    In fara de ace4ste 3 „complicvatii” sa mia aduagam exactiunile si brutalitatile armatei ruse (intre 1780 si 1830 muotprea prezenta in Modova si Muntenia) care aufacut ca , comprativ cu rusii , turcii sa fie „buni crestini” – adica cirecti, mai putin lacomi si nu britaliin mod inutil!!!

    Dacă si cu parcă erau intr-o barcă .. sau in 2 ?(adica cu curul in 2… )

    Ce vedem ? Cele 2 state erau aliate din interes insa ….

    Cum zicea Take Ionescu (Take Gura de AUr) Rusia este inamicul natural!!
    Sau Rusia isi implineste visul milenar … siRomania devine dopar o mentiune la subsolul istoriei sau
    Romania rezista si Rusia rateaza ce condiera ea ca este destinul milenar!!

    Tertium non datur!!

    7
  35. Nu înțeleg de ce vă stresați ?. Politica politici noastre naționale e de pupincurist de serviciu. Nu avem nici o ideie sau plan de țară ,da suntem poziționați geografic bine ,încă numărul populației ne-ar ajuta ca sa fim o putere regională dar nu există interes pentru acest lucru. Noroc cu NATO că altfel cine știe ce angrenaj era și pentru noi. In rest somn ușor ne apără NATO.

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *