Romania Military

În spațiu – săptămânile 2019/03-04

FCC

CERN se gândește deja la succesorul LHC (engl Large Hadron Collider), denumit pentru moment FCC (engl Future Circular Collider).

FCC este la stadiul de concept, publicat (în data de 15 ianuarie 2019):

Următorul pas, bazat pe precedentul LHC va fi prezentarea raportului CERN către Comisia Europeana; fizicienii din panel (subcomisie?) vor analiza raportul și vor actualiza strategia europeană pentru fizica particulelor, până în 20-20 (actuala strategie datează din 2013):

FCC pe scurt:
– 20 de miliarde EURO;
– potențială finalizare în 2050
– lungime de 4 ori mai mare (față de LHC)
– putere de 10 ori mai mare (față de LHC)

FCC (sursa Popular Mechanics)

Nu e chiar in spatiu, dar e următorul lucru bun.

Guest section de Marius B.
 

Stratolaunch

După moartea lui Paul Allen, finanțatorul Stratolaunch prin compania sa Vulcan Inc., în octombrie, declarațiile publice au fost că s-au făcut toate aranjamentele pentru ca activitatea de dezvoltare la Stratolaunch să continue. Roțile erau în mișcare. Iată că în ianuarie, așa cum mă așteptam, s-a oprit dezvoltarea vehiculelor, rămânând în dezvoltare doar avionul. Roțile au fost frânate extrem de eficient.

Stratolaunch a angajat la mijlocul anului 2017 un inginer care a lucrat la NASA și la SpaceX ca vicepreședinte responsabil cu propulsia. În 2017 semnase un acord cu NASA Stennis Space Center pentru utilizarea echipamentelor de testare. Planul era de a construi un motor care să utilizeze hidrogen lichid și oxigen lichid, cu o forță de împingere de ~100000 kgf. PGA. A fost realizată și testată doar camera de pre-ardere.

Planurile erau de a realiza o serie de vehicule de lansare, ca treaptă a doua, alături de utilizarea Pegasus XL. Ramâne doar Pegasus XL ca treaptă a doua. Câteva zeci de angajați vor fi concediați.

Să visăm 10 secunde cu imaginea de mai jos.

Vehicule Stratolaunch (sursa Stratolaunch)

Declarația Stratolaunch, după anunțul de renunțare, a fost: We are immensely proud of what we have accomplished and look forward to first flight in 2019. Adică vom avea încă o incarnare a Hughes H-4 Hercules Spruce Goose.

Spruce Goose (sursa Wikipedia)

Visele mor odată cu oamenii care le au. Un poet optimist (Bruce Dickinson) nu este însă de acord cu mine; a spus în Empire of the Clouds:

Here lie their dreams as they stand in the sun
On the ground where they built, and the engines they run
To the moon and the stars, now what have we done?
Oh the dreamers may die, but the dreams live on

 

Blue Origin

Blue Origin învață de la ARCA, dar spre deosebire de ARCA mai și fac una-alta. Pe 16 ianuarie au publicat un trailer epic al rachetei New Glenn, rachetă care va zbura din 2021. Sau, cel puțin, așa este programat. Trailerul din 2017, alături de cel actual sunt mai jos. Jocul pe care îl jucăm se numește găsiți diferențele.

New Glenn (2017 și 2018)

Dacă vom considera că a ajunge pe o orbită joasă cu încărcătura întreagă este echivalent cu a pleca din Mizil la București, Blue Origin a reușit cu lansarea New Origin de pe 23 ianuarie să plece din Mizil … până la colțul blocului. Hai până la indicatorul ieșire din Mizil. Dac totuși aveți curiozitatea s vedeți cum a fost, filmul de mai jos spune povestea. Și au mai declarat că până la finalul lui 2019 vor să lanseze o persoană în spațiu.

New Shepard

 

SpaceX

Dragonul plecat de pe ISS s-a întors fără probleme pe Pământ.

SpaceX reduce numărul de angajați cu 10% pentru a se putea concentra pe dezvoltarea StarLink și BFR. Cumva are sens, producția de motoare Merlin și rachete Falcon 9 probabil a acoperit necesarul din perioada următoare. În 2014 s-a mai întâmplat acest lucru, când câteva procente au fost concediați în urma evaluărilor.

Pe 16 ianuarie SpaceX a anunat că activitățile de construcție a prototipurilor noului sistem de transport spațial se vor muta în Texas din Los Angeles. Probabil în cortul din Boca Chica.

Spaceship a avut un accident. Elon Musk a ciripit: I just heard [about the accident]. 50 mph winds broke the mooring blocks late last night & fairing was blown over. Will take a few weeks to repair.

Spaceship (sursa Twitter)

 

Luna

După ce au ajuns cu bine și au transmis imaginile, este momentul pentru primul îngheț pentru Chang’e 4. Noaptea lunară durează 14 zile; nu se știe cât de frig va fi, dar vom afla din datele transmise când noaptea se va încheia. -170 Celsius este o așteptare rezonabilă. Odată cu noaptea lunară venit și sfârșitul semințelor de bumbac care au germinat pe Lună. La amurg, temperatura din mica biosferă a ajuns la -50 Celsius.

E sigur că vom avea LOP-G. Nu știm cât e de sigur, dar se lucrează la proiect. De partea cealaltă a ideologiei, așa cum am mai scris in trecut, China dorește și ea o stație lunară. NASA a declarat însă că în explorarea Lunii își dorește parteneriate și cooperare, nu competiție. Evident, Republica Populară Chineză se bucură – poate pune mâna pe ceva tehnologie. O serie de declarații surprind esența, mai jos.

Americans first walked on its surface almost 50 years ago, but the next wave of lunar exploration will be fundamentally different. As NASA works toward its plan to sustainably return to the moon, it will be critical to collaborate with both commercial and international partners along the way. This approach will enable human expansion across the solar system and bring back to Earth new knowledge and opportunities.

Through an innovative combination of missions involving commercial and international partners, NASA’s robotic lunar surface missions will begin as early as 2020, focus on scientific understanding of lunar resources and prepare the lunar surface for a sustained human presence.

Things may evolve in ways we don’t anticipate, but as of now, the Lunar Orbital Gateway is envisioned to be institutionally a bit like the International Space Station.

Science gathered about how lunar dust is ejected upwards during a spacecraft’s landing could inform future missions and how they arrive on the lunar surface. NASA and CNSA have agreed that any significant findings resulting from this coordination activity will be shared with the global research community at the 56th session of the Scientific and Technology Subcommittee meeting of the U.N. Committee on the Peaceful Uses of Outer Space meeting.

 

LOP-G (sursa NASA)

 

ARCA și RoSA

În celelalte știri, la ARCA și la RoSA, nimic. Chiar dacă ar fi fost, nu merită prea multă atenție n acest moment. Părerea mea.
 

Mărunțiș

Starman (sursa Mattel)

Jean Luc Picard (sursa Paramount)

Philippa Georgiou (sursa CBS)

Space Force – trailer epic

 

Evenimente și lansări

Evenimentele din perioada următoare sunt:

Lansările din perioada următoare sunt:

 

Fotografia săptămânii

Răsărit (sursa NASA)

 

Iulian

Notă: Există o evaluare înglobată în acest articol, te rog vizitează acest articol pentru a-l evalua.  

Surse:
1. Site European Space Agency – ESA ( http://www.esa.int/ESA )
2. Site German Space Agency – DLR ( https://www.dlr.de/ )
3. Site Centre National d’Etudes Spatiales – CNES ( https://cnes.fr/en )
4. Site Agenzia Spaziale Italiana – ASI ( https://www.asi.it/en )
5. Site Canadian Space Agency – CSA ( http://www.asc-csa.gc.ca )
6. Site UK Space Agency – UKSA ( https://www.gov.uk/government/organisations/uk-space-agency )
7. Site Romanian Space Agency – RoSA ( http://www.rosa.ro/ )
8. Site NASA ( https://www.nasa.gov/ )
9. Site Kennedy Space Center ( https://www.kennedyspacecenter.com/launches-and-events )
10. Site Indian Space Research Organisation – ISRO ( https://www.isro.gov.in/ )
11. Site Roscosmos ( http://en.roscosmos.ru/ )
12. Site JAXA ( http://global.jaxa.jp/ )
13. Mohammed bin Rashid Space Centre ( https://mbrsc.ae/en )
14. Site SpaceX ( http://www.spacex.com/ )
15. Site Ariane Space ( http://www.arianespace.com/ )
16. Site ULA ( https://www.ulalaunch.com )
17. Progress Rocket Space Centre ( http://samspace.ru/ )
18. Site RocketLab ( https://www.rocketlabusa.com/ )
19. Site Stratolaunch ( https://www.stratolaunch.com/ )
20. Site Virgin Orbit ( https://virginorbit.com/ )
21. Site Virgin Galactic ( https://www.virgingalactic.com/ )
22. Site Blue Origin ( https://www.blueorigin.com/ )
23. Site Northrop Grumman ( http://www.northropgrumman.com/MediaResources/MediaKits/Space/Home.aspx )
24. Site Spaceflight Industries ( http://spaceflight.com/ )
25. Pagina Facebook ARCA ( https://www.facebook.com/pg/arcaspace )
26. Site ARCA ( http://arcaspace.com/ )
27. Site Astrobotic Technology ( https://www.astrobotic.com/ )
28. Site Deep Space Systems ( http://www.deepspacesystems.com/ )
29. Site Draper Labs ( https://www.draper.com/ )
30. Site Firefly Aerospace ( https://fireflyspace.com/ )
31. Site Intuitive Machines ( https://www.intuitivemachines.com/ )
32. Site Lockheed Martin Space ( https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/space.html )
33. Site Masten Space Systems ( https://www.masten.aero/ )
34. Site Moon Express ( http://www.moonexpress.com/ )
35. Site Orbit Beyond ( https://www.orbitbeyond.com/ )
36. Site Orbit Fab ( https://www.orbitfab.space/ )
37. Site Sierra Nevada Corporation ( https://www.sncorp.com/ )

38. CERN Council updates European strategy for particle physics ( https://home.cern/news/news/cern/cern-council-updates-european-strategy-particle-physics , accesat la 2019-01-25)
39. FUTURE CIRCULAR COLLIDER – CONCEPTUAL DESIGN REPORT ( https://fcc-cdr.web.cern.ch/ , accesat la 2019-01-25)

Exit mobile version