În spațiu – săptămânile 2019/03-04

FCC

CERN se gândește deja la succesorul LHC (engl Large Hadron Collider), denumit pentru moment FCC (engl Future Circular Collider).

FCC este la stadiul de concept, publicat (în data de 15 ianuarie 2019):

Următorul pas, bazat pe precedentul LHC va fi prezentarea raportului CERN către Comisia Europeana; fizicienii din panel (subcomisie?) vor analiza raportul și vor actualiza strategia europeană pentru fizica particulelor, până în 20-20 (actuala strategie datează din 2013):

FCC pe scurt:
– 20 de miliarde EURO;
– potențială finalizare în 2050
– lungime de 4 ori mai mare (față de LHC)
– putere de 10 ori mai mare (față de LHC)

FCC (sursa Popular Mechanics)

Nu e chiar in spatiu, dar e următorul lucru bun.

Guest section de Marius B.
 

Stratolaunch

După moartea lui Paul Allen, finanțatorul Stratolaunch prin compania sa Vulcan Inc., în octombrie, declarațiile publice au fost că s-au făcut toate aranjamentele pentru ca activitatea de dezvoltare la Stratolaunch să continue. Roțile erau în mișcare. Iată că în ianuarie, așa cum mă așteptam, s-a oprit dezvoltarea vehiculelor, rămânând în dezvoltare doar avionul. Roțile au fost frânate extrem de eficient.

Stratolaunch a angajat la mijlocul anului 2017 un inginer care a lucrat la NASA și la SpaceX ca vicepreședinte responsabil cu propulsia. În 2017 semnase un acord cu NASA Stennis Space Center pentru utilizarea echipamentelor de testare. Planul era de a construi un motor care să utilizeze hidrogen lichid și oxigen lichid, cu o forță de împingere de ~100000 kgf. PGA. A fost realizată și testată doar camera de pre-ardere.

Planurile erau de a realiza o serie de vehicule de lansare, ca treaptă a doua, alături de utilizarea Pegasus XL. Ramâne doar Pegasus XL ca treaptă a doua. Câteva zeci de angajați vor fi concediați.

Să visăm 10 secunde cu imaginea de mai jos.

Vehicule Stratolaunch (sursa Stratolaunch)

Declarația Stratolaunch, după anunțul de renunțare, a fost: We are immensely proud of what we have accomplished and look forward to first flight in 2019. Adică vom avea încă o incarnare a Hughes H-4 Hercules Spruce Goose.

Spruce Goose (sursa Wikipedia)

Visele mor odată cu oamenii care le au. Un poet optimist (Bruce Dickinson) nu este însă de acord cu mine; a spus în Empire of the Clouds:

Here lie their dreams as they stand in the sun
On the ground where they built, and the engines they run
To the moon and the stars, now what have we done?
Oh the dreamers may die, but the dreams live on

 

Blue Origin

Blue Origin învață de la ARCA, dar spre deosebire de ARCA mai și fac una-alta. Pe 16 ianuarie au publicat un trailer epic al rachetei New Glenn, rachetă care va zbura din 2021. Sau, cel puțin, așa este programat. Trailerul din 2017, alături de cel actual sunt mai jos. Jocul pe care îl jucăm se numește găsiți diferențele.

New Glenn (2017 și 2018)

Dacă vom considera că a ajunge pe o orbită joasă cu încărcătura întreagă este echivalent cu a pleca din Mizil la București, Blue Origin a reușit cu lansarea New Origin de pe 23 ianuarie să plece din Mizil … până la colțul blocului. Hai până la indicatorul ieșire din Mizil. Dac totuși aveți curiozitatea s vedeți cum a fost, filmul de mai jos spune povestea. Și au mai declarat că până la finalul lui 2019 vor să lanseze o persoană în spațiu.

New Shepard

 

SpaceX

Dragonul plecat de pe ISS s-a întors fără probleme pe Pământ.

SpaceX reduce numărul de angajați cu 10% pentru a se putea concentra pe dezvoltarea StarLink și BFR. Cumva are sens, producția de motoare Merlin și rachete Falcon 9 probabil a acoperit necesarul din perioada următoare. În 2014 s-a mai întâmplat acest lucru, când câteva procente au fost concediați în urma evaluărilor.

Pe 16 ianuarie SpaceX a anunat că activitățile de construcție a prototipurilor noului sistem de transport spațial se vor muta în Texas din Los Angeles. Probabil în cortul din Boca Chica.

Spaceship a avut un accident. Elon Musk a ciripit: I just heard [about the accident]. 50 mph winds broke the mooring blocks late last night & fairing was blown over. Will take a few weeks to repair.

Spaceship (sursa Twitter)

 

Luna

După ce au ajuns cu bine și au transmis imaginile, este momentul pentru primul îngheț pentru Chang’e 4. Noaptea lunară durează 14 zile; nu se știe cât de frig va fi, dar vom afla din datele transmise când noaptea se va încheia. -170 Celsius este o așteptare rezonabilă. Odată cu noaptea lunară venit și sfârșitul semințelor de bumbac care au germinat pe Lună. La amurg, temperatura din mica biosferă a ajuns la -50 Celsius.

E sigur că vom avea LOP-G. Nu știm cât e de sigur, dar se lucrează la proiect. De partea cealaltă a ideologiei, așa cum am mai scris in trecut, China dorește și ea o stație lunară. NASA a declarat însă că în explorarea Lunii își dorește parteneriate și cooperare, nu competiție. Evident, Republica Populară Chineză se bucură – poate pune mâna pe ceva tehnologie. O serie de declarații surprind esența, mai jos.

Americans first walked on its surface almost 50 years ago, but the next wave of lunar exploration will be fundamentally different. As NASA works toward its plan to sustainably return to the moon, it will be critical to collaborate with both commercial and international partners along the way. This approach will enable human expansion across the solar system and bring back to Earth new knowledge and opportunities.

Through an innovative combination of missions involving commercial and international partners, NASA’s robotic lunar surface missions will begin as early as 2020, focus on scientific understanding of lunar resources and prepare the lunar surface for a sustained human presence.

Things may evolve in ways we don’t anticipate, but as of now, the Lunar Orbital Gateway is envisioned to be institutionally a bit like the International Space Station.

Science gathered about how lunar dust is ejected upwards during a spacecraft’s landing could inform future missions and how they arrive on the lunar surface. NASA and CNSA have agreed that any significant findings resulting from this coordination activity will be shared with the global research community at the 56th session of the Scientific and Technology Subcommittee meeting of the U.N. Committee on the Peaceful Uses of Outer Space meeting.

 

LOP-G (sursa NASA)

 

ARCA și RoSA

În celelalte știri, la ARCA și la RoSA, nimic. Chiar dacă ar fi fost, nu merită prea multă atenție n acest moment. Părerea mea.
 

Mărunțiș

  • Mattel a adăugat colecției Hot Wheels și un roadster tesla cu Starman.
  • Guardians of the Galaxy 3 va exista.
  • Noile aventuri ale lui Jean Luc Picard vor avea loc în universul paralel, al lui JJ Abrams.
  • V-ati uitat la Orville? Dacă nu, îl recomand.
  • USSF (US Science Fiction Space Force) este un serial cu Steve Carell. The goal of the new branch is ‘to defend satellites from attack’ and ‘perform other space-related tasks’ or something. This is the story of the men and women who have to figure it out. În curând.
  • Urmează încă un spin-off al Star Trek, de data aceasta cu căpitanul Philippa Georgiou și Section 31.
  • Cosmonauții își vor crește salata în spațiu în 2021. Grădinărit spațial.
  • Pe 19 ianuarie United Launch Alliance a reușit lansarea satelitului NROL-71. După un număr de amânări.
  • În februarie Rocket Lab va lansa un satelit pentru DARPA.
  • Concedieri au loc și la Virgin Galactic; aproximativ 40 de angajați.
  • Construcția Ariane 6 oprită în lipsa … contractelor guvernamentale. Adică pentru a semna contractele pentru producția a 14 vehicule, Ariane Space așteaptă ca guvernele să cumpere încă 4 lansări în intervalul 2020-2023. Francezii… CEO-ul ArianeSpace a declarat: We are confident it will happen. But it is not done yet. We are working in this direction. It is now quite urgent because industry has anticipated the manufacturing of these first launchers, but now we need these institutional contracts to fully contractualize the first Ariane 6s.

Starman (sursa Mattel)

Jean Luc Picard (sursa Paramount)

Philippa Georgiou (sursa CBS)

Space Force – trailer epic

 

Evenimente și lansări

Evenimentele din perioada următoare sunt:

  • 4 februarie: lună nouă
  • 19 februarie: superlună

Lansările din perioada următoare sunt:

  • februarie: lansare SpaceX Crew Dragon
  • 5 februarie: lansare Ariane 5
  • 7 februarie: lansare Soyuz
  • 19 februarie: lansare Arianespace Soyuz
  • 28 februarie: lansare echipaj către ISS

 

Fotografia săptămânii

Răsărit (sursa NASA)

 

Iulian

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 5,00 din 5)
Încarc...  

Surse:
1. Site European Space Agency – ESA ( http://www.esa.int/ESA )
2. Site German Space Agency – DLR ( https://www.dlr.de/ )
3. Site Centre National d’Etudes Spatiales – CNES ( https://cnes.fr/en )
4. Site Agenzia Spaziale Italiana – ASI ( https://www.asi.it/en )
5. Site Canadian Space Agency – CSA ( http://www.asc-csa.gc.ca )
6. Site UK Space Agency – UKSA ( https://www.gov.uk/government/organisations/uk-space-agency )
7. Site Romanian Space Agency – RoSA ( http://www.rosa.ro/ )
8. Site NASA ( https://www.nasa.gov/ )
9. Site Kennedy Space Center ( https://www.kennedyspacecenter.com/launches-and-events )
10. Site Indian Space Research Organisation – ISRO ( https://www.isro.gov.in/ )
11. Site Roscosmos ( http://en.roscosmos.ru/ )
12. Site JAXA ( http://global.jaxa.jp/ )
13. Mohammed bin Rashid Space Centre ( https://mbrsc.ae/en )
14. Site SpaceX ( http://www.spacex.com/ )
15. Site Ariane Space ( http://www.arianespace.com/ )
16. Site ULA ( https://www.ulalaunch.com )
17. Progress Rocket Space Centre ( http://samspace.ru/ )
18. Site RocketLab ( https://www.rocketlabusa.com/ )
19. Site Stratolaunch ( https://www.stratolaunch.com/ )
20. Site Virgin Orbit ( https://virginorbit.com/ )
21. Site Virgin Galactic ( https://www.virgingalactic.com/ )
22. Site Blue Origin ( https://www.blueorigin.com/ )
23. Site Northrop Grumman ( http://www.northropgrumman.com/MediaResources/MediaKits/Space/Home.aspx )
24. Site Spaceflight Industries ( http://spaceflight.com/ )
25. Pagina Facebook ARCA ( https://www.facebook.com/pg/arcaspace )
26. Site ARCA ( http://arcaspace.com/ )
27. Site Astrobotic Technology ( https://www.astrobotic.com/ )
28. Site Deep Space Systems ( http://www.deepspacesystems.com/ )
29. Site Draper Labs ( https://www.draper.com/ )
30. Site Firefly Aerospace ( https://fireflyspace.com/ )
31. Site Intuitive Machines ( https://www.intuitivemachines.com/ )
32. Site Lockheed Martin Space ( https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/space.html )
33. Site Masten Space Systems ( https://www.masten.aero/ )
34. Site Moon Express ( http://www.moonexpress.com/ )
35. Site Orbit Beyond ( https://www.orbitbeyond.com/ )
36. Site Orbit Fab ( https://www.orbitfab.space/ )
37. Site Sierra Nevada Corporation ( https://www.sncorp.com/ )

38. CERN Council updates European strategy for particle physics ( https://home.cern/news/news/cern/cern-council-updates-european-strategy-particle-physics , accesat la 2019-01-25)
39. FUTURE CIRCULAR COLLIDER – CONCEPTUAL DESIGN REPORT ( https://fcc-cdr.web.cern.ch/ , accesat la 2019-01-25)

50 de comentarii:

  1. Recomandarea mea pentru Hot Wheels (ca sa nu rada lumea ca ne jucam cu…papusi):
    http://hotwheels.wikia.com/wiki/Star_Wars_Character_Cars

  2. Future Circular Collider o veste cu adevarat buna, dar mai intai sa-l vedem pe asta micu” la capacitate maxima
    Blue Origin sa lanseze un om in spatiu, un lucru foarte bun, are insa de gand sa-l mai si aduca pe Terra?
    Chinezii pe Luna? Nu-i un lucru rau, astia incap mai multi intr-o capsula si, oricum, se satura cu mai putin orez
    Mie „Guardians of the Galaxy” nu-mi place, duca-se dracului din partea mea, cu ratonul lor cu tot. In prima parte, m-am uitat pana la sfarsit, tot sperand ca vor muri cu toti
    Ariane Space asteapta contracte guvernamentale, se vede filiatia Airbus aici, mai ales din punctul nostru de vedere.

  3. Mmmm! Chiar am cafeaua langa mine ? Revin dupa lectura!

    • asta am facut si eu ieri dimineata. se declanseaza un reflex pavlovian, picioarele se misca singure in drum spre bucatarie cand vad articol nou din spatiu :))

      • 🙂

        PS: expresor nou?

        PPS: poze noi cu nave indiene?

        • expresor vechi si nema poze indiene. am sursa la turla de control, si cica aparatul smena din varful ganeshei a fost usor avariat cand s-au urcat pe el tehnicienii. dar promit pt perioada urmatoare poze spectaculoase. cica fac aia care calaresc spaceshipul selfie
          ghinion :0

  4. Barja, trenul de aterizare, treapta a II-a are doua motoare vs unul, varfurile aripilor este albastru vs. negru… 🙂

    Nu i-as compara cu ARCA nici in gluma… 🙂

    Ca sa colaborezi cu cineva cu rezultate oneste trebuie nitica buna-credinta. Nu e cazul chinezilor. Sa-i lasam sa-si vada singuri de treaba, ii prefer pe rusi.

    P.S. A aparut un nou sezon la The Expanse, Netflix a pierdut drepturile de difuzare. Le-a luat fata Amazon Prime.

  5. Hmm, vestile nu prea bune parca se inmultesc. Stratolauncher oprit, cel de la Virgin intarziat, Blue Origin cam bate pasul pe loc, Noul Ariane la fel, pana si ultra optimistul SX are nouatati rele.

    Iulian- care e opinia ta referitoare la BlueO? Unde sunt acum fata de SX si cum ii vezi in viitorul imediat? Datele despre ei nu sunt prea abundente pe net.

    Frumos inceputul discursului Nasa ?”noi am fost primii”, apoi urmeaza restul comunicarii ?Frumos punctat! Cat despre cooperare, eu cred ca europenii vor participa, despre rusi nu stiu, iar chienzii putin probabil (parca niciuna dintre parti nu este interesata)…poate vreo aparitie noua in peisaj, cum ar fi India?

    Rosa trebuie sa fie parte din IN Spatiu in opinia mea; nu este zeflemea, eu chiar cred ca e bine sa ne reamintim constant unde ne situam, chiar daca nu ne place, chiar daca o facem cu umor sau scarba sau amaraciune.

    • ARCA si RoSA au ocazia unica sa ne surprinda. Ii las in pace sa vedem ce produc.

      • Doar ca sa clarific: eu vorbeam serios despre RoSA; despre Arca nu stiu daca am vorbit serios vreodata, iar comentariile la adresa lor le-am perceput mereu ca persiflari. Arca nu sunt (pentru mine) un indicator pentru pozitia in care ne aflam, pe cand RoSa da.

        Cat despre recomandarea ta cu Orville, trebuie sa recunosc ca nu am auzit despre serial, dar m-am uitat acum un pic pe IMDB si cred ca o sa incerc un episod. Tot on-tipic, nici GOTG nu-l vazusem (niciun episod) pana in vacanta de iarna, cand prietenul pe care l-am vizitat m-a convins. Mi-a placut mai mult ziua maraton Star wars vazuta in aceasi companie ?

        Asadar ma astept ca ma/ne vei tine la curent cu noile lansari atat de la BOca Chica , cat si de la Hollywood ?

  6. Stratolaunch s-a dus. Singurii din sfera asta care mai au potential sunt Blue Origin si SpaceX. Blue Origin sunt mult in urma SpaceX dar merg in directia buna si, o parere personala, probabil stau mai bine pe partea de finantare.

    Mai ai Boeing si Lockheed. Aia iti fac ce vrei tu, dar trebuie sa sari cu banul gros.

    • Tot din SUA mai este si concurenta directa a celor de la Stratolaunch, respectiv Virgin Galactic cu White Knight-Spaceship sau Launcher One- Cosmic Girl. Despre ei a scris Iulian in episodul trecut al „In spatiu”.

      Tot din aceeasi sfera (cea a lansarilor cu avion purtator) mai stiu de Orbital cu Pegasus. Tot ei mai au si Antares.

    • Stratolaunch erau bizari inca de la inceput cu configuratia aia cu fuselaje gemene nelegate la coada nu inteleg de ce si cum. Burt Rutan si Scaled Composites au facut avioane interesante dar mare succes n-au avut.
      Blue Origin o sa aibe succes cat o duce Amazon bine. Banii vin de la seful Amazon care vinde actiuni AMZ cam de 1 mld. pe an ca sa finanteze Blue Origin. Strict financiar stau mult mai bine ca SpaceX. Sheful al mare avea 16% din AMZ, o companie estimata prin vara la 1 trilion de $. Acum valoarea de piata a mai scazut odata cu bursa din SUA iar sheful cel mare trece printr-un divort care e posibil sa-i injumatateasca actiunile. Sa speram ca nu va afecta Blue Origin. Prea mult.

      • Si eu m-am intrebat de ce nu au folosit un singur ampenaj pentru cele doua fuselaje. Poate ne pot da un raspuns Grigore sau Neamtu.

        Blue Origin se dezvolta, creste. In tacere, fara mult PR. Nu cred ca va fi influentata dezvoltarea de situatia lui actuala.

  7. Salutare,

    O mica mentiune referitor la ce s-a spus in maruntis: „Noile aventuri ale lui Jean Luc Picard vor avea loc în universul paralel, al lui JJ Abrams.”
    Eu nu am inteles treaba asta din ce am mai citit pe net.

    De exemplu: https://www.ign.com/articles/2019/01/12/star-trek-explaining-the-picard-shows-timeline-and-how-it-connects-to-the-jj-abrams-movies

    Din ce se spune in articol, actiunea va avea loc dupa supernova care distruge Romulus (si care este evenimentul care declanseaza Kelvin timeline al lui JJ Abrams), dar va avea loc in universul original.

    Daca a aparut vreun articol mai nou cu ceva detalii noi, as fi curios sa il citesc 🙂 (ca deh cam asa e cand te-a molipsit virusul Star Trek)

  8. Parte din concedierile de la SpaceX au avut loc ca urmare a schimbarii învelișului din carbon compozit în oțel inoxidabil al BFR Starship (partea de sus) și au nevoie să angajeze specialiști și sudori pe alt material.

  9. In episodul trecut (Veni, Vidi, Ușchi-În spațiu – săptămânile 2019/01-02) apareau primele poze ale Ultimei Thule. Dupa cum spunea Iulian, trimiterea datelor catre Terra e lunga si anevoioasa si se va intinde pe urmatoarele 20 de luni , datorita distantei (6.5 miliarde km – semnalul ajunge in 6 h la noi), disponibilitatii (pozitia fata de Soare – antenele de pe Pamant) si capacitatii de emisie.

    Intre timp avem o poza mai buna a omului de zapada:

    http://pluto.jhuapl.edu/Galleries/Featured-Images/pics/CA06_deconvolved.png

    Poza are rezolutie mai mare (135 m/pixel) si e facuta de la 6700 km distanta de catre Multicolor Visible Imaging Camera (MVIC). Exista si alte poze mai bune, facute cu rezolutie mai mare (pana la 35m/pixel), mai de aproape (3500 km) sau cu ajutorul Long Range Reconnaissance Imager (LORRI), dar va dura pana ce ajung la noi.

    Detalii despre New Horizon, schite, poze si instrumenele sale:

    http://www.spaceflight101.net/new-horizons-spacecraft.html

    New Horizon mai are 11 kg de combustibil (din 77 initial). Misiunea principala era Pluto, cea secundara Ultima Thule. Ce urmeaza? Pai 20 luni va transmite datele accumulate catre Terra; in tot acest timp va continua sa se uite in jur (adica sa studieze Centura Kuiper, cu Lorri sau pleiada de senzori din linkul anterior). Misiunea are fonduri pana in 2021 (minim). Avem o diferenta de un an, in care nu e clar ce va face New Horizon. Variante:
    – va fi identificat un alt obiect din Centura Kuiper pentru a fi studiat iar NH va folosi combustibilul ramas pentru repozitionare;
    – dupa finalizarea transmisiei de date (minim 20 luni) se poate face un upgrade major al softului NH, si asta I-ar permite metode noi de observare si studiere a Centurii Kuiper sau a spatiului interstellar, sau chiar capacitatea de a identifica singura tinte de studio. Varianta asta asteapta aprobarea NASA.
    – Ușchi – adica pe urmele lui Voyager (dar cu instrumente mult mai bune, si asteptari mai mari), pe traiectorie de iesire din Sistemul Solar cu o viteza de 3 UA (distanta Terra-Soare) / an. Are tot ce-i trebuie sa atinga spatial interstelar si se estimeaza ca va functiona cel putin pana in 2030.

    http://pluto.jhuapl.edu/Mission/2019-Onward.php

  10. Iulian: poti sa verifici te rog daca am un raspuns in asteptare? Am scris unul ceva mai lung (tot aici) dar nu a aparut si vreau sa stiu daca e pierdut. Multumesc!

  11. La intersectia intre In spatiu, tehnologii si radare – Brexit.

    Stirea cea noua suna asa: ministerul apararii britanic (MoD) a acordat un contract de 1 milion de lire catre Oxford Space Systems (OSS) pentru dezvoltarea unei antene.

    https://oxford.space/#s-technology

    Nu e chiar orice antena, ci este una cu tehnologie „origami”, adica o antena cu o metoda aparte de pliere, care o face foarte compacta cand e stransa. Iata si imagini spectaculoase cu antena:

    https://vimeo.com/277723554

    Spectaculoasa umbrela?

    Aceasta antena foarte compacta si usoara este ideala daca vrei sa lansezi o pleiada mare de sateliti mici: costul redus al antenei e important daca se doreste fabricarea in masa, greutatea mica o face compatibila cu mini-satelitii si impreuna cu volumul redus in stadiu pliat face posibila lansarea mai multor sateliti o data. Totusi suprafata trebuie sa fie foarte mare. De ce? Pentru ca forbim despre o antena in banda Ka, ideala pentru radar cu apertura sintetica (SAR),

    Conform contractului OSS va dezvolta in prima faza o antena demostrator de 3m diametru, scopul final fiind obtinera unei antene de 5m.

    O astfel de antena ar fi importanta pentru britanici, care cocheteaza cu ideea realizarii unei retele noi de sateliti de supraveghere radar. O consideratie personala : Brexitul a adus iesirea britanicilor din proiectul Galileo, si de aici necesitatea unei alternative urgente, Astfel ei au lansat proiectul Oberon, prin care se doreste obtinerea pana in 2025 unei retele de sateliti radar, cu apertura sintetica, pentru ISR (intelligence, surveillance, and reconnaissance), activitate unde MoD doreste sa nu mai depinda de SUA si europeni.

    http://www.government-online.net/dstl-project-oberon-contract/
    https://spacewatch.global/2018/12/british-military-space-uks-dstl-puts-out-tender-for-project-oberon-sar-satellite/

    Sateliltiii din aceasta retea vor avea 500kg, deci au nevoie de o antena usoara. Se doreste o retea extinta, de unde si necesitatea volumului mic la lansare. Radarele cu apertura sintetica vor permite o supraveghere a unor suprafete extinse, fara inlfuenta factorilor atmosferici si a ciclului zi-noapte. Totusi, fiind vorba despre banda Ka, suprafata antenei este critica, si au nevoie de o antena cu diametru cat mai mare, pentru banda Ka

    Aici Iulian cred ca am nevoie si de opinia ta, vis a vis de particularitatile benzii Ka, si daca am intelegerea corecta. Poate pe viitor un articol care sa ne ghideze printre particularitatile frecventelor radar ar fi de interes. Eu am folosit http://www.radartutorial.eu/index.ro.html

    Pentru englezi nu este primul proiect legat de o retea de sateliti de supraveghere radar, iar antena are deja pregatiti satelitii. MoD au investit 21 milioane de lire in NovaSAR, un satelit de supraveghere radar in banda S (influenţa fenomenelor meteo începe să fie semnificativă în această bandă, de unde si nevoie de trecere la banda Ka – cred eu). Tehnologia este capabila deja de o rezolutie care distinge obiecte mai mare de 6 mp. Daca punem datele cap la cap, obtinem un sistem de supraveghere naval, care chiar daca nu distinge siluata nave, poate sa vada ca e ceva „Acolo”. Oricum, nu poate vedea un periscop/snorkel sau siajul lui, dar Nicolae poate sa-si dea cu parerea mai bine asupra capabilitatii de supraveghere maritima.

    Pentru a ne da seama de ce poate „vedea” un astfel de sistem iara pozele publicate cu portul Sidney (reamintesc ca rezolutia distinge de la 6mp in sus, iar aria de supraveghere este de 20×87 km:

    https://www.sstl.co.uk/media-hub/latest-news/2018/sstl-releases-first-images-from-s-band-synthetic-a

    Oricum, chiar si in acest demers, englezii par dependenti de tehnologia europena (vai cat de rau suna englezi vs europeni, nu-mi vine sa cred ca s-a ajuns la asta!!!), in speta de Airbus.

    Oricum, europenii sunt mult mai avansati la capitolul sateliti de supraveghere radar. Un varf par a fi finlandezii de la ICEYE, cu satelitii X1,2,3. Este vorba despre sateliti miniaturizati (deja au ajuns la 100kg), care lucreaza in banda X (dar au si tehnologie pentru C si L – pentru penetrare?), au rezolutie demonstrata de 10m si acum au ajuns la 3m! (tot nu se vede siajul periscopului….cred). Imaginea are 80×40 km., rata de improspatare de 10”, (satelitul calatoreste la 500 km altitudine cu 7 km/”).

    https://www.iceye.com/resources/missions/iceye-x2

    https://www.iceye.com/press/press-releases/first-radar-image-from-iceye-x2-published-only-a-week-after-launch

    https://www.facebook.com/iceyefi/photos/a.763556443829710/901797970005556/?type=3&theater

    Asadar, ce credeti despre reteaua de sateliti pentru supraveghere radar?

  12. – Saga europeano-ruseasca ExoMars continua. Primul capitol s-a incheiat tragic cu asolizarea nefericitului Shiaparelli. Urmeaza capitolul 2, lansarea in 20-20 a MarsRover-ului. Este vorba despre o colaborarea ESA-Roscosmos. Roverul construit de Airbus in Marea Britanie are acum si un nume : Rosalind Franklin Rover. Scopul misiunii este de a descoperi viata pe Marte, prin analiza biologica si chimica a solului martian. De aici si inspiratia pentru numele legat de cautarea vietii.

    http://www.esa.int/Our_Activities/Human_and_Robotic_Exploration/Exploration/ExoMars/ESA_s_Mars_rover_has_a_name_Rosalind_Franklin

    Rosalind Franklin este un cercetator britanic cu merite deosebite in cercetarea aranjarii atomice a ADN-ului.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Rosalind_Franklin

    Sub coordonarea sa, echipa King’s College specializata in cristalografie in raze X (XRC) a realizat prima poza a ADN-ului, faimoasa Photo 51, poza care a dus la descoperirea dublului helix sub care e organiza si structurat ADN-ul. A fost practic primul pas care a eliberat toata cercetarea in acest domeniu.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Photo_51#/media/File:Photo_51_x-ray_diffraction_image.jpg

    – Pentru ca tot am discutat despre Chang’e 4, si misiunile selenare, urmeaza sa fie lansat Beresheet (Geneza) – o sonda spatiala israeliana, care va asoliza pe Luna. Lansarea se va face probabil pe 22/2 cu Falcon 9 (sonda fiind de fapt o incarcatura secundara). Sonda de apx 500 kg se va folosi in cea mai mare parte de impulsul F9; pe scurt crestere orbital 2-3 luni, plasare pe orbita lunii (va fi capturata de gravitatia Lunii de fapt) 1 luna si apoi decelerare pana la suprafata.

    Ce e deosebit la aceasta misiune spre Luna? Pai in primul rand ca e vorba despre un nou actor: Israel, in conditiile in care nu au fost prea multe misiuni pe Luna (vezi articolul cu Chang’e). Apoi, este o misiune privata (!), SpaceIL fiind o organizatie privata, non-profit.
    Proiectul Geneza (de fapt Sparrow la acel moment) a fost de fapt lansat ca un concurrent la competitia Google Lunar X Prize (Moon 2.0) care oferea 20 milioane de dolari pentru cei care reuseau sa trimita o sonda pe Luna care sa parcurga 500m si sa transmita spre Terra imagini. Competia s-a terminat in 2018 fara un castsigator dar israelienii au continuat proiectul. Pai de ce? Pentru ca destinatia nu era scopul 🙂 In speta SpaceIL are un buget de 96 milioane de dolari pentru a promova educatia, stiinta si tehnologia in Israel. Ca fapt divers, cele mai imporatante donatii au fost de la filantropisti americani, ISA (un fel de RoSA din Levant), companii private (ex: Rafael, Elbit) si institutii de invatamant. SpaceIL are 200 de membri, cvasimajoritatea voluntari, si a reusit sa intre in legatura cu 250 000 de elevi. Ca fapt divers, sonda va rezista in cel mai bun caz 2 zile pe Luna din cauza temperaturii (se va supraincalzi).

    Mazel Tov!

    https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceIL
    http://www.spaceil.com/mission/

    – Jaxa anunta ca sonsa sa, Hayabusa 2, aflata langa asteroidul Ryugu din 2018, se pregateste sa preleveze mostre din solul acestuia, dupa o mica intarziere (asolizarea era planificata pentru octombrie 2018) datorata suprafetei mai denivelata decat estimarile initiale. Prelevarea va fi destul de spectaculoasa zic eu: dupa asolizare un proiectil de Ta (!) va fi proiectat cu o viteza de 300 m/s iar instrumentele navei vor captura particulele de sol proiectate de impact. Asta se va intampla probabil pe 22/2 .

    Misiunea Hayabusa 2 are mai multe parti:
    – in septembrie a detasat cele 2 hoppere care au topait pe Ryugu si au transmis imagini;
    – apoi a trimis la sol pe Mascot, o sonda germano-franceza dotata cu spectometru infrarosu, magnetometru si radiometru (important- pe baza Mascot avem radiometrul de la InSight);
    – urmeaza sa fie creat un crater artificial (detonare) si sa fie colectate mostre noi;
    – in 20-20 Hayabusa 2 se va intoarce (motoare ionice) pe orbita Pamantului unde va lansa catre sol SRC (capsulele continand mostrele de sol).

    https://www.rumaniamilitary.ro/in-spatiu-saptamana-2018-44

    • foarte interesant, multumim. ma bucur ca initiativele private sunt din ce in ce mai consistente. pe modelul Hayabusa poate apare in viitorul apropiat si o initiativa de minerit pe asteroizi. poate mai scapam de mineritul de suprafata de la noi, atat de poluant

      • Da, si mie mi s-a parut interesanta partea de finantare si impactul in randul tineretului. Mi-e cam ciuda… M-am tot gandit si la sumele implicate. E clar ca efectul e mare si vor influenta / sensibiliza o parte din noua generatie in domeniul asta, dar mie imi pare o suma mare, chiar si pentru Israel. Presupun ca e „one time only” si nu vor putea repeta si alte proiecte mari asa.

        Iti impartasesc sperantele; pana la urma gestionarea resurselor exoplanetare reprezinta urmatoarea etapa in dezvoltarea civilizatiei.

    • Marius 🙂

      Imi pare rau pentru lipsa articolelor in ultimele doua saptamini.

      Dar faci o treaba excelenta. 🙂

      • 🙂

        Cred totusi ca a fost si o perioada de acalmie pe partea stirilor din spatiu. Pana acum selectam stirile care ma interesau; la unele citeam doar titlul; acum parca lista s-a restrans, Pana la urma e si normal, activitatile legate de spatiu neputind fi raspandite egal in timp (poate cu exceptia lansarilor F9 🙂 ). Cred ca asta nu prea depinde de tine.

  13. Occupy Mars – reloaded!

    1. Mars e disponibil pe FIleList. Si Mars-Inside Space X.
    2. Oppy is dead 🙁

    NASA a facut ultima incercare de a comunica cu Opportunity. Acesta a pierdut legatura cu Terra in iunie anul trecut. Inginerii NASA sperau ca dupa ce atmosfera se va limpezi si toate granulele de praf se vor fi asternut, Oppy va capta energie solara cu panourile sale si vor reusi sa comunice din nou. Se pare ca nu e asa, si astazi NASA a anuntat ca nu va mai reincerca sa cheme la apel.

    Opportunity a fost una dintre cele mai de succes misiuni NASA. A fost odata ca nicioadata in 2004 cand Oppy si fratele de cruce Spirit au asolizat (amartizat? 🙂 ) in misiunea lor geologica , care trebuie sa durezele 90 de zile (terane) si in care cei doi ar fi trebuie sa treaca 7 paduri, 7 rauri etc…adica sa parcurga 1km, sau chiar mai mult. „Mai mult ” pare sa fi fost laitmotivul misiunii, pentru ca ce a urmat a depasit orice asteptari (clickbaitul il gasiti mai jos, va rog frumos sa dati click).

    Spirit a mers vreo 8 km si a functionat 8 ani. Oppy 45 km, 15 ani. Cea mai lunga deplasare in afara Terrei; un LeMans de 24 de ore jupiteriene (sau ma rog, 23…chiar sunt curios daca e cineva curios sa faca un calcul precis 🙂 ). EPIC!

    Nu s-au plimbat chiar degeaba. Ne-au invatat ca in trecut Marte (arm…vreau sa spun Mars) nu era rece si uscata ca acum. Coacazele gasite au dovedit prezenta apei in forma lichida (deci intr-o perioada calda) https://mars.nasa.gov/resources/6944/martian-blueberries/

    Aceasta teorie a fost ulterior confirmata de analiza depozitelor de lut si gips.

    https://mars.nasa.gov/news/8413/nasas-opportunity-rover-mission-on-mars-comes-to-end/
    si selfie-ul : https://mars.nasa.gov/resources/5852/opportunity-self-portrait/

    niceist remember : https://www.rumaniamilitary.ro/in-spatiu-saptamana-2018-43

    In acest moment pe Marte a ramas activ Curiosity. NASA va trimite in 20-21 Curiosity 2. Vom avea si ESA cu Rosalind Franklin (fie asta, fie craterul Schiaparelli No 3). Sa aglomeram rosiatica!

    In acest moment al scrierii am ajuns la concluzia ca Weizen Bier e o mizerie si ca mai bine bei un pahar de vin si rontai niste drojdie pentru copt la sfarsit.

    3. InSIght! FTW!

    InSIght isi depune icrele…pfff…weizen effect…cel de-al doilea instrument stiintific la sol. Este vorba despre HP3 (si nu e facut de BMW Motorrad daca cumva credeati asta), adica un pachet de sonde si termometre. Mai jos am pus pozele (neprelucrate de data asta, ca sa fie pe placul autorilor 🙂 ). HP3 e neamtul din stanga, la capatul bratului robotic. Ce se vede in dreapta e francezul SEIS (pachetul seismografic depus anul trecut in decembrie), acoperit cu un dom de protectie pret-a-porter.

    https://mars.nasa.gov/insight/multimedia/raw-images/?order=sol+desc%2Cdate_taken+desc&per_page=50&page=0&mission=insight

    https://twitter.com/NASAInSight

    HP3 va fora 5 metri si apoi va incepe masuratorile; impreuna cu instrumentele radio vor crea imaginea dospunerii straturilor actuale de sol. De forare va beneficia si SEIS pentru a asculta mini-cutremurele si a interpreta compozitia actuala a scoartei. Hmmm, cum se leaga lucrurile 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *