Romania Military

Inca o nava ruseasca distrusa

Caesar Kunikov inca o nava ruseasca distrusa

De aceasta data una mai modesta dar mult mai importanta decat corveta purtatoare de rachete scufundata la inceputul lunii, din clasa Tarantul.

Acum a venit randul navei “Caesar Kunikov” o nava de debarcare dar care era intens folosita la transportul celor necesare: armament, munitie, trupe etc.

Desi “Caesar Kunikov” era o nava destul de veche, intrand in dotare spre sfarsitul anuiilor ’80, era inca foarte folositoare marinei ruse, astfel incat pierderea ei nu este doar o chestiune de onoare ci mult mai mult una de sorginte practica.

Nava ruseasca a fost distrusa cu ajutorul unei drone navale – acelasi tip care a scufundat la inceputul lunii si corveta Ivanovets – Magura 5. Acest tip de drona este in esenta o barca de mare viteza – 42 Nd, 5 metri lungime si 1,5 metri latime, avand la bord o incarcatura de lupta de 320 kg explozibil. Doua barcute cu nume de prajitura romaneasca contra o corveta si o nava de desant amfibiu, arata clar ca daca impotriva dronelor aeriene se mai poate face ceva, impotriva celor care vin la altitudine zero, plutind pe valuri lucrurile sunt mult mai complicate, cu atat mai mult cu cat majoritatea navelor militare au radare care pot supraveghea spatiul aerian dar n-au nici o sansa in fata unei astfel de amenintari, dronele navale lovind prin ceea ce soferii de camion numesc “unghiul mort”.

Navele clasei Ropucha, din care defuncta facea parte, au avut o soarta crunta in razboiul ruso-ucrainean fiind tinte predilecte pentru fortele Kievului. Astfel, “Minsk” si “Novocherkassk” au fost lovite de rachete, “Olenegorski Gorniak” a fost lovita de o drona marina.

Dar “Caesar Kunikov” nu este la prima lovitura incasata de la ucrainieni, nava fiind lovita pentru prima oara in martie 2022, atunci cand si-a pierdut si comandantul. Acum s-a scufundat de tot.

Tot in martie 2022, “Novocherkassk” a fost si ea avariata – impreuna cu “Caesar Kunikov” – fiind distrusa pe 26 decembrie 2023 cu ajutorul unei rachete de croaziera.

In privinta navei “Minsk”, puternic afectata de atacul cu rachete SCALP asupra portului Sevastopol, ocazia cu care rusii au pierdut cel mai probabil si submarinul Rostov-pe-Don, ar fi la reparatii, sustin surse oficiale rusesti.

“Olenegorski Gorniak” se afla tot la reparatii.

Navele din aceasta clasa nu sunt apte sa se apere singure in fata atacului cu orice tip de drona desi au la bord sisteme CIWS, dar acestea sunt vechi si vai de ele, nu ar face fata nici atacului cu rachete de croaziera daramite cu drone marine.

Cert este ca rusii au dificultati enorme intru protectia navelor de lupta si transport iar din aceste dificultati avem cu totii ceva de invatat.

GeorgeGMT

Exit mobile version