Inca o nava ruseasca distrusa

De aceasta data una mai modesta dar mult mai importanta decat corveta purtatoare de rachete scufundata la inceputul lunii, din clasa Tarantul.

Acum a venit randul navei “Caesar Kunikov” o nava de debarcare dar care era intens folosita la transportul celor necesare: armament, munitie, trupe etc.

Desi “Caesar Kunikov” era o nava destul de veche, intrand in dotare spre sfarsitul anuiilor ’80, era inca foarte folositoare marinei ruse, astfel incat pierderea ei nu este doar o chestiune de onoare ci mult mai mult una de sorginte practica.

Nava ruseasca a fost distrusa cu ajutorul unei drone navale – acelasi tip care a scufundat la inceputul lunii si corveta Ivanovets – Magura 5. Acest tip de drona este in esenta o barca de mare viteza – 42 Nd, 5 metri lungime si 1,5 metri latime, avand la bord o incarcatura de lupta de 320 kg explozibil. Doua barcute cu nume de prajitura romaneasca contra o corveta si o nava de desant amfibiu, arata clar ca daca impotriva dronelor aeriene se mai poate face ceva, impotriva celor care vin la altitudine zero, plutind pe valuri lucrurile sunt mult mai complicate, cu atat mai mult cu cat majoritatea navelor militare au radare care pot supraveghea spatiul aerian dar n-au nici o sansa in fata unei astfel de amenintari, dronele navale lovind prin ceea ce soferii de camion numesc “unghiul mort”.

Navele clasei Ropucha, din care defuncta facea parte, au avut o soarta crunta in razboiul ruso-ucrainean fiind tinte predilecte pentru fortele Kievului. Astfel, “Minsk” si “Novocherkassk” au fost lovite de rachete, “Olenegorski Gorniak” a fost lovita de o drona marina.

Dar “Caesar Kunikov” nu este la prima lovitura incasata de la ucrainieni, nava fiind lovita pentru prima oara in martie 2022, atunci cand si-a pierdut si comandantul. Acum s-a scufundat de tot.

Tot in martie 2022, “Novocherkassk” a fost si ea avariata – impreuna cu “Caesar Kunikov” – fiind distrusa pe 26 decembrie 2023 cu ajutorul unei rachete de croaziera.

In privinta navei “Minsk”, puternic afectata de atacul cu rachete SCALP asupra portului Sevastopol, ocazia cu care rusii au pierdut cel mai probabil si submarinul Rostov-pe-Don, ar fi la reparatii, sustin surse oficiale rusesti.

“Olenegorski Gorniak” se afla tot la reparatii.

Navele din aceasta clasa nu sunt apte sa se apere singure in fata atacului cu orice tip de drona desi au la bord sisteme CIWS, dar acestea sunt vechi si vai de ele, nu ar face fata nici atacului cu rachete de croaziera daramite cu drone marine.

Cert este ca rusii au dificultati enorme intru protectia navelor de lupta si transport iar din aceste dificultati avem cu totii ceva de invatat.

GeorgeGMT

48 de comentarii:

  1. O amintire binevenita George🙂
    Ce sa spun ? Sunt satisfacut.
    Parerea mea ca rusii in situatia asta au fost pur si simplu blegi:
    1. Un vas din asta nu trebuia sa se scufunde ca in timp de mers pe mare toate usile etanse ar trebuit sa fie inchise. Vasul asta poate sa ramana plutind cu mai mult de un compartament inundat. Controlul lor de avarie (damage
    control) e rahat.
    2. Dupa cum se vede CIWS nici macar nu
    s a miscat, vasazica drona nu a fost achizitionata de radarul de control de foc si concomitent de radarul de navigatie.
    Amandoua pe marea relativ linistita trebuiau sa gaseasca drona de cel putin
    o mila departare.
    Nu exista ca o drona marina cu viteza cat
    mai mica sa nu fie vazuta la aceasta distanta ca radarul nu numai ca o vede,
    dar si vede „dunga” de spuma produsa de
    elicea dronei in mers.
    Pur si simplu s au lasat pe spate si au
    asteptat lovitura.🤣

    17
    • Avi when your carrying heavy loads of artillery shells and that load goes off, the most likely outcome is a broken keel. All the DC in the world will not save your ass from this. The bow pointing to the sky is a clear indication of this.

      4
    • @Dov
      „Gurile rele” spun că nava aia de desant a plecat din Novorosiisk spre Crimeea fără propulsie proprie, fiind tractată de remorchere.
      Se pare că a fost o ambiție a comandantului Flotei Mării Negre, să o trimită în cursă așa.
      Sau așa am citit pe unele site-uri, atunci când s-a întâmplat, cu ceva timp în urmă
      Ce pretenții poți să ai la o navă fără propulsie, și cu alimentare cu energie la limită?
      Părerea mea, hâc…

      9
      • Presupun ca faci confuzii , nava a fost
        lovita si avariata o data in trecut. Atunci
        e scris ca n a avut piese de schimb.
        Nu e logic ca deunazi ar fi fost trimisa,
        remorcata la o misiune. Rusii pot fii prosti
        sau nebuni: Nu cred ca pot fii ambele
        deodata 😃

        5
  2. Chief Putin ne prezinta meniul : nava flambata pe pat de apa de mare” !
    Delicios, pentru ca este impanata cu marinari prajiti in suc propriu.

    14
  3. Cum îi controlată o dronă marină? Prin unde elm din frecvența radio? La distanțe mari după linia orizontului se folosesc sateliții că releu de retransmisie? Aceste transmisii pot fi observate, bruiate de inamic?

    3
  4. Altă victorie de propaganda menită sa compenseze pierderile terestre. Fara vreo valoare tactica/strategica. Navele Ropucha, vechi de 40 de ani au valoare combativa zero(aviz celor care acum niste ani le vedeau debarcand marinsi rusi pe plaja la Tuzla sau Corbu🤣🤣). In afara de doua tunuri antice de 57mm dirijate de un radar din anii 60 nu au cu ce sa se apere. „Vestitele” ak630(2buc) nu le poseda decat 3 nave model Ropucha2(in MN este una singura Azov). Dupa ce termina cu astea probabil ukrii vor trece la curvetele asw Grisha(la fel de neprotejate). Dar, in afara de faptul ca arată ca „încă mai mișcă”,mare lucru nu rezolva cu asta. Ptr ei probleme ridica navele noi cu vls uri si varshaviancele. Restul, sunt de. umplutura. PS. Sunt tare curios DACĂ si CÂND imi apare comment ul!!

    17
    • vezi ca valoarea combativa a orice o da logistica. si daca podul e distrus (si e posibil, a fost incapacitat pana acum de cateva ori), navele capabile sa care munitii si alte bulendre sunt importante. cu cat pierde mai mult inclusiv din flota logistica, cu atat izolarea Crimeei e mai aproape.

      alea cu vls-uri ce fac pe terestru, trimit cate un Kinzahl? crezi ca le-au mutat departe de Crimeea asa, de florile marului?

      39
      • Alea cu vls nu trimit khinzal ca nu au cum.decat daca se ridica la 15km altitudine.cat despre valoarea combativa a LST urilor alea din 1900toamna,ma faci sa rad.daca vor sa aprovizioneze crimeea au la dispozitie suficient teren intre front si azov(aproape 100km latime) si in caz de ceva o pot face direct pe azov cu nave civile(tarmurile sunt sub controlul lor).faza tare e ca nu stiu de ce ar trebui sa care armament in crimeea.ai impresia ca mai viseaza cineva la kiev sa o elibereze?

        4
        • boss, n-ai inteles, nu conteaza ca LST-urile n-au tunuri (deci n-au pierdut rusii nimic), conteaza ca au o capabilitate de transport mai putin; problema lor in Georgia in 2008 a fost lipsa navelor de desant/logistica, problema care nu numai ca se acutizeaza dar daca mai scufunda 2-3 ucrainenii se ajunge la o cronica lipsa de mijloace de transport naval. pe langa faptul ca nu mai au ce sa opereze in Marea de Azov pt sustinerea Crimeei, nici nu vor mai avea capacitatea sa efectueze operatiuni de desant in intreaga zona a MN.

          Zona aia de 100 km nu e asa suficienta pe cat iti imaginezi, mai ales ca s-au livrat GLSDB. orice convoi mai rasarit, auto sau feroviar se cam risca. E nevoie de cantitati mari, nu prea poti sa le livrezi cu o Lada papuc

          Crimeea e cel mai usor de eliberat dintre toate zonele ocupate, e mult mai dificil sa eliberez Donetk si Luhansk; e suficient sa te apropii la 50 de km de istm si sa te consolidezi, orice e in zona devine sitting duck. Drept e, trebuie multa munitie dar eu cred ca se rezolva pana la urma 🙂

          36
    • @strumpf

      Lasa te balta ca nu prinde raspunsul tau
      flegmatic in chiar mai multe cazuri.

      14
    • A apărut nea Gargamel😊
      Dacă nu, pleci partizan în munți ca și nea Grinch?🤔

      11
    • Dupa numarul scris pe ea, nava era de
      model Ropucha II care era inzestrata cu
      CIWS 2 AK 630 si cu un radar de control de foc mr-103 Bars pt ambele tunuri.

      5
      • Model 775M(Ropucha II) sunt doar 3. Azov cu nr bordaj 151 in MN, Peresvet(nr bordaj 77) in pacific si Korolev(130) in baltica. 775M are tun ak-176 si doua ak630. Toate celelalte au(aveau) doua turele de 57mm(una in prova, una in pupa) si doua instalatii cvadruple strela2. Asta avea un radar de cautare din anii 60 care lucra in banda F iar 775M are radar mai modern in banda X(mult mai precis).

        1
  5. Nus ce sa zic, nu cred ca trag invatatura din astea chiar toti toti. Unii mai putin spre deloc! 🙂

    1
  6. Mda, oarecum haios e ca evenimentul s-a intamplat doar la o azi dupa articolul de saptamana trecuta https://www.rumaniamilitary.ro/rusii-nu-se-invata-minte . Deci chiar nu se invata minte.

    Nu prea inteleg ce e in capul conducatorilor flotei ruse. Daca Moskva si ce s-a intamplat la Berdiansk poti sa mai pui pe seama factorului surpriza, nesansa, soarta, etc, ce s-a intamplat de atunci denota doar incompetenta crasa. Efectiv nu par sa invete nimic, repeta aceleasi prostii mereu si mereu. Mai ales cu o nava de desant, nu o lasi singura, macar un elicopter doua sa patruleze la ceva distanta, detectau siajul dronelor, se dadea alarma mai din vreme, poate altul era rezultatul.

    Ca roman, nu pot decat sa aplaud „strategia” rusa pe mare, n-au decat sa o tina tot asa.

    19
  7. Vasie Băcăuanul

    Deci până acum, singura navă care poate scăpa de „măguri” este subul aflat in imersie. Oare subul poate vana drone de sub apă?

    1
  8. Acest acum are deja 7 zile, o dronă sunt de fapt mai multe, cel puțin 3, cu cel puțin 2 lovituri reușite. Și așa cum spunea Nicolae la articolul despre vedetele rapide de atac, să avem răbdare să vedem cum se vor descurca forțele navele ale altor țări cu astfel de amenințări. Atacul din 2017 asupra fregatei saudite s-a petrecut pe timp de zi și-n absența unei legături prin satelit. Acum se pare că au și această capacitate. Foarte echilibrat și obiectiv articolul lui Hasan Özyurt din Navalnews pe tema asta.

    5
  9. Se vede din comentarii că românașii noștri ( mai ales cei Prorusia) sunt bine instruiți și mai ales informați !!?

    4
  10. Iarasi voi manipulati cu propaganda imperialista? Nu a fost scufundata de catre ucraineni, tehnologia ruseasca este asa de dezvoltata ca a fost promovat sumbarin si sa transformat ca atare 😅😁🤣😂

    7
  11. O nava e ușor de avariat/distrus dar pământul, e greu de cucerit sau menținut…

    2
  12. Călugărul Sofronie

    Propagandă occidentală. În realitate, glorioasa flotă a Mării Negre a interceptat drone neonaziste cu o navă de debarcare. Să nu uităm succesul copleșitor obținut de către invincibilele forțe maritime rusești atunci când au devenit prima țară din lume care a reușit să intercepteze o rachetă cu un submarin. Ia ziceți, fătălăii de americani își permit așa ceva? NU!

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *