Miracolul sud-coreean

Nu ma refer aici la economia acestei exceptionale tari asiatice ci doar la o anumita ramura a ei: industria militara. Aceasta micuta tara asiatica –  doar 100.000 kmp – inconjurata de tari mari si foarte puternice – Japonia si China, cu un dusman de moarte gard-n gard – Coreea de Nord, este un adevarat miracol in industria de aparare.

Cand lumea occidentala da din colt in colt intr-o incercare generala de a creste productia de armament si munitii, sud-coreenii semneaza pe banda rulanta contracte cu oricine are bani sa le cumpere produsele si, chiar daca nu ai bani – cazul Poloniei care negociaza un credit sindicalizat cuprins intre +15 si 22 miliarde de dolari – lucrurile se pot rezolva.

Coreea de Sud exporta de la avioane militare FA-50 si KF-21, la obuziere, masini de lupta pentru infanterie, artilerie reactiva, tancuri, sisteme de aparare antiaeriana cu raza medie si scurta, munitii etc.

Iar vanzarile merg foarte bine. In acelasi timp, calitatea sistemelor de arme vandute de coreeni este una foarte ridicata daca ne uitam la tarile care apar pe lista clientilor: Australia, Norvegia, Polonia, Finlanda sunt doar cateva natiuni care in mod clar nu fac rabat la calitate.

Obuzierul autopropulsat K9 Thunder este, intr-un fel, vedeta industriei sud-coreene, piesa de artilerie fiind puternic exportata catre numai putin de 8 natiuni cu o posibilitate reala ca cea de-a 9 sa fie chiar Romania.

In 2022 exporturile de armament ale Seulului au atins un nou record – 17,3 miliarde de dolari. In topul primelor 25 de natiuni in privinta exportului de tehnica de lupta, Coreea este plasata doar in urma Chinei (ne referim la tarile asiatice din top 25). In 2023 lucrurile s-au mai calmat si sud-coreenii au ocupat locul 9 la nivel mondial cu un total de 14 miliarde de dolari. A contat foarte mult mega-contractul cu polonezii, ne referim doar la ce s-a semnat ferm pana acum – 12,4 miliarde dolari in 2022.

In februarie 2024, compania sud-coreeana LIG Nex1 calca si ea apasat si semneaza impreuna cu sauditii un contract in valoare de 3,2 miliarde de dolari pentru sistemul anti-balistic M-SAM2.

Este adevarat ca in Asia nu sunt tari mari exportatoare de armament, cu exceptia Chinei si Coreei de Sud, dar sumele atinse sunt demne de tot respectul, in conditiile in care Japonia nu prea exporta deloc pe aceasta piata, iar India practic nu conteaza la capitolul exporturi, cu doar 1,7 miliarde de dolari anul trecut.

Iar ambitiile sud-coreenilor sunt foarte mari, presedintele tarii – Yoon Suk yeol – declarand ca telul tarii sale este ca, in 2027, Coreea sa fie a patra exportatoare de armament dupa Statele Unite, Rusia si Franta, iar odata cu decaderea Rusiei de pe aceasta piata (razboiul cu Ucraina si foarte proasta reclama pe care chiar rusii o fac tehnicii lor de lupta), poate chiar ca tara asiatica sa spere la locul trei.

In 2008 Coreea de Sud se afla pe locul 8 in topul mondial al exportatorilor de arme.

Cresterea brusca a cererii pentru produsele industriei de aparare sud-coreene nu s-a materializat prin livrari intarziate sau contracte intinse pe multi ani ci, dimpotriva, coreenii au reusit sa raspunda cu o viteza uluitoare cererilor nou-venite, iar cel mai elocvent caz este cel al productiei de obuziere pe senile K9 Thunder.

Hanwha Aerospace, compania producatoare, a crescut rapid productia, prin instalarea unei a doua linii de asamblare reusind astfel sa fabrice 160 de K9 per an, iar in 2024 – odata cu constructia celei de-a treia linii se va atinge o cadenta de 240 K9 Thunder pe an. Impresionant, cu atat mai mult cu cat trebuie sa tinem cont de faptul ca si industria orizontala, cea care fabrica subansamblele necesare (de la tun si pana la senile), tine pasul fara probleme.

Seulul a fost capabil sa trimita primele tancuri K2 Black Panther in Polonia la doar cateva luni de la semnarea contractului, odata cu primele obuziere si impreuna cu primele vehicule de lansare pentru rachetele sol-sol K239 Chunmoo, incluzand aici si “indigenizarea” sistemului pe camionul polonez Jelcz P882.

Pe langa calitatea indubitabila a produselor sud-coreene, capacitatea de productie joaca si ea un rol extrem de important, mai ales daca ne uitam la tarile occidentale care se chinuie sa-si creasca productia de arme si munitii si cu toate acestea termenele sunt cam largi.

Ca un exemplu de rapiditate in livrare avem cazul Poloniei, tara care a primit primele 10 tancuri K2 si primele 29 de obuziere K9 la doar patru luni de la semnarea contractului, iar in cazul avioanelor FA-50, primul aparat ajuns in Polonia a venit la doar 10 luni de la semnare.

Este un miracol?! Este, dar nu unul cu accente religioase ci unul plamadit de seriozitatea cu care guvernul sud-coreean isi sustine industria militara, de seriozitatea companiilor implicate. Iar lumea se uita si trage invataminte, acum se vede cine poate si cine doar se lauda ca ar putea.

Tot acum se castiga clientii pentru urmatorii 20-30 de ani, se extinde piata, se creeaza o reputatie buna, iar rezultatele vor veni. In acelasi timp, aceasta “ploaie de bani” care s-a pogorat peste economia sud-coreeana hraneste dezvoltarea tehnologiei militare locale. Companiile au mai multi bani pentru cercetare-dezvoltare, au garantia unei piete de desfacere, cerere in crestere astfel incat toate ingredientele sunt acolo pentru ca industria militara din micuta tara asiatica sa-si un avant chiar mai mare decat si-a luat pana acum.

Sa-si ia avant si sa ramana in frunte.

Si cred ca este evident pentru toata lumea cum ca coreenii cei democrati au propriile lor fabrici de pulberi.

GeorgeGMT

113 comentarii:

  1. Salut. Am ramas si eu impresionat da viteza cu care sau miscat sud coreenii in cazul poloniei, la noi exemplu cel mai elocvent a fost modernizarea Soimului bastinas.

    18
  2. Coreeni se misca foarte bine, sunt printre putinii despre care chiar se poate spune ca au industrie de aparare.
    O singura vulnerabilitate potentiala vad: un conflict cu vecinii din nord. Industria de aparare va fi cu siguranta vizata din primul moment. Poate exact din acest motiv sunt deschisi la transfer tehnologic, la un moment dat se pot afla in situatia de a cumpera chiar ei piese si echipamente de la clienti.

    12
  3. E greu de explicat de ce nu avem deja contracte in derulare cu coreenii macar pe sistemele care ne lipsesc si de care avem nevoie deja de ani de zile.
    Adica de obuziere autopropulsate si de tancuri moderne. Dupa atatea vizite, scrisori de intentie si in general hartii semnate, nu avem nimic concret.
    Mai ales avand in vedere ca am fi avut deja primele bucati livrate, gauri acoperite, totul cu posibilitate de creditare si chiar daca un offset direct ar fi fost exclus, datorita cantitatilor mici cerute, puteam avea parte de unul indirect in forma unei fabrici de pulberi si a liniilor de productie pt munitia de 120 si 155 mm. Totul fara prea mari dureri de cap sau de negocieri glorioase intinse pe ani si ani.

    27
    • Hartiile ca hartiile, dar sa dea si ei de-o ciorba la cine trebuie, sa fie baieti de comitet.

      25
    • Pai nu e evident?! Ca se intampla o data, hai ca e ghinion, a doua, hai ca e greseala… dar a treia si a patra?

      21
      • 3…4 oara =
        TRADARE 🙂

        4
      • am avut aici peste garla o gramada de sud coreeni colegi la post-universitara. sint foarte seriosi si muncitori….workoholici in romgleza…veneau dimineata si plecau din laboratoare la miezul noptii….nu sint surprins de loc de faptul ca se misca bine pe partea tehnica

        7
    • deci argumentul contra gripen era ca ce se imtampla in caz de razboi, ca nu te poti baza pe suedezi daca sunt atacati. in schimb ar fi de cumparat de la antipod, de la o tara care are in carca pe kim si rachetele lui , basca china. si marfa o livreaza uber pin marea rosie.
      basca ca obuziere pe senile sunt pe meniul dronelor dimineata la pranz si seara

      1
  4. K2 ala ne-ar fi bun si noua …mai mic , mai usor decat Abrams. Pe de alta parte pe blogurile polonoze au aparut comentarii cum ca nu ar fi asa de top….se refereau la protectie , la blindaj . In sfarsit , la ce le-a trebuit la polaci al treilea tip de tanc cand aveau Leo si cumpararsera si Abrams numai ei stiu…Coreeni nu stau rau nici pe partea navala…Sunt curios daca noua o sa ne iasa ceva din mult trambitata colaborare cu ei
    Cel mai sigur K9 in rest sunt cam circumspect….Cred ca cel mai bun lucru dintr-o colaborare i ar fi transferul tehnologic unde nu prea au probleme in a oferii asistenta si transfer de tehnologie . Asta bineinteles daca vom fi in stare noi sa absorbim tot ce ne ofera ei..

    8
    • K2 cu Trophy sau Iron Fist si ai rezolvat problema protectiei.

      Pe langa K2 si K9 mai e si MLI-ul K21 pe care l-am putea folosi.

      11
      • nu e vorba de protectie activa, aici sunt toate la fel, depinde ce pui pe ele. e vorba de protectia in partile laterale ale arcului frontal sau cel putin asta s-a spus la evaluarea de acum cativa ani

        4
    • Am impresia ca ptr ei K2 o sa fie un fel de „tanc mediu”(56t) destinat brigazilor de mecanizate. Brigazile de tancuri(armoured brigade) sunt dotate cu Leo2 si M1A1.

      8
      • Eu cred in mod deosebit ca de data asta
        ai dreptate. Pana in momentul de fata la
        tancuri greutatea e egala cu suferinta de
        lovituri. Inca nu a venit vremea la care
        se „dezbraca” tancurile…..

        4
    • Pentru că e mult mai ușor și mai ieftin să înveți din experiența altora. Colaborarea cu coreenii o să aibă ca rezultat un alt șasiu pentru Krab. Un produs fabricat în curtea proprie.

      2
      • Krab ul DEJA are sasiu de K9.

        1
        • Ai probleme cu limba română ? „Un produs fabricat în curtea proprie.” Fabricat (cercetare/dezvoltare), nu asamblat. „Un ghiveci” solid cu un număr destul de mic de pierderi în Ucraina.

          • Daca era atat de woow nu mai comandau sute de K9 cu ochii oblici. Dar, probabil si au dat seama ca din ambitie au facut ceva „asa si asa”. Si in final au hotarat ca este mai bine cu tot produsul gandit de altii.

      • Din pacate Krab ul polacilor deja are șasiu de K9. Struto camila polacilor are șasiu coreean, turela britanica, tun teuton si sist de conducerea focului autohton. Ghiveci calugaresc!!

        1
    • Terenul din partea de nord-est a Poloniei este foarte moale, iar K2 la 55 tone este un tanc ideal pentru acele zone.Daca te uiti putin pe harta vezi ca in regiunea Mazuria, denumita si Regiunea lacurilor se pot crea foarte multe puncte obligate de trecere unde poti organiza ambuscade, iar celor care cunosc terenul le ofera si posibilitati de manevra deosebite, unde un tanc foarte mobil este necesar.

      5
  5. Sa avem o zi buna💐

    Eu m as uita la economie: GDP dar si in special pe GDP per cap de locuitor, precum si la marimea populatiei fata de
    suprafata de tara.
    Da, Korea e o minune dar trebuie masurata fata de altele 🙂

    7
    • Esti gelos pe Koreea de sud si gata arunci o tepusa ca israel are populatie mai mica si gdp mai mare?

      Neah, sunt foarte tari:
      – educati
      – nu cauta conflict
      – militar sunt top
      – pe tech(cyber, development, r&d) sunt top
      – oameni ingrijiti si care stiu sa se poarte
      – tara este superba geografic
      – orasele sunt foarte frumoase si ingrijite

      La final cu tot GDP per capita si nivelul militara al israelului 99.9% din oameni ar alege sa traiasca in Koreea de sud si nu in Israel.

      Asa ca poti sa plangi intr un colt acolo ca tot raportul asta intre populatie si gdp si cu tot mossadul vostru laudat vau dat mucul 3 tarani pe o motoreta.

      29
    • La fel ca Israelul.Cand cutitul a trecut chiar si de os iei masuri.Nu ca urmasii lui Traian si Decebal

      10
    • Si……software militar vandut unde intra
      la socoteala? Numai fierarie ? 😅

      5
      • aici cam asa e -ca `autist` batran, daca ma gandesc doar la ce se anunta oficial in materie de data exfiltration si air gap bypass…israelienii is belea!

        3
  6. Niu mă miră deloc stadiul ind militare koreene, nici măcar evreii nu sunt la nivelul lor , probabil și datorită faptului ca au sprijin american deci nu au nevoie sa fabrice chiar tot.

    Eu ajung tot timpul în curtea proprie și mă gândesc la stadiul programului Piranha 5 , avem acuș 6 ani de la semnarea contractului și livrare din ,,vopsitoria” UMB nu cred ca depășește 100 de buc. În 6 ani, probabil undeva în medie 1.38 buc lunar dacă e și atât, asta arată felul contractelor cu ,,productie” locală pe care știe să le facă statul roman.
    Sunt ff curios de ce o sa facem cu arma de asalt, probabil va fi un talmos balmos la fel ca la P5, kituri aduse din Italia asamblate local fără pic de implicare pe partea de integrare componente local ceea ce e total inacceptabil pt o armă care se dorește a fi o armă de de masă.

    Concluzia pt mine e clară, ai dușmani puternici = nevoi de securitate pe măsură și nu poți lăsa totul pe seama partenerilor, trebuie să te implici și tu pt a se baza și ei pe tine , iar dacă poți transforma asta în profit financiar și nu numai e maxim.

    Apropos, KF21 deja se exporta?…..

    3
  7. Noi avem relatii excelente cu coreenii.Cred ca cele mai bune dintre statele dezvoltate. Mor de ciuda ca nu cumparam mai multe de la ei. In afara de Chiron am mai luat ceva?

    9
  8. Cate decenii le-a luat pana au reusit sa bage pe k2 o transmisie si un motor corean ?

    Va dau un exemplu simplu care il puteti aplica la toata industria coreenilor.
    Teava lui k9 are o durata de viata de 1000 de petarde. M109 Paladin care e o teava veche de cateva decenii are o durata de viata de 1500 de pocnitori.

    Asta e industria coreeana in a nutshell. Cheap and crappy. Nu va lasati pacaliti de pret si de promisiunile lor. Hai sa ii vedem livrand contracte mari, hai sa le vedem agregatele in actiune, hai sa ii vedem oferind suport pentru produsele lor pe perioade mai mari de timp. Minunea e baza pe marketing si promisiuni.

    Eu m-as feri de ei.

    Tangential cu subiectul pana si masinile lor mult laudate(tot asa miraculoase) au avut probleme peste probleme si treaba asta o aud de decenii de la fratimiu care e inginer auto.
    https://www.thetruthaboutcars.com/cars/news-blog/hyundai-and-kia-s-decade-of-very-troublesome-engines-continues-44497118

    19
    • Nu vreau sa intervin in relatiile de familie 😜, dar toate statisticile de fiabilitate si grad de satisfactie pun Kia si Hyundai in top 10 mondial. Mult inaintea majoritatii mărcilor germane de exemplu. Asa ca nu prea stiu ce sa zic despre „problemele” lor.

      22
    • E clar ca nu se bat la locul 1 pe nici o nisa, dar daca ne uitam la ce lista de clienti au, tari extrem de serioase, cred ca ceva ofera in raportul calitate-pret, altfel nu cumpara Australia, Norvegia, Finlanda de la ei.

      14
      • Cantitati farmaceutice. Hai sa ii vedem ce face Polonia cu ei peste 10 ani de acum incolo si apoi putem vorbi cat de baieti buni sunt. Hai sa vedem cum suporta industria lor sa sustina comenzi mari si cum ofera apoi suport logistic pentru o flota mare de utilaje.

        Momentan nu au demonstrat nimic. Au produse noi, moderne netestate in lupta si cam atat.

        9
        • Polonezi au o vasta experienta cu coreeni , inca din 1995.Au avut oameni la formare in Seúl in diferite companii.

          Una este sa-ti dai cu parerea din auzite si alta sa traiesti si sa lucrezi cu ei.

          Un popor minunat , disciplinat , muncitor, unit ,ceea ce indica o elita construita pe meritocracia…

          Stiati ca: In Ben Gurion, la aparitia unui grup de turisti sud coreeni, imediat au fost primiti cu atentie si prioritate…..

          1
    • La noi teava la m109 se schimba dupa
      1000 de lovituri. De ce ? Nu stiu.

      11
    • Robi lasa ca nici ultimele generatii de VW Passat nu sunt niste monumente de fiabilitateDe Opel Sigma ce sa mai zic.

      19
    • Dot&e la paladin e link dat de alex din anii 90 cu peste 2000 de boabe

      4
    • Robi Paladinul are o teava mai scurta, cele vechi 23 de calibre, A6 e de 39 de calibre, thunderul are 52 de calibre, nu e asa de comprat direct, coreeanul cu munitie speciala trage la 60 de km, paladin cu excalibur la 40, nu inseamna ca teava coreenilor e mai slaba decat cea de la Waterwilet

      11
    • Cred ca ii cunosc din interior mai bine ca majoritatea de aici, am si calatorit de cateva ori la ei acolo sa pun la punct un poriect in care echipa de ingineri mecanici este in Romania la Timisoara si eu am fost managerul de disciplina.
      Diavolul se afla in detalii, se mai fac compromisuri in ceea ce priveste industrializarea produselor, unde se identifica chestii care ar putea sa cada se face testare intensiva, cu toate astea nu stiu sa faca un caiet de sarcini coerent inca dar sunt pe aproape.
      Industria koreana pune mare accent pe localizarea productiei la ei acolo, poti sa pierzi un contract foarte usor daca nu produci acel subansablu in Korea si nu in ultimul rand nu prea au apetit la risc. Asta se vede si in FA 50 de exemplu care a pornit de la trainer spre LIFT cu ajutor LM cu un radar deja testat ELTA 2032 EL/M la care au adaugat incremental in block-uri chestii noi.
      Nu sunt in top in industria de armament, nu inca dar asa cum Samsun si LG erau niste TV-uri – good enough asa o sa se intample si cu armamentul pe care il livreaza si car ein timp o sa fie foarte bun.

      12
    • Adevaru-i ca-n ind. auto fff multe din produsele lor stau super doar la capitorul imagine, calitatea asamblarii e super ok doar ca fiabilitatea-n timp lasa de dorit.

      Pe de alta parte toata ind auto e cam la aceasi nivel, preocuparile s-au axat mai mult pe securitate si antipoluare in dauna fiabilitatii…..deci nu cred ind auto koreana e un reper.

      Eu vad un avantaj din partea koreenilor disponibilitatea lor pt transferul de tehnologie nu ca ar fi uau, si ei au inceput de jos cu licente etc si da nu-s inca la nivelul nemtilor dar i-ti faci treaba mai ales cu electronica care se pare ca e pe primul loc la vanzari pe plan mondial, telefoane, tv-uri, etc.

  9. Rapiditatea in contractul cu polacii a fost posibila ptr ca la inceput au livrat echipamente din stocurile proprii, refurbishate. Cat despre corectitudine, in tara aia se spala bani la greu. Enspe cazuri de oameni politici si CEO de firme imense prinsi cu mâna bagata pana la umăr in bani publici sau privati.

    5
    • Unde au auzit tu ca polonezii au primit scule sh din Coreea? Au primit varianta destinata armatei coreene, dar erau noi. In privinta coruptiei, asa e peste tot.

      13
      • Scrie mare pe wiki. Din primele 48 livrate, 12 au fost upgrade la K9a1 si 36 refurbishate din stocurile armatei coreene. Oricum asta a fost ales pe modiv ca oricum Krab urile polacilor aveau șasiu de K9(adica logistica simplificata).

        7
    • Ce fraieri și coreenii ăștia domne, în loc sa lase președintele pe viata și economia sa o transfere foștilor măturători de la primăria din Petersburg, pardon, seul ăștia se apuca sa dacă anchete.

  10. „Miracolul” este posibil si datorita nivelului exceptional al invatamantului, dus la limita…suferintei. In prima parte a zilei elevii au scoala, iar in a doua, pregatire pentru scoala…

    6
  11. Oare produsele astea wow coreene k2, k9, chiron sunt dovedite in lupta? Au vazut razboaie sau sunt doar „best of the best” in brosuri si video de marketing?

    De ce am semna contracte cu o tara asiatica si am scoate miliarde de euro din economia UE cand UE ne injecteaza miliarde in dezvoltare si la o pocneala cu rusii am sari spre NATO si UE sa ne ajute? Care ii logica?

    5
    • Cred ca devine un element foarte important in cat timp se pot livra respectivele unitati ( cat se asteapta la coada din cauza comensilor si a capacitatii de productie…) cum noi de exemplu suntem in fundul gol la artilerie autopropulsata… ar fi bine ca dupa ce semnam contractul sa poata sa fie si livrate cat mai repede. Daca ti la da cineva peste ani si ani de zile…este posibil sa fie prea tarziu.

      2
      • N-ar fi doar produsele coreene, ar mai fi și Krab-ul polonez care are proba focului în conflictul din Ucraina alături de Zusana 2 slovac. Două produse pentru care termenul de livrare este destul de scurt. Ar mai fi și Archer-ul suedez. Acolo sunt însă probleme cu termenul de livrare.

        2
      • Eu vad problema in procesul nostru prea lung de a zice, luam Abrams anul asta facem plata pt batalionul x.

        Anul viitor luam obuzier pzh2000, anul asta platim pentru batalion y.

        Nu cred ca e corect sa ne plangem de lipsa productiei industriale militare europene si noi sa comandam din Coreea de Sud ca apoi sa zicem Germania nu produce decat 10 tancuri pe an.

        Daca au Germania comenzi ferme pentru 300 tancuri din toata UE iti garantez eu ca isi fac linii de productie suplimentare si ai industrie in UE si nu in Asia.
        Lucrez cu germani, poti sa ai un partener corect si riguros in germani, nu cred ca nu ai gasi intelegere la ei daca am comanda 270 tancuri sa le ai in 10 ani cu linie de productie dedicata, transfer de tech, fabrica de asamblare in Ro.

        Dar e mai usor la coreeni…ca livreaza repede

        5
    • Redback nu a castigat competitia pt IFV in Australia?
      Eu mai conservator prefer Ascod in continuare dar n-as plange nici la coreean.

      1
    • Logica ar fi ca le livreaza mai repede si pe transfer de tehnologie …In EU industra de aparare este inca la relanti…inca nu ne-am dat jos din pat si ne-am spalat pe ochi…Da o comada de 50 de Leo noi si vezi in cat timp o sa-ti vina…Cat despre combat proven nu stiu ce sa zic…Aveau ocazie sa le testeze acum in Ucraina .Asta daca trimeteau ceva

      3
      • Adica ne jucam ani de zile cu licitatii, cu planuri 2030, 2040, anulam licitatii. Amanam termene in licitatii, avem banu, nu avem bani.

        Dar e important cand dam banul sa vina anu asta daca se poate?

        Achizitia militara este mai mult de o achizitie de tehnica, este un angajament si o alianta intre aliati. Ce dracu de alianta avem noi cu Coreea de Sud?

        4
        • Afacerile cu Coreea de Sud au sens daca e vorba de transfer de tehnologie (si daca avem industria necesara). Asa ca daca nu, are sens ce zici cu aliantele si sprijinirea industriei europene.

          DAR! Exista riscul sa devenim rapid prima linie NATO (este asteptat anuntul alipirii Transnistriei la Rusia si s-ar putea sa vedem in tactica rusilor prioritizarea anumitor zone https://www.digi24.ro/stiri/externe/transnistria-ar-urma-sa-ceara-anexarea-la-rusia-pe-29-februarie-putin-va-anunta-acest-lucru-2696995 ). Asta schimba tot. Asa ca conteaza cat de repede obtii cel mai mare numar de armament. Dar fereastra se inchide repede, pe masura ce Coreea de Sud este aglomerata cu comenzi. Presiunea pe lucratorii lor este masiva, si pot aparea o multime de accidente si in final greve care-ti arunca toate termenele in aer. Miracol, miracol, dar tot de factorul uman (si mai ales de managementul lui) depinde. Eu va zic ca in ritmul asta, incepe sa se auda foarte tare ticaitul bombei cu ceas. Din pacate, nu doar dintr-o singura directie…

          6
          • Ca sa transferi tehnologie tre sa o detii, daca nu vinzi doar unde agreeaza cel care o detine,ala e unul din motivele pt care am cumparat doar anumite lucruri din israel

    • nu e in brosuri,cand vine generalul in retragere la generalul activ si ii zice,eu stiu asta despre tine am vorbit sa cumparam asta cu ciolacu pt armata,asta iei,si asa am ajuns la 400 de k2 ,deja cumparam chiron, si deja nemtii cu pzh 2000 numai au nici o sansa

      1
  12. Probabil la cate comenzi au primit in ultima vreme, au un fel de ” productie de serie” fata de productia mai mult manufacturiera dpdv numar de unitati produse cand vine vorba de industria militara a tarilor europene… poate de aici si capacitatea lor de a livra mult mai repede tehnica contractata de diverse tari..

    1
  13. Eu înțeleg rapiditatea cu care onorează comenzile prin faptul că au industrie pe orizontală.
    Europeni au externalizat o mare parte din industria grea pe motiv de costuri. Și bine înțeles că nu ai cum să atingi ritmuri mari de producție cînd primești componente dintr-o grămadă de țări, multe din afara uniunii.

    2
  14. Poate ca ar trebui sa acționăm rapid cu ei pe partea de dotare a marinei. Au niște șantiere navale de top și cred ca ne-ar rezolva foarte prompt cu niște corvete și submarine…

    • De ce te-ai complica cu ei cand ai Damen si Vard in curte? Oricum, ceea ce conteaza, CMS-ul, senzorii si armamentul, tot de la producatorii occidentali consacrati vrei sa le iei…
      Ah, daca vrei sa le construiesti la 15000 km departare de Constanta si sa le mai si „testezi” in lupta prin Marea Rosie pe drumul de intoarcere spre casa, mda, poti sa faci si astfel de „arogante”… 🙂
      Ma alatur opiniei lui Robi, de altfel am si zis-o mai demult: de ce as lua de la unul care produce sub licenta diverse chestii cand pot sa le iau de la sursa? De ce mi-as dori copia cand pot avea originalul?
      De ce mi-as dori o linie logistica de 15000 km cand pot sa am una la jumatate si cu rezerve la care coreenii nici nu viseaza? Cine imi protejeaza linia aia logistica de 15000 km? Ca la alea venite de peste Atlantic protectia e asigurata de US Navy, fara niciun dubiu cea mai puternica marina din lume.
      Ah, vrei sa iei niste rachetute unde stocurile pot fi completate rapid cu un Galaxy? Alta poveste… Vrei sa iei tancuri, obuziere autopropulsate si alte dracovenii care cantaresc 50 de tone, mergi cu ala care iti poate inlocui pierderile, asigura piese de schimb si alaturi de care sunt sanse maxime sa lupti…
      Miracolul coreean este cam ca miracolul japonez doar ca nu cred ca au ajuns inca la nivelul japonezilor…

      17
      • Nici mie nu mi place sa produci departe de
        casa dar realitatea este alta:
        1. I ati avut pe Daewoo acasa si au fugit.
        2. Ati comandat vase de lupta de 2 ori la
        Damen si ati anulat.
        3. Distanta nu i problema ca sunt vase de
        transport Heavy Lift, care ti aduc ce vrei si
        unde vrei.
        4. Am vandut noi Shaldag la Filipine?
        Cum au ajuns acolo?

        https://en.wikipedia.org/wiki/Heavy-lift_ship

        6
      • Nicolae, un răspuns argumentat pe care îl susțin, nu am ce comenta. Postul meu se axa pe ideea urgentei rezolvării unor probleme stringente, care trenează de ani de zile.

        4
  15. Ce să mai zic neica George ca zic demult de flăcăii ăștia. De ce vă mirați ca au început să livreze ce au contractat la doar luni diferența după ce au semnat contractele? Păi am mai zis pe aici. Au un extrem de bine dezvoltat simț al datoriei ba chiar dus la extrem. Patronii îi goneau acasă să se mai si odihnească după ture de muncă de 24 de ore si chiar mai lungi!!! A trebuit sa angajeze oameni care sa aibă grijă de ceilalți . Adică după 12 ore de muncă, veneau ăștia si îi luau pe sus pe cei ce terminaseră turele, îi suiau în mașini si valea acasă la odihnă !!! Păi veți vedea domniile dvs un neamt un franțuz sau un dâmbovițean dac neaoș sa facă la fel? Niciodată. D-aia ziceam ca ăștia sunt neam dat naiba , oameni pe care te poți baza , care când își dau cuvântul păi se țin de el chiar dacă mănâncă jar. Să tot lucrezi cu ei.
    Cine însă să lucreze cu ei? Nenorocitii? Nici o șansă 👎

    3
    • ouch!! deci ptr asta traiesti? sa muncesti ptr „bunastarea ” altuia non stop?adica inveti pana pe la +20,dupa te angajezi la multinationala unde muncesti 12h/zi 6 din 7 pana pe la 67-70 de ani, si dupa aia te „odihnesti” cativa ani intr un azil de batrani(penca ce sa vezi copii tai au invatat ceva de la tati si fac la fel) si dupa dai coltu’ cu sufletul impacat ca „ti ai facut datoria”.naspa rau! nu merci,asa ceva nu vreu!

      19
      • Nu stiu ce stii tu despre multinationalele din RO sau EU, dar nu munceste nimeni 6/7 respectiv 12h. Ce zici e o exagerare (soft-speak pt minciuna)

        Se munceste normal: 5/7 zile, 8-, max 10h/zi.

        Am lucrat la 4-5 pana acum, din RO sau afara.

        9
        • Daca citeai atent descopereai ca vorbeam de varianta oferita de @mtx. Oricum stai linistit ca daca nu existau anumite legi europene nu ar fi avut grețuri sa faca si manevra asta. In general angajatii sunt trecuti la „consumabile”.

          4
      • Pai d-aia am scris mai sus ca un dac autentic dâmbovițean nu va face niciodată la fel precum fac roboțeii ăștia cu ochii oblici. Dacă făcea 10% nu mai mult din ce au făcut ei în ultimii 30 de ani, ne trăgeam de brăcinare la nivel de trai si bunăstare cu ăștia de prin vestul UE.

        2
  16. Intrebari pentru ,,mira ocolul” romanesc:
    – mai putem produce oteluri speciale?
    – tevi de tun pentru astfel de obuziere/ 30 mm / tancuri / putem face cu ce avem prin curte + know-how?
    – ce putem face cu ce avem prin curte si in cat timp productie de serie?

    Daca nu putem, ce consumabile ale echipamentelor de contractat am putea asimila in productie in timp scurt?

    Daca putem …. am semnat cumva vreun tratat secret sa nu ne inarmam si sa distrugem facilitatile de productie? Altfel, nu inteleg …

    6
  17. Pe K9, se poate monta sistemul Trophy? Asta așa ca o măsură suplimentară de protecție, pt focul de contrabaterie, sau un eventual raid inamic în liniile proprii. Nu cred că i-ar crește prea mult greutatea și deci nu ar fi afectată mobilitatea.

  18. Coreeni sunt mai constinciosi si decat japonezi cand vine vorba de dezvoltare si munca. Vreti si alte exemple de la ei ? Industria auto cu multele marci si calitativ Ok . Daca s-ar putea sa invatam si sa colaboram cu ei ar fi bine. Dar sincer nu cred ca se va intampla ,nici la nivel de colaborare in cazul achizitionarii de obuziere si ( poate ) tancuri. Noi sunt altfel de natie,asa ca nu prea cred. Ar trebui sa lase mult de la ei ca sa accepte contracte cu noi. Mai ales la fabricatie unde suntem in urma cu 100 ani, suntem caposi si sincer nu avem cu cine sa fabricam. La noi tineri fug de productie ca dracul de tamaie.

    8
  19. Cred ca totusi ne-ar prinde bine niste jucarii coreene,chun mo k9 etc…ca noi cu industria noastra ne jucam doar de-a pitulusu…

    1
  20. Daca tot vorbim ipotetic, pt ca e clar ca mergem intr-o alta directie. Tancurile si obuzierele coreene ne puteau ajuta enorm prin timpul scurt de livrare, era o sansa pe care deja am pierdut-o. Daca dadeam comanda in 2022 cand era clar ca avem niste lipsuri majore in dotare, le aveam deja primite in mare masura. Cantitati normale pt noi, nu cu sutele ca polonezii. Si chiar daca erau sub cele europene sau americane, se potriveau mai bine la ce teren si infrastuctura avem noi. Si erau mult peste ce au rusii in momentul de fata.
    In schimb, la Abrams nu avem nici acum contractul semnat, inceperea livrarilor in cel mai fericit caz la 2 ani de la semnarea contractului si inca 2 dupa pt a le primi pe toate.
    Cu obuzierele e si mai groasa, am mari dubii cand e vorba de licitatii tinute de noi. Si daca vom avea si ghinonul ca Romarm sa fie intersectata in contract…o sa iasa ceva de cosmar.
    Orice altceva ok, nu era asa de rau, dar e vorba de niste echipamente de care aveam nevoie ieri. Nu prin 2028-30.

    5
  21. Stateam odata de vorba cu un prieten care avea o masina sud-coreeana.
    Am peste 200.000 de km la bord, zicea el, si nu am schimbat decat uleiul si bujiile .
    De ce nu cumparam mai mult si mai repede de la ei ?
    Pai din 2,5 % din PIB doar 0,5 % (20 %) merg pentru inarmare, restul de 80 % intra intr-o gaura neagra inexplicabil de scumpa si de ineficienta.

    3
    • Mda, nu stiu cat o sa mai tina cu NATO minciunica asta cu 2.5% la armata, da doar 20% din 2.5% la inzestrare. Si asta cu jena ca in T4 tin de bani ca sa-atinga tinta de deficit si apoi fac artificii la raportare catre NATO.

      80% pe cheltuieli operationale (salarii, pensii, operational existent) mi se pare f-kin enorm. Ca la romani – bugetofagie.

      7
  22. Au investit in educație și cercetare. La producție au linii robotizate (la K2 aproximativ 80% din suduri le fac roboții)

    2
  23. ideile sunt bune dar si pe aici sharky posta ceva cu polonezii si coreenii,chestia e ca noi nu prea avem bani ches,deci tre credit,coreenii nu prea poate da credit,si asa ramanem cu americanii dar astia da credit pt lucruri americane si la fel nemtii care ce sa vezi prin unili revisti economice au depasit Japonia ca ieconomie,asa ca de la ovrei coreeni turci luam doar cantiati farmaceutice cu comision la partid adica nisti droni ,nisti manpaduri,nisti racheti

    1
  24. Nu exista miracole in cercetare si producție de tehnica militară

    In spatele dezvoltării industriei militare coreene stă cercetarea și statul prin mecanismele sale care susține cercetarea si producția de tehnica militară

    Mai este si o problema de educatie
    Sau altfel spus, totul începe cu educatie
    Coreeni de sud au printre cele mai mari procente din lume referitor la partea de populație care a făcut sau face studii universitare

    La noi, cu copy paste suntem etaloane pe glob
    Ca la noi somnu din palavrament a descoperit ca dacă ai un doctorat copiat e obligatoriu sa ai un salariu mărit, indiferent de aptitudinile si capacitatea ta de munca
    Nu mai zic de șefi de stat major cu lucrări copy paste, rectori de universități etc etc

    Este adevărat la electronica coreeni au vârfuri pe plan mondial
    Nu degeaba sunt printre primii la telefoane, televizoare, etc
    Astea îți permit un viitor pt ca electronica este viitoru

    Coreeni au făcut alianțe si comenzi unde a trebuit si cu cine a trebuit astfel încât, in timp, si-au dezvoltat propriile produse
    Si un exemplu sunt submarinele germane construite in licența la ei iar ulterior producția proprie de submarine
    Apoi avioanele etc etc
    La fel ca la turci

    La începutul anilor 90 diferențele dintre noi si coreeni de sud, ca si fata de turci, nu erau mari
    In timp noi ne-am prăbușit iar ei au tot crescut
    Au avut grija slugile moskva de la noi ca au angajat consultanți profesioniști in campaniile electorale
    Si poporu ca a votat cu ochii larg închiși

    Noi cu factoru de stabilitate sforăitor dar cu valoare reala minus infinit
    O fi de religie
    O fi de la tradiția strămoșească
    N-are cum sa fie de la modul in care se face scoala si educatia la noi

    Am citit o știre azi cum ca v-om aloca 2,5 %din bujet pt armata ceea ce va însemna ca vor fi 20 % pt înzestrare
    Un calcul elementar arată ca de fapt scăzând din 2,5 % suma de 20 % se ajunge, minune împărătească, la 2%
    Pai înseamnă ca la faimosu 2% pt armata noi nu avem bani de înzestrare

    Sa vina buteliile de vin
    Tehnica de lupta testata minim 50 de ani
    Si avansarea rapida
    Ca așa imediat apar miracole si minuni împărătești iar semegeu descoperă factoru uman local care lupta cu mâinile goake in fata tancului greu inamic sau a tunului greu inamic

    2
  25. Celebra industrie europeană de armament este de fapt un designer’s boutique. Serii foarte scurte și scumpe in draci și, la fel că la frații americani, dai banu’ acum și îți vine tancul sau obuzierul peste 5 ani. Just In Time. Polonezii au știut foarte bine realitatea că de fapt cantitatea este o calitate. De aici și frăția cu S Korea.

    1
    • Hai sa nu exageram; Eurofighter, Rafale, Leo 2, CV-90, Ascod n-au serii scurte; nu mai zic de elicoptere, nave, rachete…sigur, nu se compara cu seriile americane dar si clientii sunt fragmentati.

      nu zic ca nu-s buni coreenii, dar au avut nevoie de input american sau european la anumite parti (motor+transmisie la tanc, motor avionica la avioane). abia au inceput sa exporte creatiile proprii, hai sa vedem cum se comporta

      4
  26. K2, redback e naspa bai…zicem noi cu T-55. Oldies but goldies right? La dracu’, sa ia ceva in cantitati rezonabile, macar acum in ultimul moment.

    3
  27. Îs de notorietate cazurile răsunătoare de corupție în sânul marilor companii coreene (samsung , daewoo , sk hynx , hyundai ,hanbo steel , etc).
    Se știe că actuala economie a Coreii de Sud e clădită pe corupție (mită , trafic de influență).
    Țara e guvernată de chaebol. Familiile marilor companii din Korea dictează politicul.

    4
  28. Toate comentariile celor care resping o cooperare cu coreenii sunt mai mult sau mai puțin pertinente. Nu e soluția optimă dar e cea mai lucrativă și mai rapidă ( împreună cu colaborarea cu japonezii și evreii) pe care o avem la îndemână . Bineînțeles ca oferta vestului e mai bună, e mai aproape, e mai muc și sfarc dar când unchiu îți dă un batalion de tancuri intr-un cincinal, sau zburătoare în două , ca să nu mai zic de alții care îți pot da, dar ieși la pensie până le vezi în curte, mari soluții nu sunt ca să-ți acoperi găurile multiple. Ce-i zici nebunului de la kremlin daca-i vin alte idei crețe ? Ma moșule ia și tu o pauză vreo câțiva ani până îmi vin sculele din vest și pe urmă poți să vii să ne luăm la trântă ? Nu merge. Dacă am fi avut tot ce ne trebuia, da, de acord, puteai să conlucrezi numai cu cei cu care teoretic îi vei avea lângă tine când te vei bate cu nebunul. Așa, cu izmenele rupte-n cur și cu nasul pe sus, suntem cariați.

    6
  29. Ati vazut fabrica HANWHA? Au 150 de muncitori pe linia de K9 restul e automatizat cu roboti IGM Robotersysteme sau Cloos.AICI link: https://www.youtube.com/watch?v=JRZB4jq9W9g Si AICI poze :https://krigeren.dk/billedeserie-artillerisystem-samsung-techwin-k9/ Sa nu-mi spuneti ca la noi nu se poate asta avand in vedere ca la Damen se construiesc corevete…pentru altii. Pur si simplu cand va fi vointa se va face si la noi ceva….nu e miracol, e doar vointa. Coreenii au o vointa de fier indusa si de vecinul nebun de la Nord.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *