Romania Military

India si blestemul sau

“Blestemele” mai exact, ca sunt mai multe. Asadar si luate pe rand, cu fabricatia in regie proprie a tancului T-90 nu prea le-a iesit, industria locala nefiind in stare sa asigure subansamble de o calitate macar medie. Cu submarinele franceze Scorpene, si alea construite tot in India, doar zeii hindusi stiu cand vor fi gata, daca vor fi vreodata, de submarinul autohton cu propulsie atomica nu se mai aude nimic; de lansat l-au lansat insa fara rector, acum cica i-ar fi pus reactor dar nimeni nu stie exact ce si cum.

Cu PAK FA-ul alt scandal, industria locala n-are nici sanse macar teoretice sa primeasca tehnologia dezvoltata de rusii si mai apoi s-o poata si replica, pe motiv ca n-o pricepe deloc… Racheta autohtona anti-tanc este o gluma macabra dupa mai bine de 20 ani de dezvoltare, abia daca zboara, dar in privinta ghidajului si deci a a achizitiei tintei… ei bine, pana acolo e cale lunga.

In cazul avionului national Tejas lucrurile au intrat deja in folclor iar indienii isi ureza unul altuia, cu ocazia zilei de nastere: “Sa ai parte de o viata fara de sfarsit la fel ca dezvoltarea Tejasului!” 🙂 , pentru ca nimeni nu cred ca aceasta se va termina vreodata si care, dupa mai bine de 20 de ani de cercetare-dezvoltare, ar mai avea nevoie de inca 5-6, optimist vorbind, sa poata fi si operational, bineinteles cu un motor american, pentru ca reactorul dezvoltat special pentru el in India – Kaveri, a ajuns, de slab ce e, motor de drona. Iar de Rafale nici nu mai are rost sa discutam…

Karwar Class

Iar exemplele ar putea sa umple multe pagini, dar avem totusi si o stire nou despre planurile de dotare ale hindusilor, de aceasta data cei de pe mare. Astfel India detine cam 20 de vanatoare de mine (dragoare) doar ca aceste sunt vechi spre foarte vechi – totusi nu atat de vechi ca ale noastre- si drept urmare Marina Indiana s-a gandit sa-si cumpere vanatoare de mine noi din Coreea de Sud, doar ca de la idee la fapta drumul trece prin Himalaya in cazul indienilor.

Asa ca afacerea deja aranjata dintre India si Coreea in urma careia hindusii trebuiau sa achizitioneze direct de la coreeni doua MCMV (mine countermeasures vessels), pentru suma de 233 milioane de dolari bucata – urmand ca mai apoi alte sase nave sa fi construite in India prin transfer tehnologic – s-a impotmolit in vasnicul aparat birocratic indian, care mai nou este luat la puricat de masuri anti-coruptie, masuri care ingreuneza si mai mult procesul decizional.

Facem o mica paranteza ca sa intelegem care este avantajul daca iti construiesti tehnica de lupta la tine in tara: astfel India ar plati pentru o nava 233 milioane $, dar pentru cele construite in tara pretul ar fi cu aproximativ 25% mai redus.

Inchidem paranteza si va informam ca potrivit cu planurile Marinei Indiene ar fi necesare nu mai putin de 24 de astfel de nave vanatoare de mine: 16 pe Coasta de Vest si 8 pe Coasta de Est pentru a se putea mentine deschise culoarele de navigatie catre porturile indiene in caz de razboi.

Navele coreeene au 885 de tone, un corp nemetalic si anti-magtetic, sunt special proiectate pentru ca motoarele si sistemele electrice de la bordul navelor sa faca cat mai putin zgomot si sa emita campuri magnetice cat mai slabe. Navele au un echipaj format din 77 de membrii si sunt special echipate pentru detectare minelor de fund, acestea fiind considerate amenintarea numarul unu in materie de mine marine, mai ales in apele de coasta cu adancimi de pana-n 30 de metri. Pentru detectarea acestor mine este nevoie de sonare de inalta rezolutie si pentru distrugerea lor se folosesc roboti subacvatici care, condusi de la bordul navei, ataseaza o incarcatura exploziva minei, sau dimpotriva sunt folosite dispozitive subacvatice autopropulsate care distrug mina prin explozie in aporpierea ei.

De mentionat ca India s-a apucat formal sa caute vanatoare de mine inca din anul 2005 deocamdata nereusind sa aiba nici macar unul nou si nimeni nu stie daca si cand noile vanatoare vor intra in dotare… Dar pana una alta au un portavion nou-nout, iar acest lucru le mai ridica un pic moralul, chiar daca n-au submarine, vanatoare de mine, sau avioane multirol moderne.

Nu ca noi am avea macar cat au si indienii, pastrand proportile of course 🙂 .

 GeorgeGMT

 

Exit mobile version