Romania Military

Interesele Arabiei Saudite in razboiul civil din Siria

poza

Interesul liderilor sauditi este scoaterea iranienilor cat mai repede si simultan din Liban, Siria si Irak. Este important de mentionat aici ca sauditii si iranienii au o istorie plina de necazuri. Din cele mai recente amintim razboiul din 2003 cand Armata Americana a desfintat Armata Irakiana, Partidul Ba’ath si l-a inlaturat de la putere pe Saddam Hussein. Dupa invazie, anti-americanii din Irak s-au alaturat Iranului si astfel influenta shiita s-a apropiat de granita Regatului. Acest lucru ingrijoreaza liderii sauditi deoarece Regatul are si el o comunitate shiita (foarte tacuta) ce ar putea primi un impuls pentru raspandirea shiitismului, fapt pe care Riyadhul nu l-ar tolera.

Arabia Saudita si Iranul au avut conflite de tip proxy in Liban, Irak, Bahrain si acum in Siria.

Arabia Saudita l-a condamnat public pe al-Assad si a exprimat suport pentru opozitie si rebeli. Sprijinul saudit a fost unul pasiv lasand SUA si Turcia sa conduca operatiunile, dar acum cateva luni strategia s-a schimbat pentru ca Regatul a capatat propiile interese.

Incepand cu 2013 conflictul din Siria s-a inclinat semnificativ in favoarea lui al-Assad lucu ce a determinat Riyadhul sa creada ca rolul Americi si al Turciei nu este suficient de agresiv. Americanii si turcii prefera sa-l schimbe pe al-Assad, dar sa pastreze sistemul de guvernare si anumite elemente din actualul regim, pentru a preveni un scenariu similar cu cel din Irak. Sauditii considera aceasta strategie ca fiind sortita esecului deoarece actuala opozitie ar urma sa fie dezarmata si Iranul ar porni o insurectie ce ar impiedica instalarea unei guvernari sunite la Damasc.

In viziunea sauditilor, pentru ca planul sa reuseasca este necesar distrugerea completa a guvernarii lui Assad.

Riyadh-ul stie ca anarhia ce va urma o sa fie exploatata de elemente jihadiste ale opozitiei si una din abilitatile speciale ale serviciilor secrete saudite este organizarea proxy- razboaie folosind radicali islamici.

Daca scenariul suna familiar este pentru ca Arabia Saudita a apelat la aceeasi tactica in Afghanistan, cand a avut loc invazia sovietica urmata de razboiul cu mujahidinii (Osama bin Laden este din Arabia Saudita si a avut un rol cheie in acel razboi).

In prezent, serviciul secret saudit reprezinta cel mai important finantator al opozitiei si un donator de arme si munitii, in special catre guparile radicale jihadiste. Multi analist exclud aceasta varianta deoarece invoca ura dintre jihadisti si Familia Regala, dar neglijeaza faptul ca Arabia Saudita este unul dintre putinele state (din zona Africa de Nord – Orientul Mijlociu) ce a reusit sa suprime Jihadismul in interiorul propiilor granite. Asta inseamna ca sauditii au suficienta experienta cu jihadistii si isi permit sa mizeze pe ei. Un alt argument neglijat de analisti este acela ca Siria nu are granita cu Regatul, de exemplu daca ar izbugni un conflict civil in Iordania, sauditii ar taia finantarea si sprijinul radicalilor deoarece ar fi prea riscant.

Al doilea interes saudit are legatura cu negocierile dintre SUA si Iran. Nu mai este nici un secret faptul ca Arabia Saudita si SUA au o relatie foarte puternica, atat de puternica incat securitatea nationala a sauditilor depinde de negocierile americanilor cu iranienii. Liderii sauditi se tem ca SUA si Iranul ar putea ajunge la un compromis, un compromis din partea americanilor ce nu ar putea lua in calcul securitatea nationala a Regatului.

Arabia Saudita este dependenta de influenta SUA din regiune si sauditii spera ca aceasta influenta va creste doar daca al-Assad este inlaturat. Asa Teheranul ar pierde controlul din Liban si Irak, un compromis al iranienilor cu americanii nu ar mai fi posibil si acest lucru ar aduce multe beneficii Monarhiei Saudite.

 

Citeste si

Interesele Turciei in conflictul din Siria

O noua teorie: Rusiei nu-i pasa de Siria

 

 NeroFlash

Exit mobile version