Interesele Arabiei Saudite in razboiul civil din Siria

poza

Interesul liderilor sauditi este scoaterea iranienilor cat mai repede si simultan din Liban, Siria si Irak. Este important de mentionat aici ca sauditii si iranienii au o istorie plina de necazuri. Din cele mai recente amintim razboiul din 2003 cand Armata Americana a desfintat Armata Irakiana, Partidul Ba’ath si l-a inlaturat de la putere pe Saddam Hussein. Dupa invazie, anti-americanii din Irak s-au alaturat Iranului si astfel influenta shiita s-a apropiat de granita Regatului. Acest lucru ingrijoreaza liderii sauditi deoarece Regatul are si el o comunitate shiita (foarte tacuta) ce ar putea primi un impuls pentru raspandirea shiitismului, fapt pe care Riyadhul nu l-ar tolera.

Arabia Saudita si Iranul au avut conflite de tip proxy in Liban, Irak, Bahrain si acum in Siria.

Arabia Saudita l-a condamnat public pe al-Assad si a exprimat suport pentru opozitie si rebeli. Sprijinul saudit a fost unul pasiv lasand SUA si Turcia sa conduca operatiunile, dar acum cateva luni strategia s-a schimbat pentru ca Regatul a capatat propiile interese.

Incepand cu 2013 conflictul din Siria s-a inclinat semnificativ in favoarea lui al-Assad lucu ce a determinat Riyadhul sa creada ca rolul Americi si al Turciei nu este suficient de agresiv. Americanii si turcii prefera sa-l schimbe pe al-Assad, dar sa pastreze sistemul de guvernare si anumite elemente din actualul regim, pentru a preveni un scenariu similar cu cel din Irak. Sauditii considera aceasta strategie ca fiind sortita esecului deoarece actuala opozitie ar urma sa fie dezarmata si Iranul ar porni o insurectie ce ar impiedica instalarea unei guvernari sunite la Damasc.

In viziunea sauditilor, pentru ca planul sa reuseasca este necesar distrugerea completa a guvernarii lui Assad.

Riyadh-ul stie ca anarhia ce va urma o sa fie exploatata de elemente jihadiste ale opozitiei si una din abilitatile speciale ale serviciilor secrete saudite este organizarea proxy- razboaie folosind radicali islamici.

Daca scenariul suna familiar este pentru ca Arabia Saudita a apelat la aceeasi tactica in Afghanistan, cand a avut loc invazia sovietica urmata de razboiul cu mujahidinii (Osama bin Laden este din Arabia Saudita si a avut un rol cheie in acel razboi).

In prezent, serviciul secret saudit reprezinta cel mai important finantator al opozitiei si un donator de arme si munitii, in special catre guparile radicale jihadiste. Multi analist exclud aceasta varianta deoarece invoca ura dintre jihadisti si Familia Regala, dar neglijeaza faptul ca Arabia Saudita este unul dintre putinele state (din zona Africa de Nord – Orientul Mijlociu) ce a reusit sa suprime Jihadismul in interiorul propiilor granite. Asta inseamna ca sauditii au suficienta experienta cu jihadistii si isi permit sa mizeze pe ei. Un alt argument neglijat de analisti este acela ca Siria nu are granita cu Regatul, de exemplu daca ar izbugni un conflict civil in Iordania, sauditii ar taia finantarea si sprijinul radicalilor deoarece ar fi prea riscant.

Al doilea interes saudit are legatura cu negocierile dintre SUA si Iran. Nu mai este nici un secret faptul ca Arabia Saudita si SUA au o relatie foarte puternica, atat de puternica incat securitatea nationala a sauditilor depinde de negocierile americanilor cu iranienii. Liderii sauditi se tem ca SUA si Iranul ar putea ajunge la un compromis, un compromis din partea americanilor ce nu ar putea lua in calcul securitatea nationala a Regatului.

Arabia Saudita este dependenta de influenta SUA din regiune si sauditii spera ca aceasta influenta va creste doar daca al-Assad este inlaturat. Asa Teheranul ar pierde controlul din Liban si Irak, un compromis al iranienilor cu americanii nu ar mai fi posibil si acest lucru ar aduce multe beneficii Monarhiei Saudite.

 

Citeste si

Interesele Turciei in conflictul din Siria

O noua teorie: Rusiei nu-i pasa de Siria

 

 NeroFlash

17 comentarii:

  1. Citez de pe CIA Worldfactbook:

    Arabia Saudita:
    -suprafata 2 149 690 km patrati;
    -populatia 26 939 583 (Romania si Rep. Moldova la un loc).

    Iran:
    -suprafata 1 648 195 km patrati;
    -populatia 79 853 900 (cu cateva milioane mai putin decat Germania).

    Desi Iranul e ca suprafata putin peste 3/4 din Arabia Saudita, la populatie e „durere” 🙂

  2. IRANUL A PLATIT FINANTAT SI ANTRENAT CEL MAI MARE DISPOZITIV DE RACHETE GHIDATE SI NEGHIDATE DIN LUME IN IRAN INTRE 40000 SI 110000 DE RACHETE PLUS RACHETELE SIRIENIILOR UNELE CU ADEVARAT DE TEMUT PLUS CAPACITATIILE BALISTICE IRANIENE CUM SUNA ACUM TREABA

  3. ‘treaba’ suna asa din perspectiva mea(subiectiva) Scarabia Saudita este un cancer terorist (are traditie..)..ce merita ‘eutanasiat’ cu nuke.

    • @ ion in mare sunt perfect accord cu dumneavostra mai putin partea cu nuke ar murii prea multi nevinovati mai bine prin servici secrete si sabotaj intern intre noi fie vorba rusii stiu foarte bine cum deci eu zic mai bine maidanazia saudita este cu adevarat plina de fundamentalisti religios cu mintiile indoctrinate

    • si cica te dai popa pe aici, off ce limbaj de taliban

      asta e instigare la genocid, si cand mai vorbesti tu de credinta si bla,bla,bla da-te cu capul de pereti

      • inca o completare: fundamentalismul crestin este la fel de periculos precum fundamentalismul islamic.

        In momentul in care, chiar si doar declarativ, esti in stare sa ucizi o categorie de populatie doar pentru ca nu crede in Dumnezeul tau ci in altul inseamna ca undeva este o mare problema.

        Prea multe crime au avut loc in istorie in numele religiilor (oricare dintre ele).

  4. Din pacate Arabia Saudita este raul necesar….destabilizarea acestei tari ar arunca economia mondiala in aer

    • Si ce e rau in asta? Oricum, Romania nu mai are nici o economie si asta ar creste importanta Romaniei la frontiera UE in colaps.

      • @Ionel

        Ce e rau in asta? Sper ca glumesti.
        Importanta Romaniei pentru cine? Pretinii nostri actuali vor fi absorbiti cu alte probleme, nu cred ca vor mai da doi bani pe coltul asta de lume.

  5. Cred ca vorbiti despre economia moderna bazata doar pe speculatiile petrolului. Daca sauditii cad si in 10 se consuma petrolul….o sa fie chiar disctractiv. Toate razboaiele cumulate nu au avut victimele care vor urma. Deci este un rau necesar si sustinut de niste unii care in mod normal sunt in razboi. Paradoxul semitilor. Pe o parte se omoara in direct si cu surle iar pe de alta parte sunt cei mai buni tovarasi de afaceri. Duplicitatea suprema.

  6. ps
    …ia uitati ce scoate pe gaura gurii mai marele islamistilor din Scarabia (un fel de patriarh..)
    http://www.stiricrestine.ro/2013/10/02/un-lider-religios-din-arabia-saudita-doreste-distrugerea-bisericilor/
    daca un ‘popa’ crestin facea afirmatii din astea cu privire la moschei toooata presa occidentala ii sarea la beregata..cand un ‘muftiu’ saudit doreste exterminarea crestinismului in orient, ‘mass-media’ adopta pozitia ghiocelului..

    • extremismul e rau de oricare ar fi el

      extremistii lor sunt la fel de rai ca si extremistii nostri

      daca lupti cu extremismul prin extremism esti la fel de rau ca ei

      pentru un fanatic, sau doi, …. sau o mie nu poti extermina un popor intreg, eu la asta ma refer in caz ca n-ai priceput

      • si in plus, daca la noi sinodul ar tine loc de guvern si preotii ar fi judecatori, cum e la ei, am fi exact in aceeasi situatie

        uite motivul pentru care un stat trebuie sa fie eminamente laic

      • Gresit! Situatile disperate au nevoie de….? De ce au nevoie? Ca tot suntem pe blog de profil militar: IN caz de invazie, raspunsul este pod de flori?

  7. doar ca la astia extremismul si exportul terorismului e POLITICA DE STAT, asumata. ca poate nu te-ai prins din prima, qwerty

  8. In meciul Iran vs. Arabia Saudita, sunt de partea Iranului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *