Romania Military

Japonia ar dori “sute” de Tomahawk

Type 12 modernizata. Sursa foto: navalnews.com

Dar ce sa faca cu ele?! Adica stim la ce sunt bune rachetele de croaziera americane, le-am vazut la munca in destul de multe ocazii, intrebarea este pentru cine le cumpara japonezii: pentru rusi sau pentru chinezi?

Deocamadata, singura tara din lume care a primit rachete Tomahawk este Marea Britanie. Australia ar fi si ea pe lista doritorilor dar deocamdata nu se stie sigur daca si cand va primii jucaria americanilor. Probabil ca odata cu submarinele nucleare.

Japonezii in schimb, metodici de felul lor, au planurile gata conturate si vor folosi Tomahawk atat cu lansare de la sol, montate pe camioane cat si de la bordul submarinelor Marinei Imperiale.

Dar actualele submarine din clasa Soryu nu pot lansa rachete de croaziera astfel incat o noua clasa de submarine se afla deja pe masa inginerilor niponi. Termenul este insa unul foarte lung, abia in 2040 se asteapta ca prima nava capabila sa lanseze Tomahawk sa fie lansata la apa. Oare chiar asa sa fie?

Bineinteles ca desi exista vointa de partea japoneza in achizitia de rachete Tomahawk, nu se stie inca daca americanii vor fi de acord sa le si vanda astfel incat guvernul de la Tokyo are si o varianta de rezerva si propria sa racheta anti-nava/de croaziera – Type 12, insa raza este aici problema, doar 200km (cea mai moderna varianta – Type 17 atinge 400km), fata de 1500-2000km in cazul Tomahawk.

Sigur ca Type 12 este la origine o racheta anti-nava dar ea poate lovi si tinte la sol, avand la bord un radar AESA si sistemul TERCOM, capabil sa ghideze racheta in functie de repere de la sol.

Acum japonezii lucreaza la o varianta mult imbunatatita a Type 12 (probabil o racheta radical modificata fata de Type 12) cu raza crescuta la 900 km, telul final fiind sa se ajunga la 1500km. De asemenea se are in vedere ca acest tip de racheta sa poata fi lansata de pe submarine.

Constructia primului submarin care ar avea la bord rachete de croaziera (o nava experimentala, spun japonezii) ar urma sa inceapa in 2024 si nu se astepata ca submarinele astfel dotate sa devina operationale mai devreme de 2040, dar japonezii ne-au mai pacalit de cateva ori, cand construiau distrugatoare anti-submarin de 27 mii de tone, pentru ca doar cativa ani mai tarziu sa declare ca nava va fi relativ usor transformata in portavion. Lucru care s-a si intamplat intre timp.

GeorgeGMT

Exit mobile version