Japonia ar dori “sute” de Tomahawk

Type 12 modernizata. Sursa foto: navalnews.com

Dar ce sa faca cu ele?! Adica stim la ce sunt bune rachetele de croaziera americane, le-am vazut la munca in destul de multe ocazii, intrebarea este pentru cine le cumpara japonezii: pentru rusi sau pentru chinezi?

Deocamadata, singura tara din lume care a primit rachete Tomahawk este Marea Britanie. Australia ar fi si ea pe lista doritorilor dar deocamdata nu se stie sigur daca si cand va primii jucaria americanilor. Probabil ca odata cu submarinele nucleare.

Japonezii in schimb, metodici de felul lor, au planurile gata conturate si vor folosi Tomahawk atat cu lansare de la sol, montate pe camioane cat si de la bordul submarinelor Marinei Imperiale.

Dar actualele submarine din clasa Soryu nu pot lansa rachete de croaziera astfel incat o noua clasa de submarine se afla deja pe masa inginerilor niponi. Termenul este insa unul foarte lung, abia in 2040 se asteapta ca prima nava capabila sa lanseze Tomahawk sa fie lansata la apa. Oare chiar asa sa fie?

Bineinteles ca desi exista vointa de partea japoneza in achizitia de rachete Tomahawk, nu se stie inca daca americanii vor fi de acord sa le si vanda astfel incat guvernul de la Tokyo are si o varianta de rezerva si propria sa racheta anti-nava/de croaziera – Type 12, insa raza este aici problema, doar 200km (cea mai moderna varianta – Type 17 atinge 400km), fata de 1500-2000km in cazul Tomahawk.

Sigur ca Type 12 este la origine o racheta anti-nava dar ea poate lovi si tinte la sol, avand la bord un radar AESA si sistemul TERCOM, capabil sa ghideze racheta in functie de repere de la sol.

Acum japonezii lucreaza la o varianta mult imbunatatita a Type 12 (probabil o racheta radical modificata fata de Type 12) cu raza crescuta la 900 km, telul final fiind sa se ajunga la 1500km. De asemenea se are in vedere ca acest tip de racheta sa poata fi lansata de pe submarine.

Constructia primului submarin care ar avea la bord rachete de croaziera (o nava experimentala, spun japonezii) ar urma sa inceapa in 2024 si nu se astepata ca submarinele astfel dotate sa devina operationale mai devreme de 2040, dar japonezii ne-au mai pacalit de cateva ori, cand construiau distrugatoare anti-submarin de 27 mii de tone, pentru ca doar cativa ani mai tarziu sa declare ca nava va fi relativ usor transformata in portavion. Lucru care s-a si intamplat intre timp.

GeorgeGMT

32 de comentarii:

  1. Cand vad ce pot si vor altii, ma apuca dracii si apoi ma calmez singur. Asta-i viata, pentru altii a fost scris, nu pentru noi!

    11
  2. Salut. Oare pentru c’è le trebuie?, vecinii lor sunt cuminti.

    • China cuminte? Serios?

      • In afara de Vladivostok si oraselul Magadan nu preau au ce lovi cu Tomahawk.Irkutsk-ul nu poate fi lovit – e prea departe . Si poate ceva baze militare din Kamceatka dar nu toate. In schimb cam toate marile orase ale Chinei sunt in raza de actiune. Deci e pentru China.

        Eu cred ca rachetele de croaziera la rasul solului sunt armele cele mai periculoase cu putinta – chiar mai periculoase decit MIRV-urile care vin cu viteze hipersonice … pentru ca nu poti sa dobori cea ce nu vezi …. sau vezi prea tirziu. Racheta de croaziera sau drona auto-ghidata = acelasi cosmar . Si daca o mai faci si stealth cit de cit atunci chiar ca e terminata povestea.

        Ei bine … de-aia au inceput rusii razboiul asta nenorocit … sa nu se trezeasca la granita lor cu Ucraina cu astfel de rachete de croaziera invizibile. Asta va fi sfirsitul Rusiei – de la asta li se va trage.

        Exista vreo solutie ? Cam da – dar cere timp, bani si inventivitate. O retea de turnuri de alerta este solutia – dotate cu radar dar si detectoare sonice si termice pot detecta cam orice racheta de croaziera – dar pentru o tara ca Rusia trebuie mii de turnuri – mii de radare , etc – adica o groaza de bani. Doua rinduri de astfel de turnuri – fiecare turn plasat la 2 km unul de celalalt. O astfel de retea de turnuri poate opri 99 % din dronele care trec – fie prin armamentul din dotare fie cu ajutorul interceptoarelor – MIG 31 fiind de exemplu perfect pentru asa ceva.

        6
        • nu ai citit cu atentie. Lansat din submarin, deci toata Kamceatka intra si o buna parte din Siberia de nord. E o scula utila la casa omului

          10
  3. Si vis pacem, para bellum.
    Un build up spre inarmare ca trend global. Sa speram ca dictonul isi pastreaza veridicitatea – si in ciuda inarmarii – pacea este rezultatul.

    Noi? Miscam ceva mai cu talent – sa nu ne poata vedea altii tinte posibile?

    Uff…

    8
    • Tocmai ca este invers: ca sa ai parte de pace trebuie sa (tu ca si stat) fii pregatit militar si pe orizontala si pe verticala.

      Am vazut cu totii cat de actuala e sintagma asta: „Si vis pacem, para bellum”.

      O tara nepregatita sau chiar fara armata e o invitatie la un posibil conflict, mai ales cand ai vecini care viseaza la expansiuni teritoriale. Motive fictive gasesc acei vecini, nu-i bai: ba nu i se respecta minoritatile, ba ii este interzisa limba, ori minoritatile sunt oprimate, ori ceva separatisti, ori ii apartin ceva teritorii istorice (pamantul asta a fost al meu acum 500 sau 1000 de ani) etc…

      Marturie la cele de mai sus sunt: Transnistria, Osetia de Sud, Abkhazia, Donbass, Crimeea, Kaliningrad, Insulele Kurile etc, Moldova (Republica) sau chiar toata Moldova, tinutul Karelian, chiar si Nagorno-Karabakh.

      9
      • De ce mint rusii atat de mult? Rusia nu face si ea parte din masonerie? Si intreabate de ce! Totul este o tabla de Sah un joc intre doi prieteni si tovarasi.

        1
  4. Ce ma mira este ca inca mai stau la mana americanilor o gramada de fraieri(mai ales ei care cam fac de toate) . Au facut LACM uri francii, chinezii, sud coreenii, taiwanezi, otomanii. Astia din lumea buna. Basca desculti precum pakii, persii, etc. Evreii au modificat popeye in asa ceva si gurile rele zic ca ar duce si focoase nucleare. Cred ca daca ne scremem un pic si noi putem tranti o cruise missile. Gps ul il iei de la supermarket, tercom are orice drona mai rasarita. Un turbojet mititel sa reziste maxim doua ore si, daca vrei sa o lansezi de la sol/nava, un booster. Si gata racheta. In functie de cat combustibil bagi in ea poti sa o faci sa mearga pana la sankt petersburg daca vrei.

    9
    • pt ca sunt practici, au deja lansatoare navale capabile sa le lanseze pe distrugatoare

      • Korekt, doar ca lacm ul este o „consumabila”, ai tras o ai nevoie de alta ptr urmatoarea tinta. Si privind la experienta din ukraina e cam naspa sa stai cu mana intinsa. Plus ca fabricantul iti cam limiteaza nr de tinte dupa interesele politice proprii. Asa ca, daca tot faci rachete de toate genurile nu vad de ce te ai proptii intr un argument gen, am VLS ul american musai ma dotez cu tomahawk. Le ai pe ale tale, bune sau mai proaste, le folosesti cand vrei si impotriva cui vrei. Si cate vrei.

        6
        • pt asta trebuie sa ii intelegi pe ei pt ca
          – desi au contractat f35 150 buc,sunt dezvoltatori in Tempest
          -desi dezvolta Jnaam ,cumpara de la americani Amraam aim-120 D
          deci desi cauta sa dezvolte tehnologii proprii nu se sgarcesc cand e vorba de nevoile imediate ale armatei lor ,iar avand in vedere incursiunile chineze in ape contestate cumpararea de Tlam block V probabil si antiship e doar o necesitate urgenta datorata anumitor factori

          2
    • Privind simplificat problema , ai maxima dreptate, pana la urma orice e o chestie de vointa politica, adica sa vrei sa faci, si mai ales sa te apuci sa faci ce ti-ai propus. Dar pe plaiurile mioritice e imposibil. De ce? Trebuie munca multa, trebuie sa promovezi oameni capabili, care au invatat carte si stiu sa o si aplice. Yes man -ul si licheaua ajunsa politic nu va fi capabila niciodata de rezultate palpabile si de ce nu Sfantul Comision la achizitie tehnica de-a gata!
      Si cu asta am deslusit misterul Mioritic.
      Amin!

      4
  5. https://newsweek.ro/international/japonia-isi-schimba-radical-doctrina-de-aparare-dupa-amenintarile-chinei-coreei-de-nord-si-rusiei

    „Guvernul japonez urmează să aprobe vineri o revizuire radicală a doctrinei sale de apărare, pentru a încerca în special să contracareze puterea militară chineză, percepută ca o provocare la adresa securităţii arhipelagului.

    În centrul noii sale „strategii de securitate naţională”, Japonia prevede dublarea bugetului anual de apărare de la aproximativ 1% din PIB la 2% până în 2027, provocând deja critici asupra modului în care va fi finanţată această creştere.

    Media local a raportat recent că Japonia este interesată în mod deosebit de achiziţionarea a până la 500 de rachete americane de croazieră Tomahawk, sporind în acelaşi timp capacităţile arsenalului său actual.”

    3
  6. Le trebuie pentru chinezi, ruși, coreeni din nord și lista rămâne deschisă. Vor construi mult mai repede submarinele necesare, șantierele navale din Japonia au tot ce le trebuie, mult timp au fost pe locul 1 în lume. Acum sunt pe podium după Coreea și China, dar sunt sigur că dacă se concentrează puțin le iau fața, inclusiv pe parte militară…

    2
  7. Or sa le primească la pachet cu F22? și ei știu asta. Japonia nu are relațiile cu SUA (unii le numesc vasalitate sau dependentă) pe care le are UK.
    Seamănă mai degrabă a pudori asiatice, care sa justifice investiția intr-un program propriu de rachete de croaziera veritabile al unei tari cu un trecut recent foarte urat, care pana de curând s-a jurat pe toți zeii sai ca va sta pe vecie in banca ei, in pace și (co?)prosperitate cu toți vecinii.
    Dublarea bugetului militar, program propriu de avion Gen. V-VI, portavioane, rachete de croaziera, încet-încet Japonia se repoziționează in putere regională majora. Dacă n-au ăștia printr-un sertar bine pitit și niște desene de încărcături nucleare ușor de făcut la repezeala și pus pe diverși vectori, nu știu ce sa zic… Ca nu se știe ce rezerva viitorul, iar Americanii au și ei problemele lor, in vreo 20 de ani multe se pot întâmpla.
    Pe de alta parte, “pretenii” locali nu lipsesc și cam toți stau actualmente mult mai bine la capitolul rachete cu raza medie/lunga. De unde, probabil, și vreun proiect mai discret de rachete balistice care va apărea ca din senin ca sa apere poporul iubitor de pace nipon.

    7
  8. „Guvernul japonez a aprobat vineri o revizuire radicală a doctrinei sale de apărare într-o încercare în special de a contracara puterea militară chineză, descrisă de Tokyo drept o „provocare strategică fără precedent” pentru securitatea sa.

    Astfel, Japonia plănuiește, ca parte a celei mai mari revizuiri a politicii sale de apărare din ultimele decenii, să-și umfle drastic cheltuielile militare, să-și unifice comanda și să-și mărească raza de acțiune a rachetelor.

    Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat vineri seara că este „hotărât să-și îndeplinească misiunea de a proteja națiunea și populația ei în acest moment de cotitură al istoriei”.

    Deși aceste schimbări sunt susținute de opinia publică japoneză, este o schimbare majoră pentru această țară a cărei Constituție pacifistă, adoptată a doua zi după înfrângerea sa la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, îi interzice în principiu să construiască o armată adevărată.

    Kishida a spus că strategia defensivă a Japoniei va continua să fie „în cadrul Constituției sale, al dreptului internațional și al dreptului japonez”, adăugând că politica sa de „apărare exclusivă” va rămâne neschimbată.

    Doctrina defensivă japoneză este conturată în trei documente care se referă clar la China, Coreea de Nord și Rusia, pe care AFP le-a consultat înainte de adoptare.”

    Urmarea aici :
    https://actu.orange.fr/monde/le-japon-approuve-une-revision-majeure-de-sa-doctrine-de-defense-face-a-la-chine-CNT000001VVzCf/photos/le-premier-ministre-japonais-fumio-kishida-au-centre-donne-une-conference-de-presse-sur-la-revision-de-la-doctrine-de-defense-japonaise-le-16-decembre-2022-a-tokyo-aecc23573337174498552e31d66abe25.html

    5
    • ” a cărei Constituție pacifistă, adoptată a doua zi după înfrângerea sa la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”

      Serios acum? Adica Ole’ Doug MacArthur a scos-o din joben pe 3 septembie, ’45 si presto habemus constitutione, nu? Alte idei crete mai vehiculeaza AFP? Inreba-i un strop daca au habar cel putin de activitatea Comisiei Matsumoto.

      2
      • E traducere automatà Google.
        M-am uitat, este traducerea cuvântului „le lendemain”, care înseamnà si „ziua urmàtoare a celei despre care este vorba” si „viitor mai mult sau mai puțin imediat”.

        E vina americanilor (Google) care nu știu bine franțuzește.

        1
  9. Nu stiu ce a scris D. George, dar un singur lucru este sigur – popoare criminale trebuie sa plateasca!!!

    1
  10. Daca nu vor avea și bomba atomica , degeaba vor produce sau achiziționa asest tip de rachete ! Nu vor ataca niciodată state care au bomba atomica ! La fel de inutile și navele ! Poate vor însă si bomba atomică și atunci se schimba treaba.

  11. Si din nou, tot respectul pentru polonezi. In cativa ani vor ajunge o putere europeana, o putere regionala.
    Noi, ca de obicei. Mereu desculti, mereu nepregatiti suficient, mereu prinsi cu pantalonii jos. Iarna nu-i ca vara…

    7
  12. Tomahawk e la apusul carierei.
    Va fi înlocuit cu rachetă supersonica sau mai bine, hipersonică.
    Arma ( hipersonică) nu are actualmente cu ce sa fie distrusa.
    Nici de NATO dar nici de ruși sau chinezi.
    Zboară jos, basca manevreaza , imposibil de detectat ( plasma creata in jurul rachetei datorita frecării cu aerul e un izolant perfect ) și viteza enorma lasă în urmă oricare rachetă actuala AA.
    Pe când vor face Japan contractele, la oferta vor fi ( de la unchiul Sam) rachete de croazieră hipersonice sau macar supersonice.
    Gen minimal, 2.000 km bătaie cu viteza de 7.200 km/ h.
    Încărcătura de lupta convențională sau nucleară.
    ( asta ultima nu o sa o vadă japonezii nici dacă pun la bătaie cele mai mișto gheișe ? )

    6
  13. Era cât pe ci să fie ei în locul Ucrainei. Chiar aici am citit un articol cum anul trecut rușii au trimis elicoptere pt războiul electronic chiar lângă ei. Mai nou scrisorile anonime din FSB (windofchange) confirmă acest lucru, rușii se pregăteau de niște contre cu ei.

    E clar pentru ce vecini se pregătesc, doar ordinea lor se mai poate modifica sau când va începe vor fi toți deodată.

    2
    • Pe bune??? Si cam cu ce isi debarcau ivanii trupele in Japonia? Cu duzina aia de LST uri ruginite Alligator si ropucha pe care o mai au?? Astia se screm de un an sa reziste in fata hoholilor(cu care au 1000km de granita terestra neteda ca in palma) si isi bagau batul in kur incercand armata japilor ?? ????

      5
    • chiar imi pare rau ca nu au fost japonezii in locul ucrainienilor. iti dai seama cata sampanie trebuia sa beau ?

      6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *