Romania Military

JSM devine operatională

JSM este varianta mai cunoscutei NSM și are legatură cu integrarea pe F 35. În esentă racheta anti-navă, aer-navă a fost special proiectată pentru a putea fi lansată de F 35, transportată fiind în cala internă de arme a avionului.

Pe 28 aprilie, norvegienii au intrat în posesia primei rachete JSM, un lucru pe care ei îl consideră epocal și chiar este până la urmă, atât pentru ei cât și pentru restul operatorilor de F 35.

JSM – Joint Strike Missile este însă diferită de NSM în cel puțin două aspecte foarte importante: o încărcătură de lupta mai puternică și o rază de acțiune maximă de 500km, dacă racheta este lansată de la mare altitudine.

Ca planuri generale, noua JSM va fi integrată nu numai pe F 35A/B/C dar și pe avioanele F 16, F/A-18E/F, F 15E, iar folosirea ei din lansatoare verticale Mk 41 este posibilă.

Atât NSM cât și JSM sunt produsul companiei norvegiene Kongsberg Defence & Aerospace (KDA).

JSM, la fel ca și NSM, dispune de sistem de comunicații în ambele sensuri și poate angaja atât ținte navale cât și terestre, racheta având un profil radar redus, dublat de un sistem de navigație și de ghidare pe țintă pasive.

România a cumpărat deocamdată doar rachete NSM pentru apărarea de coasta și foarte probabil că vom mai cumpăra încă un lot de NSM pentru modernizarea celor trei NPR-uri și poate și pentru OPVul de vrem să-l cumpărăm din Turcia.

Așteptăm însă și o achiziție viitoare de JSM pentru cele 32 de F 35A care vor intra în dotarea FAR după 2031. F 35A Block 4 va avea rachetă JSM integrată din standard.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version