Romania Military

Kalashnikov SR1 – pusca de competitie balansata prin contragreutate

SR1 este creatia celor de la Kalashnikov pentru piata competitiilor de tragere. Desi a fost prezentata la expozitia Arms & Hunting 2017, de abia in urma cu cateva zile a fost lansat un video ce arata prototipul de pre-productie si detaliile de functionare ale armei.

Iata o animatie a actiunii de balans: http://www.thefirearmblog.com/blog/wp-content/uploads/2018/01/Balanced-Action-SR1-Kalashnikov-Animated.gif

Sistemul de balansare foloseste o contragreutate-piston de aceeasi masa cu grupul portinchizator (inchizator-piston de gaze) si arc recuperator, aceasta fiind conectata cu el si miscandu-se in directia opusa (inainte), negand astfel impulsul si deci reducand reculul. Sistemul s-a dovedit a permite un mai bun control la foc automat in special cu cartuse SCHV (Small Caliber, High Velocity) precum cele de 5.56x45mm sau 5.45x39mm. Pentru o arma tipica de uz civil fara capabilitatea de foc automat, avantajele mecanismului de contrabalans sunt minime, Totusi, tragatorii din competitiile profesioniste pot beneficia de acest sistem deoarece ei reusesc sa traga cu arme semi-automate atat de rapid incat un mecanism de control poate face o mare diferenta.

SR1 foloseste .223 Remington si poate primi orice incarcator de tipul lui AR-15.

Controlarea armei se face diferit de AK deoarece siguranta si selectorul nu mai sunt actionate de aceeasi parghie comuna. Butonul rotund zimtuit (vezi imaginea de mai jos) este siguranta. Butonul rectangular din mijloc este butonul de eliberare a incarcatorului, iar cel de sub el e blocajul/eliberarea portinchizatorului, ele fiind ambidextre ca si maneta de incarcare a portinchizatorului.

Ulucul este de tip „freefloating”, iar manerul este ergonomic, ce poate fi schimbat cu oricare altul pentru AK.  Adaptorul tubului de tampon/”buffer” tipic AR-15 pozitioneaza patul ceva mai sus decat cele conventionale si deci ajuta si el la control.

Sina Picatinny a capacului cutiei mecanismelor este considerata a oferi o platforma robusta pentru montarea lunetei, iar capacul este atasat si tensionat pe cutia mecanismelor cu ajutorul unei parghii pe partea sa dreapta-spate (se observa mai bine in imaginea de mai sus).

Acest mecanism de operare incredibil de interesant si unic face din aceasta arma una extrem de dorita pentru orice entuziast, nu numai pentru un tragator de competitie.

thefirearmblog.com

Exit mobile version