Romania Military

La noi ca la nimenea…

Aflam din Newsweek ca Ministerul de Interne doreste ca elicopterele de clasa medie  – cele 12 bucati – sa fie dotate cu un sistem radar militar (ISAR), conform directorului AIRBUS Romania, Serge Durand, care se plange intr-o scrisoare catre Ministerul de Interne, citam:

Referitor la acest punct, dorim să menționăm faptul că specificațiile tehnice ale produselor care urmează să fie achiziționate trebuie să fie proporționale prin raportare la valoarea și obiectivele contractului. Or, operatorii specializați în căutare și salvare pe mare europeni și mondiali utilizează soluții alternative pur civile pentru radarul de căutare.

Scuza MI-ului ar putea fi ca s-au gandit ca si asa suntem saraci, avem elicoptere putine asa ca n-ar fi rau ca acestea sa aiba si unele valente militare, in caz de ceva sa avem acolo o rezerva. Sistemul ISAR este foarte util mai ales la elicopterele navale, acolo unde poate diferentia si recunoaste tintele, lucruri care s-ar putea dovedi utile atat pe timp de pace cat si pe alte vremuri, mai tulburi de felul lor. Cert este ca nu ne-ar strica astfel de radare.

O gandire foarte sanatoasa, opinam noi abia scapati de o acuzatie de divulgare a secretelor de stat…specificate, daca armata n-are elicoptere cu radare militare, macar politia sa aiba…

Dar problema e ca in acest caz pretul total al echipamentelor e sensibil mai ridicat decat in cazul utilizarii unor senzori civili, asa ca elicopterele din clasa +8 tone nu se vor mai incadra in costul achizitiei finantate din fonduri europene. De unde explicatia faptului ca nimeni nu a depus oferta. Asa ca noua gaselnita este sa coboare putin clasa de masa a elicopterelor pentru a putea oferi un alt model mai ieftin, dar cu performante usor diminuate. Totusi, un H-175 nu e acelasi lucru cu un H-215, daca ne referim doar la gama Airbus, ca tot fusese propusa producerea locala a H-215.

IAR 330 Puma LRM

Dar, si aici incepe bascalia, de ce atunci cand MApN-ul a modernizat aparatele Puma pentru misiunea din Mali a crezut de cuvinta ca o varianta mai pasnica ar fi suficienta? De exemplu Pumele noastre modernizate (IAR 330 Puma LRM) pe destul de multi bani nu au niciun sistem de protectie impotriva rachetelor sol-aer cu ghidaj in IR sau laser, pe motiv ca in Mali nu sunt oameni cu rachete, ne-a informat un pilot de Puma. OK, poate or fi, poate n-or fi, dar Romania nu va mai folosi aceste aeronave dupa misiunea din Mali?

Si daca le va mai folosi nu era intelept sa fie modernizate la un standard minim militar? Varianta Puma LRM Cercetare-Salvare nu are radar meteo, nu dispune de senzori la iluminarea laser-infrarosu, nu are in dotare lansatoare de contramăsuri antirachetă IR – capcane dipoli și termice (chaff & flares), fiind o aeronava mai slab dotata decat PUMA MEDEVAC care dispune de aceste sisteme si este util pentru misiuni de tip CSAR – cautare-salvare in lupta.

Adica elicoptere bune pe timp de pace, bune pentru conflicte cu amarati dotati cu prastii, dar irelevante intr-un razboi adevarat sau macar unul din categoria Irak-Afganistan, unde arabii locuitori, din toata saracia lor, mai gasesc un firfiric de-o racheta ruseasca la mana a doua.

Puma Naval cu radarul Telephonics

Intrebarea este, care-i nebunul: MI-ul sau MApN-ul? Internele vor niscai elicoptere medii usor militarizate – macar pe partea de radar, apararea isi cumpara elicoptere pentru conflicte de foarte usoara intensitate, ca tot are sute de aparate in curte, asa ca le specializeaza: alea pentru Mali, astea pentru Afganistan si restul pentru un razboi serios cu cine o fi atat de nebun sa aiba curajul sa se ia cu noi. Asadar?!?

MApN-ul face ce face si ne tot arata ca nu stie de fapt ce ar trebui sa faca: Pume Navale cu radar Telephonics RDR-1500B/1700 care nu poate dirija rachete, Pume LRM pentru evacuari medicale la inundatii pentru ca, presupunem noi, nici sinistratii nu detin sisteme de rachete sol aer de tip MANPADS…

Facem ce facem, masuram de 2-3 ori si reusim mai mereu numai cu jumatati de masura: avem radare bune pe Puma Naval dar sunt un pic castrate, modernizam Puma L pentru Mali dar le facem mai spre civile decat spre militare, sau ma rog, nu suficient de militare pe cat am putea. Cumparam pe o caruta de bani Pirahna 5 pe post de MLI, dar nu dotam masina si cu rachete AT, modernizam MiG 21 la standardul Lancer, avem acum un radar foarte performant, dar nu achizitionam mai tarziu si racheta Derby, cumparam doua fregate (foarte ok dpmdv) dar le lasam cu tunuri si torpile. Intram in era F-16 dar nu ne duce mintea sa ne dotam cu varianta C/D – cea care poate folosi si rachete anti-nava Harpoon, desi noi la Marea Neagra nu avem efectiv nici o racheta AN demna de acest nume. „Reusim” rara performanta sa dotam un amarat de batalion de infanterie cu 43 de transportoare blindate Piranha IIIC in 12 ani!! Contract semnat in 2006, ultimile sosite prin 2018, iar exemplele pot continua…

GeorgeGMT

Exit mobile version