Romania Military

Leopard 2 in Ucraina

Tancul german a intrat in lupta si in mod normal au aparut si primele pierderi.

Aici trebuie remarcat ca Leopard 2A4 nu este la prima confruntare reala, tancuri turcesti fiind dislocate in Siria – unde au suferit si pierderi, Leopard 2A5/A6 este pentru prima data in contact cu inamicul.

Daca ar fi sa ne luam strict dupa statistica, lucrurile stau relativ bine pentru Leopard 2, dintr-un total de 85 de unitati (A4/A5/A6) primite de ucraineni, au fost distruse cinci tancuri, alte zece unitati fiind avariate dar recuperabile. Nu stim cate din cele 85 de tancuri au fost angajate in lupta.

Dintre cele cinci tancuri pierdute definitiv, sunt trei unitati A6 si doua A4, insa foarte important, nici un membru al echipajelor tancurilor A6 nu a murit, conform unui ofiter german dislocat in Slovacia. Ceea ce nu-i putin lucru daca tinem cont ca un tanc este mai usor de farbricat decat pregatirea de la zero a unui echipaj.

Din cele zece tancuri Leopard 2 declarate avariate, avem 4-Leopard 2A4 si 6-Leopard 2A6. Sigur ca aceste cifre seci ne spun foarte putine lucruri atat timp cat nu cunoastem contextul in care respectivele tancuri au fost lovite, dar deocamdata ne multumim cu ce avem.

Conform celor de la Forbes, majoritatea pierderilor inregistrate de tancurile germane au survenit intr-o zona de doar 65 de kmp, in zona satului Robotyne. In timpul luptelor din aceasta arie, minele anti-tanc s-au dovedit extrem de importante, nu atat prin distrugerea tancurilor ci prin avarierea trenului de rulare (distrugerea senilei/galetilor). Un tanc imobil este apoi o tinta usoara pentru inamic, mai ales pentru atacurile cu drone.

Pana acum, Ucraina a primit 85 de tancuri Leopard 2, din care A4 – 54 de unitati (din partea Canadei, Norvegiei, Poloniei, Spaniei si Olandei), A5 – 10 unitati din Suedia (STRV 122) si A6 – 21 de tancuri din Germania si Portugalia.

Deocamadata nu se pot trage prea multe concluzii pentru ca nu avem informatii despre lupte directe tanc vs tanc, ceea ce stim singur este ca de partea rusa, principalul inamic si distrugator de tancuri a fost racheta AT. Foarte multe tancuri rusesti fiind distruse la intalnirea cu rachetele AT de provenienta NATO, ca discutam despre NLAW, Javelin sau Milan, in timp ce de partea ucraineana, ne referim la tancurile Leopard 2, principala problema ar fi – conform ucrainenilor – minele AT.

Daca lucrurile chiar asa stau si Leopard 2 a inregistrat pierderi mai ales datorita campurilor de mine ramane sa aflam candva, pentru ca in acest stadiu al conflictului mina AT este foarte folosita, iar pe de alta parte nimeni nu se asteapta ca un tanc care “calca” pe o mina sa ramana cu trenul de rulare intact.

Iar odata ce tancul este imobilizat sansele de supravietuire ii scad dramatic.

Nu stim daca exista tancuri Leopard 2 distruse de rachete AT rusesti, de artilerie sau de drone, in acelasi timp nu cred ca cineva se astepta ca tancurile NATO sa nu inregistreze pierderi in lupta. In cursul lunii septembrie vor ajunge in Ucraina si cele 31 de Abrams M1A1, vor intra si ele in lupta si asteptam sa vedem cum se vor comporta.

De remarcat ca Leopard 2A6, cele trei distruse, nu au suferit pierderi printre membrii echipajelor, lucru cu adevarat foarte important din perspectiva luptelor cu tancul si de asemenea, tancurile Leopard 1A5 sunt asteptate sa soseasca pe campul de lupta.

Cu toate acestea, si de la distanta, in Ucraina tancurile nu par a duce lupte directe tanc vs tanc si par a fi folosite de ambele parti pentru rorlul lor important de sustinere a infanteria de unde si unde rezulta si modalitatea prin care ambele parti au inregistrat pierderi in care de lupta: tanc vs infanterie.

Ce ar fi de bagat la cap este ca de pierdut pot fi pierdute repede si in numar relativ mare, mai ales daca ai in fata un inamic natural: campuri de mine, fortificati, sau unul care nu se teme de tancuri atat de mult – infanteristul cu rachete AT si evident in fata eternului inamic – artileria. Iar daca mai pui la socoteala si posibile modalitati grestite de folosire a tancurilor ajungi unde au ajuns rusii de aduc in lupta T 62/T 55.

GeorgeGMT

Exit mobile version