Romania Military

Leopard A2 Polonia, actul II…

Leopard2A4Polen2

Achizitia de Leopard 2A5 are probleme in Polonia. Astfel ministrul polonez al apararii, Tomasz Siemoniak, a fost atentionat printr-o scrisoare oficiala asupra faptului ca aceasta achizitie nu reuseste pana in mometul de fata sa asigure industriei poloneze prea multe beneficii, ba dimpotriva.

Conform intelegerii din 2002, atunci cand au fost achizitionate primele Leopard 2A4 din Germania, mentenanta si revitalizarea acestora trebuia sa se faca in Polonia cu ajutorul industriei germane care trebuia sa puna la dipozitia polonezilor knowhow-ul si documentatia aferenta, ba mai mult decat atat si tancul polonez PT-91 ar fi trebuit sa beneficeze de aceasta tranzactie, prin implementarea unor echipamente comune cu Leo 2 si de un oarecare transfer de tehnologie.

Numai ca aceasta parte a acordului nu a fost respectata, astfel ca Leopardurile poloneze au functionat prin import de piese de cshimb din Germania, iar pentru documentatie, germanii cer 100 de milioane de zloti, desi initial polonezii au inteles ca le va fi livrata gratis…

Dar mergand mai departe, in noiembrie anul acesta MoD-ul polonez a cumparat fara nici o licitatie inca 105 Leopard 2A5 + 200 de vehicule de suport logistic, cum ar fi Bergepanzer BPz3 Büffel, pentru 187 milioane de euro,  fara a se cunoaste macar cine le va intretine, cine le va repara/moderniza, cum sta treaba cu documentatia tehnica, etc, etc, desi problemele primului lot de tancuri nu au fost inca rezolvate. Astfel desi la nivel teoretic industria poloneza ar fi implicata in mentenanta si modernizarea tancurilor Leopard, in realitate, in lipsa documentatiei necesare, polonezii nu stiu nici macar formula chimica a uleiului folosit de aceste vehicule, fiind cu totul la mana germanilor.

Care va fi rezultatuil acestui scandal de presa inca nu se stie, insa cel mai probabil polonezii vor reusi cumva sa-si foloseasca tancurile germane si sa le si modernizeze pana la urma.

Problema polonezilor este data insa de achizitia in sine de armament second-hand si invechit. Astfel un fost director al Bumar declara ca achizitia de astfel de tehnica de lupta nu poate fi considerata o intarire a capacitatii militare a tarii, dar este in mod sigur o mare povara pentru industria nationala de aparare.

Astfel experti militari polonezi spun ca este preferabil ca fondurile disponibile sa fie folosite pentru dezvoltarea de tehnica de lupta poloneza in fabricile poloneze si ca in cazul achizitilor de tehnica sh, industria nationala pierde de fapt bani, nevand nici un avantaj.

Este cu totul daunator ca astfel de achizitii de material militare uzat sa se mai faca, rezultatul  acestor operatii nefiind decat o hemoragie de fonduri si locuri de munca dinspre indusria poloneza catre Germania si se constata ca Polonia nu are absolut nimic de castigat, nici militari nici economic, in urma unor astfel de tranzactii. Solutia, din punctul de vedere a expertilor polonezi, ar fi ca fondurile folosite pentru astfel de achizitii sa fie investite pentru dezvoltarea unor produse autohtone, cu ajutor strain, dar grosul banilor trebuie sa mearga in economia nationala si nu pe cumpararea unor echipamente depasite deja.

Adica exact ceea ce sustine si RoMilitary de doi ani incoace: achizitia de produse militare second-hand este absolut egala cu distrugerea premeditata a industriei nationale de aparare, cu pierderea de locuri de munca, cu hemoragie financiara si scaderea in acelasi timp a capacitatii de lupta a Armatei si a economiei nationale, in ansamblul lor.

Asadar importul a 1-2 batalioane de tancuri sh Leopard 2 s-ar putea sa fie o solutie la fel de viabila in cazul nostru, ca si in cazul polonezilor, astfel ca desi un tanc romanesc, dezvoltat local cu ajutorul unui partener strain, poate fi si mai scump si mai putin performant, el este de preferat din cam toate punctele de vedere.

Cu atat mai mult cu cat nimeni nu ne opreste ca in timp, odata cu dezvoltarea economica a tarii sa-l modernizam, sa dezvoltam noi variante, dar totul in interiorul economiei nationale, prin investitii in locurile noastre de munca, in industria noastra grea, obtinand in acest fel si un grad sporit de siguranta nationala si de independenta militara.

Cine are urechi sa auda si ochi sa vada… Ca doar n-or fi polonezii total tampiti!

Sursa: Altair.com

GeorgeGMT

Exit mobile version