Romania Military

Licitatie uriasa in aparare: Peste 80 de milioane de euro pentru 286 de autoturisme de teren blindate cu platforma de armament care sa permita si montarea sistemelor de racheta antitanc

O noua licitatie pentru inzestrare cu echipament a fortelor terestre a fost lansata de catre Ministerul Apararii prin Romtehnica. Noua licitatie vizeaza achizitia de autoturisme de teren blindate si cu platforma rotativa pentru armament care, printre altele, sa poata permite si montarea sistemelor de rachete antitanc Spike long-range. Valoarea estimata este de circa 82,5 milioane de euro pentru un numar maxim de 286 de autoturisme blindate.

Potrivit informatiilor publicate in SEAP (nr anunt169871 / 20.09.2016), valoarea estimata a contractului este de 367,372,748.6 RON fara TVA (circa 82,5 mil. Euro), iar durata acordului cadru ar urma sa fie de 36 de luni cu locul de livrare al produselor Bucuresti. Data de deschidere a ofertelor este 21 octombrie 2016.

Potrivit informatiilor tehnice din caietul de sarcini, autoturismul vizat trebuie sa aiba o masa proprie maxima de 7,5 tone si sa se poata deplasa pe sosea cu o viteza maxima de minim 100 km/h.

Motorul trebuie sa fi de tip Diesel, clasificat in norma Euro5, dar sa fie capabil sa functioneze si cu combustibil de aviatie tip Kerosen. Tractiunea trebuie sa fie integrala permanenta si sa poata transporta minim patru persoane in interior, dar in acelasi timp sa poata gazdui mai multe tipuri de echipamente printre care si armament specific trupelor.

Cat priveste blindajul autovehicului, acesta trebuie sa asigure echipajului o protectie de minim nivel 2 Stanag 4569, mai exact sa ofere protectie fata de foc de pusca de calibru 7,62X39 si explozii usoare precum grenade sau mine.

Dimensiunile de gabarit trebuie sa permita vehiculului sa fie transportat pe cai rutiere, feroviare si navale, precum si in aer cu aeronave precum C-130 Hercules sau elicoptere Boeing CH-47 Chinook.

Autovehiculul trebuie sa aiba o trapa circulara in plafon si va fi dotat cu platforma rotativa de armament care, potrivit documentatiei de licitatie, trebuie sa permita montarea sistemului de rachete antitanc SPIKE long-range portabil.

Sisteme de rachete antitanc Spike, de zeci de milioane de euro, achizitionate de catre Ministerul Apararii la inceputul anului

La inceputul anului, Ministerul Apararii atribuia un contract de circa 93 milioane de euro catre consortiul germano-israelian Eurospike GmbH pentru „Sisteme rachete antitac portabile”. Pe langa acest contract, au mai fost atribuite inca trei contracte de circa 38 milioane de euro in total pentru rachete ghidate Spike antitanc, contarcte atribuite tot catre grupul EuroSpike.

Produse de israelienii de la Rafael, rachetele Spike sunt de generatia 4++, si au fost integrate in cadrul fortelor romane de cativa ani deja pe elicopterul IAR 330 Puma Socat si pe vehiculul blindat de lupta MLI 84M.

Hotnews – Victor Cozmei via ggm2808

______________________________

Armata cumpără 286 de autoturisme de teren blindate care pot fi echipate cu armament

Maşina, aşa cum este descrisă în caietul de sarcini, trebuie să permită executarea de misiuni independente în condiţii de izolare şi în medii ostile şi să asigure transportul pe distanţe scurte, medii sau lungi a trupelor şi echipamentelor militare în condiţii optime, pe teritoriul naţional sau în teatrele de operaţii externe.

Specialiştii Romtehnica estimează că maşina pe care o vor cumpăra va rula pe asfalt sau beton aproximativ 30 la sută din timp, pe şosea cu macadam, pietruită sau drum de ţară uscat – 30 la sută. Maşina pe care o caută Armata va rula aproximativ 40 la sută din durata de viaţă pe teren deformabil, în afara drumurilor amenajate, se mai arată în caietul de sarcini.

Viteza atinsă de autoturismul blindat trebuie să fie de minim 100 km/oră. Vehiculul trebuie să accelereze, la plecarea de pe loc, până la 50 km/h în 18 secunde şi până la 80 km/h în 36 de secunde.

Militarii cer, de asemenea, o maşină cu autonomie a rezervorului pe drum asfaltat de minim 400 de kilometri la viteză de croazieră.

Autoturismul trebuie să urce pe pante longitudinale având înclinarea de minim 30 grade, să poată transporta o sarcină utilă de minim 1,3 tone, iar masa proprie a vehiculului nu trebuie să depăşească 7,5 tone. De asemenea, una dintre cerinţe este ca vehiculul să transporte o remorcă de minim 1,5 tone.

Motorul pentru această maşină ce va intra în dotarea armatei va fi diesel, dar el trebuie să funcţioneze şi pe combustibil de aviaţie tip kerosen, fără a-i fi afectate performanţele. Nivelul minim de poluare acceptat este în standardul Euro 5. Cutia de viteze trebuie să fie automată, iar tracţiunea integrală.

O altă cerinţă este ca evacuarea gazelor să fie ecranată termic pentru reducerea amprentei termice a autoturismului şi astfel maşina să fie mai greu de detectat.

Furnizorul care va câştiga licitaţia va avea obligaţia de a livra la fiecare 40 de maşini câte un set de testare şi diagnosticare, dar şi dispozitivele şi sculele necesare executării activităţilor de mentenanţă de nivel intermediar, fără obligaţii de plată suplimentară.

Blindatul pe care îl va achiziţiona armata va putea transporta minim patru persoane, dar şi o serie de echipamente militare. De altfel, furnizorul va asigura suport şi spaţiu în interiorul vehiculului pentru fixarea şi transportul blocului de apărare al sistemului de rachete antitanc Spike long-range portabil, iar în interior trebuie să existe spaţiu pentru două rachete antitanc cu manşon protector. Blindatul trebuie să confere spaţiu în interior pentru transportul armamentului individual al membrilor echipajului şi al armelor de asalt.

Adevărul

Exit mobile version