Romania Military

MILAN ER (3km) finalizeaza testele de tragere

MBDA_Milan_ER_antitank_guided_missile_completes_firing_tests_campaign_640_001

Racheta antitanc dirijata MBDA Milan ER (Extended Response) in test de tragere

In 15 octombrie MBDA (EADS Missile Systems France) a completat campania de trageri pentru validarea productiei de serie a ultimei variante a rachetei antitanc cu raza medie Milan, si anume MILAN ER (Missile d´Infanterie Léger ANtichar – Extended Response). Testele au validat cu succes performantele prevazute pentru fiecare dintre componente: postul de tragere, racheta si capul de lupta. Productia este prevazuta sa inceapa in primavara anului viitor, existand deja o planificare pentru primii 3 clienti la export. Se incheie un ciclu de testare inceput cu primele trageri ghidate ale rachetei in mai 2006.

Milan1

 

Si Milan2

Dezvoltarea variantei ER, care include extinderea razei de actiune de la 2km la 3 km, post d elansare complet didgital si un cap de lupta puternic, a fost finantata din fonduri proprii de catre MBDA, variantele mai vechi ale rachetei fiind deja in uz la clienti din peste 40 de tari.

Noul cap de lupta multiefect, calibrul 115mm, contine incarcatura tandem configurabila in mod dual, in functie de tipul de tinta, incarcatura fiind capabila sa penetreze 1000mm de blindaj reactiv (ERA) sau otel laminat (RHA), dar si peste 3m de beton armat. Comparativ, SpikeLR si MR este capabila sa penetreze doar putin peste 700mm RHA echivalent, la o raza de actiune de 4km respectiv 2,5km. Masa totala a rachetei MILAN ER este de 13kg, similar cu a rachetei Maliutka, care in versiunea cea mai puternica 9M14-2T sarbeasca are 13,7kg.

MILAN – ER

Sistemul de ghidaj este de tip SACLOS (Semi-Automatic Command to Line Of Sight) – vizare cu ghidaj prin fir, semiautomat, rezistent la majoritatea tipurilor de bruiaj, care pastreaza controlul operatorului uman MITL (Man In The Loop) pe durata zborului rachetei.

Sistemul de ghidaj cu camera termica (coeficient marire x7 si x21) si iesire video (pentru operare la distanta) impreuna cu tripodul si 2 rachete cantaresc aproape 45 de kg. Sistemul de ghidaj infrarosu al Milan ER cu camera CCD compara deviatia unghiulara dintre traiectoria rachetei si pozitia reticulului de tintire si ajusteaza directia de zbor, fiind rezistent la bruiaj. Noul post de tragere, in greutate de 21kg, accepta si generatiile mai vechi de rachete Milan (backward compatible). Milan poate fi montat si pe vehicule, intr-o platforma de arme telecomandate WASP modificata, dedicata initial armelor cal. 7,62mm.

Vedere prin sistemul optic al Milan

Un mare avantaj al acestui sistem este pretul, undeva la 15.000 $/racheta, in timp ce Spike LR este deja pe cotat la 90.000$ bucata si 400.000 lansatorul, ceea ce duce la aproape 1 mil.euro lansatorul si setul de 10 rachete.

 

Marder 1A3 apartinand unui batalion Panzergrenadier lansand o racheta Milan

 

Intre timp se apropie de finalizarea dezvoltarii un inlocuitor al Milan, si anume MMP (Missile a Moyenne Portee), care dispune in plus fata de predecesorul MILAN de capabilitatea “trage si uita”, putand fi dirijata prin fibra optica ca si Spike sau Javelin, dar si de posibilitatea de a fi lansat din spatii inchise. De asemenea are 2 traiectorii una directa si alta in plan vertical, cu raza de actiune de 4km si posibilitate de autoghidaj in infrarosu si camera TV.

 

Video Milan ER:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-7Qt3zxd8rE

 

Reluand o mai veche discutie despre evolutia Maliutka cu cap de lupta performant… cele mai capabile variante par a fi cele din generatie cu AT-3D Sagger D wire-guided SACLOS  (din anii ’90) cu masa 13 kg, raza de actiune 3 km si viteza crescuta la 130 m/s (inca semnificativ inferioara celor 200m/s ai rachetei MILAN):

 

Pacat ca modernizarea Maliutka M2T nu a primit comenzi ferme in anii ’90, desi reprezinta inca o alternativa interesanta pentru tarile care detin stocuri importante de Maliutka, cum ar fi Vietnamul care ar fi exprimat nu demult un oarecare interes fata de o astfel de varianta. Probabil ca un focos de Milan3/ER (focos tandem) alaturi de imbunatatirea sistemului de ghidaj (MCLOS = Manual Command to Line Of Sight) cu unul semi-automat (SACLOS – vezi varianta sarbeasca sau cel al MILAN ER; ultimele achizitii ale Romaniei au inclus Maliutka 9M14P/ SACLOS), sau posibil preluat de la MBDA MMP prin colaborare, ar face inca folosibil si competitiv atat stocul actual de rachete Maliutka al MApN cat si un produs nou, la costuri sensibil mai mici decat Spike MR si LR, cu care ar concura oarecum pe aceeasi distanta (3km la Maliutka vs 4km la SpikeLR si 2km la MR) si cu putere de lovire superioara.

Maliutka plecand de pe lansator

Este adevarat ca Maliutka este mai greu de folosit decat MILAN, dar poate o adaptare a interconectarii postului de tragere care sa foloseasca atat variantele vechi de Maliutka, cat si una moderna, posibil hibrid MILAN, ar putea fi o optiune interesanta si pentru MApN. Astfel s-ar refolosi si stocul mai vechi de munitie pentru antrenament sau tinte mai slab blindate, eventual si cu retrofit al capului de lupta, in functie de optiuni.

 

Exista deja proiectul Maliutka M2T modernizata la ACTTM prin sistemul TERMRAD cu sistem de comanda prin radio, prevazut cu camera de termoviziune, putandu-se inlocui legatura prin radio cu una prin fibra optica sau prin cablu. Patentul includea si kit (sau vopsea) radioabsorbant brevetat in Romania aplicabil invelisului rachetei pentru bruierea sistemelor de protectie activa. Deci, cel putin teoretic, este deschisa si optiunea unor ghidaje diferite, radio sau cu fibra optica dar si a imunitatii mai ridicate la bruiaje active (Shtora, etc).

Iar daca postul de comanda initial al Maliutka putea oferi o distanta de 15m intre lansator si postul de tragere, probabil ca tehnologiile moderne ar putea oferi distante mai mari, care sa protejeze operatorul uman de o eventuala riposta asupra pozitiei de tragere, dar si interconectarea cu anumite turele telecomandate de arme, instalabile pe vehicule blindate usoare si MLI-uri (sistemul ar putea fi re-integrat pe turela OWS-23R a MLI-84M ca si solutie mai ieftina de tragere antitanc) dar si pe platforme aeriene gen drone si elicoptere, cu conditia sa se extinda raza de actiune spre un minim de 7-8 km.

 

Maliutka M2T pe MLI-84M

O optiune ar fi si integrarea pe turele «multirol » gen Boeing Avenger/ DAGR al Lockheed Martin sau dezvoltarea inceputa pentru CA-94/95+ STAR-80L, ML-A95M pe sasiu TAB-C 79 ( dotata cu un dispozitiv electronooptic de descoperire,urmarire si iluminare de fabricatie israeliana si turela telecomandata care poate lansa si antiaerian CA-95M si CA-94M) dar si turele anti-tanc – vezi incercarile Lockheed-Martin. Dar cel mai important, aceasta arma trebuie sa reprezinta un atu al infanteriei, motiv pentru care portabilitatea si simplitatea in operare trebuiesc permanent imbunatatite.

 

Pentru un nou produs ar trebui rezolvata si problema aripioarelor fixe de ghidaj, pentru a deveni pliabile si a permite intubarea rachetei, similar cu MILAN, la care si dirijarea se face din ajutajul reactiv. Un astfel de hibirid MILAN-Maliutka ar putea evolua ulterior si catre un sistem « trage si uita » incluzand senzor infrarosu, la un cost mai piperat bineinteles, rezultand un sistem adaptabil la mai multe tipuri de rachete din aceeasi familie.

 

Solutia cea mai simpla dar mai costisitoare ar fi pur si simplu integrarea MILAN ER in productie in tara si compatibilizarea cu stocul actual de rachete Maliutka eventual si evolutii ulterioare ale acestora.

 

Marius Zgureanu

 

Sursa:

MBDA’s Milan ER anti-tank guided missile completes firing tests campaign – Army Recognition

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/lockheed-martin-testeaza-turele-pentru-rachete-antitanc

http://www.rumaniamilitary.ro/nimeni-nu-e-profet-in-tara-lui
http://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-agm-176-griffin-star-80l-si-posibilitatile-romaniei

http://www.rumaniamilitary.ro/star-80l-descriere

http://www.rumaniamilitary.ro/rachete-antitanc-in-armata-romana-maliutkaat-3-sagger

Exit mobile version