Conceptul AGM-176 Griffin, STAR-80L si posibilitatile Romaniei

AGM-176_Griffin

Lansare AGM-176 Griffin

Cei de la Raytheon au dezvoltat un concept modular low-cost de racheta multirol, in principal cu destinatie antitanc, denumita AGM-176 Griffin, existenta de curand si in versiune BlockIII. Griffin reutilizeaza componente existente in alte sisteme, cum ar fi cel antitanc FGM-148 Javelin si cel aer-aer AIM-9X Sidewinder, fiind conceput pentru lansarea de pe Lockheed Hercules MC-130W ‘Dragon Spear’ al US Special Operations Command.

Advanced_Precision_Kill_Weapon_System_Hydra70

APKWS II/ derivat Hydra70

 Racheta este produsa in cateva variante si poate utiliza mai multe platforme de lansare, destul de simple ca si concept. Variantele majore sunt :

  • Munitie de precizie cu cadere libera, varianta Griffin A (I), lansabila pe usa cargo a avioanelor de transport sau elicopterelor cu o platforma cu 10 tuburi de tip “Gunslinger”

ORD_Gunslinger_on_KC-130J_Harvest_Hawk_lg“Gunslinger” pentru Griffin A

  • Rachete cu lansare in mod aer-sol sau sol-sol, folosibila pe UAV-uri (MQ1, MQ-9 s.a. ), datorita dimensiunilor mai reduse decat AGM-114 Helfire, practic 3 Griffin putand inlocui un Helfire pe pilonul de acrosaj (20kg pentru Griffin, la jumatate din masa lui Helfire, cu un calibru de 140mm fata de 178mm, cu un cap de lupta de 5,9kg fata de 8-9kg, insa cu o raza de actiune de pana la 6km cu lansare de la sol si 20km din aer, fata de cei 8km ai Helfire), dar si pe elicoptere, aerobuze sau vehicule terestre. Aici intra atat Griffin Block II B BGM cat si Griffin Block III.

defaultGriffin in lansator sub aripa

Modul de ghidare al rachetei poate fi inertial, GPS sau laser semiactiv, pe cand ruda mai mare, varianta AGM-114L Hellfire Longbow, are si ghidaj radar, special dezvoltat pentru AH-64D Longbow.

Griffin Block II B este folosit in tragere directa cu motor racheta si impact asupra obiectivului prin fragmentatie, detonare la punct sau cu focos de intarziere, in aceasta versiune avand raza de actiune intre 5,5km lansat de la sol si 15km lansat din aer. A fost testat si intr-o versiune navala ghidata laser, utilizabil impotriva vaselor rapide de mici dimensiuni, urmand a fi integrat pe the Littoral Combat Ships, in competitie cu versiunea MBDA Sea Spear a rachetei Brimstone, si ea o ruda britanica a rachetei Hellfire, insa cu raza de actiune crescuta la 12km.

45e2c1e3d49ba_large

Denel (fost Kentron) Mokopa pe Rooivalk

            Racheta a fost integrata cu statii de lupta telecomandate, cu lansatoare cu destinatii multiple dar si pe elicoptere (ex.: OH-58 Kiowa), fiind avantajata pentru elicopterele de mici dimensiuni prin masa si dimensiunile reduse comparativ cu Helfire.

Versiunea Block III a Griffin a fost testata recent, in februarie 2014, si dispune de un ghidaj laser semiactiv imbunatatit (electronica si procesare semnal imbunatatite) si un nou cap de lupta multi-efect (Multi-Effects Warhead System) pentru cresterea impactului pe tinta, in functie de tipul tintei.

ORD_Griffin_Missiles_on_HMMWV_lg

Lansator simplu pentru Griffin BlockIII pe sasiu Humvee

1

AURORA pe sasiu de ARO

 

Lansatorul Griffin extrem de simplu de montat pe Humvee sau alte vehicule 4×4 aminteste de un proiect mai vechi romanesc, lansatorul cu 12 tevi AURORA APR (creat pe la jumatatea anilor 1980) pe sasiu de ARO si folosind racheta M 21-OF-S (aceasta se pare ca era o varianta mai scurta a rachetei originale) care n-a intrat niciodata in productia de serie. Pentru STAR-80L dar si o eventuala versiune de 122mm, un lansator similar containerizat, usor de montat, ar putea fi folosit pe vehicule 4×4 blindate usor, alaturi de cel mai complex pozitionabil de APRA40 dar si de cel multirol, de pe TABC-79.

ORD_DAGR_Mounted_w_Hellfires_Concept_lgLansator M299 cu Hellfire si DAGR – Sursa:DefenceForumIndia.com

 O versiune mai complexa, tot pentru vehicule usoare 4×4 ar putea fi un lansator mixt, similar cu cel DAGR al Lockheed Martin, care a mai fost prezentat intr-un articol preluat de pe Tehnomil, si in care se gasesc rachete Helfire si APKWS II, in cazul nostru putand fi vorba de un mix SPIKE LR/ER si STAR-80L.

Prosp_Star2

Date STAR-80L si versiuni lansator

Avand in vedere caracteristicile rachetei Griffin prezentate mai sus, lovitura dirijata laser semi-activ STAR-80L/LRDL (derivat al PRN-80 prin colaborarea Electromecanica cu Elbit) se incadreaza excelent pe o nisa similara, calibrul 80 mm superior loviturii Hydra de 70mm fiind destinat si tintelor usor blindate, insa inferior ca si calibru lui Griffin, avand avantajul unei mase mai scazute si al unei containerizari mai usoare, in container similar cu cel de PRND (lovitura nedirijata). In cazul in care calibrul 80mm si capul de lupta de 3-3,5kg se dovedeste ineficient pentru tinte greu blindate si protejate, o dezvoltare similara pentru lovitura de 122mm cu un cap de lupta spre 7-8kg ar rezolva macar partial problema, aceasta fiind si ea inca mai supla decat Griffin cu al sau calibru 140mm, pe cand o racheta antitanc dirijata are un calibru de la 160-170mm in sus.

ORD_ATGM_Spike_Missiles_lg

Spike MR/LR si ER

Loviturile dirijate laser semiactiv calibrul 80 si 122mm ar mai putea fi folosite impotriva infanteriei in puncte intarite dar si antiaerian pe distante foarte scurte, la joasa inaltime.

In cazul unor tinte aflate la distante mai mari sau mai greu blindatecum sunt tancurile, ramane optiunea folosirii rachetelor Spike LR (penetrare 700mm RHA si 4km raza de actiune) si ER (1000mm RHA si 8 km raza de actiune) iar ulterior probabil NLOS, ultimul putand lovi la 25km cu o masa aproape dubla fata de ER. Ar fi interesant de utilizat loviturile STAR si Spike pe lansatoare duale in cazul vehiculelor terestre, de la ML-A95M, pe sasiu TAB-C 79 ( dotata cu un dispozitiv electronooptic de descoperire,urmarire si iluminare de fabricatie israeliana si turela telecomandata care poate lansa si antiaerian CA-95M si CA-94M), la Saur2/TBT sau chiar platforme de vehicule 4×4.

spike_nlos_large_NLOS Spike launch system integrating the Toplite stabilized EO sight for independent target acquisition

Lansator Spike NLOS

Pe aeronave se pot folosi containere separate gen PRN modificate pentru STAR si cele clasice pentru Spike, Electromecanica Ploiesti avand un program de realizare a unor lansatoare acrosate cu 8, 10 si 12 tuburi de lansare pentru PRN-80, dar si containere de 2 si 6 lovituri pentru STAR. Astfel o drona sau un elicopter usor de tip EC-635 ar avea la dispozitie un numar mai ridicat de lovituri ghidate pentru aceeasi masa utila, care pot fi acrosate alaturi de alte munitii sau rachete Spike sau aer-aer in numar redus.

329-Eurocopter-Deutschland-Eurocopter-EC635_PlanespottersNet_326421

EC-635 cu containere de rachete

Continuand discutia in tot in spatiul mioritic, refolosirea si modernizarea rachetelor Maliutka la standard M2T/ T-115 (realizat in colaborare ELMEC si Euromissile) cu focos semi-tandem (adica a 2-a incarcatura este de mici dimensiuni, contra blindajului reactiv) de MILAN 2T (capacitate de penetrare echivalenta 900mm-1m RHA) sau pe viitor de Milan3 (focos tandem), urmata de imbunatatirea sistemului de ghidaj cu unul semi-automat (SACLOS), sau posibil preluat de la Spike prin colaborare cu Elbit, ar face inca folosibil si competitiv stocul actual de rachete Maliutka al MApN la costuri sensibil mai mici decat Spike LR, cu care ar concura oarecum pe aceeasi distanta (3km la Maliutka vs 4km la SpikeLR) si cu putere de lovire superioara (simlara cu versiunea SpikeER).

47-termrad

Maliutka M2T modernizata la ACTTM prin sistemul TERMRAD cu sistem de comanda prin radio, prevazut cu camera de termoviziune, putandu-se inlocui legatura prin radio cu una prin fibra optica sau prin cablu. Kit (sau vopsea) radioabsorbant brevetat in Romania se poate aplica invelisului rachetei pentru bruierea sistemelor de protectie activa

 Astfel Maliutka, deja integrata si pe MLI-84M in turela OWS-23R, ar putea capata o noua viata iar stocul de astfel de rachete ar putea fi folosit si mentinut in paralel cu cel de Spike, fiind de preferat si la tragerile in poligon cu aceasta munitie mai ieftina decat Spike.

SPIKE-SRSpike SR

Cele 1950 (sau cate au ramas) de rachete Spike LongRange si ExtendedRange cumparate de Romania se vor apropia in curand de expirarea perioadei de garantie, fiind nevoie sa li se extinda resursa si eventual sa se suplimenteze sau extinda stocurile cu rachete de acelasi tip sau dezvoltari ulterioare, cum ar fi SPIKE NLOS sau Euro-Spike. In acelasi timp infanteria are nevoie de rachete ghidate cu raza scurta, categorie la care s-ar incadra cateva variante ale Spike :

  • Spike-SR (ShortRange) de unica folosinta, cu o masa de 9kg, raza de actiune 50-800m, incarcatura tandem si capacitatea de a lansa din spatii inchise. Acesta, la concurenta cu MBT-LAW al Saab Bofors Dynamics ar putea inlocui incetul cu incetul in rolul anti-blindat vechiul AG-7 , ultimul putand fi pastrat in continuare ca arma antipersonal si contra blindatelor usoare.

gilon_new launcher lighter tripodLansator Spike MR de noua generatie

  • Spike –MR (MediumRange) cu reincarcare, masa rachetei de 14kg si raza de actiune de 200-2500m, care ar putea inlocui AG-9M (cal73 mm)

Un nou aparut (2009) low-cost este Mini-Spike, care poate lovi tinte la 1,3 km fiind mai ieftin decat Spike-SR si cantarind in jurul a doar 6-7kg (4kg racheta in sine).

zaatut_Rafael Mini-Spike guided missile is designed to operate from standard Spike launchersMini-Spike

Daca am completa gama SpikeLR&ER cu inca minim 2 variante care sa fie achizitionate la scara mare (Mini-Spike/SR si/sau Spike MR si lot mai mic NLOS), am putea sa fabricam sub licenta macar o parte din componente sau chiar unul dintre modele, asa cum au facut si polonezii, beneficiind si de un transfer de tehnologie cu care sa evoluam STAR-80, Maliutka, RAV-RS sau CA-94/95M, sau sa incepem programe noi.

Ingwe_IDEX_400x300Ingwe pe platforma auto blindata

            O strategie asemanatoare se poate aplica si in cazul trecerii pe o noua familie de rachete antitanc, cum ar fi cuplul Mokopa-Ingwe al celor de la Denel Dynamics si care este promitator, mai ales ca se pare ca au existat oferte de colaborare cu Electromecanica Ploiesti in trecutul recent. Mokopa (calibrul 178mm), cu o raza de actiune de 10km, ghidaj laser semi-activ, infra-rosu sau radar (ultimele doua fiind probabil importate) si o capacitate de penetrare a echivalentului a 1350mm RHA, a fost dezvoltata pentru elicopterul CSH-2 Rooivalk din cauza interdictiei Africii de Sud de a cumpara racheta Helfire.

 Ingwe_mokopa_umkhontoMokopa, Ingwe… si Umkhonto

Mokopa poate lucra in 2 moduri de iluminare a tintei, Lock-On Before Launch (LOBL) – cel clasic in care tinta este iluminata inaintea lansarii rachetei  si Lock-On After Launch (LOAL) in care iluminarea se face dupa lansarea rachetei, cu putin timp inainte ca aceasta sa loveasca tinta. Ultimul mod face posibila lansarea in rafala a mai multor rachete, la cateva secunde una de alta, urmand a se ilumina succesiv tintele diferite pe care acestea urmeaza sa le loveasca in aceeasi succesiune scurta, mod care ar poate fi folosit si de catre Helfire si care ofera o expunere redusa a platformei de lansare. Racheta este dezvoltata si in varianta cu focos antinava, pentru a lovi nave mici, alaturi de focosul tandem antitanc HEAT si cel High-Explosive cu fragmentatie.

rooivalk3

Gama de munitii a CSH-2 Rooivalk si rachete Mokopa pe piloni

Sistemele de ghidaj infrarosu si laser semiactiv alaturi de GPS pot fi refolosite pentru loviturile LAROM de 122mm/APRA40 mai ales in cazul in care se extinde raza de lovire a acestora la 38-40km, pentru a se creste precizia sau gruparea loviturilor.

41_lovitura_mortier81mm_raza8500km

BAMD-81 ghidat prin GPS, cu bataie 8,5km, la Expomil 2011 – proiect al Carfil impreuna cu Rockwell-Collins

6_RNC_94_lansator81mm

Si platforma lansatoare automatizata pe sasiu RN-94- macheta (colaborare UA Moreni, UPB-CCDM, UTI si Carfil)

Aceleasi sisteme de ghidaj se pot utiliza si pentru loviturile de mortier cal. 82 (Mod.1977) si mai ales 122mm (M 1982), pentru care cei de la Carfil au dezvoltat deja lovituri de mortier cu precizie marita dar utilizand deocamdata metode mai simple, neghidate. O lovitura cumulativa de cal.82mm dar mai ales de cal.122mm in picaj in plan vertical este aproape sigur fatala pentru majoritatea blindatelor, chiar si pentru cele mai bine protejate.

 2Gruparea loviturilor ghidate GPS

 Adaptand astfel de sisteme de ghidare infra-rosu gen A-94/95 sau laser semiactiv similar STAR-80L unor munitii de mortier cu bataia pana la 8km, am obtine o arma letala pentru concentratiile de trupe dar mai ales blindate si tancuri, pe modelul Stryx al Saab Bofors Dynamics sau XM395 care foloseste Distributed Aperture Semi-Active Laser Seeker (DASALS) (sau GPS), sistem folosit si de Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) II bazat pe Hydra 70. Mortierele de 120mm si 76mm au solutii de integrare si automatizare a reglajelor si focului pe TABC-79, RN-94 si MLI-84, si probabil in curand se vor preta si instalarii pe SAUR 2.

3Hanwha 70mm sud-coreean – Sursa: militaryphotos.net

 Revitalizarea sau modernizarea loviturilor existente in inventarul armatei romane (PRN-80, 122, Malyutka, Spike LR&ER, lovituri ghidate de mortier) cat si productia unora noi (STAR-80L, 122, Spike NLOS/SR/MR, Mokopa sau alt concurent) folosind componente comune renteaza doar in cazul in care exista un numar suficient de mare de comenzi, in transe anuale, pentru a renta preluarea unor licente dar si pentru re-activarea si modernizarea liniilor de productie aflate in conservare de ani buni(la Pulberi Fagaras, Carfil Brasov sau ELMEC Ploiesti), instalatiile respective fiind concepute a lucra si a obtine un randament satisfacator la un numar semnificativ mai mare de produse finite decat majoritatea comenzilor primite de la MapN in ultimii 20 de ani. Tocmai de aceea majoritatea comenzilor de dupa 1990 au fost onorate ingloband sisteme de ghidaj, pulberi sau motoare de import, in mai multe cazuri, cum este cel al loviturii LAR-160 sau al Spike LR/ER, intregul produs finit fiind importat.

            De curand si turcii au testat propria racheta, Mizrah, integrata pe T-129 Mangusta, elicopterul de atac produs sub licenta in varianta locala.

aira129internationaldiagramlg3

A/T-129 Mangusta – varianta de export

Deci vom rediscuta doar cand MApN va avea bani si interes in aceasta directie sau va aloca macar niste mici sume pentru continuarea cercetarilor, cum ar fi cea de extindere a razei de lovire pentru lovitura de 122mm de pe LAROM/APRA catre 38-40km. Nu putem decat sa speram ca momentul acela se apropie, de voie – de nevoie…

spike_launched

 Marius Zgureanu

 

 

 

 

 

47 de comentarii:

  1. Uite aici o poza si mai buna pentru Mini-Spike , back-pack pentru lansator + 2 rezerve si altul cu 4 rezerve:

    http://www.armyrecognition.com/eurosatory_2012_show_daily_news_pictures_video/the_israeli_company_rafael_unveils_the_mini_spike_missile_electro-optical_weapon_system_1306124.html

    Una cu lansatorul:http://www.imfdb.org/wiki/File:Rafael_Mini-Spike.jpg

    Racheta seamana cu un spermatozoid cu aripi 🙂 ))

    Aici o poza cu lansatorul:

    • Eroule, ma da’ numa prostii ai in cap 🙂

      Spyder MR pe salupe, Smerch pe Insula Serpilor si acuma Spermatozoidu cu Aripioare Absorbante 🙂 🙂

      Unu mai normal, asa ca mine, s-a gandit initial ca seamana cu un chibrit cu aripi 🙂 🙂 cu gamalia aia mare in cap, da fie cum zici matale Eroule

      • Cu Spyder MR am dat-o-n bara pentru ca esti tu soacra vesnic nemultumita.
        Initial ma gandisem sa desfac modulul de 8 rachete in doua de 4 si sa le pun cate unul in fiecare bord (erectorul are doi cilindri hidraulici asa ca ar merge unul si unul) dar m-am gandit: „Iar tipa gesegeu’ ca am intrat cu flexul in echipamente” asa ca l-am lasat intreg si l-am pus la pupa.
        Nici asa nu-i bine 🙁

        • „Nici asa nu-i bine 🙁 ”

          Hai bre, nu fi trist 🙂 ca-mi iesti simpatic, sincer 😉
          Keep it going Eroule! Oricum crez’ca ai mai multe idei decat toti inginerii din armata 😉

  2. mangosutu kapur

    marius, felicitari pt articol e super intersant! ai ceva studii si propuneri facute aici pe site pt modernizarea corvetelor romanesti clasa Eustatiu Sebastian-Tetal 2, stiind ca avem 2 in dotare si inca doua neterminate la mangalia,cu rachete aa si as,hangar pt elicopter, etc. ar mai fi cele 4 Tetal 1, dar alea cred ca vor fi taiate, cum din pacate au fost taiate cele 6 Osa 1 si 9 dintre Epitrop? merci anticipat de raspunsuri!

  3. Daca ar fi dupa mine as lua sistemul de ghidaj optoelectronic de pe Mini-Spike si l-as pune pe STAR 80L, in locul celui laser, pentru a putea utiliza racheta in sistem „trage si uita” si a creste speranta de viata a operatorului 🙂

    Sunt sigur ca s-ar putea mesteri ceva si la soft pentru a baga si un algoritm de ierarhizare a tintelor, cu doua optiuni: standard (factory settings) si manuala (realizata de catre operator)
    Ierarhizarea standard ar putea lua in calcul, de exemplu, letalitatea sistemelor tinta:
    1. helicoptere;
    2. sisteme de artilerie / rachete / aruncatoare;
    3. sisteme antiaeriene;
    4. autoblindate;
    5. radare de contrabaterie;

    Setarea manuala ar permite, spre exemplu:
    a) lovirea doar a cisternelor care aprovizioneaza o unitate de blindate;
    b) lovirea doar a camioanelor dintr-o coloana de aprovizionare cu munitii;
    c) autovehicule de comandament, identificate in teren;
    d) statii radio / radar;

    Racheta are calibrul 75mm deci, daca muti sistemul de ghidaj pe STAR80-L, dispare si umflatura 🙂

    • Intr-adevar, ghidajul optic este cel mai greu de bruiat si e viitorul, cum s-ar spune, insa dupa cum am exemplificat, majoritatea producatorilor ofera mai multe variante de ghidaj: laser, optic, IR, radar…

      Eu ghidaj optic as folosi in primul rand pe Maliutka M2T, cu conditia sa nu-i creasca prea mult pretul. STAR-80L e bun asa cum e, cu ghidaj Laser semiactiv. La laser, cum am precizat la Mokopa, poti sa ai avantajul ca poti lansa in salva si ilumina tinte multiple, la diferenta de cateva secunde, lovindu-le aproape simultan.

  4. Acum, ca tot am inceput …..
    Acelasi sistem optoelectronic de pe Mini-Spike, cu upgradarile de soft, pomenite mai sus, completat cu un GPS poate fi atasat la incarcatura de lupta a Lahat 120mm (tandem HEAT) pentru a deveni noua incarcatura de lupta unui STAR 122, cu raza marita.
    Fata de actualul cap de lupta de 18kg de pe PRN 122, noul cap de lupta ar avea undeva la 7-8kg ceea ce ar insemna o usurare a rachetei cu cca 10kg, avand efect asupra cresterii razei de actiune de la 40-45km in prezent la un 47-53, pentru varianta cu lansare de la sol, si undeva intre 70 – 80 km cu lansare din aer.
    Poate ne da prin cap sa cumparam licentele pentru Spike si Lahat si sa dam drumul la productia de motoare pentru PRN 122 cu raza marita.

    • Eroule, acuma daca ‘tot ai inceput’ 🙂 hai sa mai imbunatatim un pic conceptul:

      luam sistemul ala de pe STAR 122 de l-ai updatat soft matale si il mai updatam odata soft (neaparat cu indienii, cine a lucrat cu programatori indieni stie de ce 😉 ) , il upgradam si hard cu thermal imaging seeker, il mai upgradam odata hard – il facem tot STAR122 dar de 160mm si in spatiul obtinut mai punem niste pulberi compozite facute la Fagaras si adaugam niste image recognition algorithms si ai bagam poza lui Putin in memorie si le tragem la Moscova. Pt asta mai trebuie updatat inca odata hard si soft ca sa faca si loitering.

      Hai Eroule, ca merge 😉

  5. De cum am citit titlul cu „si posibilitatile Romaniei” am zis ca asta SIGUR e Zgureanu, ca se tot chinuie saracu sa-i inarmeze pe arnautzii aia cu ceva si aia Batman Batman 🙂 🙂

    Din 1950 de Spike nu crez’ca au tras nici 100, deci mai au.
    Dar si alea au un shelf-life, 10 ani or something, si dupa aia trebuie desfacute si verificate si eventual revitalizate 🙂

    Dupa aia este AG7 si AG9, alea ale lui Ceasca – daca nu le-au vandut deja pe toate la ameri-canci ca surplus, este la arnautii aia infanteristi super racheta anti orice, aer-sol sol-sol sol-aer nava-sol nava-aer si anti-nava, dirijata prin thermal imaging-radar-GPS-fibra optica-radio-sau ghidata de porumbei zburatori 🙂

    „Deci vom rediscuta doar cand MApN va avea bani si interes in aceasta directie”
    Adica practic niciodata 🙂 🙂

    „extindere a razei de lovire pentru lovitura de 122mm de pe LAROM/APRA catre 38-40km”
    Pai parca n-au ce sa mai ‘egztinza’.

    Instalatiile de pulberi compozite le-au taiat, vitele dracului.
    La lovitura ‘egztinsa’ de 122 parca se importa motoarele din Franta si nu-s ieftine ca francezu trebuie ‘sa traieste’ si el. Iar LAR160 se importa cu totul.

    Deci in cazul cu totul si cu totul improbabil in care nu se predau si au tupeul sa traga vreo salva, asa la 10-20km de tinta ca sa nu cumva sa omoare pe cineva, ca ‘n-are’ tupeu, au tras o salva-‘doo’ si s-a terminat munitia. Si asteptam sa mai fabrice aia in Franta motoare 🙂 🙂

    In rest e buna recapitularea la ‘care este’, e bine ca mai citim si noi cine ce mai face la aia de nu au prioritati sa dezvolte „economia, natalitatea si justitia sociala” ci se inarmeaza ca prostii 🙂

    • Partial ai identificat problema.
      Nu atat pretul motorului pentru 122 mm cu raza extinsa este problema: cca 3000 Euro, din ce am gasit pe net, ci consumul foarte mare de munitie realizat de o astfel de unitate de artilerie, ceea ce creeaza necesitatea de a avea unitatile de productie pe teritoriul tau si nu sa astepti transportul care poate sa nu mai ajunga pentru ca: francezii au primit comanda pentru alte 2 Mistraluri, francezii au primit telefon de la nemti sa nu-ti dea pentru ca le mareste Putin pretul la gaze, producatorul are greva, transportatorii sunt in greva, vamesii sunt in greva, ninge in Franta, ninge in Germania, ninge in Austria, ninge in Ungaria, sunt inchise autostrazile in Ungaria pentru ca e duminica / 15 martie / Craciun / Paste, vamesii unguri sunt in greva ….. daca vreti va mai spun.

      • Problema majora pentru orice fel de produs dintre cele prezentate este lipsa comenzilor din partea MApN, iar atunci cand exista, se cumpara loturi atat de mici ca nu se justifica pornirea liniei de productie din Romania, chiar daca s-ar putea construi inca aici, cu mare parte dintre componente locale. In acest caz, mai bine importa lovitura produsa in afara tarii de o uzina care are si alte comenzi si deci renteaza…

      • „Nu atat pretul motorului pentru 122 mm cu raza extinsa este problema: cca 3000 Euro”

        Pai Eroule, 3000 un motor deinmultit cu 40 de tevi cat o avea ala = 120 000 euroi numai motoarele pt o salva 🙂

        Si mai costa si restul rachetei.
        Asa ca…cate salve crezi ca au astia ca sa traga?

        Aia cu a intarziat portarul la fabrica in Franta si nu a descuiat uzina cand ai matale nevoie mai mare de rachete, e alta discutie 🙂

        Dar eu am mai scris acolo mai sus ca astia se predau direct decat sa traga rachetele alea scumpe si doamne fereste sa omoare pe cineva 🙂

    • pai tocmai ca acum lovitura de 122mm nu bate la mai mult de 20km.
      Se poate extinde la 38-40 km, insa ai nevoie de un ghidaj care poate include fie corectii din platforma lansatoare fie corectii pe durata traiectoriei… Sa o folosesti asa cum e acum in varianta cu bataie extinsa nu are rost, ca imprastierea pe tinta e prea mare si calibrul prea mic in acest caz.

      Interesul de extindere exista la ELMEC, insa pentru a finaliza programul au nevoie de un buget pe care il estimez pe la 2-3 mil. euro… Cam atat ar costa!

      • Ca idee generala, cred ca ar trebui sa ne ferim cat mai mult de sisteme de tip TCS / update etc pentru ca, spre deosebire de israelieni care le trag in cap cu ele hamasilor, in cazul nostru exista o probabilitate de 99% ca oponentul sa fie supra tixit cu echipamente de bruiaj de toate tipurile sau, si mai frumos, sa-ti hakuiasca softul rachetei, tu s-o lansezi si ea sa fuga dupa tine 🙂
        Cuvantul magic ar trebui sa fie „trage si uita” iar sisteme sofisticate de updatare, corectii ale traiectoriei, schimbare de tinta etc sa le ai pentru actiuni antiinsurgenta.

    • In contextul in care Romania s-ar invecina cu vecinul rus, cu crimeea luata deja…
      nu cred ca mai are prea mare importanta cu ce se inarmeaza romanii.
      fie si 100 de Gripenuri cu offset cu tot…desi n-as garanta ca suedezii nu s-ar urca in barca rusului…
      ar fi un scenariu la fel ca in ukraina, cu cozile de topor rusofile infiltrate romanii nici n-ar apuca sa le ridice de la sol…s-ar uita la ele prin gard cum le pazeste..ivan asa cum fac si ucrainienii.

      aud si pe aici asa zici patrioti care de fapt nu au pe ce sa se bazeze…sa nu vanda pamanturile samd..singura sansa e sa devina Romania un fel de protectorat al UE si sa fie sub protectia NATO\USA altfel ivan nu da doua ruble pe romani.
      cu romani in fruntea tarii, neo-comunisti ca de-alde ponta oricum esti deja vandut pui taica putina

      cum se numeste softu ala facut de romani? Lucrau e adevarat niste baieti pentru francezi. altii prin BXL lucrau pentru NATO dar platiti de aia cu bani.
      Pe de alta parte trebuie sa iti integrezi sistemele cu alte linkuri…gen Awacs, Satelitte samd…nu cred ca poti dezvolta un soft independent decat daca ai sursele tale de informatii proprii…pana la utma e mai bun dezvoltat de altii ca e testat si se integreaza mai bine.

  6. @gsg9
    Daca ti se pare ca este SF sa faci un soft care sa ierarhizeze tintele trebuie sa-ti spun ca in Romania se produce un sistem ultraperformant de identificare, recunoastere si ierharhizare a tintelor pe criterii de distanta, pozitie relativa, viteza, directie de deplasare, importanta si combinat, cu prelucrarea sincronizata a informatiei de pe patru radare si cu adoptarea autonoma de solutii.

    Ca sa nu credeti ca am luat-o pe urmele lui Meningita va spun ca vorbesc despre masina-minune a baiatului acela, Ionut Budisteanu.
    In caz ca nu v-ati prins, softul lui de navigatie se bazeaza tocmai pe ce spuneam mai sus.
    In afara de punctul initial si cel final al drumului, stabilite de la inceput, restul il face softul.
    In comparatie cu ce poate face programul lui, un sistem de recunoastere – ierarhizare a unor tinte militare, cu prelucrarea informatiei furnizate de un cap de cautare chiar si dual (IR + RF – la Stunner) este joaca de copii.

    Nu-mi dau seama daca desteptii nostri de la aparare au realizat ce avem in curte. Parca vad ca pleaca si ajunge sa lucreze pe la Lockheed Martin, Rafael, Boeing, BAE sau cine stie unde.

    • Bre, mie in momentul de fatza SF mi se pare orice mai tzine de dezvoltare/modificare/updatare/fabricare componente/armament in Romania. Pt ca pe aia din armata nu-i mai intereseaza si pe ailalti de la economie sau finante nici atat. De fapt LOR li se pare SF.

      Si ce mai conteaza si daca e gata produsul si nu-l cumpara ca e cah, vezi Saur 2.
      Or sa cumpere soft similar facut de altii.

      Las ca daca pleaca, le importam pe bani buni de la Lockheed Martin, Rafael, Boeing, BAE sau cine stie unde…ca daca-s din import devin brusc mai interesante…

      • Pai bine bre aia dau comisioane grase ……

        Solutia pentru Moreni, Cugir, etc ar fi sa-si faca bugete de spaguiala sai sature pe nehalitii astia, altfel nu vad cum dreaq or sa comende SAUR2 si altele pe plan local…

  7. 122/160 MLRS cu un sistem inertial sau GPS de ghidare sunt pentru mine o obsesie! Daca le umpli cu submunitie AT, razi un regiment mecanizat cu o singura masina, iar modernizarea lor nu este deloc scumpa.
    In privinta STAR 80L…una dintre cele mai bune si ieftine idei, din pacate s-a asternut praful pe acest proiect, iar americanii, desi porniti la ceva timp dupa noi, au deja in dotarea Hydra 70 cu cap laser de ghidaj. O solutie extrem de ieftina, PRND calibrul 70 cred ca avem destule, si foarte, foarte utila, la fel si lovitura de 122 ghidata, doar ca nu se face absolut nimic.

  8. off topic: azi dimineata au avut loc ceva exercitii aeriene cu lancere in zona in care locuiesc (Toplita) s-au tot invartit pe aci pareau ceva simulari de dogfight-uri din ce am observat probabil sunt de la Campia Turzii

  9. Dorian Tinculas

    Vreti sa radeti putin ? Stiu ca eu eram ala de indemna la ignorarea amicului „VV0” despre care ati scris un articol ceva mai in urma, dar nu ma pot abtine sa nu il propun probabil pentru premiul „clovnul anului”. Asadar …

    http://romanian.ruvr.ru/2014_03_12/Un-nou-bluff-mediatic-Avioane-AWACS-in-spatiul-aerian-al-Romaniei-6322/

    Distrati-va ! …

    • Astea ar trebui să fie în dotarea Armatei. Mi se par muuult mai capabile decât Humvee-urile si Urovamtacurile alea…câte le avem.

  10. DOMNILOR RECOMAN SA VIZITATI BLOGUL LUI DAN TANASA

    SI SA VEDETI VIDEO ROMANIA SUB ASEDIU
    CUM PAMANTUL ROMANIEI ESTE CUMPARAT BUCATA CU BUCATA

  11. INCEPUTUL SFARSITULUI

    DACA SE VA CANTINUA IN ACEST RITM CU VANZARILE DE PAMANT RISCAM SA PIERIM SAU VOM DEVENI SCLAVI CA SI NEGRI DIN AFRICA

    ROMANI NU VA VINDETI PAMANTUL STRAINILOR
    DEOARECE PAMANTUL ESTE SFANT MOSTENIT DE LA STRAMOSI NOSTRI DACI

    • SI CE OR SA FACA,OR SA-L DUCA ACASA LA EI?
      TOT AICI RAMANE, PROBLEMA ESTE CUM NE COMPORTAM DUPA ACEEA: NE TRANSFORMAM IN SCLAVII LOR SI-I PUPAM IN PARTILE INTIME, SAU LUAM ATITUDINE CAND NE-OR SANTAJA??????
      PANA ACUM NU AM LUAT ATITUDINE DE LOC, DE ACEEA S-A AJUNS LA RETROCEDARI SI VANZARI DE ACEST GEN….
      SCUZE, DAR TOTUSI ESTE CAM FAR-AWAY DE TOPIC!

  12. http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/procesul-secuilor-contra-ce-imparte-europa-329087.html

    Intr-adevar imparte Europa, intre unguri si restu’. Si totusi aia nu se lasa… bine ca lasam noi Transnistria, Timocul, etc, desi alea chiar sunt ale noastre, nu cum e HarCov „a ungurilor”.

    🙂

  13. O strategie asemanatoare se poate aplica si in cazul trecerii pe o noua familie de rachete antitanc, cum ar fi cuplul Mokopa-Ingwe al celor de la Denel Dynamics si care este promitator, mai ales ca se pare ca au existat oferte de colaborare cu Electromecanica Ploiesti in trecutul recent. Mokopa (calibrul 178mm), cu o raza de actiune de 10km, ghidaj laser semi-activ, infra-rosu sau radar (ultimele doua fiind probabil importate) si o capacitate de penetrare a echivalentului a 1350mm RHA, a fost dezvoltata pentru elicopterul CSH-2 Rooivalk din cauza interdictiei Africii de Sud de a cumpara racheta Helfire.

    Stau și mă gândesc ce-ar fi în semnat acum alea 96 de AH1-Dracula pe care trebuia să le producem la Brașov și să le avem în dotare, echipate cu aceste Mokopa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *