Romania Military

Misiune istorică a NASA. Sonda spațială Juno se va plasa luni pe orbita planetei Jupiter

Sonda spațială Juno, lansată de NASA în 2011, se va plasa, luni, pe orbita planetei Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, și va colecta timp de 20 de luni date despre planeta gazoasă. Juno se va roti în jurul planetei de 33 de ori, trecând o dată la 14 zile, prin norii care acoperă planeta, potrivit space.com.

Pe măsură ce Juno se apropie de Jupiter în această seară, gravitația puternică a planetei va accelera viteza sondei spațiale la aproximativ 265.000 de kilometri pe oră, au explicat membrii echipei care se ocupă de această misiune.

Nu cred că mai există un obiect creat de om, care a părăsit Pământul, și care să se deplaseze atât de repede”, a spus cercetătorul șef al misiunii Scott Bolton de la Institutul de Cercetare Southwest din Sant Antonio.

Ca să înțelegem mai bine exact ce înseamnă această viteză trebuie să știm că un glonț se deplasează cu viteză de 2.735 de kilometri pe oră și Stația Spațială Internațională se mișcă cu o viteză de 28.160 de kilometri pe oră.

Sonda spațială Juno se va deplasa la o viteză prea mare în această seară, spun cercetătorii. Astfel, pentru a încetini suficient de mult încât să intre pe orbita planetei, sonda va pune frână. Pentru a face acest lucru va porni motorul principal pentru 35 de minute, începând cu ora 23.18.

(…)Sonda spațială care funcționează pe bază de energie solară este echipată cu nouă instrumente științifice, pe care le va folosi pentru a crea o hartă a câmpurilor magnetice și gravitaționale ale planetei Jupiter și pentru a cerceta structura interioară a planetei, printre alte sarcini.

Datele transmise de Juno îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum s-a format și cum a evoluat Jupiter.

Dacă totul merge potrivit planului, în această seară Juno se va plasa pe orbita planetei Jupiter pentru o perioadă de 53.5 zile.

La finalul misiunii sale, Juno va plonja intenționat în atmosfera planetei. Sonda a fost programată să facă acest lucru pentru a se asigura că niciun microb de pe Pământ nu va contamina luna planetei Jupiter, Europa, despre care astrobiologii cred că are cele mai mari șanse să găzduiască viață extraterestră.

Juno va oferi răspunsuri la șapte dintre misterele planetei gazoase

Prima întrebare la care va răspunde Juno va fi cum s-a îmbogățit Jupiter în elemente grele, prin comparație cu Soarele.

De asemenea, o întrebare care i-a frământat pe cercetători și la care ar putea avea cum răspuns este cât de abundentă este apa pe Jupiter.

Are Jupiter un nucleu solid, format din elemente grele?, este o altă întrebare care i-a frământat pe cercetători.

Până la ce profunzime ajung centurile atmosferice ale lui Jupiter și furtunile colosale care îi bântuie atmosfera, așa cum este celebra Pată Roșie?, este o altă întrebare căreia Juno trebuie să îi dea un răspuns.

Un mare mister privind această planetă este cum se rotește interiorul său.

Juno le va oferi date cercetătorilor care îi vor ajuta să afle care este originea puternicului câmp magnetic jovian.

Săptămâna trecută, NASA a publicat o fotografie realizată de telescopul spațial Hubble cu aurorele de la polul nord al planetei Jupiter. Imaginea este spectaculoasă, dar cercetătorii încă nu au răspuns la întrebarea privind ce anume generează aceste aurore joviane spectaculoase.

Articol complet, Digi24

 

Exit mobile version