Misiune istorică a NASA. Sonda spațială Juno se va plasa luni pe orbita planetei Jupiter

Sonda spațială Juno, lansată de NASA în 2011, se va plasa, luni, pe orbita planetei Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, și va colecta timp de 20 de luni date despre planeta gazoasă. Juno se va roti în jurul planetei de 33 de ori, trecând o dată la 14 zile, prin norii care acoperă planeta, potrivit space.com.

juno jupiter

Pe măsură ce Juno se apropie de Jupiter în această seară, gravitația puternică a planetei va accelera viteza sondei spațiale la aproximativ 265.000 de kilometri pe oră, au explicat membrii echipei care se ocupă de această misiune.

Nu cred că mai există un obiect creat de om, care a părăsit Pământul, și care să se deplaseze atât de repede”, a spus cercetătorul șef al misiunii Scott Bolton de la Institutul de Cercetare Southwest din Sant Antonio.

Ca să înțelegem mai bine exact ce înseamnă această viteză trebuie să știm că un glonț se deplasează cu viteză de 2.735 de kilometri pe oră și Stația Spațială Internațională se mișcă cu o viteză de 28.160 de kilometri pe oră.

Sonda spațială Juno se va deplasa la o viteză prea mare în această seară, spun cercetătorii. Astfel, pentru a încetini suficient de mult încât să intre pe orbita planetei, sonda va pune frână. Pentru a face acest lucru va porni motorul principal pentru 35 de minute, începând cu ora 23.18.

(…)Sonda spațială care funcționează pe bază de energie solară este echipată cu nouă instrumente științifice, pe care le va folosi pentru a crea o hartă a câmpurilor magnetice și gravitaționale ale planetei Jupiter și pentru a cerceta structura interioară a planetei, printre alte sarcini.

Datele transmise de Juno îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum s-a format și cum a evoluat Jupiter.

Dacă totul merge potrivit planului, în această seară Juno se va plasa pe orbita planetei Jupiter pentru o perioadă de 53.5 zile.

La finalul misiunii sale, Juno va plonja intenționat în atmosfera planetei. Sonda a fost programată să facă acest lucru pentru a se asigura că niciun microb de pe Pământ nu va contamina luna planetei Jupiter, Europa, despre care astrobiologii cred că are cele mai mari șanse să găzduiască viață extraterestră.

Juno va oferi răspunsuri la șapte dintre misterele planetei gazoase

Prima întrebare la care va răspunde Juno va fi cum s-a îmbogățit Jupiter în elemente grele, prin comparație cu Soarele.

De asemenea, o întrebare care i-a frământat pe cercetători și la care ar putea avea cum răspuns este cât de abundentă este apa pe Jupiter.

Are Jupiter un nucleu solid, format din elemente grele?, este o altă întrebare care i-a frământat pe cercetători.

Până la ce profunzime ajung centurile atmosferice ale lui Jupiter și furtunile colosale care îi bântuie atmosfera, așa cum este celebra Pată Roșie?, este o altă întrebare căreia Juno trebuie să îi dea un răspuns.

Un mare mister privind această planetă este cum se rotește interiorul său.

Juno le va oferi date cercetătorilor care îi vor ajuta să afle care este originea puternicului câmp magnetic jovian.

Săptămâna trecută, NASA a publicat o fotografie realizată de telescopul spațial Hubble cu aurorele de la polul nord al planetei Jupiter. Imaginea este spectaculoasă, dar cercetătorii încă nu au răspuns la întrebarea privind ce anume generează aceste aurore joviane spectaculoase.

Articol complet, Digi24

 

14 comentarii:

  1. Come on Juno, call home! Vreau sa aud cum suna atmosfera lui Jupiter!

    Pacific Daylight Time e cu 10 ore dupa noi, iar distanta in minute-lumina dintre planete este de minimum 33 minute (in cazul cel mai apropiat)

  2. De cateva luni de zile astept evenimentul asta.

  3. Ghita Bizonu'

    A! 265.000 km’h adica 73,6 km/secunda? Adica de vreo 4 ori a patra viteza cosmica ?! Tare !

  4. Jupiter e un „mini-soare”.
    Astept si eu cu interes ce va urma.

  5. capatu` satului

    sonda s-a plasat pe orbita cu succes,
    http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-21134378-video-sonda-spatiala-juno-intrat-succes-orbita-planetei-jupiter-incepe-misiune-stiintifica-20-luni.htm

    sa speram ca datele transmise vor modifica imaginea noastra despre lume,

    cu putin timp in urma telescopul spatial Hubble a transmis imagini interesante despre aurore la polii lui Jupiter, aurore cu o suprafata mai mare decat suprafata Terei.

  6. Macar de ar functiona la capacitate nominala. Predecesoarea ei, Galileo, a functionat sontac-sontac, neputand sa-si deschida antena complet.
    Exceptionala realizare!

  7. cred ca este cea mai importanta stire a zilei ( nu vreau sa exagerez si sa consider ca il poate depasi pe Guta sau Minune la ratingul de saptamana asta).
    din nefericire nici macar TVR nu prea s-a ocupat de un eveniment care influenteaza o generatie.
    P.S. daca descopera ceva apa sau entitati bio……..

    • Ghita Bizonu'

      evenimet ptr generatiile astea sunt noul smatphone de la … si bye bye wifi!
      In rest ce rost are un zbor din asta? E mult5 mai misto in realitatea virtuala!

  8. 2011 – Juno pleaca de pe Pamant, insa fara combustibilul necesar ajungerii la Jupiter, urmeaza sa se foloseasca de gravitatia Pamantului pentru a accelera. se departeaza pana dincolo de orbita planetei Marte
    2012 – deep space manouvers: Juno aprinde motoarele pentru a se intoarce pe Pamant
    2013 – Juno se apropie pana la 500 km de Pamant si folosind atractia gravitationala a lui este propulsat spre Jupiter
    https://www.youtube.com/watch?v=sYp5p2oL51g
    2016 – Juno ajunge de ziua Americii si se insereaza cu succes in orbita lui Jupiter.
    Science. Fuck yeah.

  9. Bravo celor de la NASA, ei au cel mai mare procentaj de reusite cred, cu astfel de sonde spre alte planete (ma rog, spre Marte in special).

    Desi am inteles ca Juncker e mult mai tare decat NASA, ar fi zis intr-un discurs pe la Bruxelles pe acolo ca cica ar fi vorbit cu cativa lideri ai altor planete si aia ar fi fost cam ingrijorati despre cum stau lucrurile cu UE si ce o sa se aleaga de ea dupa Brexit si in ce directie va merge hehe.
    Asta fara misto, cica omu chiar a zis asta (sunt si clipuri pe youtube cu discursu) dar intrebarea e daca nu cumva beuse ceva (ceva mai mult decat era cazu) inainte (nu ca n-ar exista si vorba aia cu in vino veritas si l-o fi scapat gura hehe).

  10. In 2018 se va lansa inlocuitorul lui Hubble. Acesta este de cateva mii de ori mai performant ca ‘veteranul’ cercetarii spatiale. Datorita acestui telescop vom putea sa vedem mult mai clar ceea ce gazduiesc acum exoplanetele gasite de omenire. Expertii spun ca este atat de precis si avansat incat pe acele exoplanete relativ apropiate de Terra, vom putea sa vedem direct atmosfera, continutul suprafetei planetei s.a.m.d.

    Atunci sa vezi dezbateri cand o sa vedem ‘pescari’ cu capatani verzi-maronii pe malurile marilor unora dintre planetele cercetate! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *