Un aerostat al US ARMY a evadat!

In data de 25 octombrie 2015 , un aerostat apartinand US ARMY –  respectiv JLENS (Joint Land Attack Cruise Missile Defense Systems Elevated Netted Sensor System), supranumit Spy Baloon, a reusit sa evadeze, in termeni militari de fapt…sa dezerteze.

Aerostatul respectiv are o lungime de 70 m si un diametru de 24  m, cu un volum de 17 000 mc, cantarind 3200 kg din care 1600 kg sarcina utila.

blimp night

Ca sa fim in stilul american, in care e important de specificat pentru fiecare obiect cat a costat, probabil suma este  in jur de 80 mil$.

Aerostatul este umplut cu heliu si pluteste la o altitudine de 3000 m fiind ancorat cu un cablu din Vectran, un material asemanator Kevlarului, avand totodata cabluri pentru sursa de alimentare si cele  de date conectate la sol.

Prin niste metode specifice mai putin explicate, ”micutul” s-a eliberat din legaturi si a evadat ca orice prizonier, constrans sa stea imobilizat, si a inceput sa pluteasca pe cerul US purtat de vantul libertatii, incolo, catre nord, probabil dorind sa ajunga in Canada si sa ceara azil politic.

Urmand scenariile Hollywoodiene, US Army a ridicat doua F16 pentru a urmari ”el fugitivo”, care se deplasa lent dar hotarat la o  altitudine de 5000 m catre Pennsylvania.

Au fost alertate autoritatile, s-au oferit recompense, televiziunile s-au suit in elicoptere sa transmita  live urmarirea.

Dupa circa trei ore, vestitul NORAD l-a depistat langa Bloomsburg Pennsylvania, dupa ce „evadatul” distrusese retelele de alimentare electrica pentru 20 000 locuinte, multe masini,  cablurile sale facand prapad in tot ce au gasit in cale.

Intre timp a speriat si cativa locuitori Amish, cei mai pasnici locuitori ai SUA, care erau foarte confuzi privitor la aparitia „din ceruri”  a aerostatului  avariat, venit parca  din secolul XIX asa drag lor.

amish

Dupa ce a fost identificat de celebrul NORAD, au intervenit politistii. Parca vad zeci de masini cu insemne de politie inconjurand evadatul si somandu-l. Cum acesta a refuzat sa se predea,  s-a dat ordin de foc pentru ”dezumflarea” inamicului care inca mai poseda ceva heliu la bord. Dupa circa o suta de focuri de arma trase de bravii politisti, a fost in final imobilizat, ridicat de la fata locului in stare grava, corpul sau urmand a fi folosit ulterior pentru donare de organe.

Lasand gluma la o parte (nu este nici o exagerare – totul e real), acest aerostat face parte dintr-un sistem de aparare foarte sofisticat creat de Raytheon pentru protectia teritoriului impotriva oricarui tip de atac aerian sau naval, numit  prescurtat JLENS (Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System) sau in „limbaj colocvial” cum spun americanii, adica in jargon – Spy Baloon (*adaugat de Razvan Mihaeanu: a mai zis chestia asta la inceput dar incercati sa va imaginati acronimul, insa rostit cu voce pitigaiata/chipmunk de Robin Williams, dupa o gura buna de heliu..si in timp ce radeti de va spargeti, ca niste hiene setate in full mode Dog Days of Summer, aduceti-va aminte ca Robin s-a sinucis exact in acest mod, cu un balon – sau era punga? – plina cu helium…nu, nu este o gluma, Robin „stayed in character even in his death”).

Programul a fost demarat in 1996 pentru folosirea aerostatelor in domeniul militar.

Dupa licitatia castigata de Raytheon in asociere cu Hughes Industries, sistemul propus este format din doua aerostate cu volum de 17 000 mc fiecare, ancorate la sol si plutind la o altitudine de 3000 m cel putin 30 zile. Unul din aerostate e dotat cu un radar de supravehere VHF, iar celalalt cu un X band fire control radar. Sistemul asigura o supravghere permanenta la 360 grade pe o raza de 500 km. Mai pe scurtatura este ceea ce faceau aeorstatele in timpul WWI – te ajutau sa vezi dincolo de orizont si astfel sa dirijezi focul artileriei. In plus sistemul e usor de amplasat pentru apararea unui teritoriu.
Acum, mai modern, se dirijeaza PatriotStandard Missile 6AIM-120 AMRAAM si  National Advanced Surface-to-Air Missile System.

jlens_system_concept_4_main_components-100387847-orig

In 2012 s-a facut o verificare  a costurilor de catre Comisia de aparare din Senat, rezultand cheltuirea a 2.75 mld $ pentru proiectare si dezvoltare. In total au fost comandate 4 astfel de sisteme la pretul unitar de 175mil $ / buc.

missile-jlens-diagram-bg

Ce face sistemul? Urmariti prezentarea „in roz ” (culoarea prezentarii) facuta de  producator,

Page1

Page2

Page3

Valoarea initiala a programului de achizitie a prevazut un buget total de 7.56 mld $,  cu un un total de 16 sisteme JLENS.

Din nefericire pentru sistem a avut loc si evenimentul din aprilie 2015 cand un postas a aterizat cu un girocopter nedetectat de ultrasofisticatul JLENS pe  gazonul Capitoliului.

gyrocopter

Dupa toate acestea programul JLENS  e in prezent ” agatat” de un fir subtire gata sa se rupa privind viitoarea finantare.

Pentru 2017 s-au aprobat doar 2.5 mil $ fata de cele 45 mil $ cerute pentru program.

Cine stie ce se va mai intampla, caci lobby-stii au totdeauna un cuvant greu de spus chiar daca pajistea Capitoliului a fost „prihanita”!! La romani (adica in Roma)  parca gastele au salvat Capitoliul!

Surse :

https://en.wikipedia.org/wiki/JLENS

http://arstechnica.com/information-technology/2015/10/runaway-jlens-balloon-shot-100-times-by-pennsylvania-police/

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/168287/runaway-jlens-blimp-disrupts-flights,-cuts-power-lines.html

http://www.baltimoresun.com/news/maryland/sun-investigates/bal-those-giant-radar-balloons-at-apg-didnt-alert-officials-to-gyrocopter-pilot-20150416-story.html

 

Grigore Leoveanu

11 comentarii:

  1. ?
    ce si-o fi zis amish-ul din teleguta…uite frate ce tehnologie,astia in cateva sute de ani inventeaza si dispozitivul zburator cu aripi fixe.

  2. Ghita Bizonu'

    si uite asa Capitoliul s-a „infratit” cu Piata Rosie (poa tineti minte unu Rust cu un avion usor a aterizat in Piata Rosie .. si moscovotii limbi mai slobode au zis ca Piata Rosie e de acum Seremietivo Trite!)

    Insa amishii detesta si dirjabilele – prea noi ptr ei! Ca ei au dupa gazul lampant si pulberea fara fum au zis stop modernitate!

    A da. Eu unul nu m-as ingrijora ptr un girocopter .. In definitv JLENS nu a fost proectat sa gaseasca girocptere din lemn, plastic si max 300 kile mai ales daca alea zbvoara peste un oras cu caldriri mai inalte

  3. JLENS este un sistem gandit pentru protectia impotriva rachetelor de croaziera.
    Ideea cu aerostatele este un avangardista, ca sa spunem asa 🙂 , ea dand rezultate foarte bune.
    Dar firul ala …. e o problema. E adevarat ca asigura transfer mare de date, rezstenta la bruiaj, Rasytheon spune ca rezista la vant de 100 km/h , dar … mai trebuie ceva.
    Evenimentul descris in articol s-a petrecut anul trecut.

  4. Daca nu a detectat un gyrocopter lent, cum mama naibii poate detecta ceva care zboara jos ? 🙂

  5. Aata dă apă la moară celor ce zic că sateliții sînt măreți dar lipsesc cu desăvîrșire. De ce, dacă sînt atîția sateliți, mulți militari, ce pot citii plăcuța de înmatriculare, mai merge U-doiul, iar mai nou baloane? De ce vechiul LORAN este încă folosit de vapoare-n larg (1)

    (1) http://www.oceannavigator.com/May-June-2014/Loran/

  6. Interesant, englezoii se aparau de rachetele nemtilor, renumitele V1, tot cu un sistem de baloane.
    Formau o adevarata bariera cu cabluri si chestii in calea rachetei.

  7. oare tovarasu cu caruta are si semnalizare iei sau oprit la capitolu-l modernitate dar ceva reguli trebuie sa aiba si iei

  8. Ce bucurie pe politai,sa traga in ceva fara sa riposteze inapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *