Italienii au dat lovitura!

Qatarul a semnat saptamana trecuta un contract-record cu italienii de la Fincantieri, in valoare de 3,8 miliarde de euro.

Lista de cumparaturi a arabilor cuprinde: patru corvete, o nava LPD si doua nave de tip OPV, plus un contract separat cu MBDA, in valoare de un milliard de euro, pentru rachete nava-nava Exocet si rachete AA Aster.

Corvetele vor fi nave mari de 3000 de tone si 100 de metri lungime, in timp ce OPV-urile vor fi nave de 700 tone si 60 metri lungime. Evident, cea mai mare nava este LPD-ul (landing platform dock) cu un deplasament de 9000 tone, in esenta o mica nava port-elicopter, similara cu ceea ce italienii au construit pentru Algeria – Kalaat Béni Abbès class, care la randul sau este o varianta modificata a San Giorgio-class.

Kalaat Béni Abbès class

                                                                  Kalaat Béni Abbès class

Acesta clasa de nave este una care poate transporta trei elicoptere medii de transport, sau cinci usoare si are in dotare si 16 VLS – Sylver A50 pentru rachete Aster.

O alta companie, sa zicem italiana, Leonardo-Finmeccanica va furniza sistemele de lupta pentru toate navele si va beneficia de aproximativ o treime din totalul contractului. Radarele care vor dota cele patru corvete va fi similar celui folosit pe fregatele FREMM.

Exocet MM40 Block 3

                                                             Exocet MM40 Block 3

Oto Melara va furniza tunuri calibrul 76mm, sisteme de aparare apropiata (CIWS) cu tunuri calibrul 30mm si sisteme de protectie anti-torpila, plus sonarul anti-mina Thesan.

GeorgeGMT

 

Mai jos extrase dintr-un comunicat de presa, primit de la MBDA, pe marginea contraxctului cu Qatarul

MBDA a semnat un contract de peste 1 miliard de euro pentru furnizarea de rachete marinei Emiratului Qatar

MBDA a semnat un contract de peste 1 miliard de euro care prevede livrarea către Forțele Navale ale Emiratului Qatar de rachete care vor intra în componența noilor nave achiziționate recent de la compania Fincantieri. În acest sens, MBDA va furniza Qatar-ului peste 60 de rachete anti-navă Exocet MM40 Block 3, precum și 30 de rachete pentru apărare antiaeriană Aster 30 Block 1 și VL MICA.

Qatar este a 12-a țară care se dotează cu armament de tip Aster, sistemul VL MICA fiind utilizat în premieră de flota emiratului. Sistemul Exocet B3 era deja utilizat de forțele militare ale Qatar-ului, mai mult de 60 de nave fiind dotate cu acest sistem.

Semnarea contractului cu Emiratul Qatar are loc ca urmare a  acordului interguvernamental parafat la Roma pe 16 iunie 2016 între ministerele Apărării din Italia și Qatar.

……

În prezent, sistemul de apărare VL MICA este folosit de 20 de forțe militare, dintre care șapte navale și patru terestre.

MBDA este deținută de către Airbus Group (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo-Finmeccanica (25%).

Sursa: MBDA

17 comentarii:

  1. „În prezent, sistemul de apărare VL MICA este folosit de 20 de forțe militare, dintre care șapte navale și patru terestre.”

    VL de la VL MICA înseamnà „Vertical Launch”. Atunci celelalte 9 forte militare, de unde le lanseazà, de pe platforme ANTIGRAV sau containere cu aripi ?

    (Scuzà-mi ironia, probabil „VL” în informatia ta era de prisos)

  2. Sonarul anti-mine Thesan este produs de Leonardo Finmeccanica, nu de Otto-Melara.

  3. Io-s de părere că tot sistemele americane sunt alea cele mai grozave!!!

  4. Cum am deschis site-ul sa cad de pe scaun…la o mai tenta privire m-am linistit. Am crezut ca italienii au castigat pentru fregatele noastre. Insa primul gand a fost la TBT 8×8, pana sa vad poza navei! 🙂

    Ufffff……mai avep putin(mai mult) de asteptat! 🙂

  5. De ce nu avem așe ceva? Poate dacă o vindem pe f. Mărie, facem rost de una, două sau poate mai multe ca asta. Desigur f. Mărie mai întâi trebuie dată cu agheasmă, nu de alta dar să ne ajute Dumnezeu.

    Oricum lăsând gluma deoparte, 10-20 din ăstea în ogradă… hăhă!

  6. Gogu' de la cazane

    Pe cine se pregateste sa atace Qatarul? Sau de cine vrea sa se apere?

    • Se cheama „APARARE NATIONALA”, potrivit careia trebuie sa fii permanent pregatit sa te aperi…
      La noi, sensul s-a pierdut, crezand ca putem delega asta catre NATO si UE, smiorcaindu-ne catre ei de fiecare data cand ne simtim amenintati… Vezi flota NATO la M.Neagra, fara costuri, sau divizia multinationala NATO, pretext al desfiintarii numelui de Divizia 1 Dacica.

  7. io nu vreau decat un San Giorgio-class. si ce mai avem in ograda plus 3 suburi si suntem acceptabili..visez..

  8. orcicum nu ne apara nici naiba in caz de paruiala..nu va puneti baza deci decat in dotarea slaba si domnul..de sus..

  9. imi place nava asta… purtatoare de Elicoptere.

    Ma uitam pe pozele celor e surate britanice (F221, F222) si am observat ca acoperisul hangarului pentru elicopter ar putea fi adaptat ca si platforma de Port-Helicopter.

    daca se rade partea mai inalta a hangarului (hangarul are inaltimi diferite)
    Elicopterul poate ramane in aer liber. IAr pista ar putea fi folosita ca pista secundara.

    Avantajele ar fi in special in lupta anti-submarin.
    O singura Nava cu 2 elicoptere putand supraveghea o zona mai intinsa.
    dar ar fi avantaje si in cazul interventiilor de salvare la navele avariate, ai 2 elicoptere care intervin pentru evacuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *