Cum programul SHORAD/VSHORAD și-a găsit într-un final un “apropitar” – Rafael cu sistemul Spyder+racheta cu rază foarte scurtă Piorun (o surpriză pentru toată lumea), pe zona luptei sol-aer, ramâsese programul rachetelor cu rază foarte scurtă, poreclite de MApN, MANPADS-uri și anume programul european de achiziție comună Mistral 3. Știm că România s-a alăturat grupului, știam că suma era în jurul a 700 de milioane de euro, dar am aflat de la ambasada Franței la București că deocamdată nu există un contract semnat.
Și, evident, că nu știm despre câte lansatoare și rachete era vorba.
Acum vedem că România va folosi Mistral 3 pe post de MANPADS, împreună cu sud-coreeana “Chiron”, iar pe post de rachete cu rază foarte scurtă atașate bateriei VSHORAD, vom avea Piorunul polonez. Adică, cum ar spune Caragiale – “viceversa” și să mă bată Dumnezeu dacă înțeleg ce este în mintea noastră, decât dacă MApN a cerut Rafael să aducă sistemul polonez POPRAD, lansator de rachete și radar propriu, integrat cu centrul de comandă al Spyder.
Pentru că altfel eu nu văd cum vom folosi rachetele Piorun în mod automat.
Dar trecem peste ciudățeniile din contractul recent semnat cu Rafael și aflăm, în sfârșit, ceva date concrete despre achiziția Mistral 3.
Conform celor de la Defense România, contractul ar viza 200 de lansatoare și în jur de 1000 de rachete pentru suma aproximativă de 626 de milioane de euro fără TVA. Nu avem nici un grafic de livrare și deocamdată acest din urmă contract așteaptă semnarea.
Dar achiziția de Mistral 3 trebuie aplaudată, dacă ținem cont că aveam de-a face cu una dintre cele mai performanțe rachete sol-aer cu rază foarte scurtă disponibilă astăzi pe piață.
Și în privința Spyder putem fi mulțumiți, aici mai avem însă de așteptat pentru a afla exact ce rachete a comandat România. Ok, avem Python 5 și Derby, dar care I-Derby, cea cu rază de 20km sau cea cu rază extinsă de +40km?!
Dacă ne-am pricopsit cu I-Derby cu rază extinsă și radarul AESA exMHR de la Leonardo eu sunt foarte mulțumit. Nu este ideal, dar este bine.
Doar că, conform MApN, România:”România nu achiziționează nici sistemul Iron Dome, nici sistemul Spyder. Sistemele SHORAD/VSHORAD care vor intra în dotarea MApN vor avea performanțe tehnico-tactice specifice cerințelor operaționale ale Armatei României.”
Comunicatul MApN vine ca răspuns la o solicitare a cotidianului “Gandul”.
Acum, era evident că nu cumpăram “Iron Dome”, doar unii jurnalisti mai putin familiarizați cu problema au plecat pe fentă, iar faptul că nu cumpărăm nici “Spyder” ar putea avea legătura cu Piorunul polonez.
Cel mai probabil si conform cu puținele informații disponibile acum, MApN s-ar putea referi la un sistem anti-aerian care inglobeaza rachetele Python 5, I-Derby, Piorun și radarul exMHR de la Leonardo.
Dar Ministrul are obligația să spun clar pe ce dau românii, că MApN-ul n-are banii lui, peste două miliarde de euro.
GeorgeGMT