Romania Military

MLI pentru România anul acesta?!

Conform celor de la Defence Industry Europe, MApN – printr-un e-mail – a confirmat că anul acesta are de gând să semneze contractul pentru livrarea a 246 de MLIuri, dintr-un total necesar de 298.

Știm deja că achiziția de Mașini de Luptă pentru Infanterie a fost anunțată de MApN la 298 de unități, din care 246 într-o prima faza, restul în Faza a II-a.

Conform informațiilor de pe Defence Industry Europe, România ar fi gata să semneze contractul pentru pentru primele 246 de unități în 2025, la pachet cu simulatoarele necesare și pentru pachetul de suport inițial. Livrările ar trebuie efectuate în opt ani de la semnare.

Ce știm deja este că patru ar fi companiile interesate de acest contract, le-am văzut și la BSDA 2024, și anume: Redback (Hanwha Aerospace), KF41 Lynx (Rheinmetall), CV90 (BAE Systems) și ASCOD 2 (General Dynamics European Land Systems).

Este de așteptat că Bucureștiul să solicite asamblarea la nivel local a MLIurilor ca și integrarea anumitor sisteme fabricate în România. Programul MLI ar fi trebuit de mult lansat și semnat dar până acum lucrurile nu s-au mișcat, cel mai probabil din lipsa banilor și ar fi de mirare ca tocmai acum contractul să fie semnat.

Oricum și indiferent de voința MApN, rămâne ca viitorul guvern, care va fi și când va fi, să vadă cum reușește să asigure MApN bugetul promis inițial, în condițiile în care deficitul bugetar este enorm, iar climatul politic foarte bulversat.

Inițial, programul ar fi trebuit lansat încă din 2023 iar suma implicată era de 2,99 de miliarde de euro în total, 2,545 de miliarde de euro pentru Faza I adică pentru 246 de bucăți, în diverse variante constructive.

Dar trecând peste problemele politice și bugetare, tare aș dori să văd semnat contractul pentru sisteme de apărare anti-aeriană cu rază scurtă și medie, pentru că acolo lucrurile stau destul de rău, România dispunând astăzi doar de câteva baterii de HAWK.

Iar din ce se scrie prin presă, pe zona sistemelor anti-aeriene cu rază scurtă și media ar mai fi rămas în cursă o singură companie: Rafael cu sistemul Spyder dar și acea ofertă este neconformă dpdv al prețului. MBDA și Diehl au fost excluse din competiție pe motiv de oferte care depășesc bugetul.

 GeorgeGMT

Exit mobile version