Romania Military

Norvegia a ales U 212A

Dupa ce au cantarit ofertele de pe piata norvegienii au ales ca partener strategic pentru constructia noilor lor submarine Germania si compania TKMS cu navele clasei U 212A. Norvegia doreste sa inlocuiasca actuala clasa „Ula” (sase nave active) cu patru noi submarine.

Parteneriatul strategic va fi unul de tip navy-navy, asta implicand ca cele doua marine vor achizitiona exact acelasi tip de submarin, cu aceleasi dotari, antrenarea in comun a echipajelor, exercitii comune, un sistem comun de achizitie, stocare si distribuire a pieselor de schimb (similar sistemului pe care Saab l-a pus la punct pentru flota de Gripen C/D cu partenerii care detin acest tip de aeronava), intretinerea in comun a submarinelor si modernizarea lor.

U 212A care va fi achizitionat de Norvegia este un desing care are la baza navele aflate deja in exploatarea de Germanaia si Italia (Todaro-class). Industria norvegiana va fi puternic implicata in program.

“Submarines are amongst the Norwegian Armed Forces’ most important capabilities and is of great significance for our ability to protect Norway’s maritime interests. It is important that we have found a strategic partner that we can build a broad and long lasting cooperation with. This lays a good foundation for the long-term relations we need to maintain a credible submarine capability in the future. Submarine cooperation with Germany will ensure that Norway gets the submarines we require, and at the same time contributing to Smart defence and more efficient defence material cooperation in NATO,” spus ministrul norvegian al apararii, Ine Eriksen Søreide.

In competitia pentru noua sa flota de submarine norvegienii au purtat negocieri cu germanii de la TKMS si francezii de la DCNS cu Scorpene, dar francezii au pierdut poate si pentru ca marina franceza nu opereaza submarine clasice.

In acest moment se asteapta sa inceapa negocierile guvern-guvern, iar o comanda comuna germano-norvegiana pentru noile submarine U 212A este asteptata sa se produca in 2019, cu livrarea navelor intre 2020 si 2030.

Practic norvegienii au gasit un partener cu care sa imparta costurile de cercetare-dezvolatre, iar mai apoi pe cele de operare, atat timp cat ambele natiuni vor coopera pe intreaga perioada de folsoire a submarinelor comandate impreuna.

O chestie cu adevarat „smart-defence”, in care doi parteneri dezvolta impreuna o clasa de nave si o exploateaza in comun, impartind astfel costurile foarte mari cu operarea unei flote de submarine.

Fara legatura cu stirea de mai sus, putem observa o ofensiva destul de semnificativa a Germaniei pe taram militar. Pe zona marinelor militare, Berlinul si Varsovia au semnat anul trecut o intelegere in domeniul submarinelor, cele doua flote angajandu-se la actiuni comune.

Mergem mai departe si aflam ca Germania este dispusa sa trimita trupe terestre pe granita de est a NATO din Tarile Baltice si pana in Bulgaria, inclusiv Romania, iar in domeniul aviatiei Berlinul cauta sa-si uneasca fortele cu Franta si Olanda in aria avioanelor de transport si a celor de alimentare in aer, poate mai tarziu si in aviatia de lupta.

Au aparut si zvonuri – pe care eu deocamdata nu le cred – cum ca o mare unitate romaneasca ar urma sa fie subordonata unei divizii germane pe model olandez, desi Olanda cam are granita comuna cu Germania noi n-avem asadar o subordonare directa ar fi mai dificila. Un articol cuprinzator AICI.

 

Pana una alta, si tragand concluzii de pe urma informatiilor sigure de pana acum, Berlinul pare a-si asuma un rol conducator in formarea, neoficiala deocamdata, a unei Armate Europene unice, dar pana cand nu voi vedea in Germania un buget pentru aparare care sa urce spre 3% din PIB toate astea sunt actiuni fara prea mare rezonanta in practica ci doar un fel de „unire a saraciei”, adica ne unim sa mai scadem costurile, sa ne mai ascundem lipsa de tehnica militara, etc…

Si cum cifrele reci nu mint, Berlinul nu poate juca un rol important cu un buget pentru aparare de 1,2% din PIB. Nu poate ca n-are cu ce, pe de alta parte o astfel de chestiune trebuie discutata cu Franta (cea mai mare si bine articulata putere militara continentala), mai ales pe zona maritima acolo unde Parisul este mult in fata Berlinului.

Altfel totul pare doar o actiune de PR menita sa creasca influenta Germaniei dar fara ca germanii sa puna si ceva concret pe masa, asta in conditiile in care armata germana de astazi nu este suficient de mare, bine dotata si puternica pentru as proiecta forta deasupra UE.

In privinta unei ipotetice subordonari a unei mari unitati romanesti fata de o divizie germana ma gandesc ca ar fi o mare prostie din „n” motive.

In fine, vom trai si vom afla.

GeorgeGMT

Exit mobile version