Romania Military

Norvegienii își cer banii pe fregată

norvegienii isi cer banii pe fregata

După cum ne aducem aminte, în noaptea de 7/8 noiembrie 2018 fregata norvegiană KNM “Helge Ingstad” s-a ciocnit cu petrolierul maltez Sola TV, accidentul soldându-se cu scufundarea fregatei, fără pierderi de vieți omenești.

În urma anchetei desfășurate de autoritățile statului norvegian a rezultat că de vină a fost, în cea mai mare parte, echipajul fregatei care a dat dovadă de incompetență, era foarte slab pregătit și indisciplinat, rezultatul fiind (pe lângă ciocnire) că membrii echipajului nu au închis ermetic compartimentele navei, ceea ce a dus într-un final la scufundarea fregatei.

Mai apoi, guvernul a angajat compania BOA Offshore să ranflueze nava și s-o ducă într-un șantier naval, dar datorită costurilor foarte mari necesare punerii fregatei în stare de luptă, estimate la 1,4 miliarde de euro, s-a hotărât ca nava să fie dată la fier vechi.

Și părea că lucrurile s-au încheiat aici, dar…

Comisia de Anchetă care a studiat nava după ranfluare a exonerat compania spaniolă Navantia – constructoarea fregatei – de orice vină, deși inițial spaniolii au fost acuzați de probleme de proiectare și construcție a navei care ar fi condus la neetanșeizarea corespunzătoare între compartimente.

În 2021 – Statens Havarikommisjon, autoritatea de stat din Norvegia care se ocupă de investigarea accidentelor navale a conchis că în urma ciocnirii avariile și incompetența echipajului au făcut ca nava să fie de “nesalvat”, sau în cuvintele lor, avariile suferite erau: “greater than that for which it was designed”, iar referitor la echipaj că: “had been better trained, they would have had a better understanding of how to save the ship”, sau: “the crew evacuated the frigate without closing the doors, hatches and other openings that would have maintained stability and buoyancy”, ceea ce se traduce că dacă echipajul nu și-ar fi pierdut capul și n-ar fi fugit cu coada între picioare, dacă ofițerii și subofițerii și-ar fi ținut capul pe umeri și și-ar fi făcut datoria, ușile etanșe ar fi fost închise, nava nu s-ar fi scufundat.

Haios este faptul că ofițerul responsabil cu comanda navei în timpul accidentului a fost pedepsit cu doar 60 de zile de închisoare cu suspendare…

Cu toate acestea Marina Norvegiană nu este întru totul de acord cu concluziile comisiei de anchetă și susține (după toată rușinea pătimită încă ține coada sus) că de fapt și Navantia este de vină pentru că arborii de propulsie ar fi traversat mai multe compartimente fără să beneficieze de izolație împotriva apei, astfel încât, după ciocnire, apa de mare s-a putut infiltra de-a lungul celor doi arbori port-elice fără să poată să fie stăvilită în vreun fel.

Păi dacă echipajul tău a lăsat ușile date de perete, te mai uiți la apa care s-a inflitrat de-a lungul arborilor port-elice?!?

Mai constată marina regală norvegiană că fregatele spaniole F100 (nave similare cu cele norvegiene) nu au această problemă și arborii sunt etanseizati la trecerea dintr-un compartiment în altul.

Și pe cale de consecință, se cer despăgubiri constructorului și proiectantului navei – Navantia, în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Spaniolii se apară și susțin că problema este reală, dar că ea era cunoscută înainte de accidentul fregatei KNM “Helge Ingstad” dar că marina norvegiană este de vină pentru că a permis că fregatele să-și vadă de treaba lor pe mare fără a lua măsurile de remediere necesare.

Dar lucrurile ar putea fi și de natură strict comercială, pentru că în 2022, norvegienii au semnat un contract cu Navantia pentru modernizarea restului de patru fregate Fridtjof Nansen class rămase active.

Ar trebui poate să ne amintim că norvegienii sunt răi de tot atunci când constată că i-ai păcălit, deși nu pare a fi totuși cazul fregatelor, pentru că și cu Airbus – NHIndustries au ceva de împărțit și anume vor să li se dea banii înapoi pentru toate elicopterele NH90 cumpărate de Norvegia, pe motiv că sunt niște gioarse bune de nimic. Aici cam au dreptate…

Evident că Norvegia se obligă să returneze elicopterele odată ce primește banii. NH90 au fost retrase de la zbor încă din 2022.

Așa că nu este recomandat să încerci să-i tepuiesti pe norvegieni pentru că te trezeșți dat în judecată și-ti cer banii înapoi, ba te mai fac și de ocară lumii, spunând tuturor ce jigodie de escroc te-au aflat.

GeorgeGMT

Exit mobile version