Romania Military

Parteneriat MBDA – SAFRAN pentru dezvoltarea sistemului MMP pentru Forțele Terestre Australiene în cadrul programului LAND 400

MBDA și Safran Electronics & Defense anunță încheierea unui parteneriat strategic global, care răspunde pe deplin cerințelor ce derivă din Declarația de politică a industriei de apărare a Australiei cu privire la dezvoltarea capacității industriale și strategice suverane australiene.

Acest acord va beneficia de experiența Safran Electronics & Defense Australasia, o filială Safran Electronics & Defense, care funcționează de peste douăzeci de ani în Australia în domeniul echipamentelor optoelectronice și de navigație.

MMP – Missile Moyenne Portée – este singurul sistem multifuncțional de rachete ghidate de generația 5-a, selecționat pentru a intra în dotarea unui membru important al NATO. MMP a fost dezvoltat de MBDA pentru a fi utilizat independent sau integrat pe vehicule blindate de luptă.

MMP a fost comandat de Franța pentru vehiculele sale de infanterie și de recunoaștere (prin programul Scorpion). Acesta va fi montat pe noile vehicule de luptă Jaguar ale forţelor terestre franceze, împreună cu sistemele avansate de observare PASEO ale Safran Electronics & Defense. Selecția sistemului MMP a fost finalizată în iulie 2017, iar livrările au început recent.

Sistemul de observare PASEO, cu capabilități avansate și deja integrat pentru a declanșa racheta MMP, a fost comandat de Franța și instalat pe vehiculele de recunoaștere Jaguar de la Scorpion.

SAFRAN Electronics & Defense este un partener strategic al MBDA în cadrul a numeroase programe, inclusiv sistemul de rachete MMP, la care contribuie cu cu elemente critice de optoelectronică, și anume: posturile de luptă independente, senzorii, comenzile și detectorii de rachete.

MBDA

RoMilitary

MMP – Missile Moyenne Portée – este cea mai noua racheta anti-tanc existenta astazi in lume, fiind destinata sa inlocuiasca ”batrana” si celebra Milan. Conform graficului initial, anul acesta MMP ar trebui sa intre in dotarea armatei franceze.

Despre MMP am scris si noi atunci cand s-a demarat programul, prin decembrie 2013, si uite ca lucrurile au mers bine iar astazi MBDAul ”simte” gustul primului export.

PS In acest moment Romania are cam 2000 de rachete AT Spike – LR si ER – plus ca a mai cumparat Spike LR de inca 130 de milioane de euro (aici putem estima numarul de rachete comandate impartind banii la suma de 120 de mii de euro per racheta si ajungem la cifra de aproximativ 1000 de rachete AT LR).

Ajungem astfel la 3000 de rachete AT Spike cu totul, din care 950 ER – raza 8 km montate pe Socaturi. Francezii au comandat cam 2500 de MMP si luand in consideratie cele doua achizitii, oare nu era de gandit sa fabricam in tara alea 3000 de rachete AT? Ca doar n-am cumparat 1-200 ci 3000?!

O alta intrebare – pe care am mai ridicat-o pe site de multe ori – este data de lipsa unei rachete AT usoare, cu raza in jur de un kilometru si care sa poata fi transportata si folosita fara trepied? Oare din astea trei mii de rachete nu puteam sa cumparam si cateva sute de unitati usoare si cu raza scurta? Spike LR care – spune MApN – va fi folosita si de infanterie cantareste peste 45 de kg cu tot cu sistemul de ochire, ori o Spike SR are doar 10 kg, o Javelin 23 kg etc…

GeorgeGMT

Exit mobile version