Romania Military

Polonezii vor sa infiinteze inca doua divizii

Dar începe să se vadă că au ajuns și ei la limita plăpumii! Potrivit estimărilor statului major polonez al forțelor terestre, ar fi nevoie de înființarea diviziilor a cincea și a șasea, cel puțin o nouă divizie trebuind poziționată între diviziile 16 și 18, la est de Vistula – în Voievodatul Podlaskie. Doar ca aceste intenții se lovesc de situația demografică în curs de deteriorare, interesul scăzut pentru armata precum și de șomajul scăzut din Polonia. și cum nu ar fi de ajuns, există și un flux relativ ridicat de plecări ale personalului din armata către viața civilă. Aceasta a dus și la o lipsă de personal specializat cu capacitatea de a forma noi specialiști. Deja la crearea diviziei 18 Mecanizate a fost nevoie de a muta personal și echipamente de la celelalte 3 divizii deja existente. Nivelul mediu de implementare a capacitații brigăzilor din forțele terestre poloneze pare să nu treacă încă de 60% fată de necesar iar sistemul de constituire a rezervelor aferente încă nu există. Problemele de mai sus ar putea fi atenuate dacă s-ar suspenda temporar serviciul militar de bază, deoarece acesta concurează pe numărul relativ redus de candidați. Acest serviciu, introdus la inceputul acestui an pentru a înlocui serviciul militar obligatoriu abandonat în 2009, prevede ca voluntarii care trec printr-o perioadă de pregătire de 28 de zile să urmeze un stagiu de specialitate de 11 luni, perioadă în care vor fi plătiți cu un salar de 980 euro/lună. Aceasta ar fi a treia opțiune de carieră militară, alături de armata profesionistă și de intrarea direct în forța de apărare teritoriala, voluntarii având la sfârșitul celor 12 luni opțiunea să integreze forța teritoriala sau rezerva, si ulterior sa poată trece la profesionism. În acest moment, armata profesionistă poloneză are un efectiv de 112.000 oameni iar apărarea teritorială peste 30.000, obiectivul strategiei poloneze fiind de atinge un efectiv de 300.000 militari (dintre care peste 50000 apărare teritoriala) alocând 3% din PIB anual. Creșterea prea rapida de noi unități riscă sa nu aibă un impact pozitiv pe termen scurt asupra apărării poloneze, suprasolicitând resursele deja puține disponibile, de la instruire la echipare, ca să nu mai vorbim de crearea lanțului logistic și a stocurilor necesare atât pentru forța activă cât și pentru mobilizare. Reamintim că polonezii au in prezent 4 divizii, 3 brigăzi independente și 4 regimente de cercetare.   … și pentru că nu demult am vorbit de reînființarea diviziei Dacica dar si de brigăzile teritoriale… ofer cuvantul colegului LtRez:

Desigur că uitând-ne spre polonezi instinctiv ne vin niște idei comparative. Polonia optează pentru un amestec sănătos, sau mai bine zis in proporții sănătoase de rezerviști și de cadre active. Apariția a încă două noi divizii în organigrama SMFT polonez ne ridică și nouă întrebarea dacă este suficient ceea ce avem in acest moment in Romania. Răspunsul clar și fără echivoc este nu. Normal că orice mărire de efective vine cu întrebarea firească : cu ce ii dotăm? Noi neavând suficient încât să dotăm ceea ce avem activ în acest moment. Problema este complexă și realist vorbind fără un efort serios în direcția accelerării dotării nu putem să luăm in calcul ori sa vorbim de mărirea efectivelor. Personal aș merge aici pe oameni înaintea echipamentelor, pentru a dobândi măcar niște elemente de baza in materie de instrucție militara. Se poate folosi echipament deja existent in depozite, și maxim putem discuta de unități de infanterie ușoară, eventual niște unități mici logistice care se pot forma. Divizia, ca structură, poate fi un deziderat pe termen lung, pe termen mediu ar trebui să ne învârtim in jurul conceptului de brigadă, cu logistica proprie. Discutăm despre cei activi desigur pentru că durata formarii personalului activ specializat este mare (3-4 ani). In acest context, orice plan am avea, dacă l-am avea, trebuie luat in calcul faptul că primele rezultate minime le vom vedea peste 4 ani. Este un orizont destul de mare de timp, însă necesitatea este stringentă în condițiile actuale de securitate regională in degradare constantă. Realmente, deși nu ar satisface suficient nevoile actuale am putea discuta de 2 brigăzi pentru formare.

Faza întâi a unui asemenea concept, ar trebui analizată posibilitatea de a prelua un batalion operațional si de a îl întări transformându-l in regiment. Faza doi este consolidarea regimentului iar faza trei înseamnă crearea unor unități adiacente regimentului care urmează să devină brigada. Standardul NATO spune că brigada cuprinde undeva intre 3 și 6 batalioane, iar o brigadă in România are in compunere 5 sau 6 batalioane.  Daca ne uităm spre brigada 1 mecanizata „Argedava”, brigada 81 mecanizată „Grigore Bălan” sau brigada 15 mecanizată „Podul Înalt”, observăm că structura este de 6 batalioane, 2 infanterie, 1 tancuri, 1 artilerie, 1 antiaerian și 1 logistic. De asemenea se observă tendința de a transforma o brigadă de infanterie mecanizată in una blindata prin simpla prezentă in organigrama a unei unități operând complexului antiaerian Ghepard. Brigada blindată, tot NATO, ne zice că ar trebui să însemne prezenta a două batalioane de tancuri in brigadă pe lângă unul de infanterie mecanizată. Dar iarăși NATO are probleme cu originalitatea românească.

Presupunând că încercam să și acționam in direcția acestei extinderi, desigur că nu putem discuta de brigăzi blindate, și in timp relativ scurt nici de o brigadă  de infanterie având cele 5/6 batalioane, ci eventual 4 batalioane intr-un cadru de timp mediu aș spune. Greu de făcut, greu de conceput mai ales când nu există voința deși ne uitam cu interes la modelul polonez, realmente nu tragem nici o concluzie viabilă de pe urma a ceea ce vedem. Pe parte de rezervă, rămân la ideea că tot brigada ar fi cea mai bună opțiune, însă brigăzi teritoriale, tot infanterie. Ca să faci realmente o brigadă blindată, legi achiziția de tancuri, primele 54 musai la cheie, de scoaterea din organigramă a unui batalion de infanterie de la 282 și înlocuirea lui cu unul de tancuri. Batalionul de infanterie îți servește drept pivot pentru construcția de mai jos.

Si dacă tot am vrea sa fim si îndrăzneți, am face Armored BCT cu 7 batalioane, unul de artilerie autopropulsată.

LtRez & Marius Z.

Surse:
https://www-altair-com-pl/news/view?news_id=37984

Poland launches simplified voluntary military service (kafkadesk.org)

Exit mobile version