Romania Military

Polonia s-ar putea sa cumpere alte 130 de tancuri Leopard 2 chiar in 2013!

Asa cum spuneam si in articolul anterior, Polonia ia in calcul modernizarea Leopard 2 A4 din dotare”,  polonezii se apropie rapid de momentul incheierii demersurilor pentru achizitia a inca 128-130 de tancuri Leopard 2, tancuri care ar putea sa fie livrate inca din acest an, pentru a se alatura celorlalte 128 de tancuri Leopard 2 A4 (versiunea echivalenta poloneza – 2PL) deja in uz in cadrul Fortelor terestre poloneze. Anuntul a fost facut de viceministrul apararii, care a precizat ca se vizeaza Leopard 2 A4 sau, cel mai probabil, Leo 2 A5, care sa permita apoi si modernizarea variantelor mai vechi la un standard comun 2 A5, modernizare care se va face cu componente produse majoritar in Polonia.

Leo 2 A4 poloneze

Ca si provenienta, se au in vedere in primul rand stocurile Bundeswehr, Olanda fiind o a doua optiune, iar tunul va fi cel mai probabil Rheinmetall 120mm L/44 (lungime 5280 mm). Si asta deoarece fata de versiunea A6 L55 (lungime de 6600 mm) diferenta de precizie intre cele 2 tunuri este destul de mica, L55 parand sa fie pastrat ca si optiune de upgrade ulterior.

Leo2 A5 langa A4

 Din cele 258 de tancuri Leopard 2, 26 de bucati s-ar putea sa fie alocate scolii de tancuri, iar restul de 232 vor fi utilizate de 2 brigazi de cavalerie blindata, alcatuind 4 batalioane grele (58 de tancuri per batalion), asigurand astfel deplina interoperatibilitate cu partenerii germani care au aceeasi varianta de Leopard in dotare in cadrul diviziilor mixte, precum si o logistica simplificata.

Goryl

In acelasi timp, aceasta noua achizitie de tancuri vor permite demararea retragerii din uz a tancurilor T-72 (PT-96), pentru ca in timp acestea sa fie inlocuite si de noul tanc la al carui proiect s-a demarat lucrul de curand, probabil o reluare a proiectului Goryl sau un concept regandit de la zero.

Nou concept polonez – deviant art?

Surse:

Minister Skrzypczak precyzuje – Leopardy 2A4 lub A5 – DziennikZbrojny.pl

Altair.com.pl

 

Leopard 2A5 video:

http://www.youtube.com/watch?v=eJKo_n8il7M

 

 

RumaniaMilitary:

Dupa cum se vede, polonezii trateaza foarte serios, gandit si etapizat problema dotarii armatei lor nationale, iar planul lor de inzestrare pentru urmatorii 10 ani, in valoare de 33 de miliarde de euro, nu face decat sa confirme ca nu glumesc.

Cat despre ai nostrii vajnici decidenti, am tot scris articol dupa articol, doar-doar s-o prinde si de ei vreo idee… insa nimic deocamdata.

M1 Abrams

La capitolul tancuri, ca sa nu reluam intreaga poveste a planului multianual de inzestrare,  variantele noastre sunt destul de clare (mai multe optiuni in “Va avea Romania un nou tanc? Si daca da, cum va arata?!”), doar bani sa fie: sau cautam un tanc in uz, cum au facut polonezii,  putand alege intre M1 Abrams sau Leopard2, in functie de cum ne gandim apararea comuna (mizand pe germani/greci/polonezi, sau pe americani)  pe care sa-l operam inca vreo 10 ani in paralel cu o modernizare consistenta a TR-85M1, fie incercam sa ne “lipim” pe langa un proiect mai nou, cum ar fi Altay-ul turcesc sau noul tanc polonez (cel georgian nu stiu daca are vreo perspectiva), dar asta necesita niste bani investiti rapid, pentru dezvoltare sau licenta.

Leo 2 A4 turcesc alaturi de posibila modernizare NG a Aselsan

Fara posibilitatea relocarii unui corp blindat american in Romania, cea mai serioasa optiune a Romaniei pare tot cea a Leopard 2, tinand cont de faptul ca cei mai apropiati aliati NATO, geografic vorbind (polonezii, turcii, grecii) detin Leopard 2, dar si de faptul ca cei de la Krauss Maffei-Wegmann colaboreaza deja cu UM Bucuresti, ceea ce ar insemna mentenanta si chiar productia unor piese in tara, eventual si evolutii ulterioare autohtone. De asemenea, nu doar Bundeswehr reprezinta o sursa de Leo2 revitalizabile si modernizabile, ci si armata turca, care in prezent opereaza 354 tancuri Leo2 A4 de care probabil va incerca sa mai scape in urmatorii ani, pe masura ce se introduce noul Altay in serviciu, dar si alte armate vest-europene…

Evolutie deviant art a TR-85

 

Este posibila si etapizarea celor 2 variante, exact pe modelul polonez, presupunand retragerea cu totul din uz a T-55, in schimbul a 2-3 batalioane de tancuri grele plus participarea la un nou proiect care pe masura ce intra in productie va permite si retragerea ulterioara a TR-85, insa aceasta varianta presupune cele mai consistente cheltuieli…

 

Marius Zgureanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version