Din nou Polonia ne da lectii – planul de inzestrare multianual de 33 miliarde de euro

Polonia, prin vocea ministrului sau de externe, Radoslaw Sikorski, a anuntat in 20 martie ca va cheltui 33,6 miliarde de euro (140 de miliarde de zloţi) in cadrul unui plan pe zece ani pentru modernizarea armatei si pentru crearea de „forţe de disuasiune.

(Surse: AFP si Antena3 )

800px-Anders_MSPO2010_P1010145

Asta inseamna, la un calcul “din topor”, 3,3 mld. euro anual doar pentru achizitia de tehnica militara!  Si interesant ste ca se vorbeste de forte de disuasiune si de o gama de echipamente care aparent nu include avioane de lupta: elicoptere, rachete, submarine, drone, blindate. Deci acest plan adreseaza alte categorii de forte decat aviatia supersonica de lupta, o referinta parand sa fie sistemele de rachete, Polonia optand pentru crearea unui sistem national diferit de cel american care va fi instalat in cadrul scutului anti-racheta, mai ales in urma schimbarilor de prioritate si rezultatului rundelor de negocieri purtate cu oficialitatile americane.

La o adica, polonezii vor si pot sa fie independenti de aliatii lor!

Nu putem sa nu ne intrebam care este nivelul discutiei pe acest subiect la nivelul societatii civile poloneze. Oare si acolo ploua cu acuzatii din partea unor ONG-uri cum ca banii aceia ar putea fi mult mai bine folositi in alte domenii?

 

Anumite oficialitati din Romania au declarat in ultimii ani ca un plan de inzestrare corecta a Armatei Romane ar implica costuri de de minim 15 miliarde de euro, cifra sustinuta si de Rumania Military in materialele de anul trecut legate de nevoia de inzestrare a armatei si de un plan esalonabil pe minim 10 ani (“Problemele majore ale inzestrarii armatei romane si ale industriei de aparare”). Daca adaugam si faptul ca polonezii sunt cu mult in fata noastra pe diverse programe de inzestrare si modernizare a tehnicii de lupta, este usor de concluzionat ca daca Romania ar dori sa fie inzestrata, comparativ si calitativ vorbind, pe acelasi nivel cu Polonia, s-ar putea ca suma necesara sa depaseasca cu brio 20 de miliarde euro. In momentul anuntului polonez, industria si cercetarea lor militara au beneficiat de 10 ani de investitii prin offset in urma achizitiei avioanelor de lupta si de retehnologizare, fiind capabile sa asigure cea mai mare parte a efortului acestui plan pe majoritatea categoriilor de armament.

 

 

Rumania Military a propus la sfarsitul lui 2012 un plan de inzestrare bazat pe achizitia cu offset si pe cresterea graduala a productiei militare interne, in functie de cresterea estimata a procentului din PIB alocat Ministerului Apararii in perioada 2013-2016: “Editorial – Minima alocare de buget din partea MAPN pentru supravietuirea industriei de aparare”. Acest plan, sustinut si de sindicatele din industria de aparare si supus in mod oficial atentiei decidentilor statului roman,   prevedea pentru 2013 o achizitie cu credit furnizor si offset plus comenzi catre industria militara romaneasca de aproximativ 130 milioane de euro, urmand ca gradual, ritmul comenzilor sa ajunga la aproape 300 milioane euro in 2016. Trebuie mentionat ca inclusiv ministrul apararii, domnul Dusa, a precizat in mai multe randuri existenta unui plan de refacere graduala a capacitatii de lupta a Armatei Romane. Deci oricum l-am numi, scopul si probabil o parte din metode sunt inevitabil asemanatoare cu ceea ce am incercat noi sa facem… si tare ne-am bucura sa fie pus si in practica

Rata creditului pentru avioanele de lupta s-ar putea plati dintr-un fond separat, special colectat de ministerul de finante pentru acest scop (cum a procedat si Polonia), in functie de parametrii negociati pentru investitiile din offset.

 

Dincolo de pretul achizitiei a 48 de avioane de lupta, estimat la 3,5 miliarde de euro, Romania ar fi ajuns ca pe o perioada de 10 ani sa aiba cheltuieli de achizitii estimate in medie la 300-500 mil. Euro pe an, ceea ce ar fi dus la maxim 5 miliarde euro cheltuiti in plus fata de suma pentru avioane, deci o cheltuiala totala de 8,5 miliarde euro. Aceasta ar fi insemnat doar jumatate din suma estimata a fi necesara nevoilor de inzestrare a Armatei Romane, ca sa fim reasigurati ca nu am cerut luna de pe cer….

 

In lunile urmatoare vom intensifica actiunile de sprijinire a offsetului si re-echiparii pe baza unui plan multianual a Armatei Romane, in principal prin comenzi acordate industriei militare de aparare!

 

Si poate vom reusi sa clintim macar cu un milimetru balanta in favoarea unei dotari corecte a armatei noastre…

 

Marius Zgureanu

 

 

 

 

 

45 de comentarii:

  1. La noi nu se pot calcula pensiile militare 🙂 Ce dotare? la noi ? Colonie cu armata ?
    Nu vedeti ca si pentru TVA de 5% la alimente trebuie FMI-ul sa fie de acord ? Pai avioane si tehnica de lupta vrem noi ?
    De nu o sa ramanem noi cu IAR 99 ca avion de baza si TR85M1 inca 30 de ani sa-mi ziceti cum vreti. Vad ca si USL-ul asta nu face doi bani. Nu au nici un program clar pentru nimik. Rog PDL-istii sa nu sara umflati in pene pentru ca spun asta ca nu pot scrie pe aici ce le doresc.

    O zi buna.

  2. Inca o data se dovedeste ca baietii astia si-au invatat lectia istoriei (prietenia popoarelor rus si german i-a umplut de fericire…) si vor sa arate ca ei chiar au cojones nu ca noi. Respect.

    • Am auzit de el…Mentinerea generalilor in functie, pe sistem pensie de boala cu revenire la un an, este doar o alta bataie de joc.
      Pe de alta parte, fara legatura cu acest proiect de lege, nu stiam ca avem imensa majoritate a generalilor si amiralilor, cu varsta de peste 60 de ani. Poate a venit timpul sa aducem in fruntea armatei oameni mai tineri, cu alta mentalitate, desi nu am avut onoarea sa-i cunosc pe sefii armatei si poate gresesc, dar la cum merg lucrurile in armata…

    • Marea discutie, in momentul de fata, o reprezinta, din punctul de vedere al sustinatorilor proiectului, inlocuirea generalilor „basisti” cu „cadre tinere, de nadejde, credincioase partidului si poporului” iar din partea opozantilor (presedintele inclusiv) decapitatea armatei prin trimiterea rapida la pensie a imensei majoritati a liderilor militari pe care se bazeaza functionarea sistemului de aparare, cu atat mai mult cu cat acestia au acumulat o experienta foarte mare in teatre de operatii, functioneaza de ani buni in structurile NATO, sunt credibili.
      Dincolo de aceasta disputa, proiectul are un efect mult mai pervers pe termen mediu si lung. Prelungirea cu cate un an a carierei militare, in functie de bunavointa ministrului (numit politic) va face ca generalii, pe masura ce se apropie de varsta-limita de pensionare, sa inceapa sa caute protectia partidelor politice (oricare ar fi acestea).
      Cum obtii protectie?
      In primul rand, dirijand marile contracte de achizitii din aparare catre firmele indicate de politicieni, factorul determinant fiind indicatia politica si comisionul in loc de pret, utiliate si performantele echipamentului / armamentului / munitiei;
      In al doilea rand, sifonand banii armatei pe diverse contracte de prestari servicii, utile clientelei de partid dar nu si armatei;
      In al treilea rand, sprijinind promovarea accelerata si, in general nemeritata, a diversilor pilosi din armata, copii si nepoti de politicieni.
      Asta e o cale sigura de ruinare a aparatului militar iar experiente similare am mai trait atat la declansarea primului razboi mondial cat si a celui de-al doilea.
      Daca asta nu este imbecilitate, vecina cu tradarea, atunci nu stiu ce mai este.

      • Mi se rupe de toti genralii din Armata Romana care nu iau niciun fel de atitudine si sunt obedienti, mi se rupe de pensiile lor militare atata timp cat sunt foarte multi oameni de cariera care nici nu viseaza la un salariu echivalent cu o pensie de capitan, daca Armata nu isi cere drepturile poate ca sa dispara – poate ca o sa apara Jandarmeria Aeriana si o sa fie mai bine administrata de Ministerul de Interne la fel ca si elicopterele Mi 8 pe care politistii nu au avut greata sa le repare la rusi versus MIG 29 care sunt ireparabile fiindca suntem prosti si fuduli pe la MApN.

        • MiG-urile alea chiar sînt ireparabile. Uită-te la scandalul cu MiG-urile 29 pentru Algeria. Alea aveau probleme structurale majore deoarece erau celule vechi care zăceau în fabrică, păstrate în condiții un pic mai bune decît cele de la Kogălniceanu, celule pe care rușii au încercat să le vîndă ca avioane noi.

      • @bula
        „dirijand marile contracte de achizitii din aparare catre firmele indicate de politicieni, factorul determinant fiind indicatia politica si comisionul in loc de pret, utiliate si performantele echipamentului / armamentului / munitiei;” care firme sa fie alea? nu ne mai gandim?
        „In al doilea rand, sifonand banii armatei pe diverse contracte de prestari servicii, utile clientelei de partid dar nu si armatei;” ce prestari servicii, catering?

        • Am impartit capitolul achizitii in doua:
          -achizitii majore de armament / sisteme / tehnica de lupta / munitii (aici ar fi bine sa dezvolti pentru ca nu am inteles ce ai vrut sa spui).
          – achizitiile curente de bunuri si servicii (carburanti, piese de schimb pentru autovehicule, echipamente si consumabile de birou, catering, paza, constructii/reparatii cladiri you name it)
          Daca in primul caz se joaca in ligile mari iar generalii sunt doar o parte a mecanismului de decizie, la achizitiile marunte ei sunt dumnezei.

          • la primul capitol, zic exact ca matale, da’ nu stiu vreun contract in desfasurare sau de perspectiva pentru achizitii majore de armament, ce interventii pot face generalii. dupa cum vezi, f16 a fost hotarat in CSAT, mai demult, fara consultari, iar daca astea au fost, au fost tocmai cu astia.
            la al doilea, merg si ei pe SEAP, dar sunt deacord ca se poate ciupi copios. ideia este ca generalii basisti nu sunt indispensabili dar nici nu vor fi trecuti in rezerva maine.

            • Yeap, la achizitiile mari decide CSAT care e plin de ministri + presedinte politic, dar decizia se ia si in urma recomandarilor expertilor, generalii care va sa zica. Daca generalii stiu din ce directie bate vantul pot exprima o opinie „specializata” in directia dorita de politicieni (relatii politice + comisioane) si, astfel, sa-si asigure continuitatea carierei. Ca echipamentele sunt scumpe / proaste / inutile conteaza mai putin.
              In privinta achizitiilor mici, bagate pe SEAP, una din primele masuri luate de gurvern a fost sa ridice pragul minim de la care este obligatorie organizarea unei proceduri concurentiale.
              Tot ce-i sub 50.000 euro (cam asta cred ca-i suma) intra la incredintare directa. Suma nu este mare dar orice contract poate fi facut mai scurt, mai simplu, mai oricum e nevoie pentru a obtine mai multe contracte mici, pentru operare sub radar. Vorbim aici despre foarte, foarte multe contracte.

              • pai si eu ce zic? expertii sunt tocmai generalii pe care nu i-ar pensiona presu, nemanjiti politic. de bine ce au expertizat de cand este el sef CSAT, suntem unde suntem.
                vezi ca mai jos demonstrez ca TOTI generalii sunt propusi politic, de ministrii, fara exceptie. depinde de ce parte a politici sunt.
                (un banc: „care este diferenta dintre .ue si sex oral? depinde la ce capat al pooli se afla!”).

  3. de pe acum va spun ….nu mai visati la nimic cu clasa politica de kkt nu aveti nici o sansa lasati-o balta subscriu totla la ce a spus cristian in primul post o sa fim sclavi vanduti armata nu mai este decat pentru interesele astora de kkt din ue si sua nicidecum pt noi cetatenii de rand

  4. mult succes la actiunile pe care o sa le intreprindeti!! sincer imi doresc ca un general de salon sau un magar de prin guvern sa va auda si sa miste ceva dracului

  5. Legea e „smechera” in sensul cel mai politicianist sens si este o miscare absolut normala pentru clasa noastra politica mizerabila: vor sa-i aibe le mana pe generali. Sincer insa nu vad de ce; nici ofiterii activi, nici macar cei in rezerva sau retragere nu au iesit pe strada sa protesteze impotriva distrugerii cu metoda a capacitatii de aparare a tarii, sau ca sa nu vorbesc cu pacat, poate sunt generali activi care au protestat saracii, dar nu i-a bagat nimeni in seama. Ceilalti, rezervistii adica, au iesit in strada doar atunci cand s-au atins de banii lor, soarta armatei nemaifiind de interes pt domniile lor.
    Iar la +60 de ani macar unii dintre ei ar trebui sa lase locul unor oameni tineri, bineinteles de calitate.

  6. De acord cu George… Ma gandesc cum ar face fata unii generali la +60 de ani in cazul izbucnirii unui razboi: conditii dure, de front, stres maxim, somn pe apucate… Bineinteles, vor fi si exceptii.

    Zilele trecute am prins un fragment de documentar despre campaniile lui Napoleon Bonaparte si ce m-a frapat a fost tineretea comandantilor sai de armata, acompaniata de vigoarea, initiativa si coordonarea cu care au luptat in cele mai crancene batalii.

    Nu zic ca legea e buna pe ansamblu. Ar trebui amendata acolo unde poate da nastere la situatii care sa genereze coruptie politica a sistemului de aparare.

  7. Off topic: Bre George … schimba te rog modalitatea de afisare a mesajelor – gri pe negru? nu mai am 20 de ani!!!!!!!

    On topic: totul pleaca de la vointa clasei politice …. care la noi e sublima dar de doi lei! Si afirmatia mea este absolut pentru toate partidele, fara exceptie. Si unii, si altii au fost la guvernare si u au miscat un deget pentru aceasta tara … au miscat in schimb cate zece degete pentru buzunarele lor.

  8. @MariusZ

    Bre, ce va tot ofticati atat cu polacii astia.
    Polacii in sus, polacii in jos, polacii face, polacii drege, ati facut o obsesie cu astia…

    Si noi cheltuim pt dotare tot 33 de miliarde, e adevarat ca in 330 de ani, dar avantajul nostru e ca noi vom avea in dotare peste 250 de ani tehnica mai noua decat cumpara polacii acum, ca deh, le cumparam mai incolo 🙂

    Noi suntem mai cumpatati, nu spargem toti banii in zece ani ca boii aia!

    Oamenii nostri au inteles ca noua nu ne mai trebuie armata, industrie, agricultura si atunci de ce sa mai bage banii in prostii. Daca’s cheltuiti cu cap, de banii aia se pot face investitii, o firmulita, un cont offshore, o viluta, niste tablouase mititele date cu bidineaua acu fo 100 de ani de unu’ Griguta (sau Grigorescu, ca nu mai stie ei minte ce a invatat la scoala).

    @cristian

    Asta-i din ciclul „El, Programul, uite-l n(m)ooie”

    Eu am o teorie de pe vremea cand imi editam paragrafele luate din browser pt lucrarea mea de doctorat cu tema „Practicarea jainismului la mahomedanii iudaisti de rit scientologic vechi”:

    „Axioma rahatului” are la baza observatia comportamentului ciclic al boimii in relatia ei cu rahatul.

    Ce enunta ea, si anume pa’shcurt:

    Singurul program pe care il are ele gastile de indivizi pusi pe capatuiala, AKA politicienii, este sa prosteasca boimea inainte de alegeri aruncand cu rahat in partea adversa si cu promisiuni in toate partile; boimea voteaza pe aia mai ‘bunii’ din ce are la dispozitie, pe aia care arunca mai mult rahat si care promit mai multe; dupa aia gastile ura si la gara, liber la furat. Dupa alegeri boimea consuma frustrata rahatul, ca numai asta i-a mai ramas concret, il molfaie plimbandu-l tacticos printre cioturile de dinti cariati si il inghite cam cu grimase si comentand dezamagita pe bloguri. Si asteapta frustrata promisiunile de la alegerile aviatoare, cand gasca aflata vremelnic la putere isi va primi binemeritata portie de rahat drept in imagine si ignorarea la urne din partea boimii. Iar boimea va alege plina de sperante noua gasca castigatoare a urmatoarei faze a razboiul rahatului in imagine, urmand ca dupa alegeri sa consume pe urmatorii 4 ani…rahatul. Iarasi grimase, iarasi frustrari. Si ciclul se repeta la Single.PositiveInfinity.

    Axioma asta nu se poate demonstra dar functioneaza perfect in hyperspatiul multidimensional mioritic, se vede asta cu ochiu liber(ochiu ala care bate inspre inainte) si e adevarata ca si dreptele alea paralele.

    Singura observatie pertinenta ar fi ca de fapt boimii ai place rahatul, boimea este atrasa, fascinata si isi doreste rahatul, respira rahat si traieste in rahat si pt rahat, altfel nu se explica ciclicitatea situatiei si imposibilitatea ruperii pisicii.

    End of axiom, AKA aicisha se termina mancatzash 🙂
    ###########################################################################
    ##########################################################################

    Asa ca puteti asteapta linistiti programele usele/pedele/pepededekktpansat/noualabadreapta de cercetare aerospatiala si colonizare a planetei Marte.

    Si eram atat de fraieri ca acu 20 si ceva de ani radeam de taranca aia academiciana, doctorita in chemie, savanta de renume mondialeeee 🙂

    Tot savantii cu doctorate ‘ne conduce’ si acum bre, popor eminamente ‘telectual, ma-ntelegi!

    Idioti da’ cu fascinatie pt diplome!

    Si cam nervosi si cacam crispati de la grimasele alea 🙂 🙂 🙂

  9. Lege cadrelor militare mi se pare buna,Basescu a facut spume ca nu mai poate el controla pensionarea sau mentinerea generalilor care la vartsa de 55 de ani si 6 luni intra in perioada de pensionare,asadar Bahina Voda a facut spume ca de ce sa ii ia lui puterea sa isi tina generali slugoi cu urletele sale obisnuite,statul de drept,ue,democracy si alte baliverne marinaresti.In lege se spune clar ca generalii care ajung la vasta de pensie de 55 de ani ca sa poata continua activitatea trebuie sa aiba avizul sefului institutiei recte Ministrul Apararii

    • Normal ca ti se pare buna, cu alte cuvinte, „ai nostri sunt acu’ la putere si numesc generalii, ciocu’ mic!” 🙂 Stai, nu era patentata expresia asta de o PDL-ista? Si eu care credeam ca cineva de la USL a zis-o recent! Ce chestie dom’ne, ce chestie…cateodata sunt confuz… 🙂

      • Presedintele sta 5 ani un Ministru se poate schimba de mai multe ori in acest timp,cat despre usl ca ar vrea generali pentru ea nu are nevoie pentru ca nu are parghiile sa puna in valoare acesti generali,sefii institutilor importante a sri,sie,sts,spp sunt tot ai lui Bashina

        • Vrajeli. Ceea ce spui este nimic altceva decat sa-mi insulti inteligenta. Nu exista nici un motiv „practic/reformator/democratic” in aceasta lege. Pur si simplu se doreste decapitarea intregului corp principal al generalilor Armatei Romane „apartinand lui Basescu”. Pe scurt, e o forma de lovitura de stat, disimulata printr-o „legalitate”. Cam asa s-a intamplat si anul trecut cand s-a modificat Legea Referendumului 3/2000 de 3 ori (o data de PDL care dorea revenirea la cele 3 principii de validare din legea originala si de 2 ori de USL care a eliminat 2 din cele 3 principii, insa unul a fost repus de catre CCR).

          Bineinteles s-a modificat si in 2003 (referendumul constitutional…mai tineti minte, s-a votat si sambata si duminica), in 2005, in 2007(referendum pentru suspendare), in 2009 (unicameral si 300 parlamentari)…deci atat puterea cat si opozitia au folosit aceasta tactica, de a da legi (in cazul de fata, privind referendumul) in functie de interese/sondaje…

          Si surpriza…toate incercarile astea s-au lovit de caracteristica principala normala a democratiei: alternanta la putere. Nu se potriveste pentru cine doreste , ci pentru cine se nimereste. Iar asta spune multe despre maturitatea (lipsa ei) clasei politice si bineinteles a alegatorilor. In fond, Constitutia actuala este PSD-ista, in care s-a pus mandatul pe 5 ani si posibilitatea desemnarii candidatului pt. fct. de premier de catre Presedinte, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare. O Constitutie facuta pentru A.Nastase..si a iesit marinarul.

          Poti sa vii si sa debitezi vrajeli despre legea asta cu generalii unui gagiu caruia ii dai 50/100 lei la vot si-l bagi in autobuz, trambalandu-l din sectie de votare in sectie de votare, dar nu-mi insulta inteligenta.

          Cu asta ne ocupam noi acum, cum sa ne ghilotinam generalii „rai” si sa punem generali „buni”…in timp ce Polonia…

          Clar, nu?

          …Stanisoara, Oprea, Mos Teaca, Dusa…unu’ si unu’, ce mai! Ce…”performeri”…

          • 🙂
            Am o idee geniala cum sa le taiem avantul coloneilor care vor sa se impopotoneze cu o stea de general.

            Ce ar fi daca am schimba toate insemnele gradelor de pe umeri ale Armatei si Politiei cu…numerale romane si sa uniformizam denumirile gradelor?

            epolet gol – (jandarm)soldat;
            I – fruntas;
            II – caporal;

            III – (maistru/agent) sergent;
            IV – (maistru/agent) sergent-major;
            V – (maistru/agent) plutonier;
            VI – (maistru/agent) plutonier-major;
            VII – (maistru/agent) plutonier adjutant;
            VIII – (maistru/agent) plutonier adjutant principal;

            IX – (aspirant/”ensign”/subsinpector) sublocotenent;
            X – (inspector) locotenent;
            XI – (inspector principal) capitan;
            XII – (subcomisar) maior;
            XIII – (comandor/comisar) locotenent-colonel;
            XIV – (capitan de grup/comisar sef) colonel;

            XV – (general/contraamiral de flotila…aeriana/chestor) general de brigada;
            XVI – (contraamiral/chestor principal) general maior;
            XVII – (viceamiral/chestor sef) general-locotenent;
            XVIII – (amiral/chestor general) general.

            Bineinteles ca e o utopie, nici dracu’ nu renunta insemnele „traditionale”..asa cum nici coloneii nu vor inceta vreodata sa spere la o steluta, fie ea cat de mica…

          • Tataita matale nu intelegi ce scriu eu,ce legatura au generalii lui Basescu cu legea,nu intelegi ca sefii servicilor secrete nu sunt afectati de aceasta lege,Base se oftica ca nu mai e el vioara intai in prelungirea generalilor pe functii adica ei au nevoie de acordul sefului institutiei,nu intelegi ca sefii SRI,SIE,SPP,STS sunt pusi de bashina si controlati de el,doar la Mapn nu controleaza seful institutie recte Ministrul Apararii,oftica lui bashina e ca ii ia lui o prerogativa si cum el este marele dictachiore nu i-a pichat bine.Cat despre caracterul reformator este si o sa iti explice tetea acuma,matale stiai ca armata are 1 general la 100 de oameni,trebuie mai pensionati din ei asta e caracterul reformator,sa se ridice oameni mai tineri mai competenti cu stagii facute in strainatate asta e caracterul reformator.

            • „…sa se ridice oameni mai tineri”…iar vrajeli…

              Mai tineri pe Zisu? Pretin bun cu Oprea (si cu restu’, indiferent de „ideologie”), pus de Ponta anul trecut la Rezerve (a nu se intelege trecut in rezerva) si „eliberat” anul asta, acu’ 3 saptamani (probabil s-o fi sucarit Becali, se au astia doi precum caienle si pisica), ridicat la 2 si 3 stele chiar de Basescu.
              Facut general pe timpul lui Iliescu, la 36 ani. Parca prin Rep. Moldova mai e unu’ de la Anticoruptie facut pe la aceeasi varsta, dar ei „saracii” n-au decat vreo 60. Noi acum avem vreo 90 activi (numar pe care 2005 Basescu il anunta ca fiind suficient…cu precizarea ca atunci aveam 125-126 generali activi) insa suntem ca populatie de vreo 5 si 1/2 ori mai multi fata de Rep.Moldova(aviz matematicienilor). 90 genrali, adica aproximativ putin sub media NATO de 1 general la 1000 MApN-isti/angajati.

              Prin comparatie, cel mai tanar general al Armatei Chineze (prin 2010) a primit steaua la 40 ani, e nepotul lui Mao Zedong (si se intelege pe ce criterii a primit-o).

              Gandeste-te putin, 55 ani si 6 luni (a dracu’ precizie, la socialisti mereu da cu virgula) e varsta cam cu 5-6-7 ani mai mica decat varstele similare din tarile NATO.
              Pot sa-l iau ca reper pe securistul Lucian Pahontu, 1 stea la 39 ani si 4 stele la 47 ani. Pana pe la 55 si 6 luni sunt vreo „7-8 ani de acasa”. Cu alte cuvinte, generalii astia activi de-i avem acum sunt indiscutabil din „generatia NATO-Irak-Afganistan-Bosnia”, nicidecum din anii ’90!

              Daca se aplica chestia asta cu 55 si 6 luni, pana la sfarsitul anului dispar (le prelungeste o laie carierele active Ponta…ca doar nu un -cum ziceai?- „Ministru se poate schimba de mai multe ori in acest timp”) vreo 40-41 generali. Aproape jumatate din cei activi, ramanand SMG-urile doar cu 1-2 generali si nici atat! De unde dracu’ in cateva luni scot astia de la putere (USL si intre noi fie vorba…de fapt UNPR) vreo 3 duzini isi jumatate de noi generali ca sa umple posturile? Stii tu, de aia, ai tai, „oameni mai tineri mai competenti cu stagii facute in strainatate „. 🙂

              Cat de fragezi ii vrei, bre? Unde naiba gasesti „mai tineri” decat astia care deja sunt? Dupa ce ca Iliescu in ultimul mandat si Basescu au dat totul la „tinerei” acum ne procopsim si cu vreo 40 ai lui Ponta si Oprea („Die Hard”-reloaded si re-reloaded) in nici macar 9 luni?

              Ironia ironiilor…am ajuns in situatia ca acum sa ne dorim generali „mai batrani”, nicidecum „tineri”! Si tu o dai inainte cu „legea cadrelor militare mi se pare buna”…doar pentru simplul fapt ca e „Satana” Presedinte 🙂 Scuteste-ma de „moralitatea” ta, „mosule”…e curata ca vacsu’ bocancilor! Legea asta e o prostie care duce politizare la absurd, iar beligerantii de ambele baricade sunt orice, numai morali nu. Te gasisi tu unde sa dai lectii…

              • O precizare:
                „90 generali, adica aproximativ putin sub media NATO de 1 general la 1000 MApN-isti/angajati”…

                …referire la faptul ca suntem undeva la 1 general la putin sub 1000 angajati, nu ca am avea generali mai putini decat media NATO…si in nic un caz 1 general la 100 (cum pompos zice Ballistic mai sus, preluand vechi stereotipuri)

                PS-cred ca la noapte o sa visez ‘jdemii de generali mai ceva ca iepurii din cosmarul lui Elmer Fudd.

              • Sa ne gandim putin.

                Media NATO e considerata 1/1000.

                USA are 900 (plus 1-2-3) generali activi „la vedere” (na-m pus pe cei din contrainformatii sau CIA/etc, ca oricum nu le stie nimeni numarul) la 1,4 milioane effective (n-am pus rezervele de 1 million), deci simplist cam 1/1550-1500, raportul real intre generali si forte combatante fiind de fapt..1/400-450

                Cu cat o tara NATO are efective militare mai mari (unde USA este la cucurigu), cu atat are un raport mai eficient dintre generali si efective.

                Romania are 90 „la vedere” pentru vreo 80 000, deci raport simplist de 1/890. (nu stiu care e raportul dintre 1 general si trupe combatante, chiar ne-ar prinde bine informatia asta)

                Luand ca „regula” NATO acel 1/1000, ar trebui sa le reducem numarul generalilor nostri cu vreo…5
                …10 daca suntem obsedati de matematica simplista si nu tinem cont de indatoriri/functii specifice.

                Dar in niciun caz cu vreo 40-41 ca „s-a schimbat puterea, hai sa-i fortam mana lui Basescu”.

                Mai mult, generalii americani de 4 stele ies pe la 38-40 ani activitate, cei cu 3 stele pe la 35-37 ani activitate. Daca ii comparam cu ai nostri, observam doua probleme care adancesc si mai mult „Catch 22”:

                -ai nostri ies mai devreme cu vreo 5 ani;
                -ai nostri devin generali mai devreme cu vreo 5 ani.

                Oricum ai lua-o, mai adaugati si varsta de pensionare vehiculata la 55 ani si 6 luni! 🙂 E mai mult decat evident ca daca vrem o „normalizare”, varsta trebuie sa fie undeva pe la 60. Pana acum cativa ani ne plangeam ca-s prea batrani, acum cand ii avem „tineri”, ne plangem ca nu-i schimbam prea repede

                De aceea legea in discutie e stupida, „cu dedicatie”, o „perversa pe termen lung” cum zice mai sus EroulBula. Toata sarada asta imi aduce aminte si de cei care doresc in Constitutie limitarea mandatelor parlamentarilor la doar 2-3. 🙂 Idealisti (a se citi „necopti”) fara dram de minte…

                • Ca sa termin subiectul…a trecut de mult perioada de dinainte de intrarea in NATO si trecerea la armata profesionista cand ne plangeam de numarul mare de generali activi (mai degraba de colonei activi si/sau pensionari la 45-50 ani 🙂 ) si doream „sa ne reformam Armata”.

                  Ei bine, avem azi un numar aproximativ normal de generali activi. Problema e in alta parte: felul cum au devenit generali prea devreme si cum au inaintat in grad acestia, ajutati nu de competente militare ci de relatii politice. Si colac penste pupaza, acum incepem sa ne afundam si mai mult? Sa fim seriosi, se oftica unii ca totul se intampla pe timpul lui Basescu? Ok, daca era cvorum asta-vara, probabil acum aveam Presedinte pe Antonescu, cu 9-10 luni la activ. Mai incerca USL-ul sa faca magaria asta? 🙂 Mai stii, poate o faceau (PSD adica), in fond, uitati-va la felul cum au fost „duplicate” unele ministere importante date liberalilor din care au fost scoase agentii si companii de stat-cheie si date unor PSD-isti de catre Ponta. Era mai greu, pentru ca acum e vorba de Parlament si nu de Guvern, dar cred ca incepea Antonescu sa-si dea seama ca ramane fara unele „jucarii”…

                  Asa ca lasati-o balta. Zgomot pentru nimic.

                  • Nene inteleg ca esti basist sau de dreapta mare antisocialist dar de unde tragi matale concluzia ca eu as fi socialist eu nu simpatizez cu USL ca imi plac mie aia ci din simplul motiv ca vreau sa il vad pe chior cu vata in nas si voi vota cu oricine e impotriva lui si cu Stalin,dar nu cumva legea aia cu pensionarea la 55 de ani si 6 luni a fost facuta de dragii tai basisti,ia uita-te mataluta in spate si vezi de cate ori a fost modificata legea cadrelor militare,daca ar fi sa gandim toti ca tine nu ar mai trebuii schimbata nicio lege ca cica e politic,totul e politizat tataita in democratie nu intelegi,cel putin in democratia asta balcanica a noastra,cat despre socialist confuzi termeni,vroiai sa zici comunist poate,socialist si liberal ce termeni frumosi fara nicio acoperire in realitate,matale daca te dai atata de dreapta ar trebuii sa stii ca generalii de care tot balmajest alde Burian,Coldea,Pahontu a fost crescuti cu aceleasi mentalitati comunistoide ei sunt niste racani cu stele,niste slugi,servitori acum care este problema ca omul sa fie penionat si cu acordul sefului institutiei,matale zici ca e politic,zimi o lege nepolitica in tara asta,blocaj cumva,daca ai idealuri marete ca baietasii de la partide o sa respecte criterii de profesionalism si stiinta militara in alegerea generalilor dami voie sa iti zic ca traiesti in alta dimensiune,de acum incolo 100 de ani nu se va schimba nimic,tot generali slugoi si nepregatiti vom avea,tot legi facute politic,tot batalia stanga dreapta,care de fapt e o vrajeala,singura politica a astora e politica banului si a intereselor.

  10. tov. presedinte are nevoie de „oamenii mariei sale”, vorba lui sadoveanu, aici si acum. accederea la gradul de general, sau avansarea este tot la pixul ministrului pus politic, in nici un caz la al lui, asta pentru ca nu am prea auzit de decrete de avansare ale generalilor respinse de presedinte, decat pe vremea lui ceasca. ori ce ar incerca sa ne prostasca pe niste destepti ca noi, propunerile vin de la dusa si stroe, si daca astia nu le fac…. dar se pare ca nu astea doua structuri il intereseaza. vrea sa-i mai tina pe cei pusi de el, pentru ca la urmatorii nu prea mai are ce spune, decar sa semneze, pentru ca altfel isi pune in cap toti nepromovatii
    ia uite cum il completeaza art.58 din Statutul cadrelor militare, legea nr. 80/1995, adica tocmai aia in discutie:
    „Candidatii la examenul pentru acordarea gradului de general, precum si generalii care se propun pentru inaintarea in gradul urmator se supun aprobarii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de catre ministrul apararii nationale, cu consultarea prealabila a colegiului ministerului.” presul semneaza decretul.
    practic, la mana lui au ramas doar cei ce ar urma sa fie pensionati, nu promovati.

  11. O sa va cer scuze de acum pt. limbaj dar sunt cu nervii in batista cand vine vorba de armata romana.Ma doare fix in pix de generali,ce au facut pt. armata ??Daca esti un ditamai generalul patriot interesat de soarta tarii tale si de armata care ar trebui sa o protejeze faceai presiuni pt. fonduri iar daca nu te ascultau ieseai si faceai taraboi,ii demascai pe toti tradatorii astia cu limbaj de lemn ce se plimba pe la putere,urlai,te dadeai cu f&ndul de pamant sa te auda lumea ,strigai in gura mare ca institutia armatei e in moarte cronica dar au tacut toti malc sa-si protejeze posturile si beneficiile in timp ce soldatii mureau prin Irak si Afghanistan de multe ori din cauza dotarii penibile.Astia sunt generali? Astia ar avea curajul sa conduca o armata pe front?Niste papitoi!! Gabi Oprea are 4 stele!!! Nu stiu ce papitoi de la STS are tot 4 stele pt ca asculta telefoanele opozantilor lui Basila ,iar masaverde ne vorbea aseara de tradare,zau bai nesimtitule?? Voi,clasa politica,guvernatorul base,plagiatorul ponta si toata shleahta politica de dupa 90′ ne-ati tradat,ati ingropat tara,armata,poporul!Auzi la el „e decapitata armata romana”,ce armata?? Asta e armata?Doar oamenii ce sunt profesionisti restul e praf si pulbere,pune ba mana si struneste-i p’astia de la guvernare sa faca achizitii,sa investeasca in industria militara daca nu vrei o armata decapitata nu iesi si faci ca toti dracii ca vor sa-ti inlature marionetele ca sa puna in loc marionetele lor.

  12. Ce pana mea au facut astia sa fie generali? Ca razboi nu a fost. Dupa mine as limita pe timp de pace gradele la lent col si doar in razboi mai mare.
    Si as pune coeficient echivalent la trupa / general si atunci. Ai 14 soldati si 1m2 generali ./……de ras si plans.
    in caz de bubuiala astia nici nu mai stiu cum ii cheama. oare mai dau probe fizice ofit superiori?

  13. GSG9, ma interpelasi?

    Ma, IO, cu oricat rahat ar da astia dupa mine, ma, IO NU MA LAS!

    Daca mai imi intra printre dinti materie din aia de-o pomenesti, o scuip cum scuipa Margelatu cojile de seminte!

    Pana nu-i ajungem din urma pe polonezi, chiar de voi incarunti, ma IO NU MA LAS 🙂

    Si dup-aia, cum zicea Divertis, dupa aia intervine spiritul de competitie si ii si depasim 🙂 Ce zici de asta ?

    Acesta nu este postul Radio Ierevan !

  14. polonezii sunt la ani lumina de noi – datorita lor in primul rand cat si a ajutorului primit de care au profitat din plin – in 1997 – SUA + alde altii le-au taiat 19 miliarde de dolari din datoria externa – asa ca….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *