Romania Military

Polonia vrea sa achizitioneze sisteme AA cu raza scurta POPRAD

Polonezii au selectat oferta sistemului antiaerian cu raza foarte scurta Poprad, iar daca toate partile implicate sunt multumite, o prima comanda de 77 de sisteme va pleca catre producator. Bineinteles va exista in preambul un lot de test de 2 astfel de sisteme.

 Poprad instalat pe un 4×4 Żubr-P

Inspectoratul de armament al ministerului polonez al apararii i-au invitat pe cei de la PIT-RADWAR pentru negocieri aprofundate cu privire la sistemul VSHORAD AA Poprad.

Sistemul Poprad include in configuratia actuala un pachet de 4 lansatoare de rachete sol-aer cu raza scurta GROM (ulterior Piorun) si sistemul electrooptic de detectie si urmarire aferent incluzand IFF, instalate pe un vehicul 4×4 Żubr-P fabricat de compania AMZ Kutno. Vehiculul adaposteste si o rezerva de 4 rachete GROM, in afar de cele de pe lansator. Protectia platformei 4×4 este asigurata contra 8kg exploziv (nivel 3a/3b antimina) si gloante cal. 7,62mm perforante (nivel 4 balistic STANAG 4569).

Sistemul complet AA VSHORAD polonez

Poprad poate angaja tinte aeriene pe orice vreme, zi sau noapte, la distante de pana la 5,5km si altitudini de pana la 3,5-4km. Poprad este doar o componenta a viitorului sistem polonez de aparare antiaeriana integrat. La acesta se adauga radar cu raza scurta de descoperire si urmarire a tintelor, radar amplasabil tot pe vehicule 4×4 sau camioane, un post de comanda mobil, precum si guri de foc cal. 23-35mm care sa asigure un complement de aparare antiaeriana pentru distante de pana la 1,5-2km si in « fereastra moarta » a sistemului de rachete, de pana la 400m. Intregul ansamblu poate fi suplimentat cu lansatoare portabile de rachete GROM.

KOBRA: propunerea Bumar din 2010

Conceptul sistemul AA VSHORAD polonez a fost prezentat de Bumar in 2010 sub denumirea de Kobra, fiind compus din: radar 3D de cautare multifascicul (MMSR), punct de comanda (BCV), pana la 6 vehicule cu lansatoare Poprad, pana la 6 sisteme cu guri de foc cal. 23mm (ex. ZUR 23-2 KG). Datele sunt centralizate si actualizate in timp real, cu harta electronica a situatiei tactice, coordonatele componentelor bateriei furnizate de GPS si capacitatea de dirijare distanta, selectiva, a sistemelor AA cu guri de foc. Sistemul este conceput in principal pentru apararea unor perimetre: aeroporturi, baze, zona de coasta.

 

Modernizarea sistemului de tunuri ZUR 23-2 KG arata o cale simpla de reutilizare a sistemelor AA de calibru mic, prin adaugarea capacitatii de a lansa rachete sol-aer cu raza foarte scurta, senzor electro-optic modern, automatizarea incarcarii cu munitie, teleoperarea incadrarii tintei si interconectarea in retea cu radar 3D si cu alte sisteme.

Sistem AA VSHORAD ZUR 23-2 KG, cu rachete GROM integrate

Desi in ultimul timp competitia de sisteme AA cu raza scurta pare sa adreseze in principal sisteme mai grele, cu raza de actiune de peste 10km, pentru a face fata noilor amenintari, ramane necesar si un sistem antiaerian cu raza foarte scurta, mai nou orientat catre capacitati C-RAM si  anti-UAV. De asemenea, existenta unui sistem antiaerian portabil (GROM, FIM-92 Stinger, Verba), poate fi utila, mai ales in razboaie de tip hibrid, dominate in principal de infanterie bine echipata, sprijinita de artilerie inteligenta.

Tunurile AA de calibru mic (30mm, 35mm si chiar 57mm) existente si in dotarea Romaniei ar putea fi in anumite cazuri modernizate cu sisteme radar si electro-optice de ultima generatie, care sa le aduca un plus de acuratete in tragere. Incarcarea acestor sisteme cu munitie poate fi automatizabila, ele putand primi si munitie de ultima generatie cu explozie programabila sau chiar ghidaj, iar problema mobilitatii poate fi rezolvata si prin integrarea pe o platforma auto, 4×4 sau 6×6, mai mult sau mai putin blindata. In plus, platforma poate integra si rachete cu raza scurta, similar cu integrarea pe sistemul Ghepard-R a rachetelor A-94M sau FIM-92 Stinger, ceea ce completeaza capacitatea de lupta a sistemului.

 Oerlikon Skyguard

Acesta poate fi considerat un nivel minim de refacere a capacitatilor antiaeriene romanesti, fara sa coste luna de pe cer.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.defence24.pl/analiza_zestaw-przeciwlotniczy-poprad-i-jego-miejsce-w-tarczy-polski#

http://www.armyrecognition.com/polish_missile_vehicles_systems_weapons_poland_uk/poprad_zubr_p_anti-aircraft_mobile_missile_launcher_technical_data_sheet_specifications_pictures.html

http://www.armyrecognition.com/indo_defence_2010_news_pictures_video_actualites/bumar_at_indodefence_2010_with_kobra_short-range_modular_air_defence_system_820.51_kb_polish_poland.html

 

Citeste si :

http://www.rumaniamilitary.ro/solutii-autopropulsate-pentru-sistemele-aa-viforul

http://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard

http://www.rumaniamilitary.ro/noua-ce-ne-lipseste

http://www.rumaniamilitary.ro/integrarea-rachetelor-sol-aer-cu-bataie-apropiata-cu-tunurile-antiaeriene-de-calibru-mic-o-cale-de-crestere-a-eficacitatii

Exit mobile version