Medium Multi-Role Combat Aircraft (MMRCA)
Sau cum am putea spune, MMRCA cum am stabilit. Indienii au lansat programul MMRCA, care viza achiziția a 126 de aparate multirol moderne, încă de la începutul aniilor 2000 și după foarte multă vreme francezii au fost declarați câștigători în 2012.
În 2015, după negocieri lungi, guvernul indian a renunțat la semnarea unui contract și a cumpărat prin negociere directă G2G 36 de avioane Rafale, doar că 36 de bucăți nu le ajungeau indienilor nici pe-o măsea, astfel încât, hindușii revin și în 2018 lansează un pui de MMRCA, intitulat „Mulți Role Fighter Aircraft” (MRFA) pentru 114 avioane.
Și de atunci și până acum nu s-a întâmplat practic nimic, doar la începutul lunii aprilie, presa indiană a scris că forțele aeriene locale s-au săturat de așteptare și de scăderea treptată a numărului de avioane de lupta disponibile și că s-ar discuta la cel mai înalt nivel încă o comandă G2G către Franța pentru toate cele 114 avioane dorite.
Pe 16 aprilie însă, siteul Indian “Bharat Shakti” specializat pe apărare, scrie că conform surselor sale, afacerea ar implica doar achiziția a 40 de Rafale. Dacă afacerea s-ar semna, IAF ar deține 76 de avioane Rafale, aproximativ 4 escadrile, ceea ce, conform sursei indiene:”would not only partially fill the squadron deficit, but also serve aș a strategic counterweight to intensifying regional military developments, including the rapid modernization of the Chinese air force and Pakistan’s acquisition of J-10C fighters.”
Deocamdată suntem în ceață, dar este posibil că indienii, după ce au tot lălăit-o din 2012 (când Dassault a câștigat) până în 2025, să ajungă fix la aceeași concluzie. Au pierdut 13 ani și s-au ales cu doar 36 de Rafale, când dacă lucrurile ar fi mers cum trebuie astăzi ar fi avut probabil peste 100 de Rafale gata de luptă.
Doar că între timp lucrurile s-ar putea să se fi schimbat…
Primul Rafale doborât?
Pe 7 mai forțele aeriene indiene au lansat un atac major asupra mai multor locații din Pakistan. Pakistanul, într-un fel sau altul, a fost avertizat de atacul avioanelor indiene și la rândul sau și-a ridicat aviația de luptă.
Conform unor surse pakistaneze ale CNN, cele două țări au avut în aer, împreună, în jur de 125 de avioane de lupta. Ambele părți au lansat rachete aer-aer, bătălia aeriană derulându-se pe parcursul unei întregi ore.
Se pare că au fost lansate rachete aer-aer care și-au și atins ținta la o distanță de 160km. Autoritățile pakistaneze au descris lupta că fiind cea mai mare și mai lungă din istoria modernă a forțelor aeriene și susțin că au doborât cinci avioane indiene: 3xRafale, 1xSu 30MKI și un MiG 29.
Deși se cunosc foarte puține lucruri reale, cam toate sursele sunt de acord că India a pierdut cel puțin un Rafale și posibil un Mirage 2000D, imagini care arată deriva unui Rafale (cu numărul de înmatriculare BS-001) sunt publice, de asemenea resturi de avion cu o rachetă MICA încă pe sine sunt disponibile.
Pakistanezii susțin că au folosit avioane chinezești J-10CE dotate cu rachete aer-aer cu rază lungă PL-15E, varianta de export a PL-15.
Doar că imaginile și pozele care circulă pe internet nu sunt oficiale și nu pot fi verificate, unele s-au dovedit deja că nu au legătură cu lupta aeriană din 7 mai, iar Pakistanul deși susține că a doborât cinci avioane indiene nu a furnizat până acum absolut nicio dovadă.
CNNul, citând surse din serviciile de informații franceze, spune că cel puțin un Rafale ar fi fost doborât în lupta aer-aer de către avioanele pakistaneze.
India, pe de altă parte, susține că niciun avion nu a fost pierdut, așa că deocamdată rămânem să așteptăm noi informații.
Dacă lucrurile se dovedesc a fi măcar parțial adevărate, conform pretențiilor pakistaneze, atunci lucrurile pot lua o turnură nu foarte plăcută pentru indieni, pentru că ar arată vulnerabilitatea Rafale în față radarelor și rachetelor cu rază lungă chinezești, un lucru la care nu ne-am fi așteptat.
Strict pe partea tehnică, pakistanzii susțin că avioanele indiene doborâte ar fi victimele aparatelor J-10CE chimezesti. J-10C este probabil cel mai serios avion fabricat în China de astăzi, iar varianta achiziționată de Pakistan dispune de radar AESA și are integrată rachetă PL-15(E), ea însăși având un radar AESA la bord.
Nu știm dacă avioanele Rafale indiene au plecat la lupta doar cu MICA sau aveau și Meteor, cert este că lupta – dacă s-a dus întradevar – a fost purtată de la mare distanță, acolo unde MICA n-avea nici o șansă, dar PL-15E era în anvelopa sa de zbor.
Nu știm de fapt mare lucru, nu cunoaștem care a fost tactica folosită, dacă avioanele indiene au folosit bombe cu planare franțuzești din clasa HAMMER (ceea ce ar putea indica că avioanele au zburat la mare înălțime fiind clar vizibile pe radarele pakistaneze), rachete de croazieră SCALP, nu știm dacă indienii aveau avioane AWACS (ERJ-145 sau A-50E) în aer, dacă pakistanezii aveau AWACSuri în aer, practic nu știm mare lucru.
Tot pe surse, de acesta dată indiene, un avion indian s-ar fi prăbușit în zona Casmirului contrloat de New Delhi, pilotul fiind spitalizat.
Faptul că aviația pakistaneză a lansat rachete PL-15E pare să fie confirmată și de găsirea unor resturi ce par să aparțină unei astfel de rachete în Hoshiarpur, Punjab. Alte surse oferă imagini cu o PL-15 neexplodată, prăbușită la sol, surprinzător de întreagă.
Se pare că totuși niciun avion nu a trecut granița în teritoriul inamic, fiecare luptând din spațiul aerian propriu, indienii lansând arme ghidate – SCALP (posibil), HAMMER, poate Brahmos de pe Su 30MKI, iar pakistanezii ripostand cu rachete aer-aer cu rază lungă.
De partea lor, indienii susțin că ar fi doborât patru avioane pakistaneze: 1x F 16, 2x JF 17 și un AWACS Saab 2000 Erieye AEW&C, evident, fără nicio pierdere de partea indiana.
Însă istoria ne învață că piloții pakistanezi sunt foarte bine pregătiți și antrenați, cei indieni nu știm exact.
GeorgeGMT