Romania Military

Problemele industriei germane de aparare

Ei bine, aceste probleme deja cunoscute de mult timp nu par a fi deloc usor de remediat.

Am mai discutat problema tancurilor germane, larg raspandite in Europa, care nu pot fi tinute in stare operationala datorita lipsei acute a pieselor de schimb si a incapacitatii industriei germane de a creste livrarile pe masura cererii, desi razboiul din Ucraina a intrat deja in cel de-al treilea an.

Si nu discutam aici despre intretinerea unei flote de o mie de tancuri sau macar 2-300 de unitati ci doar de putin peste 100. Astfel, in Ucraina televiziunea germana NTV a aflat ca in luna ianuarie 2024, dintr-un pluton de tancuri Leopard 2A6, o singura masina era capabila de lupta si asta doar din cauza lipsei de piese de schimb.

Nu discutam aici despre lipsa fondurilor necesare cumpararii de piese si subansamble ci despre incapacitatea industriei germane de a le produce, desi ele sunt deja comandate. In aceste conditii, ucrainenii au ajuns sa canibalizeze tancurile Leopard 2 avariate pentru a putea sa le sustina pe celelalte.

Dupa experianta cu Leopardul german, Kievul a gasit de cuvinta ca tot tancurile de sorginte sovietica sunt mai potrivite, acestea – desi inferioare tehnic – sunt mult mai usor de intretinut, exista piese de schimb, iar atelierele din Ucraina, Cehia si Polonia reusesc sa faca o treaba foarte buna, sustinand flotele de tancuri sovietice in functiune, pentru ca stim deja luptele tanc vs tanc in Ucraina sunt extrem de rare si aici tancul face in principal sustinerea infanteriei sau are rol de sistem de artilerie mobil.

Cu toate acestea nu poti sa nu te intrebi daca Leopard 2 nu este de fapt aceeasi Marie dar cu alta palarie cu Tiger 1 si mai apoi Tiger 2, tancuri exceptionale pe hartie, fabuloase cand functionau, dar extrem de scumpe si greu de fabricat, cu mari probleme de fiabilitate. In cazul Leopardului din zilele noastre, nu stim daca fiabilitatea reprezinta o problema, dar vedem deja ca logistica acestor tancuri este foarte greu de sustinut de propria lor industrie.

La ce bun sa ai un tanc fantastic daca nu-l poti folosi din motive care tin de lantul logistic?!

Spania a anuntat ca este gata sa livreze 19 tancuri Leopard 2 A4 pentru a acoperi pierderile in tancuri ale ucrainenilor, doar ca tancurile respective sunt scoase din rezerva si au nevoie de o revitalizare generala, de inlocuirea unor piese etc si aici spaniolii s-au impotmolit, desi Spania are o pozitie privilegiata printre alti posesori de Leopard 2.

Spaniolii au trimis deja zece tancuri Leopard 2A4 la Santa Bárbara Sistemas din Alcalá de Guadaíra si conform programului asumat, cele zece blindate ar fi gata in luna iunie, in timp ce restul de noua in septembrie.

Insa asa cum spuneam spaniolii au o pozitie privilegiata printre celelalte tari posesoare de tancuri Leopard pentru ca atunci cand au cumparat tancurile si-au creat si o industrie proprie care poate sustine productia si intretinerea tancurilor. Astfel, Leopard 2E (varianta spaniola a 2A6) este produs intr-un procent de 60% in Spania, cu contributia companiilor locale, astfel ca si refacerea tancurilor Leopard 2A4 destinate Ucrainei merge suficient de bine.

Insa in alte parti s-a ajuns la “performanta” ca din 14 tancuri Leopard trimise la reparatii, doar doua sa fie gata de front dupa noua luni.

Si ministrul apararii german a sesizat situatia dar deocamdata prea multe lucruri nu se pot face si intrebarea pe care am pus-o cu ceva timp in urma ramane valabila: cum vor merge europenii la razboi (+2000 de Leopard 2) cu flotele lor de Leoparzi, daca germanilor le ia noua luni sa repare doua tancuri?!

Si fix din aceasta perspectiva mai este viabila o achizitie de tancuri Leopard 2?!

Si nu numai Leopard 2 are probleme ci si PzH 2000, care este probabil cel mai bun si performant obuzier din lume, dar are o intretinere prea laborioasa pentru linia frontului si atunci cand are nevoie de piese de schimb le asteapta cu lunile. Degeaba tunul poate sustine 4000 de lovituri inainte de schimbare daca in lipsa unei garnituri de cauciuc intregul sistem nu este functional.

Iar daca ne punem memoria la lucru aflam ca germanii au acest obicei de a dezvolta sisteme de arme cu totul exceptionale doar ca de multe ori eficienta lor este drastic coborata de factori care initial nu par atat de importanti.

Si ca o anecnota, fara mare legatura cu subiectul artiolului de fata, costul programului german V 2 (prima racheta balistica din istoria lumii) a depasit costurile programului american de dezvoltare a armelor atomice. Cu ce s-au ales germanii dupa asa efort monstruos?! Pai sovieticii au fost primii care au trimis un satelit in spatiu si primul cosmonaut, iar americanii au ajuns pe Luna, toate cele trei reusite avand la baza programul V 2.

GeorgeGMT

Exit mobile version